Deposito in het buitenland: ontvang meer rente op spaargeld

Deposito in het buitenland: ontvang meer rente op spaargeld

Nu de rente in Nederland naar het absolute nulpunt is gedaald, gaan steeds meer mensen op zoek naar alternatieven voor de spaarrekening. Als je je geld voor langere tijd vastzet in een Nederlandse deposito ontvang je nog een klein beetje rente. Het wordt echter interessanter als je gaat kijken naar een deposito in het buitenland.

Hoe hoog is de rente in het buitenland?

Niet alleen in Nederland is de rente de afgelopen jaren gedaald. Dit geldt eigenlijk voor alle landen binnen de hele Europese Unie. Toch kan het nog altijd lonen om je spaargeld in het buitenland vast te zetten.

In Nederland kun je (op moment van schrijven) voor een 1-jaars deposito maximaal 0.50% rente vergoed krijgen. Als je het geld voor 5 jaar vastzet is dit het dubbele: 1.00% rente per jaar.

Voor een deposito in het buitenland kun je ruim anderhalf keer zoveel rente ontvangen. Bij de Italiaanse bank Imprebanca krijg je op dit moment 0.80% tot 1.55% rente voor een deposito van respectievelijk 1 of 5 jaar.

Dit lijkt een klein verschil, maar als je een bedrag van €10.000 voor 5 jaar stalt in Italië, levert dit je toch alweer €275 extra op.

Tegoed tot €100.000 veilig

Veel spaarders zullen hun geld liever in Nederland houden omdat deze tegoeden vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, waarmee een bedrag tot €100.000 gegarandeerd is. Mocht een bank omvallen, dan is het spaartegoed tot aan dat maximumbedrag per bank veilig.

Wat echter niet iedereen weet is dat er ook een Europees garantiestelsel is, waardoor alle EU-lidstaten de spaartegoeden tot €100.000 per rekeninghouder per bank moeten garanderen. Een deposito in het buitenland is dus eigenlijk net zo veilig als in Nederland.

Natuurlijk is er het Europese garantiestelsel, maar hoe betrouwbaar is dat? En hoe snel worden spaarders gecompenseerd als het echt mis gaat?

De EU geeft aan dat spaarders 20 werkdagen nadat een bank niet langer aan zijn betaalverplichtingen kan voldoen hun spaargeld moeten terugkrijgen. In 2024 wordt deze termijn in alle EU-lidstaten verlaagd naar 7 werkdagen.

Een deposito in het buitenland afsluiten via Savedo

Het afsluiten van een deposito in het buitenland is makkelijker dan het lijkt. Je hoeft je gelukkig niet door de website van een bank in een vreemde taal heen te worstelen.

In plaats daarvan kun je gebruik maken van een aanbieder als Savedo, een Duits bedrijf dat valt onder toezicht van de AFM. Bij Savedo vind je een geheel Nederlandstalig platform waarop je deposito’s kunt openen bij banken van verschillende Europese landen.

Op de website kun je alle geboden rentes van de beschikbare banken vergelijken, voor iedere gewenste termijn.

Na het aanmaken van een account, een proces dat soepel verloopt maar wel een identificatieplicht met zich meebrengt, kun je direct een deposito openen met een minimumbedrag van €1.000. Bij sommige banken is het minimumbedrag hoger: bij het eerdergenoemde Italiaanse Imprebanca is dit bijvoorbeeld €10.000.

Niet alle buitenlandse banken zijn te vinden op Savedo. Voor een vollediger vergelijk kun je terecht bij Independer.nl.

Bronbelasting: Extra papierwerk

Mocht je een deposito in het buitenland willen openen, houd er dan rekening mee dat dit extra papierwerk zal opleveren. Het hele proces kan helaas niet, zoals in Nederland het geval is, online worden voltooid.

Dit komt vooral door de bronbelasting die in het buitenland op de rente van je deposito wordt geheven. Deze belasting kun je als Nederlandse burger terugvorderen, maar daarvoor moeten wel enkele formulieren worden ingevuld en opgestuurd.

Een overzicht van de hoeveelheid bronbelasting per land, en de benodigde formulieren, vind je op deze pagina van Savedo.

Zoals je zal zien is er één uitzondering: een land waarvoor geen actie vereist is om de bronbelasting terug te krijgen. Dit is Italië, en laat dat nu net het land zijn waar op dit moment de hoogste rente geboden wordt. Met een beetje geluk valt het dus met de hoeveelheid papierwerk wel mee.

Toch maar in Nederland blijven?

Lijkt het openen van een deposito in het buitenland je toch te veel werk, of voelt het onveilig? Dan zijn er gelukkig ook enkele Nederlandse alternatieven die nog een redelijke rente bieden.

Enkele namen van banken waarnaar je zou kunnen kijken zijn LeasePlan bank, CreditEurope bank, NIBC Direct en YapiKredi. Hier vind je momenteel de beste rentes.

Voor meer informatie over deposito’s in het algemeen kun je hier terecht.

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *