Veel vermogen opbouwen? Jong beginnen met beleggen!

Veel vermogen opbouwen? Jong beginnen met beleggen!

Als je veel vermogen wilt opbouwen is het niet alleen van belang hoeveel je kunt sparen, maar vooral ook wanneer je hiermee begint. In dit artikel zal ik laten zien hoe indrukwekkend groot het effect is van jong beginnen met beleggen.

Het overgrote deel van de jonge mensen heeft helaas weinig interesse in het investeren van hun (op dat moment vaak nog kleine) vermogen. Iemand die net zijn eerste echte baan heeft, en daarmee voor het eerst beschikking heeft over “echte” sommen geld, geeft het vaak liever uit aan een eerste huisje, óf zet het veilig op een spaarrekening om een buffer op te bouwen (wat overigens geen slecht idee is).

Toch is het belangrijk te weten dat juist deze eerste jaren enorm belangrijk zijn voor de opbouw van een gezonde financiële toekomst. Iedere euro die je in deze eerste periode investeert, is namelijk véél meer waard dan een euro die je later in je carrière kunt beleggen.

Waarom is jong beginnen met beleggen zo belangrijk?

Met het onderstaande voorbeeld wordt duidelijk gemaakt waarom het zo belangrijk is om op jonge leeftijd te beginnen met beleggen. Voor de berekening maken we gebruik van twee exact even oude personen, en een gemiddeld beleggingsrendement van 7% per jaar.

  • Emma begint al op haar 20e verjaardag met beleggen. Ze stort 10 jaar lang iedere maand € 100 op haar beleggingsrekening. Na deze 10 jaar (ze is dan 30) stopt ze helemaal met inleggen.
  • Henk begint iets later, op zijn 30e verjaardag met beleggen. Ook hij stort € 100 per maand naar zijn beleggingsrekening, maar blijft dit (in tegenstelling tot Emma) zijn gehele carrière doen.

Om te kijken wat dit op de lange termijn betekent, nemen we een kijkje op beide beleggingsrekeningen wanneer Emma en Henk 60 jaar oud zijn. Op dat moment heeft Emma in totaal € 12.000 euro (10 jaar à €100 per maand) van haar eigen geld geïnvesteerd. Henk heeft in 30 jaar tijd € 36.000, ofwel driemaal zoveel ingelegd.

Je zou denken dat Henk dankzij zijn hogere inleg véél meer vermogen heeft opgebouwd, maar als we naar de eindbedragen kijken blijkt niets minder waar:

  • Emma heeft € 130.946
  • Henk heeft € 117.606

Emma heeft dus flink meer vermogen opgebouwd, terwijl Henk driemaal zoveel heeft geïnvesteerd. Dit is enkel en alleen te danken aan het feit dat Emma tien jaar eerder begon met beleggen.

Op de grafiek hieronder zie je het waarde verloop van beide beleggingsportefeuilles.

Berekeningen zijn gedaan via berekenhet.nl.

Overigens was Emma nog verstandiger geweest als ze na de eerste periode van 10 jaar gewoon was doorgegaan met maandelijks beleggen. Dan had ze op haar 60e verjaardag maar liefst € 248.552 gehad…

Wil jij op jonge leeftijd beginnen met beleggen?

Jong beginnen met beleggen is belangrijk, maar het is minstens net zo belangrijk om op de hoogte te zijn van de risico’s en mogelijkheden van beleggen. Verdiep je daarom goed in het hoe en waarom van beleggen.

Enkele artikelen op deze website die je hierbij wellicht kunnen helpen zijn:

Deel dit artikel:

Één gedachte over “Veel vermogen opbouwen? Jong beginnen met beleggen!

  1. Goed artikel, klinkt logisch! Ik vroeg me alleen af in welke maten het volgen van onderwijs bijdraagt in hoeveel je aan het eind overhoudt.

    Het volgen van onderwijs zou je inkomen verhogen maar wel je leeftijd waarop je begint met werken uitstellen. In mijn geval ben ik bijna klaar met mijn eerste bachelor (Artificial Intelligence) en zit erover na te denken om een 2e achteraan te doen (Technische Bedrijfskunde). Deze tweede bachelor heeft weinig invloed op mijn inkomen vlak na mijn studie maar lijkt me waardevol om te hebben naar mate mijn carriere vordert.

    Is misschien wat onduidelijk, maar heeft u misschien tips over wat financieel de beste optie is? I.e. eerder beginnen met werken en dus beleggen, of +- 4 jaar later beginnen maar meer doorgroei mogelijkheden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *