Dividendlek: verborgen kostenpost uitgelegd

Dividendlek: verborgen kostenpost uitgelegd

Wil je op de lange termijn een goed rendement halen op je beleggingen? Dan is het belangrijk de kosten hiervan zo laag mogelijk te houden. Eén van de kosten waarmee vrijwel niemand rekening houdt, is het dividendlek. In dit artikel zal ik uitleggen wat het dividendlek is, en hoe je kunt voorkomen dat je hiermee rendement misloopt.

De meeste kosten, zoals de beheerkosten, transactiekosten en de in/uitstapkosten van een fonds zijn altijd gemakkelijk terug te vinden. Er bestaan echter ook verborgen kosten binnen beleggingsfondsen en ETF’s zelf. Veel mensen hebben geen flauw idee dat deze kosten überhaupt bestaan, tenzij ze erop gewezen worden.

Eén van de belangrijkste verborgen kosten is het dividendlek. Deze kostenpost zal je nooit expliciet genoemd zien worden, maar heeft wel degelijk invloed op je behaalde rendement.

Wat is dividend en hoe kan dit lekken?

Een groot aantal beursgenoteerde bedrijven betaalt periodiek een deel van de gemaakte winst uit aan haar aandeelhouders. Deze uitbetalingen noemen we het dividend.

Wanneer je individuele aandelen in bezit hebt, zul je regelmatig een klein bedrag aan dividend ontvangen. Beleggingsfondsen kiezen er vaak voor éénmaal per jaar alle ontvangen dividenden tegelijkertijd uit te keren aan investeerders.

Gemiddeld kun je rekenen op ongeveer 3% dividend per jaar. Wanneer je €1.000 aan beleggingsfondsen in bezit hebt, ontvang je dan eenmaal per jaar een dividenduitkering van €30. Er bestaan ook bedrijven en beleggingsfondsen die zich focussen op een hoger dividend. Zelf ben ik hier geen fan van, maar als je hier interesse in hebt kun je even Googlen op “High Yield Dividend” fondsen.

Over uitgekeerd dividend moet helaas belasting worden betaald. De hoogte van deze belasting is afhankelijk van het vestigingsland van het uitkerende bedrijf en het land waarin de belegger of beleggingsfonds zich bevindt. Dit is allemaal vastgelegd in belastingverdragen.

Wanneer het Amerikaanse Apple bijvoorbeeld dividend uitkeert aan een Nederlandse investeerder, moet er 15% belasting over dit bedrag worden betaald. Een wereldwijd gespreid indexfonds betaalt gemiddeld ongeveer 10% aan dividendbelasting over haar beleggingen.

Bij een beleggingsfonds ter waarde van €1.000 betaal je dus 10% belasting over het dividend van €30. Dit komt neer op €3 euro, ofwel 0,3% van je belegde vermogen.

Deze 0,3% noemen we het dividendlek.

Dividendlek bij in het buitenland gevestigde fondsen

Eén van de meest populaire beleggingen onder Nederlandse indexbeleggers is de Vanguard FTSE All World UCITS ETF, afgekort VWRL. Deze ETF (Exchange Traded Fund) zal ik daarom als voorbeeld aanhouden om het dividendlek te demonstreren.

VWRL is een in het buitenland gevestigde ETF, namelijk in Ierland.

Ierland heeft belastingverdragen met alle landen waarin door VWRL wordt geïnvesteerd. Wanneer een bedrijf dividend uitkeert, moet hierover gemiddeld 10% belasting worden betaald. Deze 10% vormt het interne dividendlek.

VWRL zelf keert ieder kwartaal al het ontvangen dividend (waarop de 10% interne dividendlekkage in mindering is gebracht) vanuit Ierland uit aan Nederlandse beleggers. Wat je met dit dividend doet mag je zelf beslissen: je kunt er nieuwe aandelen van kopen, of het op je geldrekening laten staan.

De totale lekkage bedraagt hier dus 10% van het dividend. Wanneer er jaarlijks 3% dividend wordt uitgekeerd door VWRL, is het totale dividendlek 0,3% van je belegde vermogen.

Stel nu dat je investeert in een High Yield Dividend fonds (gevestigd in Ierland) dat jaarlijks 8% dividend uitbetaalt. Dan heb je last van een dividendlek van 0,8%.

Het gelekte percentage verschilt dus per fonds en per vestigingsland. Je kunt er echter bij alle buitenlandse fondsen op rekenen dat je een deel van je rendement kwijtraakt aan het dividendlek.

Dividendlek bij Nederlandse fondsen

Ook de in Nederland gevestigde beleggingsfondsen moeten dividendbelasting betalen wanneer aandelen dividend uitkeren. Je zou daarom denken dat het dividendlek van een Nederlands fonds precies even groot is als dat van het hierboven genoemde Ierse fonds.

De Nederlandse overheid heeft echter een speciale regeling voor Fiscale Beleggingsinstellingen (FBI’s) die in Nederland gevestigd zijn. Bij deze beleggingsfondsen kan tot 15% van de in het buitenland afgedragen dividendbelasting teruggevraagd worden. Aangezien de geheven belasting in de meeste landen niet hoger is dan 15%, is het dividendlek bij deze fondsen vaak verwaarloosbaar klein.

Het Nederlandse beleggingsfonds is overigens wel verplicht om 15% van het dividend in te houden bij uitkering. Deze 15% kun je echter volledig terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting.

Uiteindelijk heb je met Nederlandse beleggingsfondsen dus vrijwel geen last van een dividendlek, mits ze de status van FBI hebben. Deze status kun je altijd terugvinden in de documentatie van een beleggingsfonds. De meest gebruikte Nederlandse indexfondsen (zoals die van Northern Trust, Nationale Nederlanden, Brand New Day etc.) zijn allen FBI’s.

Deel dit artikel:

3 reacties op “Dividendlek: verborgen kostenpost uitgelegd

  1. Bij een FBI: het beleggingsfonds krijgt het dus niet terug, maar jij krijgt het terug via de aangifte. Dat wat het beleggingsfonds bij het uitkeren naar jou moet inhouden hoeven ze niet af te dragen. (wet op de afdrachtsvermindering), maar jij krijgt het wel terug. Daarom wordt er ook wel eens van “doorschuiven” gesproken.

    Of het lek daarmee 0% is twijfel ik trouwens aan. Dit omdat er tot 15% verrekend kan worden. Als er ergens meer betaald moet worden lekt er dus toch wat. Maar het zal iig veel minder zijn dan de ~10% van de fondsen met Ierse domicilie.

    Een van de andere verborgen kosten is trouwens nog transactiekosten binnen het fonds.

    1. Dankjewel voor je bijdrage! Heb het stukje over de FBI’s meteen even aangepast. Zoals jij het beschrijft is het ook eigenlijk veel logischer.

  2. Zie ik dit nu verkeerd? Als je belegt beleg je in de eerste instantie toch niet voor het dividend, tenzij dit nadrukkelijk je strategie is? Dan is het ook logisch dat je voor de high dividend yield gaat. Maar het dividend is in andere gevallen een extraatje. En dat je over dat extraatje belasting betaalt, lijkt mij niet problematisch voor je rendement. Als je het dividend namelijk niet kreeg was je rendement hoe dan ook lager. Zelfs als je de belasting betaalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *