De beste indexfondsen van Nederland (2021 update)

De beste indexfondsen van Nederland (2021 update)

Wil je graag gaan beginnen met beleggen, maar zie je dankzij alle beleggingsproducten door de bomen het bos niet meer? Dan ben je hier aan het juiste adres. Met de beste indexfondsen van Nederland uit dit artikel beleg je eenvoudig in een enorm aantal wereldwijde aandelen tegen de laagst mogelijke kosten.

Met dit artikel hoop ik beginnende beleggers op weg te helpen richting een mooie beleggingscarrière. Allereerst wordt uitgelegd waarom je eigenlijk zou willen investeren in een indexfonds. Daarna worden de drie criteria voor een goed indexfonds toegelicht. Ten slotte vind je een lijst met de beste indexfondsen die je momenteel in Nederland kunt kopen.

Voor een overzicht van de beste indexfondsen van de voorgaande jaren verwijs ik je graag naar het artikel uit 2020 en 2019. Wil je indexbeleggen voor een (aanvullend) pensioen? Lees dan ook het artikel over de beste pensioenrekeningen van Nederland.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog met vragen zitten, of mogelijke toevoegingen hebben: laat dan vooral een berichtje achter in de reacties.

Waarom zou je beleggen in een indexfonds?

Wij gaan uit van het principe dat vrijwel niemand op de lange termijn de markt (ofwel de index) kan verslaan. Hiermee bedoelen we dat het heel erg moeilijk is om, door actief te handelen, een hoger rendement op je beleggingen te halen dan het gemiddelde van de wereldwijde markt. Uit onderzoek blijkt dat over een periode van 15 jaar ongeveer 90% van de actief beheerde beleggingsfondsen achterblijft op de rendementen van de index. Na 50 jaar weet slechts 1% de index te verslaan.

Daarom kiezen wij ervoor gewoon de index te volgen, en tevreden te zijn met het gemiddelde rendement dat de markt ons biedt. Dat doe je het eenvoudigst met een wereldwijd indexfonds. Hiermee beleg je met één aankoop in vrijwel alle beursgenoteerde aandelen ter wereld. Simpeler kan het niet.

Hoewel je je beleggingscarrière met de keuze voor een wereldwijd indexfonds al direct een stuk gemakkelijker hebt gemaakt, moet je nog wel even aan de bak als beginnende belegger. Er bestaan namelijk behoorlijk veel indexfondsen om uit te kiezen.

De drie criteria voor de beste indexfondsen

De in dit artikel genoemde beste indexfondsen worden aan drie criteria getoetst.

1. Kosten

Bij de keuze voor een goed indexfonds zijn de jaarlijks terugkerende kosten het belangrijkste punt waarop je wat mij betreft moet letten. Aangezien alle wereldwijde indexfondsen ongeveer dezelfde aandelen bezitten en dus een vergelijkbaar rendement behalen, wordt het verschil in prestaties grotendeels bepaald door de hoogte van de fondskosten.

Naast de kosten van het fonds zelf, wordt ook rekening gehouden met eventuele kosten van een bank of broker, en dividendlekkage.

2. Spreiding

Om de markt optimaal te kunnen volgen, beleg je het liefst in een beleggingsfonds dat aandelen van letterlijk alle beursgenoteerde bedrijven ter wereld in haar bezit heeft. Helaas is dat bijna nooit het geval, maar je kunt dit met de juiste indexfondsen wel dicht benaderen.

Met een standaard wereldwijd indexfonds beleg je vaak al in ongeveer 1500 grote, beursgenoteerde bedrijven.

Door hieraan ook kleine bedrijven (small caps) en opkomende markten toe te voegen, kom je zelfs uit op ruim 6000 verschillende aandelen. In sommige gevallen moeten hiervoor losse beleggingsfondsen naast het wereldwijde indexfonds worden aangekocht, maar er bestaan ook alles-in-één oplossingen.

3. Gebruiksgemak

Wanneer je voor de lange termijn belegt, zul je waarschijnlijk maandelijks een vast bedrag in een indexfonds willen investeren. Het is een stuk eenvoudiger wanneer je dit niet iedere maand handmatig hoeft te doen, maar helemaal op de automatische piloot kunt zetten. Automatische inleg is bij de meeste van de hieronder genoemde indexfondsen mogelijk.

Daarnaast is het gebruiksgemak van het beleggingsplatform waar je het indexfonds koopt van belang. Beleggen bij de eigen huisbank is bijvoorbeeld erg gemakkelijk, maar ook de meeste brokers bieden een gebruiksvriendelijk platform.

De beste indexfondsen van Nederland

Nu we de drie belangrijke criteria hebben besproken, is het tijd voor de lijst met de beste indexfondsen van Nederland voor 2021. Deze staan op volgorde van mijn persoonlijke voorkeur, en daarmee vooral op basis van de kosten.

Het zijn echter allemaal erg goede beleggingsproducten, die onderling vaak weinig van elkaar verschillen. Neem dus vooral alle voor- en nadelen per indexfonds in overweging, en beslis dan voor jezelf waarin je het liefst investeert.

ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Wereld

Beste indexfondsen: actiam

ACTIAM heeft in 2020 bekend gemaakt de kosten van haar Duurzaam Index Aandelenfonds Wereld (AVIAW) fors te verlagen naar 0,08% per jaar. Hiermee is het één van de meest aantrekkelijke opties voor de Nederlandse indexbelegger geworden.

Het ESG-beleid (Environmental, Social & Governance) van AVIAW is tegelijkertijd wel strikter geworden. Hierdoor worden meer bedrijven van de index uitgesloten omdat deze niet aan de duurzaamheidseisen van ACTIAM voldoen. De spreiding van AVIAW is met ruim 1300 bedrijven echter nog meer dan voldoende.

Ook met het gebruiksgemak zit het wel goed. Als je je beleggingen wilt automatiseren, kun je gemakkelijk een periodieke order aanmaken. Je moet alleen wel even een beleggingsrekening openen bij Binck Fundcoach (tegenwoordig Saxo Bank) om het fonds aan te kunnen kopen. Dit platform is helemaal gericht op fondsbeleggen, en is ook voor beginners goed overzichtelijk.

Voordelen

  • Extreem lage fondskosten van 0,08% per jaar
  • In één keer beleggen in ruim 1300 beursgenoteerde bedrijven
  • Geen dividendlek
  • Automatisch aan te kopen met een periodieke order
  • Gebruiksvriendelijk beleggingsplatform van Binck

Nadelen

  • Dit fonds bevat geen small caps of opkomende markten
  • Het bijpassende indexfonds voor opkomende markten (AVIAO) heeft een dividendlek
  • Dankzij ESG-beleid wordt ongeveer 20% van de wereldwijde bedrijven uitgesloten

Waar koop je dit fonds?

Het ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Wereld kan worden aangeschaft bij verschillende brokers. De voordeligste optie is Binck Fundcoach (tegenwoordig Saxo Bank). Hier betaal je 0,18% aan jaarlijkse servicekosten, wat de totale kosten op 0,26% per jaar brengt.

Het fonds is eventueel ook te koop bij de grootbanken en broker Lynx. Hier zijn de kosten echter in vrijwel alle gevallen hoger dan bij Binck.

Het ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Wereld heeft als ISIN: NL0011309349.

NN Enhanced Sustainable Equity Fund

Beste indexfondsen: NN

Dit fonds uit de stal van Nationale Nederlanden prijkte vorig jaar nog bovenaan de lijst met de beste indexfondsen van Nederland. Ook dit jaar behoort het tot de absolute top, vooral met dank aan de lage kosten. Met in totaal slechts 0,18% aan jaarlijks terugkerende kosten is dit nog altijd het voordeligste indexfonds op deze lijst.

Op het gebied van spreiding scoort het NN Enhanced Sustainable Equity Fund iets minder goed. Ongeveer 35% van de bedrijven in de index wordt door het fonds uitgesloten aan de hand van ESG-beleid. Hierdoor blijven ongeveer 900 bedrijven over. Voor beleggers die graag duurzaam willen investeren is dit natuurlijk mooi meegenomen, maar voor anderen zal dit aan de magere kant zijn.

Het gebruiksgemak van het indexfonds zelf is prima in orde, maar het beleggingsplatform waarop je dit fonds kunt aankopen is iets minder denderend. Broker FitVermogen.nl heeft bijvoorbeeld geen app, en ook de aanwezige features op de website zijn wat ouderwets. Zo is er nog altijd geen 2FA (2-factor authenticatie) beschikbaar bij het inloggen. Iets wat bij andere banken en beleggingsinstellingen al jarenlang standaard is.

Voordelen

  • Lage fondskosten van 0,18% per jaar
  • Geen dividendlek
  • Automatisch aan te kopen met een periodieke order
  • Geen bijkomende kosten bij beleggingsplatform FitVermogen.nl

Nadelen

  • Dit fonds bevat geen small caps of opkomende markten
  • ESG-beleid sluit veel bedrijven uit (35%)
  • Beleggingsplatform FitVermogen is enigszins ouderwets

Waar koop je dit fonds?

In het NN Enhanced Index Sustainable Equity Fund kun je investeren via FitVermogen.nl. Dit is eigen beleggingsplatform van moederbedrijf Nationale Nederlanden. Je betaalt hier geen extra kosten voor het aanmaken of aanhouden van een beleggingsrekening.

Het NN Enhanced Index Sustainable Equity Fund heeft als ISIN: NL0012125736.

Northern Trust World Custom ESG Index Fund

NT

Als je wilt gaan voor het gemak van beleggen bij je eigen huisbank, dan zijn de indexfondsen van Northern Trust de goedkoopste keuze. Het World Custom ESG Index Fund brengt slechts 0,15% aan jaarlijkse fondskosten in rekening. Let wel even op de extra servicekosten en eventuele basisfee van je bank.

Het Northern Trust World indexfonds heeft een ESG-beleid, maar dit is minder strikt dan bij de twee eerdergenoemde fondsen. Ongeveer 6% van de bedrijven wordt uitgesloten, waardoor je nog altijd investeert in ruim 1500 grote bedrijven. Om ook kleine bedrijven en opkomende markten mee te pakken, voeg je eventueel twee Northern Trust fondsen die zich specifiek hierop richten toe.

Wat gebruiksgemak betreft scoort het Northern Trust World Custom ESG Index Fund hoog. Je kunt de fondsen eenvoudig aanschaffen in de vertrouwde omgeving van je huisbank. Dit betekent dat je geen extra account hoeft te openen, en nooit hoeft te wachten op een overschrijving naar je broker. Ook is het mogelijk in te leggen via periodieke orders.

Voordelen

  • Lage fondskosten van 0,15% per jaar
  • Beleggen in ruim 1500 beursgenoteerde bedrijven
  • Geen dividendlek
  • Automatisch aan te kopen met een periodieke order
  • Eenvoudig in te beleggen via je eigen huisbank

Nadelen

  • Dit fonds bevat geen small caps of opkomende markten
  • Banken rekenen vaak een basisfee en tussen de 0,12% en 0,24% servicekosten per jaar

Waar koop je dit fonds?

De Northern Trust fondsen zijn verkrijgbaar bij grootbanken ABN AMRO, ING en de Rabobank. Bij ABN AMRO ben je het goedkoopst uit als beginnende belegger dankzij het ontbreken van een basisfee. Met een groter vermogen zijn de kosten bij de Rabobank het laagst. Mocht je al een betaalrekening hebben bij één van de drie banken, dan is dit waarschijnlijk de beste plek om te beginnen.

Het Northern Trust World Custom ESG Equity Index Fund heeft als ISIN: NL0011225305.

Meesman Aandelen Wereldwijd Totaal

Meesman richt zich specifiek op indexbeleggers. Met het Aandelen Wereldwijd Totaal indexfonds hebben ze een prachtig product op de markt gezet. Met een kostenplaatje van 0,50% per jaar, plus eenmalige transactiekosten van 0,25% is het echter niet het goedkoopste optie.

Het Meesman Indexfonds Aandelen Wereldwijd Totaal heeft wel de beste spreiding van alle indexfondsen op deze lijst. Het indexfonds is onderliggend samengesteld uit beleggingsfondsen van Northern Trust. Hierbij worden ook opkomende markten en small caps meegenomen. Dankzij deze combinatie beleg je met het Meesman fonds in ruim 6000 bedrijven.

Een groot pluspunt van het Meesman platform is het gebruiksgemak. Het is heel erg simpel in gebruik, je kunt gemakkelijk iedere maand automatisch inleggen op je beleggingsrekening en als je een keer een vraag hebt is de service ook prima.

Voordelen

  • Beste spreiding met beleggingen in ruim 6000 bedrijven
  • Geen dividendlek
  • Automatisch aan te kopen met een periodieke order
  • Erg fijn platform voor met name beginnende beleggers

Nadelen

  • Dankzij de totale kosten van 0,50% per jaar en transactiekosten relatief duur
  • Minimale maandelijkse inleg van €100 óf eenmalig €10.000

Waar koop je dit fonds?

Het Indexfonds Aandelen Wereldwijd Totaal is exclusief verkrijgbaar via Meesman.

Het Meesman Indexfonds Aandelen Wereldwijd Totaal heeft als ISIN: NL0013689110.

Vanguard FTSE All-World ETF

vanguard

De Vanguard FTSE All-World ETF (ook wel bekend als VWRL) was jarenlang het favoriete fonds onder Nederlandse indexbeleggers. Het fonds behoorde met zijn 0,22% aan jaarlijkse kosten tot de goedkoopste opties, maar is inmiddels ingehaald door andere indexfondsen op deze lijst. Ook het aanwezige dividendlek van VWRL helpt hierbij niet mee. Dit kost je jaarlijks ongeveer 0,25% extra aan rendement.

Waar het fonds wel in uitblinkt is de spreiding van de beleggingen. Met VWRL beleg je in bijna 3500 bedrijven wereldwijd. Er worden geen bedrijven uitgesloten op basis van een ESG-beleid, en ook opkomende markten zijn al in het indexfonds opgenomen. Voor optimale spreiding kan eventueel nog wel een fonds met small caps worden toegevoegd.

Dit indexfonds is de enige ETF (Exchange Traded Fund) op deze lijst. Een ETF kan op ieder gewenst moment van de dag worden verhandeld, zolang de beurs geopend is. Dit biedt meer flexibiliteit dan een beleggingsfonds, welke slechts eenmaal per dag tegen een vaste prijs wordt verhandeld.

Er kleeft echter ook een nadeel aan ETF’s: ze kunnen niet automatisch worden aangekocht. Je kunt dus geen periodieke order inleggen om VWRL aan te schaffen. Je moet iedere order handmatig instellen en uitvoeren. Daarnaast kan de ETF niet in fracties worden verhandeld.

Voordelen

  • Lage fondskosten van 0,22% per jaar
  • Beleggen in 3500 bedrijven, inclusief opkomende markten
  • Op ieder moment verhandelbaar (zolang de beurs open is)

Nadelen

  • Deze ETF bevat geen small caps
  • Dividendlekkage kost je ongeveer 0,25% per jaar extra
  • Periodieke orders zijn niet mogelijk
  • Niet in fracties aan te kopen

Waar koop je dit fonds?

VWRL kan bij meerdere brokers en huisbanken worden gekocht. De goedkoopste optie is broker De Giro. Hier betaal je geen extra kosten voor je beleggingsrekening. Daarmee komen de totale kosten van de Vanguard FTSE All-World ETF, inclusief dividendlek op iets minder dan 0,50% uit.

De Vanguard FTSE All-World ETF heeft als ISIN: IE00B3RBWM25.

Brand New Day Wereld Indexfonds

BND

Het laatste indexfonds dat we bespreken is van Brand New Day. Deze bank richt zich, net als Meesman, vooral op indexbeleggers met het aanbod van een klein aantal zeer goede indexfondsen. De kosten zijn helaas wel wat hoger dan de andere opties op deze lijst. Je betaalt 0,15% fonds- en 0,44% servicekosten per jaar, plus een klein transactiebedrag bij iedere aankoop.

Via het Brand New Day Wereld Indexfonds beleg je direct in 2200 bedrijven. Met de spreiding zit het dus wel goed. Je kunt dit uitbreiden naar ruim 6000 bedrijven met de toevoeging van het BND Emerging Markets Indexfonds en het BND Small Caps Indexfonds aan je portefeuille.

Het beleggen via Brand New Day is erg gebruiksvriendelijk. Nadat je een beleggingsportefeuille hebt samengesteld hoef je enkel nog periodiek een bedrag naar de beleggingsrekening over te schrijven. Dit wordt automatisch geïnvesteerd in de door jou gekozen fondsen, en je portefeuille kan automatisch worden geherbalanceerd. Je hebt er dan ook – als je dat wilt – geen omkijken meer naar.

Je hebt bij het Wereld Indexfonds de keuze uit een ‘hedged’ of ‘unhedged’ variant. Over het verschil tussen deze fondsen lees je hier meer.

Voordelen

  • Beleggen in 2200 bedrijven
  • Zonder extra moeite uit te breiden met opkomende markten en small caps
  • Geen dividendlek
  • Automatisch aan te kopen met een periodieke order
  • Overzichtelijk beleggingsplatform met handige functionaliteiten

Nadelen

  • Relatief hoge kosten van 0,59% per jaar
  • Eenmalige transactiekosten van 0,50% bij iedere storting
  • Het Wereld Indexfonds bevat zelf geen opkomende markten en small caps

Waar koop je dit fonds?

Het Brand New Day Wereld Indexfonds is exclusief verkrijgbaar bij Brand New Day. Je kunt het fonds hier eventueel ook aankopen via een rekening voor een (aanvullend) pensioen.

Het Brand New Day Wereld Indexfonds Hedged heeft als ISIN: NL0014120321, de Unhedged variant kun je vinden onder ISIN: NL0012706238.

Deel dit artikel:

15 reacties op “De beste indexfondsen van Nederland (2021 update)

  1. Mooie samenvatting. Twee opmerkingen:
    – Actiam is ook mogelijk bij Lynx, Rabobank en ING. Afhankelijk van je bedrag en hoe vaak je wil inleggen kan Actiam bij deze brokers goedkoper zijn als bij Binck.
    – Meesman lijkt nu wat ongunstig, misschien wat duidelijker neerzetten dat de 0,50% een all in prijs is (fonds + broker)?

    1. Dank voor je toevoegingen! Ik heb een en ander aangepast in het artikel.

      Binck blijft in de meeste gevallen de goedkoopste voor het aankopen van de ACTIAM fondsen. Laagste kosten voor kleine beleggers en een maximum van €450 per jaar voor grote beleggers (300k+).
      Voor de echt grote beleggers zouden Rabobank (€400 maximale servicekosten) en Lynx een paar tientjes op jaarbasis goedkoper kunnen zijn.

      Meesman is inderdaad een all-in prijs, maar blijft (helaas, want ik draag ze een warm hart toe) toch één van de duurdere partijen op het lijstje. Het gebruiksgemak maakt echter veel goed!

      1. Wie € 100.000 of meer in één keer inlegt in Actiam via Lynx is het goedkoopst uit. Echter kun je nu geen aandelen Actiam bij Lynx kopen. Lynx zelf zegt dat dit aan het eind van het jaar weer kan. Heeft iemand ervaring met Lynx? Gebeurt deze uitsluiting vaker voor het aandeel Actiam?

  2. Mooi lijstje, erg informatief.

    Ik kan de Actiam ook bij DeGiro aanschaffen? Is dit iets wat ze dan recentelijk hebben toegevoegd?

    Groet Bob

    1. Hoi Bob,

      Klopt dat het Actiam fonds ook De Giro beschikbaar is. Je betaalt daar alleen 0,20% service fee per jaar voor beleggingsfondsen, en (aangezien hij voor zover ik weet buiten de kernselectie valt) ook nog €7,50 + 0,10% transactiekosten bij iedere aankoop. Zie ook het tarievenoverzicht van De Giro.

      Je bent daardoor bij de andere aanbieders goedkoper uit. Mocht je graag bij De Giro zitten, dan is het echter nog steeds een prima keuze!

  3. Bedankt voor dit lijstje, heel behulpzaam! Ik mis alleen één overweging die mij niet onbelangrijk lijkt en dat is het afdekken van het risico van schommelingen in de valutakoersen. iShares biedt wereldwijde ETFs die hiertegen ge-hedged zijn. Die zijn iets duurder 0.3% tegenover 0.22%, maar dat zou het voor mij denkelijk wel waard zijn. Heb jij hier een mening over?

    1. Ik ben persoonlijk geen fan van aandelenfondsen met een valutahedge. Heb daarover in dit artikel meer geschreven, maar het komt erop neer dat het op de lange termijn geen (te verwachten) positief effect heeft, en er voor het hedgen toch wel wat kosten in rekening gebracht worden.

      Houdt er daarnaast rekening mee dat de meeste iShares fondsen last hebben van een dividendlek, waardoor deze vaak minimaal een 0,25% aan verborgen extra kosten hebben ten opzichte van de (meeste) in Nederland gevestigde fondsen.

  4. Beste,

    Bedankt voor de duidelijke samenvatting.

    Ik ben wel geïnteresseerd in het fonds van Actiam. Alleen ben ik benieuwd welke bedrijven er in het fonds zitten. Ik kan dit niet terug vinden. Is er sowieso een plek waar je alle bedrijven kunt vinden die in de fondsen zitten?

    Ik vond overigens wel een lijst met uitgesloten bedrijven en daar stond royal Dutch Shell niet bij. Zou het kunnen dat Shell wel in dit fonds zit? Ik vraag dit, omdat ik niet in fossiele brandstoffen wil beleggen.

    Alvast bedankt

    1. Ik heb wel eens naar InDelta gekeken, maar kon er helaas niet warm van worden.
      Geen dividendlekkage is natuurlijk fijn, en de kosten van 0,57% per jaar zijn aanvaardbaar, maar niet ontzettend scherp.

      Een groter probleem heb ik echter met de opbouw van hun fondsen. Een gelijk gewogen index met daarin slechts 50 bedrijven per fonds biedt gewoon te weinig spreiding.
      Als je dan zo graag wilt beleggen in een gelijk gewogen index, ben je in mijn optiek beter af met een belegging in TGET (Van Eck Global Vectors Equal Weight) bij bijvoorbeeld DeGiro. Dan heb je minder dan de helft van de kosten en een betere spreiding.

  5. Beste FIREblog, Dank voor je heldere overzicht! Ik kwam op jouw site terecht na een zoekopdracht. Ben namelijk al enkele avonden aan het zoeken naar (1) een nieuwe aanbieder en (2) “de beste” ETF. Het hangt deels met elkaar samen.

    Voor een “algemene beleggingsrekening” zoek ik naar een aanbieder met vooral lage kosten. Voor aanvulling pensioen en aflossing hypotheek maak ik al gebruik van Meesman en BND. Het geeft veel gemak, maar de kosten lijken (in verhouding) wel flink. De kosten van ING (beheerfee 0,24%, geen transactiekosten voor ETF’s) en Rabobank (beheerfee 0,24%, transactiekosten zijn niet helemaal duidelijk, want ETF’s staan niet genoemd in kostenoverzicht) vallen op zich mee.

    Maar verschil met Binck Fundcoach (0,18%) is niet heel groot. En Bink website ziet er wel heel mooi uit en heeft wellicht wat meer aanbod. Nou, nog maar even verder puzzelen….

  6. Prima artikel. Er wordt nauwelijks gekeken naar de performance van de fondsen. Mocht je een ietwat lagere kosten betalen per jaar (0.25%) Leuk, mooi!

    Maar over een periode van 10jaar meer dan 10% rendement minder krijgen……. Welke keus zou dan verstandiger zijn?

  7. Bedankt voor de informatie in dit blog – ook ik ben nu gestart met FitVermogen 😉
    Nog wel een (algemene) vraag: ik zie op veel sites en youtube videos, dat er prachtige eindbedragen in het vooruitzicht worden gesteld op basis van een vaste maandelijkse inleg, en een (conservatief?) rendement van bijvoorbeeld 7% per jaar.
    Maar als je deze belegging bijvoorbeeld doet om op pensioenleeftijd een mooie pot met geld te hebben, wil je volgens mij tegen het einde van de rit (misschien laatste 5 jaar oid?) niet meer te veel risico lopen, omdat bij een koersdaling in het laatste jaar, een groot deel van je verwachte eindsom daarmee kan verdampen.

    Wat zou je advies zijn in deze? Zou je langzaam moeten omschakelen van risicovolle fondsen (hoog percentage aandelen) naar veiliger fondsen (hoog percentage obligaties etc)?

    1. Het afbouwen van risico doe je normaal gesproken inderdaad door, naarmate je het einddoel nadert, steeds meer over te stappen naar minder volatiele beleggingen (bijvoorbeeld obligaties of cash/depositos).
      Besef je echter wel dat je pensioenleeftijd niet je einddoel is (je hebt het over een eindsom). Je hebt dan hopelijk nog tientallen jaren te leven, en met zo’n termijn is het verstandiger om nog voor een (aanzienlijk) deel in beleggingsfondsen te zitten.

      Zelf verwacht ik rond mijn pensioenleeftijd rond de 30% tot 40% in obligaties/cash te zitten. Meer risico-averse beleggers kiezen vaak voor 50% tot 70%, dat is een kwestie van persoonlijke smaak.

      1. Mijn redenering begon inderdaad vanuit een ‘aanvullend pensioen’ gedachte, maar daar zou je vanaf een zekere leeftijd geleidelijk aan jaarlijkse onttrekkingen doen aan je beleggingsrekening, en is de impact van koerswisselingen inderdaad minder heftig.
        Maar als je voor een concreet doel gaat op zekere leeftijd, dan wil je de risico’s op het missen van dat doel zo veel mogelijk uitsluiten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *