Beleggen tijdens een beurscrash: hoe houd je koers bij grote prijsdalingen?

Beleggen tijdens een beurscrash: hoe houd je koers bij grote prijsdalingen?

De headlines liegen er niet om: ‘Krach op de aandelenbeurzen’, ‘Bloedbad op de Europese beurzen’ en ‘Paniek op de beurzen door Coronavirus’ kopten de nieuwswebsites vanmorgen. Het moge duidelijk zijn dat aandelen het zwaar hebben. Hoe kun je als belegger het beste handelen tijdens een beurscrash?

‘Handelen’ is hier eigenlijk het verkeerde woord, want in paniek aandelen gaan verkopen is iets wat je als indexbelegger tijdens een beurscrash juist niet moet doen.

Wat je wel kunt doen om een eventuele beurscrash zonder al te veel kopzorgen en kleerscheuren door te komen zal ik in dit artikel bespreken.

Let wel op: deze tips zullen niet op magische wijze al je angsten voor een beurscrash wegnemen, maar je hopelijk wel behoeden voor enkele valkuilen waarin zelfs de meest ervaren belegger kan lopen.

1. Wen er maar aan: je ontkomt niet aan beurscrashes

Dit heb ik al vaker gemeld op dit blog: maar het wennen aan beurscrashes is één van de belangrijkste lessen die je als jonge indexbelegger kunt leren. Je zult ze tijdens je (hopelijk lange) beleggingscarrière 100% zeker meerdere keren moeten doorstaan. Er is dus geen ontkomen aan.

Op de afbeelding hieronder zie je het 100-jarig koersverloop van de Dow Jones index. Zoals je ziet is de geschiedenis gevuld met paniek en beurscrashes op de aandelenmarkten.

100-jarig koersverloop Dow Jones

De beurs gedraagt zich als een soort achtbaan. Er zijn echter ook twee andere conclusies die je uit dit plaatje kunt trekken:

  • Beurscrashes zijn slechts tijdelijke gebeurtenissen
  • Op de lange termijn gaat de beurs altijd één kant op: omhoog

Houd tijdens een beurscrash in gedachte dat dit slechts een tijdelijke daling van de aandelenprijzen is, en dat het in het verleden altijd wel weer goed gekomen is. Het kan even duren, maar de beurs zal zich herstellen. Hoe kan het ook anders? De bedrijven waarin je investeert zullen, tenzij de complete economie apocalyptisch in elkaar dondert, altijd proberen te blijven groeien.

Besef je daarnaast dat prijsschommelingen op de beurs juist dé reden zijn voor het relatief hoge rendement van aandelen. Risico en rendement gaan namelijk altijd hand in hand: een goed rendement zonder risico bestaat niet. Als je geen risico wilt lopen zet je je vermogen op een spaarrekening tegen 0% rente. Het risico dat je neemt op de beurs zorgt ervoor dat je op de lange termijn een historisch rendement van ongeveer 7% kunt verwachten.

2. Een beurscrash biedt op de lange termijn juist kansen

Stel dat je voor €100 een aandeel kunt kopen waarvan je vrij zeker weet dat dit over 50 jaar maar liefst €3.000 waard is. Zou je dit aandeel dan ook kopen wanneer je deze voor de helft van de prijs (€50) van iemand kunt overnemen? Natuurlijk zou je deze kans niet laten schieten! Ikzelf zou met een kruiwagen vol briefjes van €50 komen toesnellen om deze domoor van zijn aandelen te verlossen.

uitverkoop tijdens een beurscrash

Dit is precies de instelling die je als (jonge) indexbelegger zou moeten hebben tijdens een beurscrash. Zie het als een kans om goedkoop aandelen in te slaan. Op de lange termijn zullen de beurskoersen herstellen, en heb jij als slimme belegger extra profijt van de koopjes die je tijdens de daling hebt gedaan.

Helaas doen de meeste particuliere beleggers precies het tegenovergestelde. Ze verkopen hun aandelen in paniek tijdens de chaos die heerst gedurende een beurscrash. Grote investeerders nemen de goedkope aandelen maar wat graag van ze over.

Zie de beurscrash daarom voor wat het werkelijk is: een tijdelijke kans om aandelen véél goedkoper aan te schaffen.

3. Voorkom paniek: beleg alleen met geld dat je kunt missen

Het is één van de meest gehoorde waarschuwingen over beleggen, maar ik herhaal het nog maar eens omdat dit zo belangrijk is: beleg alleen met geld dat je op de korte termijn kunt missen.

Het is veel waarschijnlijker dat je in paniek raakt tijdens een beurscrash wanneer je het belegde geld eigenlijk had willen besteden aan een specifieke aankoop binnen een paar jaar. Of erger nog: als je het geld écht nodig had om bijvoorbeeld de vaste lasten te kunnen blijven betalen.

In een artikel over beleggen op de lange en korte termijn kwam ik tot de conclusie dat je niet zou moeten beleggen met geld dat je binnen 5 jaar nodig hebt. Met een beleggingshorizon van 10 jaar of langer zit je eigenlijk altijd goed: in het verleden is de beurs na 10 jaar vrijwel altijd volledig hersteld van een beurscrash.

Heb je het geld nodig voor de volgende zomervakantie, of om over een paar jaar een nieuwe auto aan te kunnen schaffen? Stop het dan liever in veilige potjes zoals een spaarrekening of spaardeposito.

Wanneer je enkel belegt met geld dat je kunt missen, hoeft een flinke koersdaling op de beurs (naast wat chagrijn) geen enkele invloed te hebben op je dagelijkse leven. Met dit in gedachte slaap je een stuk beter, en kun je rustig afwachten tot de beurs zich herstelt.

4. Automatiseer je beleggingen

Om de menselijke emotie zoveel mogelijk uit je beleggingsbeslissingen te nemen, is het aan te raden je beleggingen zoveel mogelijk te automatiseren. Stel bijvoorbeeld bij je bank of broker in dat er maandelijks automatisch €100 wordt ingelegd op je beleggingsrekening.

automatiseer je beleggingen

Dit heeft twee grote voordelen ten opzichte van handmatig inleggen:

  • Het zorgt ervoor dat je niet van je beleggingsplan afwijkt
  • Je ziet de sterk schommelende waarde van je beleggingsportefeuille niet

Mocht het toch noodzakelijk zijn om handmatig transacties uit te voeren, zorg er dan in ieder geval voor dat je dit tot een minimum beperkt. Bijvoorbeeld eenmaal per maand. Het zien van de dagelijkse schommelingen in de waarde van je beleggingsportefeuille tijdens een beurscrash is niet bevorderlijk voor de nachtrust.

Om dezelfde reden zou ik afraden om dagelijks de beurskoersen te volgen via beleggingswebsites. Het zou voor je gemoedsrust beter zijn om deze helemaal te blokkeren. Zo kun je je focussen op groei op de lange termijn, en niet op de dagelijkse perikelen op de beurs.

5. Paniek in de media? Zet de televisie uit!

Voor zover ik het meegekregen heb, was de aandacht voor de sterk dalende beurs op het nieuws de afgelopen weken nog vrij beperkt. De meeste aandacht ging uit naar de aanstichter van de grote prijsdaling: het Corona-virus dat momenteel de wereld teistert. Met een pandemie op de loer gaat de aandacht uiteraard niet uit naar indexbeleggers die een deel van hun spaargeld kwijtraken op de beurs.

Televisie tijdens beurscrash

Dit zal echter omslaan als aandelen nog verder kelderen, en de pensioenfondsen het weer gaan hebben over korten op de pensioenen door tegenvallende beleggingsresultaten. Dit raakt het grote publiek van de televisieomroepen pas echt.

Helaas levert sensatie en paniek de meeste kijkers en daarmee reclame-inkomsten op voor de omroepen. Je zult op het dagelijkse journaal, en al helemaal op de zakelijke zenders, doodgegooid worden met alle mogelijke doemscenario’s voor de beurs.

Er is gelukkig een oplossing voor dit probleem: zet je televisie gewoon uit. De wereld vergaat heus niet omdat jij er even geen aandacht aan besteedt.

6. Leren van een beurscrash: bepaal jouw risicoprofiel

De eerste beurscrash in je beleggingscarrière kan je nog iets belangrijks leren. Heb jij een risicoprofiel gekozen dat goed bij jou past? Een profiel waarmee je de grote koersdalingen kunt doorstaan zonder alles te willen verkopen?

Met het risicoprofiel bedoel ik de verhouding tussen risicovolle (aandelen) en veilige (obligaties, cash) investeringen die samen je beleggingsportefeuille vormen. Dit noemt men ook wel een asset allocatie.

Helaas is het lastig dit risicoprofiel te bepalen vóórdat je daadwerkelijk een beurscrash hebt meegemaakt. Wie weet hoe je reageert als de aandelenkoersen 50% dalen? Houd je dan stand of zwicht je en stap je uit de beurs?

De eerste beurscrash kan je deze waardevolle les leren. Je kunt alleen maar hopen dat dit een niet al te dure les zal worden.

Persoonlijk houd ik 70% aandelen aan en 30% veilige investeringen in de vorm van deposito’s en spaargeld. Hiermee heb ik tot op heden nog geen enkele neiging gehad om aandelen te verkopen bij koersdalingen.

Het kiezen van een passend risicoprofiel is erg persoonlijk. Over dit onderwerp lees je meer in dit artikel over asset allocatie.

7. Herbalanceer je investeringen: ‘buy low, sell high’

Dankzij de grote koersdalingen van aandelen tijdens een beurscrash, zal de hierboven genoemde asset allocatie uit balans raken. De waarde van je aandelen zal relatief kleiner zijn geworden ten opzichte van de waarde van je veilige investeringen.

Het is belangrijk om deze verhouding recht te trekken wanneer deze te ver uit balans raakt. Juist ook tijdens een beurscrash.

Bij het herbalanceren van je investeringen verkoop je de assets die in waarde zijn gestegen, en koop je de assets die in waarde zijn gedaald. Tijdens een beurscrash zal dit betekenen dat je een deel van je obligaties verkoopt, en met de opbrengst extra aandelen aankoopt.

Deze handeling heeft een bijkomend voordeel: het zorgt er automatisch voor dat je meer aandelen (of obligaties) koopt wanneer deze goedkoop zijn, en juist verkoopt wanneer deze duur zijn. Een win-win situatie!

Meer tips om een beurscrash te doorstaan?

Heb jij nog andere tips om koers te houden tijdens een beurscrash? Laat het vooral even weten in de reacties!

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *