Verkiezingen 2021: welke partij graait het meest in jouw spaarpot?

Verkiezingen 2021: welke partij graait het meest in jouw spaarpot?

Het CPB heeft deze week de verkiezingsprogramma’s van een aantal politieke partijen doorgerekend. Zo kunnen we zien wat de plannen van verschillende partijen betekenen voor onze portemonnee. Ook weten we nu welke partij het meest probeert te graaien in jouw spaarpot.

In dit artikel vind je een top 3 van politieke partijen die de meeste belasting proberen te heffen over opgebouwde vermogens. Hierbij wordt enkel gekeken naar de cijfers uit de verkiezingsprogramma’s van de partijen zelf.

Partijen die de top 3 net niet gehaald hebben

In een aantal partijprogramma’s treffen we helaas erg weinig of niets aan over het belasten van vermogens. Deze partijen, waaronder bijvoorbeeld de PVV, hebben daarom de top 3 niet gehaald.

Andere partijen streven naar een eerlijker belastingstelsel. Zo willen bijna alle partijen de kleine spaarder ontzien door de vermogensrendementsheffing voortaan te baseren op werkelijk behaalde rendementen, en eventueel een belastingvrije drempel toe te passen. Hiertoe behoren onder andere het CDA, D66, ChristenUnie, DENK en alle partijen in de onderstaande top 3.

Verder zijn er nog een aantal partijen die eigenlijk wel tevreden zijn met het huidige belastingstelsel voor vermogens, waaronder de VVD en 50PLUS. Met die instelling behaal je natuurlijk geen positie op ons podium.

Wie wel in de prijzen is gevallen, lees je hieronder.

#3: SP

Uit de plannen van de SP blijkt dat de partij mensen met een grote spaarpot flink wil aanpakken.

De SP wil allereerst een vermogensrendementsheffing introduceren gebaseerd op werkelijk behaald rendement: een zogenaamde vermogensaanwasbelasting. De behaalde winsten op bijvoorbeeld aandelen zouden hierbij progressief belast moeten worden. Voor rendementen op een vermogen tot €20.000 geldt een belastingtarief van 31%. Hierboven is er een tarief van 40%.

Tot dusver klinkt het redelijk eerlijk, maar hier houdt het niet op.

De SP wil namelijk ook een nieuwe, extra belasting op het vermogen zelf. Ongeacht of je hier rendementen over behaald, moet je over alles boven de €1.000.000 direct 1% belasting gaan betalen. Boven de €2.000.000 is het tarief 2%.

Deze extra belasting zal natuurlijk alleen grote spaarders treffen. Hierdoor moet de SP het doen met slechts een bronzen plak op ons podium.

#2: GroenLinks

GroenLinks verslaat de SP nipt en gaat er met het zilver vandoor.

In de plannen van GroenLinks is te lezen dat ook deze partij kiest voor een nieuw, progressief stelsel voor vermogensaanwasbelasting. Dit keer met iets hogere tarieven, gebaseerd op de schijven van de box 1 belasting (inkomen uit werk en woning).

GroenLinks geeft hierbij aan dat het niet mogelijk is om gemaakte verliezen verrekenen. Enkel winsten worden belast.

Daarnaast voert GroenLinks een extra belasting in voor grotere vermogens. Deze is identiek aan die van de SP. Vermogens boven de €1.000.000 worden met 1% belast, vermogens boven de €2.000.000 betalen 2%.

Dit is helaas net niet genoeg voor het goud. Er is één politieke partij die nog een stapje verder gaat, en inmiddels tot aan de ellebogen in jouw spaarpot zit.

#1: PvdA

Het was een spannende strijd, maar de PvdA gaat er met de hoofdprijs – en jouw spaarpot – vandoor.

De PvdA wil volgens haar plannen, net als de andere partijen in de top 3, overstappen op een vermogensaanwasbelasting. Behaalde winsten op vermogen worden hierbij belast, maar geleden verliezen mogen niet worden verrekend.

Bovenop de vermogensaanwasbelasting wil ook de PvdA een extra vermogensbelasting. Die gaat echter nog een flinke sprong verder dan bij de concurrentie.

Al vanaf €100.000 ga je 1% extra vermogensbelasting betalen, waardoor ook ‘gematigde’ spaarders hard geraakt worden. Boven de €500.000 wordt het tarief naar 2% verhoogd, boven de €1.000.000 betaal je 3%, boven de €5.000.000 is het 4% en met een vermogen van boven de €10.000.000 mag je jaarlijks 5% aan de fiscus overmaken.

Nu is het lastig om medelijden te hebben met iemand die tien miljoen op de bank heeft staan, maar het komt erop neer dat deze persoon €334.000 per jaar aan extra vermogensbelasting mag betalen. Pas daarna wordt gekeken of er daadwerkelijk iets van rendement op het vermogen behaald is, zodat daar ook nog even vermogensaanwasbelasting over betaald kan worden.

Deel dit artikel:

Één gedachte over “Verkiezingen 2021: welke partij graait het meest in jouw spaarpot?

  1. Brrrr… ik betaal met liefde belasting om allerlei voorzieningen op niveau te houden, en er mag best wel een beetje meer genivelleerd worden. Maar als dit soort tarieven na de formatie in een regeerakkoord belanden, ga ik serieus nadenken over emigratie naar een ver warm land. Vooral het idee om zowel bij winst als verlies langs te mogen komen met een blauwe envelop, hoe bedenken ze het??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *