Aanpassingen in mijn beleggingsportefeuille voor 2020

Aanpassingen in mijn beleggingsportefeuille voor 2020

Nadat ik vorige week op dit blog heb gedeeld hoe 2019 voor mij in financieel opzicht is verlopen, is het vandaag tijd om naar het komende jaar te kijken. Ik maak namelijk enkele aanpassingen in mijn beleggingsportefeuille om deze beter geschikt te maken voor de toekomst.

Hoewel ik tevreden ben met de prestaties van mijn oude beleggingsstrategie, heb ik besloten dat deze met enkele kleine aanpassingen nog iets simpeler kan worden gemaakt.

2019: Oude beleggingsportefeuille

Mijn oude beleggingsportefeuille bestond in feite uit twee losstaande onderdelen: mijn pensioenbeleggingen bij Brand New Day én mijn andere investeringen. Deze waren grofweg als volgt ingedeeld:

Pensioenrekening

  • 80% Aandelenfonds Wereldwijd
  • 20% Obligatiefonds

Overige rekeningen

  • 60% Aandelenfonds Wereldwijd
  • 10% Aandelenfonds Emerging Markets
  • 25% Deposito’s
  • 5% Groenfondsen

2020: Nieuwe beleggingsportefeuille

In 2020 bekijk ik mijn beleggingsportefeuille als één geheel. De tegoeden op mijn pensioenrekening en andere rekeningen staan niet langer los van elkaar, maar zie ik als één grote pot die wordt verdeeld over de volgende investeringen:

  • 60% Aandelenfonds Wereldwijd
  • 10% Aandelenfonds Emerging Markets
  • 30% Deposito’s

Dit houdt in dat ik afscheid neem van mijn geliefde groenfondsen, en de obligaties op mijn pensioenrekening.

Waarom maak ik deze aanpassingen in mijn beleggingsportefeuille?

Er zijn twee redenen voor deze aanpassingen in mijn beleggingsportefeuille:

  • Hij is simpeler geworden
  • Hij is toekomstbestendiger

Ik ben een groot voorstander van een zo simpel mogelijke portefeuille. En veel simpeler dan deze nieuwe indeling wordt het eigenlijk niet. In de toekomst zou eventueel het Emerging Markets aandelenfonds nog kunnen worden verwijderd. Voor nu houd ik deze nog aan omdat aandelen uit opgekomende markten niet aanwezig zijn in mijn wereldwijde aandelenfonds.

Met de aanpassingen in mijn beleggingsportefeuille is het nog gemakkelijker geworden om nieuwe inleg te verdelen over de verschillende investeringen.

Daarnaast heb ik voor de toekomstbestendigheid gekeken naar de nieuwe belastingregels (deze zijn nog niet zeker) die zijn voorgesteld voor 2022. Hierdoor zouden beleggingen jaarlijks een stuk harder getroffen worden door de vermogensrendementsheffing

Mochten deze nieuwe regels worden doorgevoerd, dan is het van belang zoveel mogelijk aandelen binnen je pensioenrekening aan te houden. Deze is afgeschermd van de vermogensrendementsheffing. Met mijn nieuwe portefeuille bestaat deze pensioenpot voor 100% uit een wereldwijd aandelenfonds.

Mijn stabiele, vastrentende waarden houd ik geheel buiten de pensioenpot aan. Dit zullen vanaf 2020 enkel nog deposito’s zijn. Obligaties zijn hier vanaf 2022 uit den boze, aangezien deze belast zullen worden als aandelen (1.75% heffing per jaar). Daarnaast levert een deposito je op dit moment méér verwacht rendement op dan een obligatie.

Deel dit artikel:

5 reacties op “Aanpassingen in mijn beleggingsportefeuille voor 2020

  1. Het is nogal voorbarig om nu al aanpassingen in je beleggingsportefuile te maken op basis van voorgestelde (!) wijzigingen. De uiteindelijke wet is er nog niet, en er kan nog veel veranderen. Daarnaast is nog niet duidelijk hoe de anti-arbitrage regelingen zullen gaan lopen.

    Mijn advies daarom, het komend jaar nog gewoon je strategie inclusief obligaties aanhouden. Pas vanaf 2021 eventuele aanpassingen

    1. Daar heb je zeker gelijk in: Je zou geen aanpassingen moeten doorvoeren puur op basis van voorgestelde regels (die nog ver van zeker zijn).

      Mijn belangrijkste reden voor de keuze voor deposito’s in plaats van obligaties is echter simpel: Deposito’s (1%) hebben op dit moment een ruim hoger verwacht rendement dan obligaties (~0%).

      Het staat je natuurlijk geheel vrij om obligaties in je portefeuille aan te houden, maar ik zou het niet adviseren op dit moment.

  2. Welke broker raad je aan t.b.v. het beleggen in deposito’s.? Ben aan het oriënteren om te beleggen en kan zo 123 even geen deposito’s vinden bij de NN (Fitvermogen).

    1. Deposito’s zijn een spaarproduct, en vind je in Nederland dus niet bij brokers maar bij banken. Ze vallen daardoor (tot 100.000 euro) ook onder het depositogarantiestelsel.

      De hoogste rentes (in Nederland) vind je momenteel bij Credit Europe Bank, Yapi Kredi Bank en Leaseplan Bank. Er zijn online verschillende vergelijkers te vinden waar je de alle actuele rentes kunt checken.

      Ikzelf zit al jaren naar tevredenheid bij Leaseplan Bank voor mijn deposito’s.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *