Jaarruimte en reserveringsruimte berekenen

Jaarruimte en reserveringsruimte berekenen

Met de jaarruimte en reserveringsruimte kun je een eventueel pensioengat opvullen, en tegelijkertijd gebruik maken van véél belastingvoordeel. Maar hoe bereken je de bedragen voor de jaar- en reserveringsruimte? In dit artikel lees je hoe je dit gemakkelijk en snel kunt doen.

Aangezien het einde van het jaar alweer nadert, is het verstandig nu te berekenen of je nog jaarruimte of reserveringsruimte over hebt. Zolang je dit vóór 31 december op een pensioenrekening stort, kun je nog profiteren van het belastingvoordeel in dit jaar.

Weet je nog niet precies hoe je het beste gebruik kunt maken van de jaarruimte en reserveringsruimte? Lees dan ook dit artikel met de voordelen van pensioenbeleggen, en bekijk het overzicht met de beste pensioenrekeningen.

Ikzelf maak al jaren gebruik van een pensioenrekening bij Brand New Day voor het afstorten van de jaarruimte. Hier kun je ook meteen terecht voor een snelle berekening van je jaarruimte.

Wat heb je nodig voor de berekening?

De jaarruimte die je op een pensioenrekening mag storten is gebaseerd op je inkomsten, en eventueel al opgebouwde pensioenpotjes, van het vorige jaar. Voor het berekenen van de jaarruimte in 2020 moet je dus weten wat je in 2019 hebt verdiend.

Voor de berekening heb je de volgende documenten nodig:

  • De aangifte inkomstenbelasting met daarop je bruto-inkomen van het vorige jaar
  • Voor werknemers: Een Uniform Pensioenoverzicht (UPO) met daarop je pensioen aangroei (Factor A) van het vorige jaar

Wanneer je zelfstandig ondernemer bent, heb je dus aan het bruto inkomen van het vorige jaar genoeg om de jaarruimte te kunnen berekenen.

Werknemers hebben aanvullend een UPO nodig. Deze wordt doorgaans jaarlijks opgestuurd, maar kun je eventueel ook opvragen via de website van jouw pensioenfonds.

Jaarruimte berekenen

De jaarruimte is een percentage (13,3% in 2020) van je bruto-inkomen, verminderd met de AOW-Franchise. Deze AOW-Franchise is in 2020 vastgesteld op €12.427. Wanneer je meer verdient dan dit bedrag, heb je dus in principe altijd jaarruimte om van te profiteren.

Eventuele pensioenpotjes die je al bij de werkgever hebt opgebouwd moeten hiervan worden afgetrokken. Ditzelfde geldt voor zelfstandig ondernemers die al gebruik hebben gemaakt van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR).

Er zit daarnaast een maximum op de jaarruimte. In 2020 mag je maximaal €12.986 gebruiken.

Om je jaarruimte in 2020 te berekenen kun je gebruik maken van de volgende formule:

13,3% * (Bruto inkomen 2019AOW franchise) – (6,27 * Factor A) – FOR

Dit lijkt wellicht een ingewikkelde formule, maar het valt gelukkig mee. Om het te verduidelijken geef ik toch twee voorbeeldberekeningen.

Voorbeeld werknemer:

Een werknemer die in 2019 bruto €50.000 heeft verdiend, en in het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) een Factor A heeft staan van €500, heeft in 2020 een jaarruimte van:

13,3% * (€50.000 – €12.472) – (6,27 * €500) = €1.856

Het komt regelmatig voor dat je door een hoge Factor A geen jaarruimte meer over hebt. Dit betekent echter dat je via je werkgever al ruim voldoende pensioen opbouwt, en kun je dus als iets positiefs zien.

Voorbeeld zelfstandig ondernemer:

Een zelfstandig ondernemer die in 2019 bruto €50.000 heeft verdiend, en al €2.000 in de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) heeft gestoken, heeft in 2020 een jaarruimte van:

13,3% * (€50.000 – €12.472) – €2.000 = €2.991

Wanneer hij geen FOR had gebruikt, was de jaarruimte €4.991 geweest.

Reserveringsruimte berekenen

Aangezien de reserveringsruimte de afgelopen 7 jaar betreft, heb je voor al deze jaren je bruto-inkomen (en eventueel Factor A of FOR) nodig.

De totale reserveringsruimte is gelijk aan de ongebruikte jaarruimtes van de afgelopen 7 jaar bij elkaar opgeteld. Hiervoor moet je dus 7 keer de rekensom voor de jaarruimte uitvoeren (of één van de online calculators gebruiken, zie onderaan dit artikel).

De totale reserveringsruimte mag je niet (altijd) in één jaar gebruiken. De hoogte van de te gebruiken reserveringsruimte is namelijk ook afhankelijk van je jaarruimte van dit jaar. Wanneer je €5.000 jaarruimte in 2020 hebt, mag je maximaal €6.390 aan reserveringsruimte gebruiken. Heb je slechts €1.000 jaarruimte? Dan mag je ook maar €1.280 aan reserveringsruimte gebruiken.

Om de maximale reserveringsruimte van dit jaar te berekenen, raad ik je de calculator van Bright Pensioen aan.

Ook de reserveringsruimte is gemaximeerd per jaar. In 2020 mag je maximaal €7.371 aan reserveringsruimte gebruiken.

Online rekentools voor de jaarruimte en reserveringsruimte

Je kunt online bij verschillende websites terecht voor het berekenen van je jaarruimte en reserveringsruimte. Enkele voorbeelden:

Je kunt eventueel ook online een voorlopige aangifte aanmaken (niet opsturen!) bij de belastingdienst. Hierin kun je jouw maximale jaar- en reserveringsruimte uitrekenen, en ook goed zien hoeveel belastingvoordeel dit oplevert.

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *