Indexfondsen vs. actief beheerde fondsen

Indexfondsen lijken de voorkeur te krijgen in de beleggingsstrategie van vrijwel iedereen in de FIRE-community. Waarom kiest men voor deze passieve fondsen, waarbij simpelweg de gehele index wordt gevolgd? Kun je geen hoger rendement halen met een professioneel beheerd fonds dat actief probeert de beste aandelen uit de index te kiezen?
Bijna de helft van het totale belegde vermogen op de wereld is geïnvesteerd in actief beheerde fondsen. Toch worden deze fondsen in populariteit ingehaald door passieve indexfondsen. Om te kunnen begrijpen waarom beleggers steeds vaker voor deze ‘saaie’ oplossing kiezen, is het belangrijk om eerst naar de verschillen tussen actief beheerde fondsen en indexfondsen te kijken.
Wat zijn de verschillen?
Actief beheerde fondsen hebben maar één doel: hun index verslaan. Om dit doel te bereiken handelen de beheerders van het fonds actief in aandelen waarvan zij denken dat die het beter gaan doen dan het gemiddelde van de index. Dit noemt men ook wel stockpicking.
Omdat er dag in, dag uit mensen bezig zijn met het beheer van het fonds, zijn er relatief veel kosten. Er wordt geld uitgegeven aan salarissen, bonussen, werkruimtes en marketing. Tel daarbij de transactiekosten binnen het fonds op, en de totale uitgaven komen vaak boven de 1% per jaar uit.
Deze kosten worden direct doorgerekend aan de belegger, en kun je van het rendement aftrekken.
Het doel van een indexfonds is heel anders: het probeert de index niet te verslaan, maar juist zo goed mogelijk te volgen. Om dit te bereiken koopt het fonds simpelweg alle aandelen binnen de onderliggende index. Zo bezit je met een indexfonds aandelen van zowel de winnaars als de verliezers binnen de index.
Omdat de strategie van indexfondsen zo eenvoudig is, komt er eigenlijk geen menselijk handelen aan te pas. Dit heeft een groot effect op de gemaakte kosten. Er zijn goede indexfondsen te vinden met jaarlijkse kosten van rond de 0.1%. Onlangs werden ook de eerste passieve indexfondsen geïntroduceerd zonder kosten.
Het indexfonds heeft door het verschil in kosten meteen een voorsprong van ongeveer 1% per jaar. Kunnen de actief beheerde fondsen dit nog goed maken door de juiste aandelen te kiezen?
De prestaties op lange termijn
Wanneer je fondsprestaties vergelijkt op een website als Morningstar, kun je concluderen dat er wel degelijk actief beheerde fondsen zijn die beter presteren dan de index. Er zijn fondsen die over de afgelopen jaren tientallen procenten meer rendement hebben opgeleverd.
Waarom zou je deze fondsen niet opnemen in je beleggingsplan?
Omdat het maar zeer weinig actief beheerde fondsen lukt om de index op de langere termijn te verslaan. De buitengewone prestaties van een fonds over een periode van 1 tot 5 jaar zijn vaak te danken aan ‘dom geluk’. Er zijn dan ook maar zeer weinig fondsen die dit op de langere termijn weten vol te houden.
Hoe groot is de kans dat een actief beheerd fonds de index verslaat?
Er is veel onderzoek gedaan naar de prestaties van actief beheerde fondsen ten opzichte van hun index. Helaas zijn de resultaten niet rooskleurig voor het actief beheerde fonds. Zeker niet op de langere termijn.
De kans dat een actief fonds de index verslaat:
- 1-jarige periode: 37%
- 10-jarige periode: 15%
- 25-jarige periode: 5%
- 50-jarige periode: 1%
Slechts één op de honderd actief beheerde fondsen weet zijn index op de zeer lange termijn te verslaan. Als langetermijnbelegger heb je 99% kans op een beter rendement wanneer je belegt in passieve indexfondsen.
Ga jij proberen dat ene actief beheerde fonds er tussenuit te pikken? Ik niet. Daarom maak ik in mijn beleggingsstrategie enkel gebruik van indexfondsen.