Beleggen in dividendaandelen: de voor- en nadelen

Beleggen in dividendaandelen: de voor- en nadelen

Beleggen in dividendaandelen lijkt een revival door te maken in Nederland. Nu spaargeld aanhouden een dure hobby is geworden en normale aandelen als te risicovol worden gezien, neemt een groot aantal beleggers hun toevlucht naar aandelen van bedrijven die een goed, stabiel dividendrendement aanbieden.

Regelmatig zie ik op financiële fora jonge beleggers bijeenkomen die ervan overtuigd zijn dat beleggen in dividendaandelen betere resultaten biedt dan beleggen in gewone aandelen. Er bestaan zelfs complete communities op Facebook waar het dividendbeleggen wordt aangemoedigd, en waar de dividendtips als warme broodjes over de toonbank gaan.

Wat is nu eigenlijk dit dividendbeleggen en wat zijn de voor- en nadelen van deze strategie? Op deze vragen hoop ik in dit artikel een duidelijk antwoord te kunnen geven.

Wat is dividend?

Het totale rendement op een bedrijf of beleggingsfonds bestaat uit de koersgroei, plus eventueel uitgekeerde dividenden. Bedrijven keren jaarlijks vaak tussen de 1% en 4% van de beurskoers uit aan dividend. Er zijn echter ook bedrijven die meer uitkeren, of juist helemaal niets.

Bij de uitkering van dividend wordt een gedeelte van het vermogen van een bedrijf uitgekeerd aan de aandeelhouders. Dit gebeurt vaak periodiek (bijvoorbeeld jaarlijks of per kwartaal), maar een dividend kan ook eenmalig zijn.

Wanneer je op een specifieke datum (de registratiedatum) één of meerdere aandelen van een dividend-uitkerend bedrijf in bezit hebt, worden deze aandelen geregistreerd. Kort daarna ontvang je voor ieder aandeel een specifiek bedrag bijgeschreven op je rekening. Dit is de dividenduitkering.

Er zijn verschillende soorten dividendaandelen te onderscheiden. Zo bestaan er bedrijven die al tientallen jaren een stabiel dividend aanbieden zonder het te verlagen; dit zijn de Dividend Aristocrats. Daarnaast bestaan er bijvoorbeeld ook zogenaamde Dividendgroeiers. Dit zijn bedrijven waarbij het uitgekeerde dividend jaar na jaar groeit.

Het ontvangen van dividend wordt vaak gezien als een extra inkomstenbron. Het is natuurlijk ook mogelijk om het dividend te herinvesteren in aandelen.

Hoe kun je beleggen in dividendaandelen?

Optie 1: Zelf dividendaandelen uitkiezen

De eerste optie is om zelf losse aandelen uit te zoeken die relatief veel, of een stabiel dividend aanbieden. Zo kun je zelf een portefeuille samenstellen met aandelen die je interessant vindt. Wanneer een aandeel na een aantal jaar besluit om minder dividend uit te keren, kun je deze uit je portefeuille verkopen.

Voor het vinden van geschikte aandelen kun je terecht bij websites als Dividend.com, een website die zich geheel richt op dividendaandelen vanuit de hele wereld. Hier kun je per aandeel alle informatie rondom dividenden vinden, of bijvoorbeeld zoeken op de hoogste dividenden.

Als je het dichter bij huis wilt houden, zou je ook kunnen beginnen bij de Nederlandse AEX-index. Hierin zitten redelijk veel dividendaandelen, die vaak meer dan 5% dividend per jaar uitkeren.

Optie 2: Een beleggingsfonds van dividendaandelen kopen

Voor de meeste beleggers is het waarschijnlijk verstandiger om een beleggingsfonds aan te schaffen dat zich richt op dividendaandelen. De fondsbeheerder heeft in dat geval al het onderzoek al voor je gedaan, en de (in hun ogen) beste dividendaandelen uitgezocht. Deze kun je via het beleggingsfonds in één keer allemaal aanschaffen.

Dit is veel minder gedoe, en je hebt als belegger direct een grotere spreiding over verschillende bedrijven, wat het risico van je beleggingen vermindert. Er worden echter er wel kosten in rekening gebracht voor het beheer van een beleggingsfonds. Deze verschillen per fonds.

Er zijn verschillende soorten beleggingsfondsen voor dividendaandelen. Sommige fondsen zullen zich richten op een zo hoog mogelijk dividend, andere fondsen juist op bedrijven die al jaren een stabiel (maar lager) dividend uitkeren.

Het dividendrendement van deze fondsen ligt vaak rond de 4% per jaar, maar er zijn uitschieters naar boven.

De voordelen van dividendbeleggen

Voordeel 1: Stabiel inkomen ontvangen uit je beleggingen

Aandelen die een stabiel dividend uitkeren kunnen zorgen voor een constante stroom van inkomsten. Met een goed gebouwde beleggingsportefeuille wordt er ieder kwartaal of zelfs maandelijks een redelijk consistent bedrag naar je betaalrekening overgemaakt.

Aangezien bedrijven met een goede dividend-historie dit graag zo houden, en pas bij echte noodgevallen het dividend zullen verlagen, is deze inkomstenstroom bij een goed gespreide portefeuille vrij zeker.

Voordeel 2: Dividend wordt vooral door gevestigde, stabiele bedrijven uitgekeerd

Het zijn vooral volwassen en gevestigde bedrijven die een relatief hoog dividendrendement aanbieden. Kleinere bedrijven zullen minder snel dividend uitkeren en gebruiken de winst voor investeringen zodat het bedrijf sneller kan groeien.

Voordeel 3: Dividendaandelen zijn vaak minder volatiel

Gevestigde bedrijven die hun positie op de markt stevig bezetten, zijn minder gevoelig voor de nukken van de beurs. Bij een eventuele economische crisis worden de aandelen van deze bedrijven vaak minder hard geraakt dan de aandelen van kleine bedrijven die nog geen dividend uitkeren.

Uit het verleden blijkt dat dividendaandelen over het algemeen minder hard dalen tijdens een beurscrash. Veel beleggers lijken in deze tijden juist hun toevlucht te nemen tot deze stabiele bedrijven, waardoor de prijzen van dividendaandelen relatief hoog blijven.

Let wel op: dit is geen garantie voor de toekomst. Daarnaast kunnen juist de (vaak wat kleinere) aandelen die een érg hoog dividend uitkeren net zo hard, of zelfs harder kelderen tijdens een beurscrash.

De nadelen van dividendbeleggen

Nadeel 1: Dividend veroorzaakt een directe daling van de koers

Dividend is géén cadeautje aan aandeelhouders. Het betaalde dividend komt direct uit het vermogen van het bedrijf waarin je investeert. De waarde van het bedrijf daalt daardoor evenredig met de waarde van het uitgekeerde dividend. Wanneer er bijvoorbeeld een dividend van 2% wordt uitgekeerd, zal je zien dat de beurskoers van het betreffende bedrijf op de ex-dividenddatum exact 2% zal dalen.

Stel je hebt 100 euro aan aandelen en het bedrijf besluit 10 euro dividend uit te keren. Dan heb je na de uitbetaling van het dividend nog over: aandelen ter waarde van 90 euro, en 10 euro op je bankrekening.

Het maakt dus voor de totale waarde van je bezittingen helemaal niets uit of er dividend wordt uitgekeerd of niet.

Nadeel 2: Dividendaandelen leveren minder rendement op

Zoals je misschien weet zijn risico en rendement onlosmakelijk met elkaar verbonden. Aangezien je met dividendaandelen wat minder risico loopt op grote koersschommelingen dan met ‘normale’ aandelen, is ook het verwachte rendement wat lager.

Dit komt vooral omdat je met deze strategie minder in kleine, innovatieve bedrijven investeert. Deze snelgroeiende bedrijven (denk ook aan de Technologiesector, waar weinig dividend wordt uitgekeerd) behalen historisch gezien een rendement dat 3% hoger ligt dan het gemiddelde.

Door deze bedrijven ‘uit te sluiten’ heb je een stabielere, maar minder renderende beleggingsportefeuille.

Nadeel 3: Hoog dividend kan wijzen op beperkte groeipotentie

Een bedrijf kan twee dingen doen met de behaalde winst. Ze kunnen het uitkeren in de vorm van dividend of herinvesteren in het bedrijf zelf om te kunnen groeien.

Wanneer een bedrijf relatief veel dividend uitkeert, zou dat een teken kunnen zijn dat het bedrijf weinig mogelijkheden ziet om te kunnen groeien door middel van investeringen. Denk dus goed na voordat je investeert in een aandeel met een hoog dividendrendement. Het zou kunnen wijzen op weinig toekomstige groei.

Er bestaan echter ook uitzonderingen op deze regel: groeiende bedrijven die juist wat meer dividend aanbieden om zo meer investeerders aan te trekken. Kijk dus vooral even naar de groeicijfers van de laatste jaren om een beter beeld van de situatie te krijgen.

Nadeel 4: Minder spreiding door focus op dividendaandelen

Door enkel te beleggen in dividendaandelen sluit je een zeer groot deel van de wereldwijde aandelenmarkt uit. Ruim de helft van de beursgenoteerde bedrijven keert helemaal geen dividend uit. Daarnaast zijn er ook veel bedrijven die 1% tot 2% dividend uitkeren, en daarmee niet snel geselecteerd zullen worden voor een dividendportefeuille.

Je hebt dus een minder goed gespreide portefeuille als je alleen gaat voor dividendaandelen. Deze concentratie brengt extra risico’s met zich mee. Zo heeft het omvallen van één bedrijf een veel grotere negatieve invloed op je totale beleggingsportefeuille.

Nadeel 5: Belasting betalen over ontvangen dividend

De overheid ziet dividenduitkeringen als inkomsten. En daar moet natuurlijk belasting over betaald worden. In Nederland is de dividendbelasting 15% van het ontvangen bedrag, maar in het buitenland vaak hoger.

De betaalde dividendbelasting kan gelukkig via de inkomstenbelasting worden teruggehaald. Voor beleggingen in het buitenland kan dit echter veel lastiger zijn dan bij Nederlandse aandelen, en het vereist vaak extra papierwerk.

Dit probleem kun je grotendeels oplossen door te investeren in een beleggingsfonds dat zelf de betaalde buitenlandse dividendbelasting terughaalt. Het is dan echter wel van belang dat je een in Nederland geregistreerd fonds kiest, aangezien alleen deze het dividendlek volledig kunnen dichten voor Nederlandse beleggers.

Nadeel 6: Hogere jaarlijkse kosten

Beleggingsfondsen die dividendaandelen kopen worden meestal actief beheerd. Ze hebben hierdoor veel hogere jaarlijkse beheerkosten dan een passief indexfonds. Voor het investeren in dividendfondsen moet je rekenen op jaarlijks terugkerende kosten van rond de 1%.

Nadeel 7: Zonder herinvesteren geen rente-op-rente

Het opbouwen van een groot vermogen wordt vooral mogelijk gemaakt door het effect van rente-op-rente op de lange termijn. Dit sneeuwbaleffect wordt veroorzaakt doordat je niet alleen rendement behaalt op je inleg, maar ook op eerder behaalde rendementen.

Wanneer je dividenden laat uitkeren en deze niet handmatig herinvesteert in de aandelenmarkt, zal je minder profijt hebben van het rente-op-rente effect.

Beleggen in dividendaandelen: zinvol of niet?

Zoals je wellicht gemerkt hebt, zitten er veel meer nadelen aan het beleggen in dividendaandelen dan voordelen. Het is dan ook een beleggingsstrategie die voor de meeste beleggers niet echt geschikt is.

Vooral als je op de lange termijn belegt, bijvoorbeeld je hele carrière lang tot aan je pensioenleeftijd, heeft het beleggen in dividendaandelen weinig zin. De relatief hoge kosten, extra belastingen en een lager verwacht rendement kunnen een flinke hap uit je op te bouwen vermogen nemen.

De lagere volatiliteit van dividendaandelen zal sommige mensen aanspreken, maar hetzelfde resultaat kun je gemakkelijker bereiken door een klein percentage obligaties of deposito’s toe te voegen aan een beleggingsportefeuille met daarin een simpel indexfonds.

De enige doelgroep waarvoor dividendaandelen eventueel geschikt zouden kunnen zijn, zijn oudere mensen die het fijn vinden om periodiek een inkomen uit hun beleggingen te ontvangen. Ook voor deze mensen is het echter voordeliger om iedere maand automatisch een deel van een normale aandelenportefeuille te laten verkopen om daar een soortgelijk inkomen uit te halen.

Discussieer mee over dividendaandelen

Mocht jij een positieve of juist negatieve ervaring hebben met dividendaandelen, laat dan vooral een berichtje achter in de reacties hieronder!

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *