Help! De inflatie eet mijn spaargeld op!

Help! De inflatie eet mijn spaargeld op!

We moeten het gaan hebben over het grootste gevaar voor je vermogen: Inflatie.

De gemiddelde Nederlander krijg momenteel helemaal geen rente vergoed op hun spaargeld. Toch laten we ons vermogen massaal op onze bankrekeningen staan. We zijn nu eenmaal een land van spaarders; de gemiddelde Nederlander heeft € 27.750 op de spaarrekening staan.

Sparen geeft een veiliger gevoel dan bijvoorbeeld beleggen in aandelen. Het opgebouwde vermogen kan namelijk nooit, tenzij de rentes daadwerkelijk negatief worden, aan waarde verliezen.

Althans… Dat is wat veel sparende Nederlanders denken.

Ze houden echter geen rekening met inflatie. En dat zouden ze wel moeten doen.

Wat is inflatie?

Inflatie is de jaarlijkse stijging van het algemeen prijspeil in onze economie. Ieder jaar worden de consumptieproducten in Nederland gemiddeld tussen 2% tot 3% duurder.

Onze regering is dol op een beetje inflatie. Het zorgt ervoor dat de economie soepel blijft draaien. Lonen stijgen met de inflatie, mensen gaan meer geld uitgeven aan duurdere producten, en bedrijven maken op hun beurt meer winst. Dit zorgt er weer voor dat er extra belasting kan worden opgehaald voor in de schatkist.

Juist omdat de lonen meestijgen met de inflatie, merken de meeste Nederlanders niet veel van de jaarlijkse stijging in het prijspeil. Ze klagen ieder jaar wel even over de gestegen prijzen in de supermarkt, maar hun koopkracht gaat er in werkelijkheid niet op achteruit.

Je wordt dus niet echt in de portemonnee getroffen, maar je spaargeld is een heel ander verhaal. Dit groeit helaas niet mee met de inflatie. Zolang de rentes op spaargeld onder de 2% tot 3% blijven (en dat zullen ze nog wel een tijdje), wordt je spaargeld ieder jaar minder waard.

Om het effect van inflatie duidelijk te kunnen zien, moet je kijken naar de lange termijn. Daarom het onderstaande verhaal over Henk, die dankzij inflatie miljonair werd.

Henk wordt miljonair

  • Henk krijgt op zijn twintigste een erfenis van € 2.000.000 (hehehe…)
  • Hij laat zijn spaargeld veilig op een spaarrekening met 0% rente staan
  • 23 jaar later is Henk miljonair: zijn erfenis is nu nog € 1.023.312 waard
  • Helaas was Henk het jaar daarna geen miljonair meer

Om heel eerlijk te zijn had Henk na 23 jaar nog altijd precies € 2.000.000 op zijn spaarrekening staan. Het geld verdwijnt namelijk niet echt. De waarde wel.

Van zijn miljoenen kan Henk op zijn 43e nog maar half zoveel spullen kopen als op zijn 20e. En dat alleen door het effect van de inflatie, die in de tussentijd met 3% per jaar van zijn spaargeld heeft zitten snoepen.

In de grafiek hieronder zie je wat 3% inflatie over een langere periode met een miljoen Euro doet.

Het effect van 3% inflatie op € 1.000.000 op lange termijn. Bron: Berekenhet.nl

Dat ziet er niet best uit voor je spaargeld..

Beleggingen kunnen bescherming bieden

Kijk nog even terug op de uitleg over inflatie. Wie profiteren er – naast de schatkist – het meest van?

Bedrijven. Die kunnen de stijgende prijzen van hun producten, zolang de inflatie niet te hard stijgt, doorberekenen aan de klant, en daardoor meer winst maken.

En wie profiteren er doorgaans van de gestegen winsten van bedrijven? Investeerders die dankzij het bezit van aandelen mede-eigenaar zijn van het bedrijf, en daarmee recht hebben op een deel van de winst.

Niet alle beleggingen beschermen even goed:

  • Beleggen in grondstoffen (denk aan goud) beschermt het best tegen inflatie
  • Beleggen in aandelen beschermt goed, zolang de inflatie niet te hard stijgt
  • Obligaties bieden een slechte bescherming; je geld staat daarmee immers vast tegen een lage rente

Zolang de inflatie op het gewenste niveau van 2% tot 3% blijft, biedt beleggen in aandelen een prima bescherming.

Helaas kan het ook mis gaan.

Het echte monster: Hyperinflatie

Waar gewone inflatie gezond is voor de economie, kan hyperinflatie desastreuze gevolgen hebben voor het hele financiële systeem.

Bij hyperinflatie stijgen de prijzen in de winkel niet met een paar procent per jaar, maar schieten ze van dag op dag sterk omhoog. Hierdoor wordt je geld binnen een zeer korte tijd véél minder waard.

Mensen halen dan massaal hun bankrekeningen leeg om hun spaargeld zo snel mogelijk te investeren of uit te geven, zolang ze met het geld nog iets kunnen betalen. Dit is een zogenaamde bankenrun. Vaak wordt dit gevolgd door een golf aan faillissementen bij banken.

Gelukkig lijkt de kans op hyperinflatie binnen Europa niet zo groot. Onze regeringen moeten al de grootste moeite doen om de inflatie net boven de 2% te houden.

Deel dit artikel:

Één gedachte over “Help! De inflatie eet mijn spaargeld op!

  1. Beleggen heeft voor mij altijd iets weg gehad van gokken. Nou ben ik maar een leek, maar volgens mij kan Henk beter vastgoed van zijn erfenis kopen. Ook wanneer dat in waarde daalt, komt er altijd weer een moment dat het weer stijgt. Het lijkt me in ieder geval een stuk minder risicovol dan het beleggen in aandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *