Aandelen hebben griep: beurscrash door het Coronavirus?

De aandelenbeurzen zijn in de ban van het onlangs in China uitgebroken Coronavirus. Heeft de beurs alleen last van een klein griepje, of is het waarschijnlijk dat er een ware beurscrash door het Coronavirus volgt?
Het Coronavirus zorgt voor aardig wat paniek op de beurs. Nadat bekend werd dat het virus zich ook buiten China begon te verspreiden, daalden de koersen van wereldwijde aandelen sterk. In een paar dagen tijd ging er bijna 10% van de globale marktwaarde verloren. Dit soort slechte dagen op de beurs (met dalingen van meer dan 3%) zien we normaal gesproken alleen tijdens beurscrashes.
Op dit moment kunnen we nog spreken van een simpele dip op de beurs, zoals we die vrijwel ieder jaar wel een keer zien. Niets om je al te druk over te maken dus…
Er bestaat echter ook een kans dat het Coronavirus een ware beurscrash veroorzaakt. Wat moet je hiervan verwachten, en hoe reageert de slimme belegger op een flinke koersval?
Hoe waarschijnlijk is een beurscrash door het Coronavirus?
Het is onmogelijk te voorspellen hoever beurskoersen zullen dalen dankzij het Coronavirus.
Het is mogelijk dat we met de huidige 10% daling het dieptepunt al hebben bereikt. Het kan echter ook het begin zijn van een echte beurscrash van 50%.
Ik acht het eerste echter veel waarschijnlijker.
Waarom? Omdat alle huidige verwachtingen voor de toekomst, en daarmee de te verwachten economische gevolgen van het Coronavirus, al zijn ingeprijsd op de beurs. De markt ‘verwacht’ op dit moment dat het Coronavirus ertoe leidt dat de bedrijven 10% minder waard zullen zijn.
Alleen wanneer de werkelijke gevolgen van het Coronavirus door de gehele markt onderschat worden, zal het leiden tot een grotere daling op de beurs en een eventuele crash.
Het is echter net zo waarschijnlijk dat de gevolgen van het Coronavirus op de economie overschat worden. Stel dat er morgen plotseling geen nieuwe besmettingen meer bijkomen, dan zullen de beurskoersen omhoogschieten.
Aangezien ik geen glazen bol heb, houd ik het maar bij de verwachtingen van de beurs zelf.
Een echte beurscrash door het Coronavirus is daarmee op dit moment onwaarschijnlijk, maar zeker niet onmogelijk.
De beurs herstelt uiteindelijk wel weer
Net zoals verreweg het grootste gedeelte van de door de ziekte getroffen mensen, zal ook de economie uiteindelijk herstellen van een eventuele beurscrash veroorzaakt door het Corona-virus.
Mocht dit echter voor het eerst in de historie niet gebeuren, dan heb je een veel groter probleem dan de gedaalde koersen van je indexfondsen. Als de economie instort en zich niet meer herstelt, zal de wereld in complete chaos verkeren en zal geld (in welke vorm dan ook) er weinig meer toe doen.
Zo’n pikzwart scenario zie ik eerlijk gezegd niet zo snel voor me met het Coronavirus.
Ja, als een groot deel van de wereldbevolking besmet raakt met het virus zal dit een grote impact hebben op de economie en daarmee de winsten van bedrijven treffen. Mogelijk veroorzaakt het een koersdaling van enkele tientallen procenten. Dit valt op dit moment onmogelijk te voorspellen.
Het Coronavirus is echter niets blijvends. Zodra er weinig nieuwe besmettingen bijkomen, en de paniek rondom het virus grotendeels weg is, zullen bedrijven weer gewoon overgaan tot de orde van de dag en doen waar ze goed in zijn: winst maken voor hun eigenaren, de aandeelhouders.
Zo is het met iedere financiële crisis in het verleden gegaan, en het is onwaarschijnlijk dat dit in de toekomst anders zal zijn.
Toch een beurscrash? Wen er maar aan!
Zorgt het Coronavirus toch voor een wereldwijde beurscrash? Dan is dit voor nieuwe beleggers een mooi moment om hieraan te wennen! Beurscrashes horen immers bij het leven van de lange termijnbelegger. Ook jij ontkomt hier niet aan.
Wanneer je voor een periode van 30 of 40 jaar belegt, kun je historisch gezien rekenen op twee of drie koersdalingen vergelijkbaar met de beurscrash van 2008. Net zoals toen zal de waarde van je aandelen gehalveerd worden.
Dalingen van 10% tot 20% komen nog veel vaker voor. Dit soort koersschommelingen zul je tijdens je leven tientallen keren tegenkomen.
Hoe reageer jij op een beurscrash?
Beurscrashes vallen dus niet te vermijden, maar hoe reageer je hier het best op?
Tijdens de crash zal er in de media en in je directe omgeving geroepen worden dat de wereld vergaat, en dat je zo snel mogelijk al je aandelen moet verkopen. Je wilt toch niet nog meer verliezen lijden?
Dit is echter het tegenovergestelde van wat je zou moeten doen.
Een slimme belegger, die op de lange termijn een mooi vermogen probeert op te bouwen, ziet een beurscrash juist als een koopkans. Je kunt aandelen van bedrijven kopen tegen een (flinke) korting.
Wanneer je ervan uitgaat dat de economie op termijn altijd wel herstelt, is het verstandig om juist zoveel mogelijk extra aandelen aan te schaffen op het moment dat deze goedkoop zijn.
Vooral voor beginnende beleggers is het belangrijk om dit principe goed te begrijpen. Een beurscrash aan het begin van je beleggingscarrière moet je (zolang je niet verkoopt) niet zien als een drama, maar juist als een mooi leermoment en een unieke kans om op jonge leeftijd goedkope aandelen in te slaan.
Op de langere termijn komt het wel weer goed met de beurs, en dan ben je waarschijnlijk ontzettend blij met al die goedkope aandelen die je tijdens jouw eerste ‘angstaanjagende’ beurscrash hebt weten te bemachtigen.
Toch bang voor een beurscrash door het coronavirus?
Ben jij tijdens (of in aanloop naar) een beurscrash de hele dag alleen maar bezig met turen naar dieprode koersenborden, en kun je hier niet goed van slapen? Dan is het goed mogelijk dat je te veel risico neemt op de beurs en je je risicoprofiel moet bijstellen.
Ik raad altijd aan goed na te denken over jouw persoonlijke asset allocatie, ofwel de verhouding tussen risicovolle aandelen en veilige investeringen zoals spaargeld en obligaties. Als je je veel zorgen maakt over grote schommelingen op de beurs, kun je ervoor kiezen om wat meer veilige investeringen aan te houden en wat minder aandelen.
Mijn eigen investeringen zijn verdeeld over 70% aandelen en 30% veilige deposito’s. Hiermee heb ik tot op heden nooit last gehad van de neiging om aandelen te verkopen tijdens slechte periodes op de beurs.
Veilige investeringen als obligaties en deposito’s bieden op de lange termijn een veel lager rendement dan aandelen. Het in paniek verkopen van je gehele portefeuille tijdens een beurscrash omdat je teveel risico hebt genomen zie ik echter als een groter gevaar voor de beginnende belegger.
Mocht je je eerste beurscrash goed hebben doorstaan zonder ook maar enigszins in paniek te raken, dan kun je altijd nog overwegen wat meer in aandelen te investeren.