De volgende beurscrash komt eraan!

Maak je maar vast klaar, want de volgende beurscrash komt eraan! Of het nu over een week of pas over vijf jaar gebeurt, aan beurscrashes ontkom je niet wanneer je voor langere tijd belegt.
Kijk naar de onderstaande grafiek. Al die kleine koersbewegingen die je ziet? Dat zijn allemaal grote correcties op de beurs. Momenten waarop miljoenen beleggers in paniek naar de uitgang zijn gerend. De twee grootste dalingen die je ziet zijn de Grote Depressie in 1929 en de Kredietcrisis in 2008: beide enorm ingrijpende gebeurtenissen.

Valt je nog iets anders op aan de grafiek?
Juist! De beurs zet, ondanks de vele beurscrashes, onvermoeibaar zijn weg omhoog voort. Was je tijdens je beleggingscarrière rustig in de markt blijven zitten, dan had je een prachtig rendement behaald.
Allemaal leuk en aardig, maar jij wilt natuurlijk niet degene zijn die in de volgende beurscrash al zijn zuurverdiende spaargeld verliest. Dus je kunt je er maar beter op voorbereiden.
Doe dit allereerst door nooit te beleggen met geld dat je binnen 10 jaar nodig denkt te hebben. Met een kortere beleggingshorizon loop je het risico dat de beurs geen tijd heeft om voldoende te herstellen van een beurscrash, en jij een verlies moet nemen op het moment dat je het geld nodig hebt.
Kun je beter wachten met instappen?
Eén van de meest gestelde vragen die je op dit moment in beleggingsland tegenkomt is: “Ik wil graag gaan beleggen, maar de beurs staat zo ontzettend hoog! Moet ik wachten op de volgende correctie?”
Dit is geen gekke vraag. De beurs bevindt zich al 10 jaar in een bull market, waarbij de koersen hoger en hoger stijgen. De geschiedenis leert ons dat een beurscrash, of in ieder geval een flinke correctie, dan vaak op de loer ligt.
Het probleem is dat niemand kan voorspellen wanneer de crash komt.
Mogelijk zijn we nog maar halverwege de huidige bull market, en zien we de komende 10 jaar nog een verdubbeling van de koersen. Of meer. Persoonlijk beleef ik liever een beurscrash, dan dat ik met al mijn spaargeld aan de zijlijn sta terwijl iedereen om mij heen toprendementen behaalt.
Het tweede grote probleem met het afwachten van een beurscrash:
Wanneer sla je toe?
Eind vorig jaar dipte de beurs met 20%. Zijn alle mensen die op een correctie wachtten op dat moment ingestapt?
Waarschijnlijk niet.
Wanneer de beurs daalt, of het nu met 20% of met 50% is: mensen zijn ook angstig om in te stappen in een crashende beurs. Wat houdt de beurs namelijk tegen om na de eerste 50% daling, nog een keer te halveren?
Er zijn genoeg mensen die tijdens de vorige crash in 2008 met hun vermogen in cash zaten, wachtend op het goede moment om toe te slaan in de dalende markt. Alleen om de bodem van de crash, en de daaropvolgende spectaculaire herleving op de beurs, volledig te missen.
Sommige van hen zitten nu nog steeds in cash, terwijl de koersen van ’s werelds grootste bedrijven sindsdien zijn verdrievoudigd.
De moraal van het verhaal: Het is bijna onmogelijk om een perfect instapmoment te vinden. Het proberen te timen van de markt heeft meestal geen enkele zin.
Het beste kun je gewoon je persoonlijke beleggingsplan blijven volgen, en stug doorzetten tijdens de eerstvolgende beurscrash.
Hoe overleef ik een beurscrash?
Beleggen doe je in principe voor het leven, en je zult dus zeker een aantal beurscrashes meemaken. Het is belangrijk om deze crashes – vooral de eerste – door te komen zonder domme dingen te doen, zoals verkopen in een dalende markt.
Het is vooral een kwestie van mentaliteit, maar hieronder een aantal tips:
- Onthoud dat de economie zich in het verleden altijd heeft hersteld na een beurscrash. Mocht dat de volgende keer niet gebeuren, dan heb je grotere problemen dan verliezen op de beurs.
- Zie een beurscrash, zeker in het begin van je beleggingscarriére, als een grote kans om goedkoop aandelen bij te kopen. Er is voor beginnende beleggers weinig beters te bedenken dan aandelen met een 50% kortingssticker.
- Blijf tijdens een crash herbalanceren (volgens het schema uit je beleggingsplan) van obligaties naar aandelen. Zo verkoop je hoog (obligaties) en koop je laag (aandelen).
- Stop met het bekijken van de beurskoersen, zet de televisie uit en ga iets anders doen. Het obsessief in de gaten houden van je crashende aandelen gaat je niets goeds brengen. De mensen die het beste door een beurscrash heen komen, zijn de mensen die de beurscrash niet eens hebben opgemerkt.
- Bonustip van Jim Collins: Print een A4-tje (of maak er een poster van) met daarop de tekst “Verkopen tijdens een beurscrash is voor mij geen optie” en hang deze op een plek waar je het goed kunt lezen.
En dan de laatste, en belangrijkste tip:
Neem niet meer risico dan je aankunt
Wanneer je het nog niet hebt meegemaakt, is het onmogelijk te weten hoe je tijdens je eerste beurscrash emotioneel zal reageren.
Het is één ding om 100% van je spaargeld in aandelen te beleggen en te zeggen dat je tijdens een beurscrash toch nooit zal verkopen. Het is heel iets anders om je vermogen week na week te zien verdampen, zonder in paniek op de verkoopknop te drukken.
Neem daarom niet meer risico dan je aankunt, en zoek een balans tussen aandelen en obligaties (of andere vastrentende waarden) waarmee je rustig kunt slapen.
Ik zou zelfs aanraden om als beginnende belegger iets méér obligaties/cash aan te houden dan je verstandig lijkt. Het belangrijkste is dat je de eerste crash zonder kleerscheuren doorkomt. Daarna kun je – op basis van je ervaringen – een asset allocatie kiezen die goed bij je past.
Heb jij nog tips?
Heb jij nog andere tips om een beurscrash te overleven? Of wil je je eigen ervaringen tijdens zware tijden op de beurs met ons delen? Laat het weten in de reacties!