FIREblog.nl viert eerste verjaardag: de cijfertjes

FIREblog.nl viert eerste verjaardag: de cijfertjes

Het was dit weekend feest op de redactie van FIREblog.nl. Het blog heeft namelijk haar eerste verjaardag gevierd. Hoe gaat het ondertussen met de bezoekcijfers, en brengt dat bloggen eigenlijk nog wat op?

Een verjaardag moet natuurlijk gevierd worden met cadeautjes en traktaties. Het blog heeft daarom dit weekend een flinke make-over cadeau gekregen. De redactie (bestaande uit mij alleen) is getrakteerd op een heerlijk frikandelbroodje van de Albert Heijn (1+1 gratis). We moeten natuurlijk niet te veel uitgeven als we ooit financieel onafhankelijk willen worden 😉

FIREblog.nl heeft een nieuwe look

Sinds de lancering van FIREblog.nl is er eigenlijk weinig aan de website veranderd. Er zijn natuurlijk nieuwe artikelen, pagina’s en irritante advertenties bijgekomen, maar wat het uiterlijk betreft is het blog geen spat veranderd. Hier is dit weekend verandering in gekomen met het online zetten van een nieuw design.

Ik vond dit persoonlijk wel eens tijd worden. Het vorige design was een beetje oubollig, en ik was niet tevreden met de leesbaarheid van de artikelen. Het nieuwe design vind ik zelf op beide punten een grote verbetering. Het ontwerp biedt daarnaast veel meer mogelijkheden op de homepage, en oogt vooral op mobiele telefoons een stuk strakker.

fireblog

Mogelijk zullen de komende weken nog enkele kleine aanpassingen worden doorgevoerd. Zo duurt momenteel het laden van de voorpagina, met dank aan alle afbeeldingen, naar mijn mening nog een beetje te lang.

Statistieken van FIREblog.nl

FIREblog.nl begint langzaamaan steeds meer bezoekers te trekken. Het blog komt prominenter en hoger voor in de resultaten van zoekmachines, waardoor nieuwe bezoekers de website makkelijker vinden. Daarnaast melden steeds meer mensen zich via het blokje in de zijbalk aan voor een update bij nieuwe artikelen, wat weer zorgt voor meer terugkerende bezoekers.

Inmiddels bezoeken maandelijks ruim 5.000 mensen dit blog. Dit aantal loopt vrij geleidelijk op sinds de oprichting van FIREblog.nl vorig jaar augustus. In de maand maart van 2020 was er even een piek in de bezoekersaantallen te zien: tijdens de Corona-crash was men duidelijk vaker op zoek naar meer informatie over beleggen.

Voor de geïnteresseerden nog enkele andere cijfers van FIREblog.nl:

  • Aantal artikelen: 74
  • Aantal bezoekers: bijna 35.000
  • Herkomst bezoekers: 89% uit Nederland, 3% uit België
  • Bezoekers die terugkeren: 15%
  • Website bekeken op: 48% desktop, 47% smartphone en 5% tablets
  • Aantal paginaweergaven: ruim 70.000 (gemiddeld ongeveer 2 per bezoeker)
  • Gemiddeld aantal weergaven per artikel: bijna 1.000
  • Meest bekeken artikel: De beste indexfondsen van Nederland (2020 update)

Hoewel ik erg blij ben met de ontwikkeling van de cijfers van FIREblog.nl, kan het zich nog niet echt meten met de gevestigde blogs over financiële onafhankelijkheid. Het bekendste Nederlandse blog tikt waarschijnlijk de 100.000 bezoekers per maand wel aan. Mijn favoriete internationale blog bereikt maandelijks meer dan een miljoen mensen. Genoeg ruimte om nog te groeien dus.

Is het blog al financieel zelfstandig?

Als je zelf van plan was een blog over financiële zaken op te zetten en hier rijk mee te worden, kun je nu beter even stoppen met lezen. Wat de inkomsten betreft levert het bloggen namelijk niet echt veel op, tenzij je enorme aantallen bezoekers trekt.

Sinds begin 2020 worden er banner-advertenties (Google Ads) en een aantal affiliate linkjes (vooral Bol.com) getoond op FIREblog.nl. Hoewel deze advertenties redelijk goed worden bekeken, wordt er tegenwoordig maar weinig op advertenties geklikt. Dat viel natuurlijk te verwachten: ik klik zelf ook vrijwel nooit op advertenties.

Dus, hoeveel verdien ik met FIREblog.nl? Ongeveer 1 eurocent per bezoeker.

Dit betekent dat ik de afgelopen maanden zo’n €30 tot €50 per maand heb ontvangen uit de advertentie-inkomsten. Dat is jaarlijks dus ongeveer €500. Minus €100 aan hostingkosten. Nog steeds een leuk bedrag natuurlijk, maar als je het omrekent naar een uurtarief voor het schrijven van de artikelen, kun je beter een bijbaantje in de supermarkt nemen 😉

Waarschijnlijk doe ik op het gebied van inkomsten nog veel verkeerd, en valt er wel iets meer met een goedlopend blog te verdienen. Zolang ik er echter plezier aan beleef, blijf ik gewoon artikelen publiceren tegen mijn minimumloontje.

Deel dit artikel:

Één gedachte over “FIREblog.nl viert eerste verjaardag: de cijfertjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *