Portefeuille update: Small Cap indexfonds toegevoegd

Portefeuille update: Small Cap indexfonds toegevoegd

Op aandringen van de Nederlandse FIRE-community heeft ING besloten om eindelijk een goed (en goedkoop) Small Cap indexfonds aan te gaan bieden. Op de komst van dit fonds zat ik al enige tijd te wachten, dus deze heb ik direct aan mijn beleggingsportefeuille toegevoegd.

Vanaf deze week kun je bij ING beleggen in het Northern Trust World Small Cap ESG Low Carbon Index Fund. Hetzelfde fonds werd eerder ook al toegevoegd door ABN AMRO. De derde grote Nederlandse bank, de Rabobank, is helaas nog niet gezwicht voor de aanvragen vanuit de FIRE-community en laat nog altijd op zich wachten.

Wat zijn Small Caps?

De Engelse term Small Caps verwijst naar kleine bedrijven. Dit zijn alle beursgenoteerde bedrijven waarvan de waarde onder een bepaalde grens valt. Naast de Small Caps bestaan er ook Mid Cap (middelgrote) en Large Cap (grote) bedrijven.

Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn de bedrijven in een Small Cap indexfonds niet echt ‘klein’ te noemen. De gemiddelde waarde van de bedrijven in het door mij gekozen Small Cap indexfonds is bijna 2,3 miljard euro.

Het gaat hier dus nog altijd om bedrijven van aanzienlijk formaat. Ze zijn echter wel klein vergeleken met de echte giganten onder de Large Caps. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf als Apple dat momenteel bijna 2 biljoen waard is.

Waarom voeg ik een Small Cap indexfonds toe?

Met mijn beleggingsportefeuille streef ik altijd naar een zo breed mogelijke diversificatie: ik wil mijn inleg spreiden over zoveel mogelijk verschillende bedrijven, in alle uithoeken van de wereld en van iedere grootte. Een goede diversificatie helpt je het risico van je beleggingen te verlagen.

Het grootste gedeelte van mijn vermogen is belegd in een wereldwijd indexfonds, waarmee je in één keer investeert in duizenden grote en middelgrote bedrijven in ontwikkelde landen. In dit – verder uitstekende – fonds missen echter wel de opkomende landen en de hier besproken kleine bedrijven.

Eerder voegde ik al een Emerging Markets indexfonds toe, om zo ook blootstelling aan bedrijven in opkomende markten te krijgen. Vandaag komen daar ook de kleine bedrijven bij. Met deze laatste toevoeging is mijn portefeuille eindelijk ‘compleet’.

Mijn nieuwe beleggingsportefeuille

Ik voeg zowel op mijn rekening voor pensioenbeleggingen als bij mijn reguliere beleggingsrekening het Northern Trust World Small Cap ESG Low Carbon Index fonds (ISIN: NL0013552078) toe. Bij mijn pensioenbeleggingen heet dit het BND Small Cap Wereld Indexfonds, maar deze maakt onderliggend gebruik van hetzelfde Northern Trust Small Cap indexfonds.

Ik geef het Small Cap indexfonds, net zoals ik eerder bij het Emerging Markets fonds deed, een weging van 15% in mijn beleggingsportefeuille mee. Daarmee investeer ik ietsje meer in kleine bedrijven dan de wereldwijd gewogen index. Om deze perfect te benaderen zou je ongeveer 12% in Small Caps en Emerging Markets moeten beleggen, maar ik houd nu eenmaal van ronde getallen…

Mijn portefeuille bij Brand New Day (pensioenbeleggen) bevat nu:

 • 70% BND Wereld Indexfonds Unhedged
 • 15% BND Emerging Markets Indexfonds
 • 15% BND Small Cap Wereld Indexfonds

Mijn reguliere beleggingsportefeuille bevat nu:

 • 70% Northern Trust World Custom ESG Equity Index Fund
 • 15% Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index Funds
 • 15% Northern Trust World Small Cap ESG Low Carbon Index Fund

Deel dit artikel:

Één gedachte over “Portefeuille update: Small Cap indexfonds toegevoegd

 1. Goedemorgen,

  zou het mogelijk zijn om eens aandacht te besteden aan de small caps fondsen, hoe deze presteren (regio, aanbieder etc) en hoe de kosten zich verhouden?

  Thanks!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *