Beginnen met beleggen: De keuze voor een bank of broker

Beginnen met beleggen: De keuze voor een bank of broker

In dit artikel word je geholpen met de keuze voor een bank of broker voor je beleggingen. We gaan kijken naar de verschillende mogelijkheden binnen Nederland, en beoordelen de beleggingsplatforms op drie belangrijke criteria.  

Om te kunnen beginnen met (index)beleggen moet je een aantal stappen doorlopen. Een aantal hiervan, zoals de keuze tussen actief of indexbeleggen en een selectie maken van de beste indexfondsen in Nederland, zijn op dit blog al behandeld. Vandaag gaan we echter kijken naar de allereerste stap voor beginnende beleggers: de keuze voor een bank of broker waar hij/zij wil gaan beleggen.

Waar je op moet letten bij de keuze voor een bank of broker

In dit artikel worden banken en brokers beoordeeld op drie criteria die van belang kunnen zijn voor de beginnende belegger:

  • Kosten
  • Gebruiksgemak
  • Beleggingsmogelijkheden

Voor indexbeleggers zijn vooral de eerste twee criteria, de kosten en het gebruiksgemak van belang bij de keuze voor een bank of broker. Uitgebreide beleggingsmogelijkheden zijn een leuke bijkomstigheid, maar zijn voor indexbeleggers (die het juist graag zo eenvoudig mogelijk houden) niet noodzakelijk.

Het laag houden van kosten staat bij de keuze voor een bank of broker voor veel indexbeleggers op de eerste plaats. We hebben in eerdere artikelen al gezien dat hoge bankkosten, fondskosten en transactiekosten een zéér grote impact kunnen hebben op lang termijn beleggingen. Deze houden we dus het liefst zo laag mogelijk.

Wanneer je een groot deel (of de rest van) je leven wil gaan beleggen, is het fijn als het platform waar je belegt prettig werkt. Daarom kijken we bij de keuze voor een bank of broker ook naar het gebruiksgemak. Hierbij kun je denken aan een duidelijke user interface en informatievoorziening, het eenvoudig kunnen kiezen van goede beleggingsfondsen, en de mogelijkheden om automatisch (bijvoorbeeld maandelijks) in te leggen.

Als laatste kijken we naar de beleggingsmogelijkheden die een bank of broker biedt. Denk hierbij aan de grootte van het aanbod aan beleggingsfondsen en overige beleggingsproducten. Zoals gezegd is dit voor indexbeleggers van ondergeschikt belang, aangezien die met één of twee indexfondsen al helemaal klaar zijn. Wil je echter meer vrijheid in je beleggingen, dan kun je dit punt meenemen in je overweging.

Nu we klaar zijn met de criteria kunnen we meteen over naar de drie beste opties voor Nederlandse indexbeleggers!

Optie 1: Grootbanken (ABN AMRO, ING en Rabobank)

Heb je al een bank- of betaalrekening bij één van de drie grote Nederlandse banken, dan hoef je eigenlijk verder niet moeilijk te doen met een aparte broker voor je beleggingen. Je kunt dan meteen een beleggingsrekening openen bij je eigen bank, en beginnen met investeren in de (op dit moment) voordeligste indexfondsen van Nederland: De Northern Trust indexfondsen.

Bij Nederlandse indexbeleggers is het Northern Trust World Custom ESG wereldwijde indexfonds, in combinatie met een kleiner deel opkomende markten, via het Northern Trust Emerging Markets ESG indexfonds, op dit moment de populairste keuze. Deze twee fondsen worden bij alle drie de grootbanken, ABN AMRO, ING en Rabobank, aangeboden.

Hoewel de banken wel kosten rekenen voor het aanhouden van een beleggingsrekening, zijn de totale jaarlijkse kosten (waarin de fondskosten worden meegenomen) lager dan bij elke andere beleggingsinstelling. Een uitzondering hierop is de startende belegger met een zeer laag vermogen in beleggingen, waarbij de vaste kosten van de grootbank de voordelen teniet doen. Deze vaste kosten zijn echter te verwaarlozen als je met meer dan een paar duizend euro belegt.

Het gebruiksgemak van de grootbanken is over het algemeen prima. De gewenste beleggingsfondsen zijn gemakkelijk te vinden, de prestaties van je portefeuille zijn vaak in mooie grafieken terug te zien, en je hebt de mogelijkheid om automatisch periodiek in te leggen vanaf je betaal- of beleggingsrekening.

Over het algemeen hebben de grootbanken een ruim aanbod aan beleggingsfondsen en andere beleggingsproducten, maar lang niet alles is er te vinden en het toevoegen van nieuwe beleggingsfondsen gebeurt vaak langzaam, en pas na veel aandringen van klanten. Voor indexbeleggers is het aanbod echter meer dan genoeg, dus daarmee scoort de grootbank op het gebied van beleggingsmogelijkheden een ruime voldoende.

  • Kosten: 1e plaats
  • Gebruiksgemak: 2e plaats
  • Mogelijkheden: 2e plaats

Optie 2: De Giro

Het tweede in Nederland populaire beleggingsplatform is broker De Giro. Hier kun je (online) vrij eenvoudig een beleggingsaccount aanmaken, en direct beginnen met beleggen in een zéér veel verschillende beleggingsproducten. En het mooiste van dit alles: het kan allemaal zonder jaarlijkse bank of transactiekosten zolang je gebruik maakt van beleggingen die in de Kernselectie van De Giro zijn opgenomen.

Eén van de producten die je in de Kernselectie tegenkomt is VWRL, ofwel de Vanguard FTSE All-World ETF. Hiermee beleg je in één keer in meer dan 3000 wereldwijd verspreide bedrijven, inclusief bedrijven in opkomende markten. Met deze indextracker ben je in één keer klaar. Meer dan VWRL heb je niet nodig.

De kosten van een belegging in VWRL via De Giro zijn dankzij het ontbreken van bank- of transactiekosten erg laag, maar blijven volgens de meest recente berekeningen (waarin ook kosten voor bijvoorbeeld dividendlekkage zijn meegenomen) net iéts boven de kosten van een belegging via de Nederlandse grootbanken. Mocht De Giro ooit de goedkopere Northern Trust fondsen gaan aanbieden, dan is dit de voordeligste keuze.

Wat gebruiksgemak betreft scoort De Giro iets minder goed. Naast het feit dat je een rekening moet openen buiten je eigen huisbank en het overboeken van geld wat meer tijd kost, is de user interface van De Giro ingewikkelder dan bij een gewone bank. Ook is het niet mogelijk om periodiek in te leggen in beleggingsfondsen vanaf je bankrekening.

De Giro blinkt uit de hoeveelheid beleggingsmogelijkheden. Je kunt via dit platform handelen in een enorme hoeveelheid beleggingsproducten op talloze beurzen (soms wel tegen extra kosten). Mocht je op zoek zijn naar exotische beleggingen die je bij de gewone bank niet vindt, dan ben je bij De Giro aan het juiste adres.

  • Kosten: 2e plaats
  • Gebruiksgemak: 3e plaats
  • Mogelijkheden: 1e plaats

Optie 3: Meesman

Het in 2005 opgerichte Meesman richt zich volledig op indexbeleggers en kan daarom op onze volledige steun rekenen. Bij dit beleggingsplatform proberen ze daadwerkelijk de klant en de ontwikkeling van zijn of haar vermogen centraal te stellen, iets waarop je een grootbank of broker niet vaak zult betrappen. Alles bij Meesman is gericht op eenvoud, zowel op het gebied van gebruiksgemak als in het aanbod aan beleggingsfondsen.

Kijken we naar de kosten van beleggen bij Meesman, dan zien we dat dit zeker niet duur is, maar minder voordelig dan beleggen bij de grootbank of De Giro. Bij Meesman betaal je voor alle verschillende beleggingsfondsen een vast tarief van 0.50% per jaar, plus eenmalig 0.25% aankoop- en verkoopkosten. Dit een fractie hoger dan de kosten bij de andere genoemde beleggingsinstellingen.

Waar we Meesman echter zien schitteren is op het gebied van gebruiksgemak. Je kunt hier investeren in een zeer beperkte, maar daardoor ook erg overzichtelijke selectie aandelenfondsen, die gebruik maken van de eerder genoemde Northern Trust indexfondsen als onderliggende waarde. Daarnaast biedt Meesman (als enige) het “Wereldwijd Totaal” fonds, waarmee je in één keer belegt in een combinatie van de World, Emerging Markets en Small caps fondsen van Northern Trust. Periodiek inleggen is bij Meesman ook mogelijk.

Over de beleggingsmogelijkheden kunnen we kort zijn: hiervoor moet je niet bij Meesman zijn. Het aantal aangeboden beleggingsfondsen is letterlijk op één hand te tellen. Voor indexbeleggers ideaal, maar de avontuurlijke belegger kan beter ergens anders terecht.

  • Kosten: 3e plaats
  • Gebruiksgemak: 1e plaats
  • Mogelijkheden: 3e plaats

Conclusie en persoonlijke voorkeur

Voor alle drie de behandelde beleggingsinstellingen is iets te zeggen. Wil je de absoluut laagste kosten, dan kun je bij één van de grootbanken gaan beleggen. Wil je zo weinig mogelijk met beleggingen bezig zijn, kies dan voor het gemak van Meesman. Voor wat meer beleggingsmogelijkheden kun je je uitleven bij De Giro.

Hierbij dient gezegd te worden dat de verschillen in kosten érg klein zijn, meestal niet meer dan één tiende van een procent (0.10%) per jaar. Het kan daarom geen kwaad om, als je al een bankrekening hebt bij een grootbank, ook even te kijken bij Meesman of De Giro. Wellicht dat het gemak of de mogelijkheden jou dat kleine kostennadeel wel waard is.

Dan over mijn persoonlijke voorkeur: Ik beleg via ING in de Northern Trust indexfondsen. Dit doe ik omdat hier de kosten simpelweg het laagst zijn, en ik al een betaalrekening bij ING had waarvandaan ik met enkele muisklikken kan inleggen in de gewenste fondsen. De kosten en het gemak hebben hierbij de doorslag gegeven.

Heb je vragen over de keuze voor een bank of broker, of heb je zelf een andere aanbieder waarover je enthousiast bent? Laat het vooral weten in de reacties onder dit artikel.

Deel dit artikel:

3 reacties op “Beginnen met beleggen: De keuze voor een bank of broker

  1. Goede blogs schrijf je, bedankt! Ik klik met liefde op je affiliate links, hoop dat deze hobby je ook wat opbrengt. 🙂

    Ik wil starten met beleggen in een indexfonds. Hierbij twijfel ik nog over waar ik dit wil doen, lage kosten vind ik belangrijk en gebruiksgemak juist niet zo (ik wil er maar 1 keer per jaar naar kijken) en lage kosten. Ik probeer een vergelijking te maken tussen grootbank (Rabobank) en Binck Fundcoach, beide met het ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Wereld in combinatie met een opkomende landen fonds. Mijn plan is om eenmalig een inleg van 5000e te doen en vervolgens een maandelijks bedrag in te leggen.

    Ik wil mijn inschatting van kosten graag controleren, door deze zin in je blog wordt ik in verwarring gebracht. “Een uitzondering hierop is de startende belegger met een zeer laag vermogen in beleggingen, waarbij de vaste kosten van de grootbank de voordelen teniet doen. Deze vaste kosten zijn echter te verwaarlozen als je met meer dan een paar duizend euro belegt.” Met welk bedrag heb jij hier rekening gehouden?

    1. Hoi Marijke,

      Bedankt voor je reactie, en goed dat je bezig bent met het beginnen met beleggen!

      Rabobank is relatief goedkoop wat de vaste kosten betreft: je betaalt voor de dienstverlening 0,24% per jaar over je portefeuille, met een minimum van €20. In jouw geval is dat niet zo’n probleem, aangezien je met €5000 eerste inleg + maandelijkse inleg waarschijnlijk al vrij snel over die minimum-grens heen gaat. Het omslagpunt ligt op zo’n €8300 aan belegd vermogen. Die vaste kosten vormen alleen een echt probleem als je hooguit een paar duizend euro belegt.

      Het ACTIAM fonds dat je noemt is het goedkoopst te krijgen bij Binck Fundcoach. Er zitten echter veranderingen bij Binck aan te komen (overname door Saxo Bank), waarbij nog niet helemaal zeker is wat de gevolgen voor Fundcoach klanten zullen zijn. Als je dus voor wat meer zekerheid wilt gaan, zou ik op dit moment voor de huisbank kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *