3 goede redenen om beleggingen te verkopen

3 goede redenen om beleggingen te verkopen

Voor de lange termijn belegger zijn er weinig goede redenen te bedenken om een beleggingsportefeuille van de hand te doen. Je wilt immers zo lang mogelijk profiteren van de goede rendementen die de aandelenbeurs je kan bieden. Toch zijn er in mijn ogen 3 goede redenen om beleggingen te verkopen.

Zoals eerder bleek in dit artikel met slechte redenen hebben investeerders de neiging hun beleggingen om de verkeerde reden te verkopen. Dit gebeurt vaak op basis van emotie. Beleggers zijn bang een deel van hun vermogen te verliezen, of denken de toekomst te kunnen voorspellen.

Het kan daardoor lastig zijn het juiste moment te vinden om op de verkoopknop te drukken.

Wat mij betreft zijn er slechts een paar situaties denkbaar waarin het wel verstandig is om beleggingen te verkopen. Deze 3 goede redenen om beleggingen te verkopen vind je hieronder.

#1: Het beleggingsdoel is bereikt

Hoewel de meeste volgers van dit blog beleggen voor de zéér lange termijn, zijn er ook genoeg mensen die beleggen voor een specifiek doel op de kortere termijn.

Misschien heb iedere maand €100 op een beleggingsrekening gestort omdat je in de toekomst een mooie wereldreis wilde maken. Na 10 jaar is het bedrag uitgegroeid tot bijna €20.000. Met dit bedrag kun je tijdens de reis alles doen waarvan je ooit hebt gedroomd.

Wanneer je nog niet van gedachte veranderd bent over de wereldreis is de beslissing simpel. Verkopen die beleggingen en pak je koffers maar in!

Voor beleggers die op de lange termijn vermogen opbouwen, bijvoorbeeld voor een vervroegd pensioen, ligt het ingewikkelder. Deze beleggers moeten regelmatig kijken naar de noodzaak en bereidheid om risico te lopen op de beurs. Misschien is deze noodzaak er niet meer, en kun je een deel van je beleggingen ‘inruilen’ voor minder risicovolle investeringen.

Stel dat je nog 10 jaar aan uitgaven moet overbruggen tot aan je AOW-leeftijd en je geeft jaarlijks €30.000 uit. Wanneer je inmiddels €1.000.000 op een beleggingsrekening hebt staan, is er geen enkele noodzaak meer om risico te lopen op de beurs. Je hebt feitelijk je beleggingsdoel bereikt, en hebt daarmee een goede reden om in ieder geval een deel van je beleggingen te verkopen.

#2: Het geld is echt nodig

Voor noodgevallen gebruik je in eerste instantie een noodpotje. Hierin zou iedere belegger een buffer van zeker enkele maanden aan uitgaven moeten aanhouden. Wanneer je wasmachine stuk gaat zou je dankzij dit potje niet aan je beleggingen hoeven te komen.

Mocht het noodlot echter hard toeslaan, en je dreigt op straat te belanden omdat je de huur of hypotheek niet meer kunt betalen, dan is dit zeker een goede reden om een deel van je beleggingen te verkopen. Wanneer je auto het begeeft en je hebt deze nodig om je baan te behouden, dan verkoop je beleggingen om reparaties of een andere (tweedehands) auto te kunnen betalen.

Iets minder noodzakelijk misschien, maar je kunt het geld uit de verkoop ook ‘nodig hebben’ om een nog aantrekkelijkere investering te doen. Denk hierbij aan een stuk vastgoed dat ver onder de marktwaarde wordt aangeboden. Hierbij ruil je in feite de ene investering (beleggingen) voor een andere investering waarvan het verwachte rendement hoger is. In dit geval kan het een belegger niet kwalijk genomen worden beleggingen te verkopen.

#3: Je hebt de verkeerde beleggingen gekozen

Ik ga er even van uit dat je vóór de aankoop van individuele aandelen goed hebt gekeken naar het betreffende bedrijf. Je hebt de cijfers en verwachtingen bestudeerd, en besloten dat dit bedrijf op termijn een goed rendement kan opleveren.

Misschien blijkt later dat je aankoopanalyse toch verkeerd was. Het bedrijf presteert daardoor op de lange termijn ver beneden verwachting. Dan kun je het aandeel beter verkopen en op zoek gaan naar een nieuwe investering. Onthoud hierbij dat bijna alle bedrijven wel eens tijdelijk tegenwind hebben, waardoor prestaties op korte termijn tegen kunnen vallen. In dit geval is dit juist een slechte reden voor verkoop.

Ook actief beheerde beleggingsfondsen kunnen consistent minder goed presteren dan je er redelijkerwijs van kan verwachten. Mogelijk wordt het fonds dan niet goed beheerd. Wanneer het beheerteam jarenlang slechtere rendementen behaalt dan vergelijkbare beleggingsfondsen, is het tijd om deze belegging te verkopen.

Iemand die belegt in een passief indexfonds zal deze reden voor verkoop minder snel hoeven aanvoeren. Een indexfonds zal namelijk altijd de prestaties van de markt volgen, en daardoor minder snel onder- of bovenmaats presteren. Mocht je er echter achter komen dat je het verkeerde indexfonds hebt gekocht, bijvoorbeeld een fonds dat alleen belegt in Nederlandse aandelen terwijl je wereldwijd wilde beleggen, dan moet je deze natuurlijk zo snel mogelijk verkopen.

Wil je deze laatste van de 3 goede redenen om beleggingen te verkopen vermijden? Lees dan ook het artikel over de beste indexfondsen van Nederland. Hierin vind je goedkope, eenvoudige indexfondsen waarmee je voor de langere termijn goed zit.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *