Terugblik op 2019: Mijn doelen en rendement

Terugblik op 2019: Mijn doelen en rendement

Nu de kerstborrels en oliebollen weer achter ons liggen, is het tijd om terugblik op 2019 te werpen. Hoe is het jaar financieel gezien voor mij persoonlijk verlopen? En voor de mensen die onder een steen hebben gelegen: hoe ging het eigenlijk op de beurs in 2019?

Aangezien ik op dit blog uitgebreid spreek over financiële onderwerpen, is het niet meer dan fair om jullie een jaarlijks inzicht te geven in mijn eigen behaalde resultaten. Hoe ging het bijvoorbeeld met het besparen op de uitgaven (mwah..) en hoeveel rendement wist ik te behalen op de beurs?

In deze terugblik op 2019 zal ik zoveel mogelijk behaalde resultaten uit de doeken doen. Exacte bedragen vind je echter niet terug, aangezien niet iedereen hoeft te weten hoeveel er op mijn bankrekeningen staat 😉

Inkomen, uitgaven en spaarquote

2019 was voor mij een goed, maar zeker geen standaard jaar. Wat betreft mijn inkomsten en uitgaven wijkt 2019 sterk af van de voorgaande jaren.

Als ZZP’er heb ik gemerkt dat onze economie nog altijd lekker draait. In 2019 heb ik ruim 50% meer opdrachten ontvangen dan in het jaar ervoor, met een flinke stijging in inkomen als gevolg. Daarmee is het afgelopen jaar financieel gezien veruit mijn beste jaar toe nu toe. Mijn bankrekening en de belastingdienst zijn hier beide erg blij mee.

Wat de uitgaven betreft was het jaar 2019 wat minder rooskleurig. Het inrichten van een nieuw huis en de gezamenlijke aankoop van een (natuurlijk tweedehands) auto met mijn vriendin hebben mijn totale jaaruitgaven met pakweg € 5.000 verhoogd, waardoor deze voor het eerst in lange tijd weer ruim boven de € 20.000 euro uitkwamen.

Ondanks de hogere uitgaven is mijn spaarquote in 2019 uitgekomen op 51% zónder de eigen inleg in mijn pensioenpotje mee te rekenen. Als ik dit bedrag wel meeneem, komt de spaarquote uit op 58.5%.

Met dit resultaat ben ik persoonlijk erg tevreden, aangezien ik altijd naar streef naar een spaarquote van boven de 50%.

Hier houdt het goede nieuws echter niet op, want we hadden ook nog de resultaten op de beurs. En wat een resultaat was dat in 2019…

Terugblik op 2019: een fantastisch beursjaar

Je moet in 2019 érg hard je best hebben gedaan om niet te verdienen op de beurs. Letterlijk alle segmenten (aandelen, obligaties, vastgoed, goud) gingen omhoog. Het fantastische beursjaar heeft de grote dip aan het einde van 2018 ruimschoots goedgemaakt.

Als ik kijk naar mij eigen beleggingen, dan vind ik de volgende jaarresultaten terug via Morningstar.com.

Aandelenfondsen:

  • (+30,93%) Northern Trust World Custom ESG
  • (+20,82%) Northern Trust Emerging Markets Custom ESG
  • (+30,86%) BND Wereld Indexfonds Unhedged (bij Brand New Day)

Vastrentende waarden:

  • (+6,33%) Vanguard Euro Government Bond Index Fund (halverwege het jaar verkocht)
  • (+6,14%) BND Euro Staatsobligatie Indexfonds (bij Brand New Day)
  • (+3,17%) Triodos Groenfonds (+ ruim 2% belastingvoordeel)
  • (+0,85%) Deposito’s (gemiddeld rendement bij LeasePlan Bank)

Mijn totale portefeuille heeft op dit moment een asset allocatie van ongeveer 70% aandelen en 30% vastrentende waarden.

Ondanks de relatief grote bedragen die er gedurende 2019 zijn ingelegd op mijn beleggingsrekeningen, is het jaarrendement van mijn portefeuille uitgekomen op +17.8%. Daar teken ik voor.

Heb jij een bijzonder jaar gehad op het gebied van FIRE? Of wil je ook opscheppen met de resultaten die je behaald hebt op de beurs? Laat het hieronder weten in de reacties!

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *