ACTIAM verlaagt kosten indexfondsen en gaat duurzamer beleggen

ACTIAM verlaagt kosten indexfondsen en gaat duurzamer beleggen

De indexfondsen van ACTIAM worden binnenkort drastisch aangepast. Het ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Wereld, Europa, Noord-Amerika en Pacific worden niet alleen ‘vergroend’, maar ook de jaarlijkse beheerkosten worden fors verlaagd.

Begin dit jaar maakte ACTIAM bekend dat het beleggingsbeleid van haar indexfondsen op 18 mei 2020 wordt aangepast. Waar eerder slechts enkele bedrijven werden uitgesloten, wordt vanaf deze datum veel strenger getoetst op duurzaamheid: waarschijnlijk wordt vanaf dat moment 30% tot 50% van de bedrijven uitgesloten.

Voor indexbeleggers die graag groen willen beleggen is dit goed nieuws. Anderen twijfelen aan het besluit, aangezien het ten koste gaat van de diversificatie van de fondsen. Gehoopt wordt dat het effect van het nieuwe beleid beperkt blijft tot een afwijking van maximaal 1,5% van de gevolgde index.

Kosten indexfondsen fors verlaagd

Afgelopen week werd ik er door een oplettende lezer op gewezen dat ACTIAM nóg een verandering heeft aangekondigd. Naast het strengere beleggingsbeleid zijn nu ook lagere beheerkosten voor de ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfondsen bekendgemaakt:

  • Duurzaam Index Aandelenfonds Europa gaat van 0,15% naar 0,08%
  • Duurzaam Index Aandelenfonds Noord-Amerika gaat van 0,10% naar 0,08%
  • Duurzaam Index Aandelenfonds Pacific gaat van 0,15% naar 0,08%
  • Duurzaam Index Aandelenfonds Wereld gaat van 0,15% naar 0,08%

Naast de verlaging van de beheerkosten is ook aangekondigd dat ACTIAM vanaf 18 mei het dividendlek van zowel het Emerging Markets fonds (hiervan zijn de beheerkosten hetzelfde gebleven) als het Pacific fonds gaat dichten. Bij de andere Duurzaam Index Aandelenfondsen was eerder al geen sprake meer van dividendlekkage.

Vooral het Wereld-fonds is interessant voor de lange termijnbelegger, en werd eerder al genoemd in onze lijst met de beste indexfondsen. Dankzij de bijna halvering van de kosten worden dit fonds in één klap de goedkoopste optie voor Nederlandse indexbeleggers (afhankelijk van het belegde bedrag).

Er komen echter altijd wat extra kosten bij kijken, en deze zijn vooral afhankelijk van de broker waarbij je gaat investeren.

Waar kun je het best beleggen in de ACTIAM fondsen?

De ACTIAM fondsen zijn redelijk goed verkrijgbaar in Nederland. Zo kun je deze gewoon aanschaffen bij bijvoorbeeld de Rabobank, ING of De Giro. Hier worden echter redelijk hoge extra kosten in rekening gebracht. Het is daarom verstandiger gebruik te maken van één van de onderstaande opties.

De eerste geschikte broker voor het investeren in ACTIAM fondsen is Lynx. Deze broker rekent voor beleggingsrekeningen tot €100.000 een platformfee van €5 per maand. Je betaalt €6 per transactie, maar deze kosten worden afgetrokken van de maandelijkse platformfee. Het komt er dus op neer dat je, wanneer je iedere maand één aankooptransactie uitvoert, €72 per jaar aan kosten kwijt bent. Vooral voor grotere beleggingsportefeuilles is Lynx hiermee een erg goedkope broker.

De tweede optie is Binck Fundcoach. Wanneer je hier periodiek belegt betaal je géén transactiekosten. De service fee is 0,18% per jaar. Inclusief de kosten van het ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Wereld komt het totaal daarmee op een zeer lage 0,26% per jaar. Voor beginnende indexbeleggers is dit een erg goedkope en gemakkelijke oplossing.

Deel dit artikel:

2 reacties op “ACTIAM verlaagt kosten indexfondsen en gaat duurzamer beleggen

  1. Inderdaad een interessante optie! Vergeet niet dat het Emerging Markets fonds nu ook het dividend lek dicht en daarmee ook interessant wordt. Pacific dichte het dividend lek eerst ook niet, nu wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *