De reactie van beurskoersen op de Corona-aanpak

De reactie van beurskoersen op de Corona-aanpak

Het Coronavirus zet het dagelijkse leven op zijn kop, en richt daarbij enorm veel economische schade toe. Toch lijkt de schade op de aandelenbeurzen relatief mee te vallen. In sommige landen is de aandelenindex echter veel extremer gekelderd dan in andere landen. In dit artikel laat ik zien wat de reactie van beurskoersen op de Corona-aanpak per land is.

Hoewel ik erin ben geslaagd de wilde rit op de aandelenbeurzen de afgelopen maanden volkomen te negeren, heb ik afgelopen week toch een kijkje genomen op mijn beleggingsrekening. Natuurlijk was hierop de – te verwachten – terugval in waarde duidelijk te zien. Wat mij echter het meest verbaasde was dat de koersval op dit moment nog redelijk meevalt.

Al snel bleek dat dit vooral te danken is aan één land: de Verenigde Staten. De populaire S&P 500 index, met daarin de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, is in 2020 gedaald met ‘slechts’ 8,7%. De Amerikaanse aandelen houden hiermee eigenhandig het gemiddelde jaarrendement van wereldwijde indexfondsen omhoog.

De schade op nationale beurzen van andere landen is vele malen groter. De meeste indices zijn met meerdere tientallen procenten gedaald. In Nederland doen we het met -14,9% nog redelijk goed, vooral als we kijken naar landen als Spanje (-31,1%) en Brazilië (-52,4%).

Laat de Verenigde Staten nou net het land zijn waar de Corona-epidemie het hardst heeft toegeslagen. Hoe kan het dat juist hier de beurskoersen zo lauw reageren? Om dit uit te vinden moeten we eerst kijken naar de reactie van beurskoersen op de Corona-aanpak op nationaal niveau.

De website A Wealth Of Common Sense heeft dit onlangs mooi op een rijtje gezet.

Hoe verloopt de aanpak van Corona op nationaal niveau?

Op de website van End Coronavirus kun je duidelijk zien in welke fase van de epidemie verschillende landen zich bevinden.

Hierbij maakt men onderscheid tussen drie categorieën:

  • Landen die het virus verslaan (groen)
  • Landen die goed op weg zijn (geel)
  • Landen die actie moeten ondernemen (rood)
Landen die het virus verslaan
Landen die goed op weg zijn
Landen die actie moeten ondernemen

Zoals je ziet bevindt Nederland zich momenteel bij de landen die ‘goed op weg zijn’. De Verenigde Staten staan echter in het rode lijstje, en moet dus nodig actie ondernemen om het Coronavirus onder controle te krijgen.

Wat is de reactie van beurskoersen op de Corona-aanpak?

Op de afbeeldingen hieronder zie je de prestaties van de nationale beurzen van de landen in de verschillende categorieën. De data van sommige landen ontbreekt, maar het geheel geeft wel een goed beeld van de invloed van Corona op de beurskoersen.

Reactie van beurskoersen op de Corona-aanpak
Bron: A Wealth Of Common Sense

Wanneer je kijkt naar de gemiddelde rendementen is direct duidelijk dat de aanpak van het Coronavirus een grote impact heeft. Landen waar het virus direct in de kiem is gesmoord scoren veel beter dan landen waar het virus nog om zich heen grijpt.

Wat echter ook opvalt is dat er enkele grote uitschieters zijn. Zo zie je waarschijnlijk meteen dat de Verenigde Staten volledig uit de toon valt bij de ‘verliezende’ landen. Het rendement van -8,7% komt niet in de buurt van het gemiddelde van -26,6% bij deze categorie.

Waarom presteren de Verenigde Staten zo goed?

Er zijn verschillende verklaringen voor het uitzonderlijk goede rendement dat op Amerikaanse aandelen wordt behaald ondanks de Coronacrisis.

Allereerst zijn de bedrijven in de Amerikaanse S&P 500 index, meer dan bij welk ander land dan ook, sterk gericht op de internationale markt. De bedrijven zijn niet enkel in de Verenigde Staten actief, maar profiteren ook van omzet in landen waar het Coronavirus minder prominent aanwezig is. Hierdoor is de invloed van tegenvallers binnen de Amerikaanse economie – die keihard getroffen wordt door deze crisis – relatief beperkt.

Ten tweede hebben ’s werelds grootste techgiganten een zware weging in de Amerikaanse index. Denk hierbij aan Amazon, Google, Facebook, Microsoft en Apple. Aangezien deze bedrijven hun winsten veelal online boeken, is de techsector véél minder hard getroffen door de Corona-crisis. Een ETF met daarin alleen de Technology Sector heeft dit jaar zelfs positieve rendementen behaald.

Het enorme vertrouwen van de wereld in de Amerikaanse multinationals lijkt er tot dusver voor te zorgen dat beleggers blijven investeren in deze markt. Combineer dat met de sterker wordende dollar en de bovenstaande twee punten, en je hebt een verklaring voor de goede prestaties van de Amerikaanse markt.

Betekent dit dat je je nu zou moeten focussen op Amerikaanse aandelen om de schade te beperken? Dat niet. De goede resultaten van de afgelopen maanden zijn geen belofte voor de toekomst.

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *