3 slechte redenen om beleggingen te verkopen

3 slechte redenen om beleggingen te verkopen

Beleggen kan je op de lange termijn veel opleveren. Slechte beslissingen kunnen echter roet in het eten gooien. Het verkopen van je aandelen op het verkeerde moment, of om de verkeerde reden is hier een goed voorbeeld van. Om te voorkomen dat jij in deze valkuil loopt, vind je in dit artikel 3 slechte redenen om beleggingen te verkopen.

De meeste beleggers hebben wel eens een moment meegemaakt waarop ze overwogen om (een deel van) hun aandelenportefeuille te verkopen. Maar wanneer is dit nu een verstandige beslissing, en wanneer zeker niet? Hieronder vind je een aantal redenen die vaak worden genoemd, maar waarbij de beslissing vaak verkeerd uitpakt.

#1: beleggingen zijn minder waard geworden

Het minder waard worden van je beleggingen is waarschijnlijk de slechtste reden die je kunt bedenken om op de verkoopknop te drukken. Toch is dit wat veel onervaren beleggers doen wanneer de beurskoersen flinke klappen krijgen. Vaak gebeurt het uit angst dat aandelen nog verder in waarde zullen dalen.

In werkelijkheid zou je juist het tegenovergestelde moeten doen. Wanneer je voor de lange termijn belegt kun je grote koersdalingen zien als een prachtige aankoopkans. Je krijgt tijdelijk een (grote) korting op je beleggingsfondsen.

Een crash op de wereldwijde beurzen

Een goed voorbeeld hiervan was de ‘Corona-crash’ die we begin 2020 voor onze kiezen kregen. Na jarenlang alleen maar oplopende beurskoersen gingen de wereldwijde beurzen met zo’n 30% onderuit.

De beurskoersen gingen angstaanjagend snel omlaag, en veel beleggers zullen op weg naar beneden hebben verkocht om hun resterende vermogen veilig te stellen voor een nog grotere daling. Die kwam echter niet.

S&P 500 tijden de ‘Corona-crash’ in 2020. Bron: finance.yahoo.com

Slechts een paar maanden later lijkt (wonderbaarlijk genoeg) bijna alle schade op de beurzen hersteld. Overheden hebben verregaand ingegrepen op de geldmarkten en een aantal van de grootste bedrijven ter wereld lijkt zelfs te profiteren van Corona. Daardoor staan de beurskoersen op moment van schrijven alweer bijna even hoog als vóór de crash.

Hiermee wil ik niet zeggen dat de beurskoersen niet verder hadden kunnen dalen, of dat ze dit in de toekomst niet alsnog gaan doen. Het is tijdens een crash echter onmogelijk om te voorspellen wanneer het onvermijdelijke herstel inzet. Hierop proberen te handelen door je aandelen te verkopen tijdens de daling is erg riskant, en leidt bij het grootste gedeelte van de beleggers tot lagere rendementen op de lange termijn.

Individuele aandelen

Stel nu dat je belegt in een individuele aandelen, en één aandeel is fors minder waard geworden door tegenvallend nieuws. Is het dan verstandig om dit aandeel te verkopen?

Niet altijd. Je zou in ieder geval niet moeten verkopen alleen omdat het aandeel in waarde is gedaald. Zolang er fundamenteel niets bij het betreffende bedrijf is veranderd, en de redenen die je had voor de aankoop van het aandeel nog steeds intact zijn, dan zou je deze gewoon moeten aanhouden.

Ieder bedrijf heeft wel eens een beetje tegenwind, maar zolang de vooruitzichten voor het bedrijf positief zijn blijft het een goede investering. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om op deze momenten tegen een mooie korting bij te kopen.

#2: beleggingen zijn meer waard geworden

Het verkopen van beleggingen wordt misschien nog wel aantrekkelijker als de waarde recent flink is gestegen. Wanneer in de media wordt geschreven over de nieuwste All-Time High die op de koersenborden is neergezet, kan het verleidelijk zijn om je winsten veilig te stellen vóórdat de onvermijdelijke volgende correctie wordt ingezet.

Is het dan een goed idee om je beleggingsfondsen te verkopen? Nee, meestal niet.

De kans is namelijk groot dat de beurskoersen na het neerzetten van een nieuwe All-Time High gewoon door blijven stijgen. Nieuwe records op de beurzen zijn namelijk véél minder uniek dan je misschien denkt: de afgelopen 30 jaar werd tijdens 8% van de handelsdagen een nieuwe All-Time High bereikt. Gemiddeld gebeurt dit elke paar weken wel een keer.

30 jaar koersverloop S&P 500. Bron: finance.yahoo.com

Stel je nu voor dat je tijdens één van deze koersrecords toch besluit te verkopen, en de beurs blijft daarna gewoon stijgen. Het is goed mogelijk dat het prijsniveau waarop jij hebt verkocht nooit meer wordt aangetikt. Wanneer stap je dan weer in?

Het beste beleggingsresultaat op de lange termijn behaal je door gewoon geïnvesteerd te blijven, zowel tijdens de goede als de slechte tijden. Het proberen in- en uit te stappen op basis van de dagelijkse koersschommelingen is een spel met alleen verliezers.

Individuele aandelen

Voor individuele aandelen die in waarde zijn gestegen geldt eigenlijk hetzelfde als voor de hele markt, maar ook hier zijn (net als bij dalende beurskoersen) uitzonderingen op de regel te vinden.

Zo zou het kunnen zijn dat je een specifiek aandeel hebt gekocht omdat deze ver onder de waarde die jij aan het bedrijf toekent werd aangeboden. Wanneer de prijs van het aandeel de jaren hierna explosief stijgt, terwijl de werkelijke waarde van het bedrijf niet verandert, kun je tot de conclusie komen dat het aandeel nu te duur is geworden.

Aangezien het aandeel niet langer aan het originele aanschafcriterium (koerswaarde lager dan bedrijfswaarde) voldoet, is het een logische beslissing om deze nu te verkopen. Net als bij beleggingsfondsen loop je natuurlijk wel het risico dat de koers na verkoop vrolijk doorstijgt. De aandelenbeurs is nu eenmaal niet altijd rationeel.

#3: slechte economische vooruitzichten

Ook voor de derde slechte reden om beleggingen te verkopen kunnen we kijken naar de gebeurtenissen in 2020.

De vooruitzichten voor de wereldeconomie zijn de komende jaren op zijn zachts gezegd niet erg rooskleurig. Het Coronavirus en de daaropvolgende lock-downs hebben een enorme impact op de economische groei. In sommige landen wordt zelfs gesproken over een economische krimp van tientallen procenten.

De economie ligt de komende jaren dus op zijn gat, maar de aandelenbeurs lijkt zich hier weinig van aan te trekken. Inmiddels staan de koersen, na de scherpe daling in maart, alweer bijna op nieuwe recordhoogtes. Hoe is dit mogelijk wanneer de economische vooruitzichten zo slecht zijn?

Hiervoor zijn verschillende oorzaken. De belangrijkste is waarschijnlijk het beleid van de Amerikaanse Fed, die de rentes sterk heeft verlaagd en tegelijkertijd enorme hoeveelheden geld in de markt pompt om de inflatie aan te jagen. In deze YouTube video van Ben Felix wordt dit beleid verder toegelicht. Zonder dit noodinfuus zou de Amerikaanse aandelenmarkt veel meer schade hebben opgelopen.

De slechte economische verwachtingen, gecombineerd met het ingrijpen van overheden zit op dit moment al volledig ingeprijsd in de beurskoersen. Als de slechte economische verwachtingen de komende jaren uitkomen, zal dat daarom weinig invloed meer hebben op de beurskoersen. De koersen zullen alleen dalen wanneer de toekomst nog slechter is dan nu wordt verwacht.

Het kan echter ook de andere kant op gaan. Mocht de (verwachte) tweede Corona-golf niet komen en de economie loopt minder schade op dan verwacht, dan kunnen we nog een flinke koersstijging tegemoet zien.

Slechte economische vooruitzichten hebben dus niet altijd een slechte beurs tot gevolg. Aangezien de negatieve verwachtingen momenteel al zijn ingeprijsd, is het niet verstandig om je aandelen om deze reden ter verkopen.

Wanneer moet je dan wel verkopen?

Dus… je zou je aandelen niet zou moeten verkopen wanneer de koersen hoog of juist laag staan, of wanneer de economische verwachtingen slecht zijn. Is er dan eigenlijk ooit wel een moment wanneer je eieren voor je geld moet kiezen en op de verkoopknop moet drukken?

Ja, natuurlijk. Er bestaan wat mij betreft ook 3 goede redenen om beleggingen te verkopen.

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *