De drie voordelen van pensioenbeleggen

De drie voordelen van pensioenbeleggen

Geld opzij leggen voor je toekomst is altijd een goed idee, maar veel Nederlanders zijn nog niet op de hoogte van de grote financiële voordelen van pensioenbeleggen. Hoeveel kan het fiscaal aantrekkelijk opzij zetten van een bedrag voor je pensioenvoorziening je extra opleveren?

In Nederland heeft de belastingdienst enkele fiscaal voordelige regelingen ingesteld voor werkenden die extra geld apart willen zetten voor hun pensioenvoorziening. Om van deze regeling gebruik te maken, moet je voldoen aan enkele eisen die de belastingdienst stelt.

Zo kun je alleen profiteren van het fiscale voordeel als je vrije jaarruimte (soms ook een pensioengat genoemd) over hebt, en staat je geld ook daadwerkelijk tot aan je pensioendatum vast. Het eerder opnemen van je pensioengeld is wel mogelijk, maar wordt (zwaar) beboet.

Mocht je voldoen aan de regels van de belastingdienst, dan is pensioenbeleggen iets dat bovenaan je lijst met financiële prioriteiten zou moeten staan. Er zitten namelijk drie (zeer) grote voordelen aan pensioenbeleggen.

Voordeel #1: Direct korting op je inkomstenbelasting

Het bedrag dat je jaarlijks afstort naar een rekening voor pensioenbeleggen mag worden opgegeven als uitgave voor lijfrente op de aanslag inkomstenbelasting. Hierover hoeft dan geen inkomstenbelasting te worden betaald.

Het bruto-inkomen wordt normaal gesproken belast met 36,65%, 38,10% of 51,75% aan inkomstenbelasting, afhankelijk van de belastingschijf waarin jouw inkomen valt. Het grootste gedeelte van de Nederlanders zit in de 38,10% schijf.

Stel dat je in 2019 een bedrag van € 1.000 vanuit je bruto-inkomen inlegt op een pensioenrekening, dan hoef je hierover in dat jaar géén inkomstenbelasting te betalen. Laat je het echter gewoon als nettoloon uitkeren, dan houd je hier na aftrek van belasting slechts € 619 van over.

Van je pensioenbelegging houd je dus direct veel meer over.

Voordeel #2: Minder belasting bij uitkering na pensioendatum

Helaas moet er bij het uitkeren van je pensioen uiteindelijk toch inkomstenbelasting betaald worden over het opgebouwde bedrag. Het inkomen dat je laat uitkeren vanuit je pensioenpot wordt echter belast tegen een veel lager tarief dan inkomen vóór je AOW-leeftijd.

Momenteel betaal je over pensioeninkomen tot € 34.817 slechts 20,20% belasting. Dat is voor de meeste mensen bijna 18% minder dan voor de AOW-leeftijd.

Het ‘uitstellen’ van de inkomstenbelasting tot na je pensioenleeftijd, wat je in feite doet door geld vast te zetten op een pensioenrekening, betekent dus in veel gevallen bijna een halvering van de te betalen inkomstenbelasting.

Voordeel #3: Geen vermogensrendementsheffing

Pensioenvoorzieningen zijn volledig vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing die normaal gesproken jaarlijks door de fiscus wordt geïnd.

Dit scheelt jaarlijks, afhankelijk van je totale vermogen, een percentage van 0.58% tot 1.68% over het bedrag op je pensioenrekening. Het grootste gedeelte van je carrière zal je echter vallen in de middelste schaal (tot 1 miljoen euro) en betaal je jaarlijks 1.34% aan vermogensrendementsheffing over je vermogen.

1.34% per jaar klinkt misschien niet indrukwekkend, maar maakt een enorm verschil in het eindbedrag wanneer je 40 jaar lang voor je pensioen belegt.

Dit voordeel wordt in 2022 mogelijk nog groter. Als de veelbesproken hervormingen van de vermogensbelasting worden doorgevoerd, zal het voordeel van pensioenbeleggen alleen nog maar groter worden.

Rekenvoorbeeld: het totale voordeel van pensioenbeleggen

We hebben nu alle drie de voordelen van pensioenbeleggen bekeken, maar hoeveel levert dit alles jou als pensioenbelegger daadwerkelijk op?

Voor het gemak gaan we in dit rekenvoorbeeld uit van een vaak voorkomende situatie:

  • Je betaalt nu 38,10% inkomstenbelasting
  • Jouw AOW-leeftijd is 70 jaar
  • Je betaalt na de AOW-leeftijd 20,20% inkomstenbelasting
  • Je betaalt per jaar 1,34% vermogensrendementsheffing
  • Je behaalt hetzelfde rendement van 7% op zowel pensioen- als normale beleggingen

Stel dat je 30 jaar oud bent en je kiest ervoor om € 10.000 af te storten naar een pensioenrekening.

Op je AOW-leeftijd (40 jaar later) is het bedrag dankzij het rendement van 7% uitgegroeid tot een bedrag van € 149.745. Je betaalt hierna nog wel de 20,20% inkomstenbelasting bij uitkering, waardoor je € 119.496 overhoudt.

Als je ervoor kiest het bedrag niét apart te zetten voor je pensioen, dan moet er direct 38,10% belasting worden betaald over het startbedrag van € 10.000. De overgebleven € 6.190 behaalt de komende 40 jaar een jaarlijks rendement van 7%, met aftrek van 1,34% VRH. Uiteindelijk heb je op je AOW-leeftijd een totaalbedrag opgebouwd van € 55.991.

Cijfers afkomstig van Berekenhet.nl

Zie hier de kracht van pensioenbeleggen: dankzij het fiscaal voordelig wegzetten van inkomen voor je pensioenvoorziening heb je uiteindelijk ruim tweemaal zoveel over!

De nadelen van pensioenbeleggen

Zoals wel vaker heeft elk voordeel zijn nadeel, en dat is bij pensioenbeleggen niet anders. De belastingdienst heeft namelijk wel enkele regels opgesteld die het pensioenbeleggen voor sommigen minder aantrekkelijk zullen maken.

Allereerst is er een groot verlies van flexibiliteit. Het bedrag dat je wegzet voor je pensioen staat daadwerkelijk ‘vast’ tot aan de AOW-leeftijd. Het is wel mogelijk om het bedrag eerder te laten uitkeren, maar dat is financieel een erg onverstandige zet. Je betaalt dan namelijk naast de verschuldigde inkomstenbelasting vaak ook een hoge boeterente over het opgenomen bedrag.

Daarnaast weet je niet zeker of de nu geldende spelregels in de toekomst wel hetzelfde blijven. Zo kunnen er tussentijds veranderingen worden doorgevoerd in de wetgeving rondom de vermogensrendementsheffing, of kan de inkomstenbelasting voor AOW’ers verhoogd of verlaagd worden. Hierdoor kan pensioenbeleggen minder (of juist meer) aantrekkelijk worden.

Beginnen met pensioenbeleggen?

Mocht je na het lezen van dit artikel ook enthousiast geworden zijn over de voordelen van pensioenbeleggen, dan kun je meestal direct aan de slag. Ik raad je echter wel aan je eerst goed te verdiepen in de regels rondom pensioenbeleggen. Kijk hiervoor op de website van de belastingdienst, of op de websites van verschillende aanbieders van pensioenproducten.

Zelf heb ik een goede ervaring met het pensioenbeleggen bij Brand New Day. Hier kun je je geld investeren in een selectie goede, en zeer voordelige indexfondsen.

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *