De beste indexfondsen van Nederland

De beste indexfondsen van Nederland

Voor beginnende beleggers kan het grote aanbod van verschillende beleggingsfondsen overweldigend zijn. Om je een beetje op weg te helpen zal ik in dit artikel de beste indexfondsen van Nederland behandelen. Waar moet je op letten bij de keuze voor een fonds, en wat zijn de meest populaire keuzes voor mensen die streven naar financiële onafhankelijkheid?

Update: Bekijk de vernieuwde lijst met de beste indexfondsen van Nederland voor 2020 en 2021.

Om te beginnen is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de twee belangrijkste vormen van indexfondsen. Een doorsnee belegger heeft in zijn portefeuille namelijk zowel aandelenfondsen (voor groei op de lange termijn) als obligatiefondsen (voor stabiliteit).

Mocht je nog niet weten wat het verschil is tussen aandelen en obligaties, dan raad ik je aan eerst de basis over aandelen en de basis over obligaties te lezen. Daarnaast kan het verstandig zijn om dit artikel over de voordelen van indexbeleggen goed door te nemen voordat je begint met je fondskeuze.

De beste indexfondsen: aandelen

Als je op de lange termijn vermogen wilt opbouwen, bijvoorbeeld voor een vervroegd pensioen, kom je al snel terecht bij beleggingen in aandelenfondsen. Hiermee heb je op de lange termijn (historisch gezien) het beste rendement, en daarmee ook de hoogste kans om je financiële doelen te bereiken.

Met een aandelenfonds krijg je echter wel te maken met grote koersschommelingen. Deze volatiliteit kun je verminderen door obligatiefondsen (zie volgende hoofdstuk) toe te voegen aan je portefeuille, maar ook door een goed gespreid aandelenfonds te kiezen. Een breed gespreid indexfonds is een stuk stabieler dan een fonds dat in slechts één sector of land investeert.

Waar moet je op letten bij aandelenfondsen?

Om de beste indexfondsen met aandelen te kunnen vinden moeten we (vooral) letten op de volgende eigenschappen van het fonds:

Kosten

Op de lange termijn kunnen de kosten van een beleggingsfonds een enorme invloed hebben op het eindkapitaal. Daarom is het verstandig te kiezen voor een indexfonds met zo laag mogelijke kosten. Daarnaast is het belangrijk rekening te houden met kosten van je bank of broker, eventuele transactiekosten en de kosten van dividendlekkage (ongeveer 0.30% voor fondsen die buiten Nederland gevestigd zijn).

Spreiding

Om het beste beleggingsresultaat te behalen zonder onnodig veel risico te lopen, is het belangrijk een indexfonds te kiezen dat zijn beleggingen zoveel mogelijk spreidt. Het liefst heb je een fonds dat in alle aandelen op de wereld belegt, of dit zo dicht mogelijk benadert. Als een wereldwijd aandelenfonds een specifiek deel van de markt uitsluit (bijvoorbeeld Emerging Markets), kan het verstandig zijn dit zelf via een apart fonds toe te voegen.

Wat zijn de beste aandelenfondsen?

Om het eenvoudig te houden benoem ik hieronder de twee beste indexfondsen voor Nederlandse beleggers. Deze aandelenfondsen zijn beide uitstekende keuzes voor iemand die op de lange termijn vermogen wil opbouwen.

Vanguard FTSE All World (IE00B3RBWM25)

De beste alles-in-één oplossing van Nederland. Met dit uitstekende fonds van Vanguard beleg je direct in ruim 3000 bedrijven verspreid over de hele wereld, inclusief Emerging Markets.

De kosten van het fonds zijn 0.25% per jaar. Houd er echter rekening mee dat dit (in Ierland gevestigde) fonds last heeft van een dividendlek van ongeveer 0.30% per jaar. In totaal komen de kosten van het fonds daarmee op 0.55% per jaar.

Vanguard FTSE All World (VWRL) kun je het voordeligst kopen bij broker De Giro. Hier zit VWRL in de kernselectie, waardoor je gratis in het fonds kan handelen.

Northern Trust World Custom ESG Index (NL0011225305)

Het Northern Trust World Custom ESG Index fonds is recentelijk erg populair geworden onder Nederlandse indexbeleggers, omdat je hiermee wereldwijd belegt tegen de laagst mogelijke kosten.

Het fonds heeft jaarlijkse kosten van slechts 0.15% en géén last van een dividendlek. Wel moeten de kosten van een beleggingsrekening bij de bank, meestal ongeveer 0.25% per jaar, hierbij worden opgeteld.

Houd er rekening mee dat je met dit fonds niet belegt in Emerging markets. Dit kun je eventueel wel zelf toevoegen met het Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Index fonds. Daarnaast worden enkele “niet duurzame” bedrijven uitgesloten van dit indexfonds.

Het Northern Trust World fonds is verkrijgbaar bij Nederlandse grootbanken zoals ING, ABN AMRO en Rabobank. Ook kun je hierin beleggen bij Meesman, waar het indexbeleggen je gemakkelijker wordt gemaakt, maar wel tegen iets hogere kosten.

De beste indexfondsen: obligaties

Obligatiefondsen kun je gebruiken om stabiliteit in je portefeuille aan te brengen. Ze bieden minder rendement dan aandelen, maar zijn ook minder gevoelig voor koersschommelingen. Tijdens een crash van de aandelenmarkt zullen obligatiefondsen doorgaans stabiel blijven, of zelfs in waarde stijgen.

Obligatiefondsen zijn wel gevoelig voor renteschommelingen. Bij een stijgende rente kan de waarde van een obligatiefonds flink dalen. Bij een dalende rente stijgen de koersen van obligaties.

Waar moet je op letten bij obligatiefondsen?

Bij de keuze voor de beste indexfondsen met daarin obligaties kijken we naar de volgende kenmerken:

Kosten

Net zoals bij aandelenfondsen gaan we voor de laagste mogelijke kosten op jaarbasis. Dit kan namelijk een grote hap nemen uit het (toch al beperkte) rendement van obligatiefondsen.

Staats- of bedrijfsobligaties

Staatsobligaties worden over het algemeen gezien als ‘veiliger’ dan bedrijfsobligaties. Aangezien we het obligatiefonds aanhouden voor de stabiliteit van de portefeuille, is daarom een fonds met staatsobligaties aan te raden. Mocht je iets meer risico willen nemen, dan kun je ook een deel bedrijfsobligaties toevoegen.

Spreiding

Hoewel onwaarschijnlijk, kan het gebeuren dat een land failliet gaat en het via staatsobligaties geleende geld niet terugbetaalt aan beleggers. Daarom is het verstandig om niet in de obligaties van één land te beleggen, maar in zoveel mogelijk verschillende landen. Liefst wereldwijd, of tenminste van een aantal ‘stabiele’ Europese landen.

Valuta

Wanneer je belegt in obligaties van landen die de Euro niet gebruiken, kun je te maken krijgen met grote schommelingen in de valutakoers. Dit willen we natuurlijk niet hebben in het stabiele deel van onze portefeuille. Kies daarom altijd voor een obligatiefonds dat investeert in Eurolanden, of waarbij het valutarisico is afgedekt (gehegded) naar de Euro.

Wat zijn de beste obligatiefondsen?

Helaas zijn er in Nederland weinig obligatiefondsen te vinden die enkel in wereldwijd gespreide staatsobligaties beleggen. Het is daardoor vaak de keuze tussen Europese staatsobligaties óf een mandje met daarin wereldwijde staatsobligaties met bedrijfsobligaties erbij.

Hieronder echter toch een aantal goede keuzes voor de Nederlandse indexbelegger:

Ishares Core Global Aggregate Bond Fund (IE00BDBRDM35)

Dankzij de lage jaarlijkse kosten van slechts 0.10% is dit één van de meest populaire wereldwijd gespreide obligatiefondsen in Nederland. Hiermee beleg je in bijna 5.000 obligaties van zowel overheden als bedrijven.

Vanguard Global Bond Index Fund (IE00BGCZ0B53)

Lage kosten (0.10% tot 0.20% afhankelijk van de fondsklasse) en een portefeuille van meer dan 12.000 staats- en bedrijfsobligaties. Wat wil je nog meer?

Vanguard Euro Government Bond Index Fund (IE00BFPM9W02)

Het Vanguard Euro Government Bond Index Fund biedt minder spreiding dan het bovenstaande wereldwijde fonds, maar belegt wel énkel in de veiligere staatsobligaties van Europese landen. Ook heeft dit fonds dezelfde lage kosten (0.10% tot 0.20% per jaar)

Welke fondsen gebruik ik zelf?

Om volledige openheid te geven, zal ik ook kort aangeven in welke fondsen ik zelf beleg. Mijn volledige beleggingsstrategie is overigens altijd na te lezen.

Het aandelengedeelte van mijn portefeuille beleg ik in de eerder genoemde Northern Trust fondsen. Ik houd hierbij 85% van mijn beleggingen aan in het World fonds, en 15% in het Emerging Markets fonds. Deze fondsen bieden mij de laagst mogelijke kosten, en kunnen eenvoudig bij mijn huisbank (ING) worden aangekocht.

Wat de obligatiefondsen betreft kan ik kort zijn: die gebruik ik niet. Voor een uitgebreide uitleg over deze keuze verwijs ik je naar dit artikel. In plaats van obligaties maak ik voor het ‘stabiele’ gedeelte van mijn portefeuille gebruik van deposito’s. Mochten de geboden rentes op staatsobligaties ooit weer boven die van de (minstens even veilige) deposito’s komen, dan zal ik obligaties weer overwegen.

Voordat ik de overstap naar deposito’s maakte, investeerde ik in het Vanguard Euro Government Bond Fund. Hiervoor heb ik destijds gekozen omdat ik enkel in staatsobligaties wilde beleggen, en er bij mijn aanbieder helaas geen wereldwijde staatsobligatiefondsen beschikbaar waren.

Heb jij zelf nog andere favorieten onder de indexfondsen, of specifieke vragen over een bepaald fonds? Laat het vooral weten in de comments!

Deel dit artikel:

3 reacties op “De beste indexfondsen van Nederland

 1. Hoi Hoi

  Ik heb een vraagje en niemand kan mij uitleggen dus misschien kan jij me even helpen?

  Mijn vriendin koopt: Vanguard Global Stock Index Fund Eur (beschikbaar bij ING, niet bij de Giro) Price : €29+

  Ik koop: Vanguard FTSE All-World UCITS EFT (VWRL) (beschikbaar bij de Giro, maar niet bij ING). Price: €87+

  Ik probeerde om Vanguard Global Stock Index Fund te kopen maar dat is niet gevonden in deGiro.

  Dus mijn vragen zijn:

  1. Wat zijn de echte verschillen tussen deze 2?
  2. Waarom zijn er de grote verschil in de prizen?

  Dank je wel voor je awesome hulp!

  Mvg,

  Kim

  1. Hoi Kim,

   Hieronder kort antwoorden op je vragen:

   1. Er zijn twee grote verschillen tussen de twee genoemde fondsen.

   VWRL is een ETF (Exchange Traded Fund) en het ander is een gewoon beleggingsfonds. Deze zijn op een iets andere manier verhandelbaar op de beurs. In principe maakt het niet veel uit of je voor een ETF of beleggingsfonds kiest: je belegt met beide in een aandelenmandje van verschillende bedrijven.

   Het tweede verschil is dat de genoemde producten een andere index volgen. VWRL volgt een bredere wereldwijde aandelenindex (FTSE, 3300 aandelen), waarin ook de aandelen van opkomende markten zijn meegenomen. Vanguard Global Stock Index Fund (MSCI, 1600 aandelen) mist deze opkomende markten, en heeft een kleinere spreiding.

   2. De prijs van het product hoef je eigenlijk helemaal niet op te letten. De prijzen van beleggingsfondsen/ETF’s zijn altijd verschillend, en hebben (zolang ze in Euro’s genoteerd zijn) geen enkele invloed op de resultaten van het product.

   Prijzen kunnen verschillen dankzij het moment waarop het fonds/ETF is opgericht, de prijs bij lancering van het product en het sindsdien behaalde rendement.

   Nog een laatste tip: VWRL is een prima fonds met lage kosten als je deze bij De Giro koopt. Bij ING zijn echter veel goedkopere fondsen te krijgen dan het Vanguard Global Stock Index Fund. Je zou eens kunnen kijken naar de in het artikel genoemde fondsen van Northern Trust bij ING.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *