De beste indexfondsen van Nederland (2020 update)

De beste indexfondsen van Nederland (2020 update)

Dankzij de toenemende populariteit van indexbeleggen neemt aantal passieve beleggingsfondsen in Nederland steeds verder toe. Maar wat zijn nu de beste indexfondsen van Nederland, en wat maakt deze beleggingsfondsen zo goed? In dit artikel bespreek ik mijn vijf favoriete indexfondsen voor 2020.

Let op: Dit artikel komt uit 2020 en bevat mogelijk verouderde informatie. Voor actuele informatie kun je terecht bij het artikel met de beste indexfondsen van 2021.

Vorig jaar publiceerde ik op dit blog een (veelgelezen) artikel over de beste indexfondsen van 2019. Deze lijst is echter alweer verouderd, aangezien er enkele interessante alternatieven bij zijn gekomen op de Nederlandse markt. Zo ook de nieuwe nummer één op de onderstaande lijst.

In dit artikel worden, in tegenstelling tot vorig jaar, enkel aandelenfondsen behandeld. Obligatiefondsen neem ik dit jaar niet mee in de vergelijking, aangezien ik deze niet langer als een interessante optie zie voor de doorsnee belegger. Meer over deze beslissing lees je in dit artikel over obligaties.

Aan welke criteria moeten de beste indexfondsen voldoen?

Om in aanmerking te komen voor een positie in mijn lijst met de beste indexfondsen van Nederland moet een fonds of ETF voldoen aan drie criteria:

  1. Spreiding: het moet in zoveel mogelijk bedrijven investeren
  2. Kosten: de jaarlijkse kosten moeten zo laag mogelijk zijn
  3. Beschikbaarheid: het product moet (gemakkelijk) verkrijgbaar zijn in Nederland

Spreiding

Het zelf uitkiezen (of door een professional laten uitkiezen) van specifieke aandelen of sectoren om in te beleggen lijkt interessant, maar blijkt over de lange termijn vrijwel nooit het rendement van de totale wereldwijde aandelenindex te verslaan. Daarom zoeken we niet naar de spelt in de hooiberg, maar kopen we de hele hooiberg.

De beste indexfondsen hebben een zo breed mogelijke, wereldwijde spreiding. Hoe meer bedrijven er in het beleggingsfonds vertegenwoordigd zijn, hoe beter.

Enkele indexfondsen in mijn toplijst hebben, om duurzamer te investeren, een aantal “slechte” bedrijven uitgesloten. Sommige beleggers zullen dit als voordeel zien, anderen juist als een nadeel door de minder goede spreiding. De behaalde rendementen van de duurzame fondsen lijken tot nu toe weinig af te wijken van de index. De afgelopen jaren was het rendement van een duurzame belegging iets hoger, maar deze trend kan ook omslaan.

Kosten

De jaarlijkse kosten van een beleggingsfonds kunnen op de lange termijn een enorme impact hebben op het vermogen dat je opbouwt met beleggingen. Daarom kijken we alleen naar fondsen met de laagste kosten.

Ook de verborgen kosten van het fonds worden meegenomen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld dividendlekkage, waarbij een gedeelte van de buitenlandse belasting op de uitgekeerde dividenden niet door het fonds kan worden teruggevorderd. Ook de kosten van de te gebruiken bank of broker worden meegepakt.

Beschikbaarheid

De onderstaande indexfondsen zijn allemaal gemakkelijk verkrijgbaar bij grote banken of brokers in Nederland.

Er bestaan goedkopere alternatieven die niet officieel in Nederland verkrijgbaar zijn, zoals de populaire combinatie VTI + VXUS van Vanguard. Deze fondsen zijn in Nederland alleen te krijgen via een vrij ingewikkelde optieconstructie. Mocht je hier meer over willen weten, dan kun je hier terecht.

Deze lastig verkrijgbare fondsen laat ik verder buiten beschouwing in het overzicht.

Met deze drie criteria in het hoofd kom ik tot de volgende vijf indexfondsen die je in 2020 zou kunnen overwegen. Ze staan op volgorde van mijn persoonlijke voorkeur, maar zijn stuk voor stuk prima keuzes voor de Nederlandse indexbelegger.

Welke indexfondsen ikzelf bezit lees je in het artikel Wat is mijn beleggingsstrategie?

#1. NN Enhanced Sustainable Equity Fund

Nationale Nederlanden

Kenmerken

  • ISIN: NL0012125736
  • Aan te schaffen bij: FitVermogen
  • Jaarlijks fondskosten: 0.18%
  • Overige kosten: geen
  • Spreiding: 864 bedrijven
  • Bijzonderheden: Duurzaam fonds (uitsluitingen). Geen opkomende markten.
  • Eventuele aanvulling: NN Enhanced Index Sustainable Em Markets Eq Fund

Waarom bij de beste indexfondsen?

De nummer één op mijn lijst met de beste indexfondsen van Nederland is meteen een nieuwkomer, waarvan ik tot een paar maanden geleden nog nooit had gehoord.

Het NN Enhanced Sustainable Equity Fund verdient de koppositie door simpelweg de goedkoopste optie te zijn voor de Nederlandse indexbelegger. Je betaalt in totaal 0.18% aan jaarlijkse kosten met een investering in dit fonds.

De kosten zijn extreem laag omdat FitVermogen, het platform waarop je de NN-fondsen kunt kopen, geen extra kosten rekent voor het aanhouden van een rekening of het doen van transacties. Daarnaast is het indexfonds in Nederland genoteerd, waardoor het geen last heeft van een dividendlek. Zo blijven alleen de fondskosten (0.18%) zelf over.

Een nadeel van het NN Enhanced Sustainable Equity Fund is dat je hiermee niet investeert in opkomende markten. Dit kan echter gemakkelijk worden verholpen door het (eveneens goedkope) NN Enhanced Index Sustainable Em Markets Eq Fund, een fonds met daarin alleen opkomende markten, aan je portefeuille toe te voegen.

Het fonds sluit relatief veel bedrijven van de wereldwijde index uit, om zo tot een duurzamer beleggingsbeleid te komen. De spreiding van 864 bedrijven waarin belegd wordt is aanzienlijk kleiner dan bij de andere fondsen op deze lijst, maar nog altijd ruim voldoende.

Het NN Enhanced Sustainable Equity Fund is verkrijgbaar bij het beleggingsplatform FitVermogen, onderdeel van Nationale Nederlanden.

#2. Northern Trust World Custom ESG Index Fund

De beste indexfondsen van Nederland: Northern Trust

Kenmerken

  • ISIN: NL0011225305
  • Aan te schaffen bij: ABN AMRO, Rabobank, ING of Meesman
  • Jaarlijks fondskosten: 0.15%
  • Overige kosten: 0.01% tot 0.35% (jaarlijks) afhankelijk van de bank en vermogen
  • Spreiding: 1.579 bedrijven
  • Bijzonderheden: Duurzaam fonds (uitsluitingen). Geen opkomende markten.
  • Eventuele aanvulling: Northern Trust EM Custom ESG Index Fund

Waarom bij de beste indexfondsen?

Het Northern Trust World Custom Index Fund was mijn favoriete indexfonds voor 2019, en nog altijd het fonds waarin ikzelf het grootste gedeelte van mijn vermogen investeer.

Het fonds is wat kosten betreft voorbijgestreefd door Nationale Nederlanden, maar is nog altijd één van de goedkoopste opties in Nederland. Inclusief de kosten van een beleggingsrekening bij de bank (meestal zo’n 0.25%) kun je dit wereldwijde aandelenfonds aanhouden tegen ongeveer 0.40% aan totale jaarlijkse kosten.

Northern Trust heeft dankzij de vestiging in Nederland geen last van een dividendlek.

Het Northern Trust World Custom Index Fund sluit net als het bovengenoemde fonds bepaalde bedrijven uit die volgens hen niet duurzaam opereren, maar is daarin minder rigoureus dan Nationale Nederlanden. De spreiding van 1.579 bedrijven is meer dan voldoende, en zorgt ervoor dat de resultaten van het fonds nagenoeg gelijk zijn aan de gevolgde index.

Helaas ontbreken ook hier de opkomende markten. Maar deze kunnen wederom makkelijk worden toegevoegd met het bijpassende Northern Trust EM Custom ESG Index Fund.

Een groot voordeel van de Northern Trust fondsen is de verkrijgbaarheid bij grootbanken zoals Rabobank, ING en ABN AMRO. Omdat een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking hier al een betaalrekening heeft, hoeft er geen vaak nieuwe rekening geopend te worden.

Ook via Meesman kun je beleggen in de Northern Trust fondsen. Hier kun je ook kiezen voor een alles-in-één oplossing in de vorm van het Aandelen Wereldwijd Totaal fonds. Hiermee beleg je ook direct in opkomende markten en kleine bedrijven, tegen iets hogere jaarlijkse kosten van in totaal 0.50%.

#3. ACTIAM Verantwoord Index Aandelenfonds Wereld

Actiam

Kenmerken

  • ISIN: NL0011309349
  • Aan te schaffen bij: Binck Fundcoach
  • Jaarlijks fondskosten: 0.08%
  • Overige kosten: 0.18% servicekosten
  • Spreiding: 1.556 bedrijven
  • Bijzonderheden: Duurzaam fonds (uitsluitingen). Geen opkomende markten.
  • Eventuele aanvulling: ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Opkomende Landen

Waarom bij de beste indexfondsen?

Duurzame fondsen lijken het goed te doen bij de Nederlandse indexbelegger, want ook het derde fonds op deze lijst investeert alleen in aandelen van bedrijven die, volgens de fondsbeheerder, voldoende aandacht geven aan duurzaamheid.

Het ACTIAM Verantwoord Index Aandelenfonds Wereld heeft ongeveer evenveel uitsluitingen als het voorgaande Northern Trust fonds. Met ruimaandelen in 1.300 wereldwijd opererende bedrijven is de spreiding nog altijd prima in orde.

De kosten van het ACTIAM Verantwoord Index Aandelenfonds Wereld fonds zijn erg laag, mede doordat het dividendlek door ACTIAM tot een minimum wordt teruggebracht. Dankzij een recente prijsverlaging zijn de jaarlijkse kosten van het fonds nog maar 0,08%.

Het ACTIAM fonds kan het goedkoopst worden aangeschaft via Binck Fundcoach. Hier betaal je 0,18% servicekosten per jaar, waarmee de totale kosten uitkomen op 0,26%. Hiermee is het de één na goedkoopste optie op deze lijst.

Ook bij dit fonds ontbreken aandelen van bedrijven uit opkomende markten. Dit kun je eventueel aanvullen met het ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Opkomende Landen. Dit fonds heeft helaas wel een dividendlek.

#4. Vanguard FTSE All-World ETF

De beste indexfondsen van Nederland: Vanguard

Kenmerken

  • ISIN: IE00B3RBWM25
  • Aan te schaffen bij: De Giro
  • Jaarlijks fondskosten: 0.22%
  • Overige kosten: ~0.30% dividendlekkage (jaarlijks)
  • Spreiding: 3.338 bedrijven
  • Bijzonderheden: Alles-in-één oplossing voor wereldwijde spreiding

Waarom bij de beste indexfondsen?

De Vanguard FTSE All-World ETF (VWRL) is al jaren een favoriet bij Nederlandse indexbeleggers die op zoek zijn naar een alles-in-één oplossing. Met dit fonds heb je in één klap aandelen van ruim 3.300 bedrijven, verspreid over de hele wereld. Ook opkomende markten zijn in VWRL vertegenwoordigd.

Het fonds is bij de meeste banken gewoon verkrijgbaar, maar kan beter aangekocht worden via online broker De Giro. Hier heb je namelijk (in tegenstelling tot bij de banken) geen algemene kosten voor het aanhouden van een rekening. Je betaalt dus alleen de jaarlijkse kosten van het fonds zelf.

Helaas heeft de in Ierland genoteerde Vanguard FTSE All-World ETF een dividendlek, waardoor je jaarlijks ongeveer 0.30% aan ‘verborgen’ extra kosten hebt. In totaal zijn de kosten daarmee iets boven een half procent per jaar.

Er zijn goedkopere oplossingen, maar veel gemakkelijker dan een investering in VWRL wordt het niet in Nederland.

#5. BND Wereld Indexfonds (Unhedged)

Brand New Day

Kenmerken

  • ISIN: NL0014120339
  • Aan te schaffen bij: Brand New Day
  • Jaarlijks fondskosten: 0.59%
  • Overige kosten: 0.50% stortingskosten (eenmalig)
  • Spreiding: 2.200 bedrijven
  • Bijzonderheden: Maakt gebruik van onderliggend Vanguard fonds. Geen opkomende markten.
  • Eventuele aanvulling: BND Emerging Markets Indexfonds

Waarom bij de beste indexfondsen?

Het BND Wereld Indexfonds (Unhedged) is een creatie van Brand New Day. Met dit aandelenfonds beleg je in de 2.200 grootste bedrijven ter wereld. Hierin zijn opkomende markten niet meegenomen, maar deze kunnen aangevuld worden met een aanvullend BND Emerging Markets fonds.

Er bestaat ook een ‘Hedged’ variant van dit fonds, waarbij het valutarisico is afgedekt naar de Euro.

Dankzij een slimme constructie heeft het BND Wereld Indexfonds (Unhedged) geen dividendlek. Helaas zijn de totale kosten bij Brand New Day met 0.59% per jaar wel iets hoger dan bij de alternatieven, waardoor het fonds niet hoger komt dan een vijfde positie op deze lijst.

Wat BND Wereld Indexfonds (Unhedged) wel interessant maakt, is dat dit fonds ook gebruikt kan worden bij een pensioenrekening van Brand New Day. Zo kun je ook voor de opbouw van je pensioen gebruik maken van dit goede indexfonds.

Wanneer je gebruik maakt van een pensioenrekening en hierop voldoende inleg hebt, kun je ook gebruik maken van een aantrekkelijkere kostenconstructie, waarbij je slechts 0.25% per jaar betaalt in plaats van 0.59%. Hierbij komen dan wel €50 aan vaste kosten per jaar. Bij een groot opgebouwd pensioenbedrag kan dit echter véél kosten besparen.

Bouw je nog geen (extra) pensioen op? Lees dan ook het artikel over de drie voordelen van pensioenbeleggen.

Deel dit artikel:

43 reacties op “De beste indexfondsen van Nederland (2020 update)

  1. Dank voor dit overzicht!

    Vraagje: ik overweeg nu VWRL als voornaamste investering, maar het kosten en sustainable element van NN spreekt me ook zeker aan. Enige wat ik dan lastig vind is welke verhouding emerging vs niet emerging ik dan het beste aan kan houden om te komen tot een zelfde soort spreiding als bij VWRL. Raad jij daar iets in aan? Of wat doe je zelf?

    Dank alvast!

    1. Om de verhouding van VWRL te benaderen zou je ongeveer 88% World en 12% Emerging Markets moeten aanhouden.

      Zelf heb ik iets meer Emerging Markets: ongeveer 15% van mijn aandelenpositie.

  2. Er zit een klein foutje in. Als je een effect koopt bij Lynx (bijv. Actiam), dan betaal je die maand geen platform fee van 5 euro. Dus als je maandelijks geld belegd, dan ben je alleen 12 x 6 euro transactiekosten kwijt; niet ook nog eens 60 euro p.j. aan platform fee.

    Het bovenstaande geldt voor accounts onder de 100.000. Voor accounts boven dit bedrag, betaal je sowieso geen platform fee, ongeacht of je hebt gehandeld in een maand.

  3. Nieuws: ACTIAM gaat deze maand het aantal posities verkleinen (waarschijnlijk vergelijkbaar met NN), maar verlaagt ook de kosten naar een ongekende 0,08%! Kortom, wat betreft kosten stijgt ACTIAM nu naar nr 1 🙂

    1. Zo, dat is goed nieuws! Flinke daling van de kosten.

      Hiermee komen de totale kosten van het ACTIAM wereldfonds aangekocht bij Binck Fundcoach op gelijke hoogte met het NN fonds, en via Lynx (met wat grotere bedragen vooral) lijkt het zelfs wat goedkoper.

      Ga me er binnenkort even verder in verdiepen. Ben ook benieuwd naar de nieuwe selectie van aandelen in het fonds.
      Bedankt in ieder geval voor de update!

      1. Ja, ik denk dat Lynx vooral interessant is. Als je het via Binck aankoopt, dan ben je met de bijkomende service-fee van 0,18% alsnog “duur” uit.
        Bij Lynx betaal je wat transactiekosten, maar die zijn eenmalig en drukken het rendement op lange-termijn nauwelijks.
        Psychologisch is “gratis” fondsen handelen bij Fitvermogen natuurlijk wel altijd fijn 😉

  4. Hoi!

    Met veel aandacht heb ik (bijna je hele) blog gelezen en ben hierdoor ook enthousiast geworden om hier wat mee te gaan doen. Ik heb inmiddels een beleggingsplan opgesteld en ben (voor het mooie al te lang) aan het rondkijken naar de verschillende fondsen. Op het fitvermogen platform bieden ze niet alleen de losse fondsen aan, maar ook de zogenaamde ‘gemaksfondsen’. Dit lijkt in mijn onervaren ogen vrij veel op een ‘robeco one’ pakket. Wat zou de meerwaarde zijn van een zogenoemd gemaksfonds in tegenstelling tot, bijvoorbeeld, het NN enhanced equity fonds? Deze laatste is toch ook voldoende gespreid om een stabiele marktvolging te bewerkstelligen?

    Groeten,

    Sander

    1. Hoi Sander,

      Leuk dat je ook enthousiast bent geworden!

      Het grote verschil tussen het in dit artikel genoemde NN Enhanced Index Sustainable Equity Fund en de Gemaksfondsen is dat deze laatste ‘actief’ worden beheerd door de mensen bij NN. Dit brengt extra kosten met zich mee: 0.76% voor het agressieve Gemaksfonds, tegen slechts 0,17% voor het indexfonds.

      Echte meerwaarde zit er niet aan de actief beheerde fondsen. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat ze – zeker op de langere termijn – géén betere rendementen behalen dan passieve indexfondsen. En echt veel simpeler in gebruik is het ook niet, aangezien je met één wereldwijd gespreid indexfonds (+ eventueel het Emerging Markets fonds) ook gewoon al de best mogelijke spreiding hebt.

      Houd er bij de NN-fondsen wel rekening mee dat deze bovengemiddeld veel ESG-uitsluitingen hebben (bedrijven die niet zijn opgenomen omdat deze niet ‘groen’ genoeg zijn). Dit hoeft in principe geen negatief effect te hebben op je rendement, maar met bijvoorbeeld VWRL (bij de Giro) of de Northern Trust fondsen (bij de grootbanken) beleg je wel in wat meer bedrijven. Als je geen problemen hebt met een duurzame beleggingsstrategie zijn de NN fondsen een prima keuze!

  5. Hey!

    Dank voor je reactie. Ik heb, na nog weer even twijfelen en tig keer hetzelfde artikel doorlezen, gekozen voor de NN enhanced equity & de EM, in de verhouding 88%/12%. De doorslag was zowel het gemak, de ESG uitsluiting (dan heb ik tenminste nog een beetje het idee dat ik wat goeds doe voor de wereld), de prognose, want ik verwacht dat de subsidiekraan voor duurzaamheid nog even open blijft staan en ook het gebrek aan een app. Dit legt de drempel tot elke 5 minuten kijken (ik weet nog hoe dat ging toen ik net zonnepanelen had…) ook wat hoger.

    Ik zal me ook eens gaan inlezen in het reddit draadje..

  6. Na ontvangst van mijn inlogcode bij Fitvermogen was rondom beurssluiting 17.30u hun site plop helemaal uit de lucht, eerst wegens onderhoud en al gauw vanwege een technische storing. Na pakweg 10 minuten kon er weer worden ingelogd of ingelegd. Gebeurt dit soms dagelijks en zijn anderen hiermee ook bekend?

    1. Hi Marie-Loes, zo nu en dan is de site weleens uit te lucht, maar in de afgelopen 6 maanden heb ik dat maar een paar keer (zonder vooraankondiging) zien gebeuren. Over het algemeen lijkt de site vrij stabiel.

  7. Bedankt voor deze geweldige post, ik heb er veel waardevolle informatie uitgehaald. Ik kijk met interesse naar ACTIAM Verantwoord Index Aandelenfonds Wereld, maar wat betreft brokers kom ik er niet helemaal uit. Ik zie dat dit fonds ook aangekocht kan worden bij DeGiro. Is er een specifieke reden waarom ik beter kan kijken naar Lynx?

  8. Vraag: waarom prefereer je het Vanguard FTSE All-World fonds boven het Vanguard S&P 500 UCITS fonds? Laatstgenoemde heeft een historisch hoger rendement en aanzienlijk lagere kosten (0,07% vs 0,22%).

    1. In dit artikel ben ik op zoek geweest naar de beste/goedkoopste indexfondsen met een wereldwijde spreiding.
      Met het Vanguard S&P 500 fonds dat je noemt beleg je enkel in de 500 grootste bedrijven in de Verenigde Staten (vandaar ook de outperformance de afgelopen jaren). Hoewel veel van die bedrijven ook exposure hebben aan buitenlandse markten (Apple handelt bijvoorbeeld in bijna alle landen ter wereld), is de spreiding van dit fonds nog te beperkt voor ons toplijstje.

      Neemt niet weg dat het Vanguard S&P 500 fonds een zéér goed fonds is. Als alles-in-één oplossing is het echter iets te beperkt, omdat je de rest van de wereld hiermee ‘links laat liggen’.
      Houd er daarnaast rekening mee dat dit Vanguard fonds een dividendlek heeft, waardoor je zo’n 0,30% aan jaarlijks rendement mist t.o.v. de in Nederland genoteerde indexfondsen.

  9. Mocht je bijv. voor VWRL, Fitvermogen/enhanced e/o Northern Trust gaan, dan ontstaat er mi te/veel overlap met S&P500? Als je laatstgenoemde kiest, dan bijv. minder spreiding in VS en huidige onrust. Buffet is nu 90 jaar. Welke (tijdelijke) invloed er zal zijn, als hij er niet meer is?

    Waarom zou je opkomende markten toevoegen, die i.h.a. minder opbrengen (met 88/12)? Of meer spreiding met o.a. China minder risico betekent?

    1. Het verschil is dat het ene fonds (die wordt genoemd in het artikel) de dividenden uitkeert en het andere de dividenden direct herinvesteert.
      Om bij de inkomstenbelasting de betaalde dividendbelasting terug te kunnen claimen (en daarmee het dividendlek te dichten) is het fondsen verplicht deze uit te keren. Vandaar dat er voor een uitkerend fonds wordt gekozen.

      En volgens mij zijn de NN fondsen niet bij De Giro beschikbaar. Heb er net even naar gezocht, maar ze komen niet naar boven.

      1. Dank voor je snelle antwoord!

        De NN Enhanced Sustainable Equity Fund vind ik gewoon op de ISIN code: NL0012125736
        Wat is de ISIN van de Emerging market die je noemt? Ik vind daar wel ISIN NL0006311771, Bedoel je die?

        1. Het Emerging Markets fonds is inderdaad NL0006311771.
          En dom van me: ik had op het wereldfonds gezocht met het ISIN dat jij noemde, maar de goede is inderdaad gewoon beschikbaar op De Giro.

          Het zijn dan opzich prima keuzes, maar houd wel rekening met de transactiekosten bij De Giro, en houd ook in de gaten of het goed gaat met het terugvragen van de dividendbelasting (dat heb ik zelf niet eerder bij De Giro geprobeerd). Dat het uiteindelijk toch niet duurder uitpakt dan VWRL 🙂

  10. Via https://www.abnamro.nl/nl/prive/beleggen/koersinformatie/beleggingsfondsen.html bleek vandaag NL0011515424/NT emerging ineens onder vermogensbeheer te vallen i.p.v. (gratis) zelf beleggen basis. Abn Amro dacht via chat aan ‘een foutje’ in de fondsselector, anders kunnen beleggers ver/kopen niet activeren. Als een fonds eruit gaat, krijg je wel info vooraf volgens ‘de chatter’. Kunnen beleggingen überhaupt zonder kennisgeving vooraf ineens onder vermogensbeheer gaan vallen en wat betekent dit/qua kosten? Hoe betrouwbaar is data/ABN Amro en waarom niet corrigeren, als het een foutje is? Bezoekers gaan hiervan uit. De medewerker verlaat instant de chat zonder antwoorden. Zolang je bijv. emerging zelf kun ver/kopen, valt e.e.a. kennelijk toch onder zelf beleggen basis. Wat denk jij?

    Bovenstaand punt 5 is nu NL0012706238, wellicht elders aangepast? Mijn vraag is of de huidige BND wereld indexfond C-unhedged ontwikkelde én opkomende markten betreft?

    1. Voor zover ik heb begrepen is het inderdaad een foutje van ABN AMRO. Het fonds kan ook nog, ondanks dat het nu onder vermogensbeheer genoteerd staat, gewoon worden aangekocht en verkocht door klanten met een Zelf Beleggen Basis account. Hopelijk lossen ze het snel op, want het zorgt voor veel verwarring onder beleggers.

      Wat betreft het BND Wereld Indexfonds: hierin zitten géén opkomende markten. Deze kun je wel gemakkelijk toevoegen via het verkrijgbare Emerging Markets fonds. Je kunt eventueel ook nog Small Caps toevoegen via een los fonds. Deze zitten namelijk ook niet in het Wereld Indexfonds.

  11. Hartelijk dank voor je (snelle) reactie! Mocht je bijv. de BND standaardinstellingen of meer dan 1 andere BND fondsen kiezen, dan kun je deze niet los (ver) kopen of het rendement percentage per fonds inzien, tenzij je 1 fonds kiest? Anders is er minder inzicht m.b.t. hoe de fondsen t.o.v. elkaar bewegen. Mag ik vragen, of jij dit als voor of nadeel ziet en waarom?

    1. Ik heb zelf alleen een pensioenbeleggen rekening bij Brand New Day, maar als de normale beleggingsrekening hetzelfde is, zie je inderdaad weinig rendementsinformatie voor de losse fondsen. Alleen het rendement voor je gehele portefeuille kun je terugvinden. Wel kun je de koersen van de losse fonsen vergelijken op de koersenpagina van Brand New Day.
      Je kunt overigens wel een deel van je beleggingsfondsen verkopen door je gewenste allocatie te verschuiven: bijvoorbeeld door Emerging Markets op 0% te zetten.

      Ik kijk zelf eigenlijk bijna nooit naar de rendementen per beleggingsfonds, dus voor mij is het niet echt een nadeel óf voordeel. Het gaat mij enkel om de prestaties van mijn totale portefeuille.

  12. Waar kun je de marktkapitalisatie van bovenstaande fondsen vinden? Qua index gaat het hierbij vooral om (een variant op) MSCI met bijv. ACWI, World NR EU of EM PR USD etc. Is dat allemaal dezelfde index of wordt dat per aanvulling bepaald?

  13. Dank voor je uitgebreide uitleg. Ik heb nog een vraag. Je hebt Vanguard FTSE All-World ETF in je top 5 staan. Zou een – ook breed belegd – alternatief kunnen zijn het Vanguard Global Stock Index Fund (EUR) Acc.? Lagere kosten (0.18% vs 0.22%) en ook een brede spreiding (1600 aandelen ongeveer). Benchmark is wel anders MSCI World index vs FTSE

    1. Toevallig heb ik zelf vroeger ook in dat fonds belegd via een grootbank (ING).
      Op zich is het geen slecht fonds, maar je hebt wel last van een dividendlek (0.30% extra kostenpost per jaar) waardoor het duurder is dan de alternatieven bij de grootbanken (de Northern Trust fondsen bijvoorbeeld). VWRL heeft hetzelfde probleem met een dividendlek, maar is wat totale kosten betreft goedkoper aangezien deze via De Giro (geen beheerkosten, aankoopkosten etc) in de kernselectie verkrijgbaar is.

    1. Het fonds wordt inderdaad in zekere zin ‘actief beheerd’. Dit benoemen ze zo omdat ze niet puur de index volgen, maar een eigen samengestelde ESG-filter op de index toepassen: ze beleggen alleen in de bedrijven die aan hun specifieke duurzaamheidseisen voldoen, en niet-duurzame bedrijven worden uitgesloten. Het is echter niet zo dat er een team van experts achter zit dat dagelijks actief handelt om zo te index te kunnen verslaan, zoals je vaak bij actief beheerde fondsen ziet. Ze proberen de index juist zoveel mogelijk te volgen.

      Dankzij het ESG-filter kan er wel een kleine afwijking ontstaan ten opzichte van het rendement van een ‘puur’ indexfonds, zowel positief of negatief. Er zijn enkele alternatieven die wel echt de wereldwijde index volgen (VWRL bijvoorbeeld), maar die zijn weer net iets duurder dan het NN fonds.

  14. Dan toch nog een vraag. Op de site van NN zie ik veel bijna of sommige zelfs volledig gelijknamige fondsen. Zoals bijvoorbeeld:
    NL0012125736 (no.1 volgens bovenstaande blog)
    NL0012727416
    NL0013040371

    Is het eenvoudig om aan te geven wat de verschillen zijn? Ik heb de indruk dat er heel veel fondsen zijn die erg op elkaar lijken, maar waarom worden in bovenstaande blog er dan toch een paar uitgepikt?

    1. Er zijn vaak verschillende fondsklassen van een specifiek fonds, vaak met kleine verschillen. Zo zal het ene fonds het dividend herbeleggen, en het andere herinvesteren. Daarnaast zijn er vaak fondsen speciaal voor particulieqren en institutionele partijen (bijv. investeringsmaatschappijen die vanaf een bepaald bedrag een fonds afnemen, soms tegen lagere kosten).

      Waarom in dit artikel gekozen is voor dit fonds is simpel: deze versie (NL0012125736) van dit fonds is de enige die via FitVermogen verkrijgbaar is. Niet alle genoemde fondsen op de NN website zijn verkrijgbaar voor particulieren via het FitVermogen platform.

  15. Bedankt voor de reacties en de duidelijke blog!

    Ik krijg wel de indruk dat het nog niet heel duurzaam is met 19% minder CO2 tov Benchmark en
    https://www.nnip.com/nl-NL/professional/funds/detail/NL0013268949

    Bij deze zie ik 86% minder CO2, maar dit is dan weer een actief beheerd fonds met 0,73% fondskosten en ik geloof niet zo heel erg in het verslaan van de index.
    https://www.nnip.com/nl-NL/professional/funds/detail/LU1687288164

    Zijn er ook indexfondsen die substantieel duurzamer zijn, maar toch passief beheerd worden?

    1. Om dat soort CO2-besparingen te bereiken moeten er wel érg veel bedrijven worden uitgesloten, waardoor je snel meer van de index gaat afwijken..
      Eerlijk gezegd heb ik me hier nog te weinig in verdiept, maar misschien zou je ook nog kunnen kijken naar het ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Wereld. Dit indexfonds heeft volgens de website een 30% lagere CO2-uitstoot en is erg goedkoop verkrijgbaar via Binck Fundcoach.

  16. Hoi, fijn zo’n duidelijk overzicht. We willen voor de lange termijn gaan beleggen dus dan is indexbeleggen zeker interessant. Zijn jouw opmerkingen/kwalificaties nog steeds actueel (in 2021)?

    1. Bedankt voor je berichtje! En ja, de informatie uit dit artikel kun je ook in 2021 prima gebruiken. Echt veel is er het afgelopen jaar niet veranderd bij de beste indexfondsen in Nederland, maar misschien dat ik binnenkort toch nog even een kleine update van de lijst opstel.

      1. ik lees ergens anders dat NN behoorlijk wat aandelen uitsluit (merk jij ook op). Zij (die reageerders) vinden dat een groot nadeel….Waarom vindt jij dat dit fonds toch de beste optie is?

        1. Het is natuurlijk een persoonlijke mening, maar met bijna 1000 aandelen waarin je belegt via het NN fonds heb je (naar mijn mening) echt wel genoeg spreiding.

          Als je het fonds opzoekt op morningstar.com zul je ook zien dat het de wereldindex redelijk goed volgt. Er is vaak wel een kleine afwijking (de afgelopen jaren deed NN, en alle duurzame indexfondsen het iets beter).

          Van het lijstje in dit artikel wijkt alleen VWRL niet af van de index. Daarvoor betaal je echter een stuk meer per jaar aan beheerkosten/dividendlek. Of dat opweegt tegen een kleine afwijking van de index moet iedereen voor zichzelf bepalen, maar ik vind het verschil in kosten te groot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *