Iedereen boos over ‘Coronabonus voor aandeelhouders Ahold’

Iedereen boos over ‘Coronabonus voor aandeelhouders Ahold’

Ik probeer de (vaak wat paniekerige) financiële berichtgeving in de media al jaren zoveel mogelijk te vermijden, om te voorkomen dat dit invloed heeft op mijn eigen handelen. Af en toe glipt er echter toch een berichtje door mijn filter heen. Zo is er deze week blijkbaar veel ophef over een zogenaamde ‘Coronabonus voor aandeelhouders Ahold’.

Normaal zou ik er weinig aandacht aan besteden, maar aangezien er zoveel lachwekkende fouten over dit onderwerp in de media worden gepubliceerd, leek het me toch wel leuk om hier even op te reageren.

Hier enkele koppen van de Nederlandse media:

  • Aandeelhouders Ahold krijgen 220 miljoen extra door winstexplosie, vakkenvullers een Bol.com-bon (de Volkskrant)
  • Coronabonus AH niet naar vakkenvuller, wel naar de aandeelhouder (RTL nieuws)
  • Coronabonus omstreden supermarkt Albert Heijn niet naar vakkenvullers, wel naar aandeelhouders (Geenstijl.nl)
  • Ahold boekt forse winst door coronacrisis, personeel krijgt ‘middelvinger’ (Joop.nl)

Wanneer zelfs Geenstijl en Joop.nl – die elkaar toch normaal niet zo liggen – het ergens roerend over eens zijn, dan móet er toch wel echt iets schandaligs zijn gebeurd bij Ahold…

Waarom is iedereen zo boos op Ahold?

De Albert Heijn supermarkten hebben tijdens de coronacrisis fors meer winst gemaakt. Moederbedrijf AholdDelhaize heeft besloten een deel van deze winst uit te keren aan haar aandeelhouders in de vorm van dividend. Dit doet het bedrijf altijd al tweemaal per jaar, maar het percentage dividend ligt tijdens dit financieel goede halfjaar een stuk hoger dan normaal.

Het bedrijf gaat in totaal 220 miljoen euro uitkeren aan haar aandeelhouders. Dit komt neer op 50 eurocent per aandeel, maar dat klinkt minder spectaculair.

Vrijwel tegelijkertijd werd bekend gemaakt dat de werknemers van Ahold als dank voor hun inzet tijdens de coronacrisis een Bol.com cadeaubon zullen ontvangen van 25 euro.

“Schandalig” vindt bestuurder Jacqueline Twerda van CNV Vakmensen, wiens uitspraken door werkelijk alle media klakkeloos wordt overgenomen. De beleggers krijgen “220 miljoen euro extra”, terwijl de hardwerkende vakkenvuller het moet doen met een dikke vette “middelvinger” (ofwel Bol.com cadeaubon).

Waar gaat het mis in de berichtgeving?

Het gaat hier mis bij de media en de aangehaalde ‘experts’ die de werking van dividenduitkeringen niet helemaal (of helemaal niet) begrijpen.

Dividend is geen cadeau aan de aandeelhouders, en zeker geen ‘coronabonus’ zoals het overal genoemd wordt.

Dividend is een sigaar uit eigen zak van de beleggers. Zoals ik hier uitgebreid beschreven heb, ben ik daarom ook niet echt een fan van aandelen die dividend uitkeren. De aandeelhouder gaat er namelijk helemaal niets op vooruit wanneer een bedrijf dividend uitkeert.

Om kort en duidelijk te zijn:

Wanneer er een bedrag aan dividend wordt uitgekeerd, daalt de waarde van de uitgegeven aandelen met exact hetzelfde bedrag. Beleggers gaan er niet op voor- of achteruit. Er wordt niet op een of andere manier ‘meer geld’ voor de beleggers gecreëerd met een dividenduitkering. Het is dan ook geen extraatje of cadeau.

Je staat bij de pinautomaat toch ook niet te juichen omdat je het opgenomen geld als een cadeau van de bank ziet? Jacqueline Twerda van CNV Vakmensen misschien wel. De doorsnee Nederlander begrijpt echter dat het opgenomen bedrag altijd al jouw eigen geld was.

Wat had Ahold beter kunnen doen?

Ahold heeft niets schandaligs gedaan door een deel van haar vermogen als dividend uit te keren. Het bedrijf doet ook niets fout door de medewerkers een bedankje te geven in de vorm van een Bol.com cadeaubon. Als dat een dikke middelvinger is naar de medewerkers, doe mij er dan ook maar een paar.

Daarnaast wordt helaas niet in alle media vermeld dat de medewerkers eind dit jaar ook nog een winstuitkering tegemoet kunnen zien, die kan oplopen tot meer dan een extra maandloon. Dat noem ik best een leuke coronabonus.

Dat zijn twee leuke (en terechte) cadeautjes voor de medewerkers van Ahold, en géén cadeautjes (ook terecht) voor de aandeelhouders. Deze laatste groep profiteert overigens wel gewoon mee van een goed jaar bij de supermarkten.

Ahold had er natuurlijk voor kunnen kiezen om géén dividend uit te keren. Voor de aandeelhouders maakt het financieel gezien geen enkel verschil, en de media had het bedrijf nergens van kunnen betichten. Sommige (vooral oudere) beleggers rekenen echter op het automatisch uitbetaalde dividend als deel van hun inkomen. Die schop je met zo’n beslissing tegen de schenen.

Het bedrijf had er misschien beter wel voor kunnen kiezen de twee los van elkaar staande beslissingen – de dividenduitkering voor beleggers en de coronabonus voor medewerkers – niet tegelijkertijd aan te kondigen.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *