Je eerste beleggingen: in één keer inleggen, of met kleine stapjes?

Je eerste beleggingen: in één keer inleggen, of met kleine stapjes?

Kies je er als beginnende belegger voor om je gehele vermogen in één keer op de beurs te investeren, of ga je voor een wat minder risicovolle strategie en stap je geleidelijk in. Wat is de meest verstandige manier om je eerste beleggingen aan te kopen?

Stel dat je net een grote bonus hebt ontvangen, of beter nog: €100.000 hebt geërfd van een vermogende oudtante. Deze som geld wil je natuurlijk niet op je spaarrekening laten staan tegen 0.0% rente. Om dit vermogen te laten groeien kun je het beter beleggen op de beurs.

Als verstandige belegger heb je je verdiept in de beste indexfondsen van Nederland, en sta je op het punt om je eerste aankoop te doen. Maar dan slaat de twijfel toe: “Welk gedeelte van mijn nieuw verkregen vermogen leg ik in? Alles in één keer, of eerst een klein beetje?”

Er zijn twee populaire manieren om in te stappen op de beurs. Deze methodes staan internationaal bekend als:

  • Lump Sum: je volledige vermogen in één keer investeren op de beurs.
  • Dollar Cost Averaging (DCA): je vermogen opdelen in kleinere bedragen, en deze geleidelijk (bijvoorbeeld maandelijks) inleggen op de beurs.

Wat is de meest verstandige optie voor jouw eerste beleggingen?

In dit artikel bespreek ik de voor- en nadelen van beide strategieën, en zal ik ook nog even kort ingaan op een, vooral bij onervaren beleggers populaire, derde methode: Het wachten op een beursdip voor de eerste inleg.

Lump Sum of DCA voor je eerste beleggingen?

Aangezien de beurs vaker stijgt dan daalt, loont het in de meeste gevallen om je vermogen zo snel mogelijk te investeren. Een bekende beursgezegde luidt dan ook: “Het beste moment om te beleggen was gisteren. Het op één na beste moment is vandaag.”

Historisch gezien geeft een Lump Sum investering, waarbij je het te beleggen bedrag in één keer inlegt, in 2/3e van de gevallen het beste rendement.

Bij de resterende 1/3e van de gevallen, waarbij de beurs daalt na je eerste inleg, was je beter af geweest als je geleidelijk was ingestapt door gebruik te maken van Dollar Cost Averaging (DCA).

Puur statistisch gezien is het daarom beter om je vermogen zo snel mogelijk in zijn geheel te investeren.

Hoewel de Lump Sum methode in de meeste gevallen de beste optie is, is deze wel wat risicovoller dan DCA. Het kan natuurlijk gebeuren dat de beurskoersen vlak nadat je hebt geïnvesteerd in elkaar zakken en je een groot deel van je inleg ziet verdampen.

Dit doemscenario jaagt veel beginnende beleggers angst aan.

Omdat deze angst begrijpelijk is, zou ik beginnende beleggers niet bekritiseren als ze ervoor kiezen om toch geleidelijk in te stappen.

Maar wel met één voorwaarde…

Wat je ook kiest: maak een plan en houd je hieraan

Wanneer je ervoor kiest om geleidelijk in te stappen op de beurs, is het erg belangrijk dat je een gemakkelijk uitvoerbaar plan opstelt waarin staat hoe, wanneer en voor welk bedrag je beleggingsfondsen gaat aankopen.

Dit plan kan bestaan uit enkele eenvoudige stappen:

  • Kies een periode waarover je de inleg wilt spreiden: bijvoorbeeld 10 maanden
  • Kies de frequentie waarmee je wilt inleggen: bijvoorbeeld maandelijks
  • Bereken hoeveel je per keer moet inleggen: bij €100k zal dit €10k per maand zijn
  • Automatiseer de inleg

Vergeet vooral het laatste punt niet, want dit zal je uiteindelijk helpen om je aan je plan te houden. Het kan namelijk erg aantrekkelijk zijn om tijdens de DCA-periode méér of juist minder in te leggen op momenten dat het goed of slecht lijkt te gaan op de beurs.

Je wilt deze emotionele beslissingen juist zoveel mogelijk uit dit beleggingsplan houden. Automatiseer de inleg dus, en kijk tussendoor het liefst zo min mogelijk naar de dagelijkse bewegingen van de beurskoersen.

Waarom wachten op de dip (meestal) niet verstandig is

Als je je een beetje hebt verdiept in de geschiedenis van de beurs, weet je dat er vrijwel ieder jaar een dip voorkomt waarbij er 10% van de koersen afgaat. Ook dalingen van 20% zijn niet zeldzaam, en een paar keer in je leven zul je een beurscrash meemaken waarbij aandelen 50% van hun waarde verliezen.

Het is dan ook niet gek dat veel beginnende beleggers bang zijn in te stappen bij hoge aandelenkoersen, en aangeven dat ze liever even wachten op een dip voordat ze hun eerste inleg doen. Zo hopen ze op een goedkoper moment hun slag te kunnen slaan.

Helaas pakt deze strategie in de meeste gevallen niet goed uit.

Waarom? Stel je de volgende situaties voor:

  • De beurs stijgt met 20%
  • De beurs daalt met 20%

Het eerste scenario komt, aangezien de beurs meestal stijgt, vaker voor. In dit geval heeft de persoon die gewacht heeft op een dip pech. De dip is niet gekomen, en inmiddels is het 20% duurder geworden om in te stappen op de beurs. Durft deze persoon bij de hogere koersen wel in te stappen? Waarschijnlijk niet…

Het tweede scenario zou perfect zijn voor iemand die gewacht heeft op de dip, toch? Maar helaas: na de 20% daling beginnen beleggers in paniek te raken, en op het nieuws wordt dagelijks gespeculeerd over een recessie. Misschien is deze daling slechts het begin van een vernietigende beurscrash! Laten we dan toch nog maar even wachten met onze eerste beleggingen.

Denk je dat het moeilijk is om in te stappen wanneer goed gaat op de beurs? Probeer het dan maar eens als er een enorme daling gaande is, en iedereen om je heen juist probeert te verkopen.

In beide gevallen zul je waarschijnlijk te angstig zijn om alsnog te beginnen met beleggen. Vooral voor beginnende beleggers zullen de emoties de overhand krijgen, en blijf je verstijfd aan de zijlijn staan.

Daarom: kies één van de twee genoemde instapmethodes voor je eerste beleggingen, stel een plan op en begin er gewoon mee!

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *