Beleggen als een Boglehead: Houd koers!

Beleggen als een Boglehead: Houd koers!

Zoals je wellicht al gemerkt hebt, ben ik groot voorstander van het gebruik van indexfondsen om financiële onafhankelijkheid te bereiken. De grootste online community rondom indexfondsen wordt gevormd door de zogenaamde Bogleheads.

De Bogleheads zijn de aanhangers van de investeringsfilosofie van de – helaas onlangs overleden – John Bogle, oprichter van investeringsmaatschappij Vanguard en één van de pioniers op het gebied van indexfondsen. Hij richtte eigenhandig het eerste indexfonds op in 1975, omdat hij besefte dat het erg lastig was de index te verslaan.

De Bogleheads-community bestaat uit een drukbezocht forum en bijbehorende Wiki. Hier is een schat aan informatie te vinden over indexbeleggen. Houd er wel rekening mee dat een groot gedeelte van de informatie is gericht op Amerikaanse beleggingen en het belastingsysteem aldaar.

De filosofie van de Bogleheads is echter ook zeer goed bruikbaar voor Nederlandse beleggers.

De 10 Bogleheads principes

De investeringsfilosofie van de Bogleheads bestaat uit 10 principes, die je ook in Nederland kunt opvolgen om financieel steviger in je schoenen komen te staan. Met deze regels proberen de Bogleheads investeren zo eenvoudig mogelijk te maken, zonder in te leveren op behaald rendement.

1. Ontwikkel een realistisch plan

Je kunt pas beginnen met investeren wanneer je aan het einde van de maand voldoende geld overhoudt. Het is daarom belangrijk een persoonlijk budget op te stellen, oftewel een huishoudboekje, zodat duidelijk is hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel er wordt uitgegeven.

Daarnaast is het verstandig een persoonlijk investeringsplan te maken, waarin je vastlegt wat je doelen zijn, en hoe je deze wilt gaan bereiken.

2. Investeer zo vroeg en vaak mogelijk

Om je vermogen te laten groeien is het belangrijk zo vaak mogelijk, en vooral zo regelmatig mogelijk te beleggen. Het kan daarom verstandig zijn om iedere maand automatisch een bedrag over te laten maken naar je beleggingsrekening.

Daarnaast is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen, zodat het ingelegde geld zo lang mogelijk kan profiteren van het wonder van rente op rente. Kort gezegd: een ingelegde Euro op je 20e is tweemaal zoveel waard als een ingelegde Euro op je 30e.

3. Neem niet te veel, maar ook niet te weinig risico

Het bepalen van je risicobereidheid is een belangrijke, maar voor veel mensen lastige opgave. Welk gedeelte van je vermogen stop je in aandelen, en welk gedeelte in veiligere obligaties of spaargeld?

Het antwoord op deze vraag is zeer persoonlijk. Het belangrijkste wat je je hierbij moet afvragen is: “Zou ik verkopen tijdens de volgende beurscrash?”. Als het antwoord hierop een mogelijke ‘ja’ is, dan neem je te veel risico en zou je veiliger moeten investeren.

Het is echter ook belangrijk om niet te weinig risico te nemen. Zonder te beleggen in aandelen is het vrijwel onmogelijk om de inflatie bij te houden, laat staan om genoeg vermogen op te bouwen om eerder te kunnen stoppen met werken.

Een richtlijn van de Bogleheads is om nooit minder dan 25%, maar ook nooit meer dan 75% van je vermogen in aandelen te beleggen.

Eén veel gevolgde strategie, die ook door John Bogle zelf werd aangeraden, is om je leeftijd (of leeftijd -10) in obligaties aan te houden. Zo loop je op jonge leeftijd wat meer risico, maar wordt dit afgebouwd naarmate je ouder wordt.

4. Spreid je investeringen

Probeer niet specifieke landen, sectoren of bedrijven te kiezen om in te beleggen, maar diversifieer je investeringen maximaal. Ideaal zou zijn om te beleggen in fondsen die álle bedrijven op de wereld bevatten.

Op deze manier behaal je precies het gemiddelde rendement van de complete markt. Dit klinkt niet spectaculair, maar de meeste beleggers behalen minder rendement dan het gemiddelde dankzij de hoge kosten van actief beheerde fondsen en fondsmanagers.

5. Probeer de markt nooit te timen

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste beleggers minder rendement behalen dan de fondsen waarin ze beleggen. Hoe is dit mogelijk?

Beleggers hebben de neiging om te proberen de markt te timen; ze kopen fondsen die in de afgelopen periode goed hebben gepresteerd, en verkopen fondsen die het slecht hebben gedaan. Uit de studies blijkt dat dit vrijwel altijd leidt tot slechtere beleggingsresultaten.

Het is vrijwel onmogelijk om te voorspellen wat er in de toekomst gebeurt op de beurs. Bogleheads kiezen er daarom voor om zich aan hun plan te houden, en zich verder niets aan te trekken van bewegingen op de beurs.

6. Gebruik indexfondsen

Indexfondsen bieden de goedkoopste en eenvoudigste manier om te beleggen in de gehele wereldwijde aandelenmarkt. Door breed gespreid te beleggen met een indexfonds verlaag je het risico van bedrijven die failliet gaan, en neem je genoegen met een gemiddeld rendement.  Met deze strategie versla je op termijn vrijwel altijd actief beheerde fondsen.

7. Houd de kosten laag

De kosten van de beleggingsfondsen die je kiest zijn zéér belangrijk voor het geleverde resultaat op lange termijn.

Bij een initiële investering van € 10.000 heb je na 30 jaar, uitgaande van een historisch rendement van 7%, met een indexfonds dat 0.15% per jaar rekent een eindbedrag van bijna € 73.000. Vergelijk dit met het een actief beheerd fonds met 1.5% kosten per jaar: dit is na 30 jaar uitgegroeid tot nog geen € 50.000…

Het laag houden van de kosten kan je op termijn (tien)duizenden Euro’s besparen.

8. Minimaliseer belastingen

In de Verenigde Staten is het belastingstelsel een stuk ingewikkelder dan in Nederland, en kan de gemiddelde belegger op belastingen vaak aardig veel besparen.

Ook in Nederland is het echter mogelijk om de belastingen te minimaliseren. Zo is het vooral belangrijk om maximaal gebruik te maken van fiscaal voordelige investeringen in pensioenvoorzieningen. Daarnaast kun je natuurlijk optimaal gebruik maken van specifieke belastingregelingen, zoals die voor de Hypotheekrenteaftrek en Groene Beleggingen.

9. Houd het simpel

Het is veel gemakkelijker om een simpele beleggingsportefeuille te onderhouden, dan eentje waarin tientallen fondsen of losse aandelen zijn opgenomen.

Het is tegenwoordig bij iedere Nederlandse broker of bank mogelijk om met één of twee indexfondsen te beleggen in de gehele wereldmarkt. Neem daarnaast één obligatiefonds en je bent in principe helemaal klaar. Alles wat je verder hoeft te doen is jaarlijks controleren of alles nog volgens jouw investeringsplan verloopt.

10. Houd koers!

Als je een persoonlijk beleggingsplan hebt opgesteld, en de daarin vastgelegde beleggingsstrategie hebt uitgevoerd, hoef je alleen nog maar koers te houden totdat je je doelen hebt bereikt.

Dit is echter een stap waar het voor veel beleggers misgaat. Tijdens beurscrashes drukken ze in paniek op de verkoopknop. Of ze worden afgeleid door interessant ogende investeringen (Bitcoin iemand?) die niet in hun beleggingsplan zijn opgenomen.

Bogleheads streven ernaar om niet te worden afgeleid door gebeurtenissen op de beurs, en gewoon door te beleggen volgens plan.

Om dit te bereiken kan het helpen om niet te vaak naar je beleggingsportefeuille te kijken, liefst slechts één keer per jaar om eventueel te herbalanceren tussen aandelen en obligaties. Daarnaast kan het helpen om het dagelijkse beursnieuws, en alle speculatieve opinies die je daarbij tegenkomt, niet te volgen.

Mocht je meer willen weten over de Bogleheads en hun beleggingsstrategie, kijk dan op hun officiële website.

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *