10 jaar stijgende beurskoersen: zijn aandelen te duur geworden?

10 jaar stijgende beurskoersen: zijn aandelen te duur geworden?

Sinds de financiële crisis van 2008/2009 zijn aandelen aan een onstuitbare opmars bezig. 10 jaar lang zien we alleen maar stijgende beurskoersen, met slechts wat kleine dipjes tussendoor. Zijn aandelen inmiddels niet veel te duur geworden?

Op dit moment vinden veel beginnende beleggers het te gevaarlijk om in te stappen op de beurs, omdat de koersen zo verschrikkelijk hoog lijken te staan. Neem een kijkje op de 10-jaars grafiek van de Amerikaanse S&P 500 index. Krijg jij al hoogtevrees?

Zijn beleggers in deze periode niet wat overmoedig geworden, en blijkbaar bereid véél teveel geld te betalen voor te dure aandelen?

Om te weten te komen of aandelen echt te duur zijn geworden tijdens deze 10 jaar durende bull-market, moeten we uitzoeken wáár de waardestijging op is gebaseerd. Gelukkig is hier al uitstekend onderzoek naar gedaan.

Hoe wordt een aandeel gewaardeerd?

Wanneer de koers van een aandeel over een bepaalde periode stijgt of daalt, is dit altijd toe te wijzen aan één van de drie onderstaande gebeurtenissen:

  • Winstgroei
  • Dividenduitkeringen
  • Verandering prijs/winst-verhouding

De prijs van een aandeel is afhankelijk van de totale waarde die beleggers toekennen aan een bedrijf.

Deze waarde kan allereerst veranderen wanneer er meer winst (earnings growth) wordt geboekt door het bedrijf, aangezien het bedrijf daardoor meer waarde creëert. De waarde van een aandeel kan daarnaast veranderen wanneer er dividend wordt uitgekeerd aan beleggers.

De verandering van de prijs/winstverhouding (price/earnings) is het enige component waarop beleggers zelf invloed hebben. Wanneer beleggers vertrouwen hebben in een bedrijf, zijn ze bereid een hogere prijs te betalen voor het aandeel.

Een hoge prijs/winstverhouding betekent vaak dat aandelen ‘duur’ zijn, een lage prijs/winstverhouding maakt aandelen ‘goedkoop’.

Waar komen de stijgende beurskoersen van de afgelopen 10 jaar vandaan?

Nu we weten hoe beurskoersen tot stand komen, kunnen we precies uitzoeken in welke mate de drie hierboven genoemde componenten verantwoordelijk zijn voor stijgende beurskoersen.

In de onderstaande tabel zie je per decennium waar de winsten of verliezen vandaan komen. Het laatste decennium loopt van 30 september 2009 (net na de crisis) tot 30 september 2019.

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig uit de Verenigde Staten. Van deze markt is de meeste data beschikbaar, en is zeer representatief aangezien Amerikaanse bedrijven goed zijn voor méér dan de helft van de wereldwijde aandelenindex. Het onderzoek is gedaan door Jack Bogle, oprichter van de Bogleheads.

Zoals je in de tabel kunt zien is de waarde van aandelen over de afgelopen 10 jaar gemiddeld met 12.9% per jaar gestegen. Indrukwekkend, maar zoals je ziet zijn er meerdere decenia geweest waarin aandelenkoersen nog harder stegen.

Wat meer opvalt is dat veruit het grootste gedeelte (12.5%) van de koerswinst werd veroorzaakt door de prestaties van de bedrijven zelf, door middel van winstgroei en uitgekeerde dividenden.

Slechts 0.5% van de jaarlijkse koersstijging werd veroorzaakt doordat beleggers bereid waren méér dan de ‘werkelijke waarde’ te betalen voor een aandeel. Dit betekent dat het beleggerssentiment de afgelopen 10 jaar zéér weinig invloed heeft gehad op de beurskoersen.

Zijn aandelen onredelijk duur geworden?

Het antwoord op deze vraag is simpel: Nee, aandelen zijn de afgelopen 10 jaar niet onredelijk duur geworden. De koersen zijn zo hard gestegen omdat bedrijven simpelweg zéér goede resultaten hebben geboekt en hun winsten ongekend zagen stijgen.

Betekent dit dan dat we het komende decennium weer vergelijkbare resultaten kunnen verwachten? Hierop is het antwoord helaas ook nee. We weten simpelweg niet hoelang deze economische voorspoed nog door blijft gaan. Een recessie kan zo weer roet in het eten gooien.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat we de komende 10 jaar zonder economische dip doorkomen, maar het valt helaas onmogelijk te voorspellen wanneer de dip komt, en hoe zwaar deze wordt.

Bepaal voordat je gaat beleggen altijd een voor jou geschikt risico-profiel en stel een beleggingsplan op, zodat je ook ten tijde van een eventuele dip gewoon door kunt beleggen zonder slapeloze nachten.

Deel dit artikel:

Één gedachte over “10 jaar stijgende beurskoersen: zijn aandelen te duur geworden?

  1. Bedankt voor dit artikel en overigens alle informatie op deze site. Ik vroeg mij inderdaad af of de aandelen op dit moment niet overgewaardeerd waren. Wel opvallend dat dit de eerste keer is dat men bereid is om meer te betalen voor aandelen dan ze daadwerkelijk waard zijn. Als ik de winstgetallen van de andere decennia bij elkaar optel klopt het precies met de waardestijging. Heb je hier toevallig ook een uitleg voor? Daar ben ik namelijk erg benieuwd naar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *