Vermogensbelasting 2022: Desastreus voor beleggers

Vermogensbelasting 2022: Desastreus voor beleggers

Vrijdag 6 september 2019 maakte staatssecretaris Snel van het Ministerie van Financiën bekend dat het systeem voor vermogensbelasting vanaf 2022 flink op de schop gaat. Spaarders gaan flink minder over hun spaargeld betalen. Helaas betalen (kleine) beleggers de rekening.

Mensen met een belegd vermogen tussen de (van vermogensbelasting vrijgestelde) 30.000 euro en grofweg 1 miljoen krijgen de hardste klappen. Beleggers die 100.000 euro belegd hebben, gaan maar liefst 300% meer heffing betalen dan in 2019.

Let op: De informatie in dit artikel is verouderd. De plannen voor het nieuwe belastingstelsel zijn inmiddels van tafel.

Wat gaat er veranderen?

Nederlanders met veel spaargeld en weinig beleggingen betalen met het huidige systeem oneerlijk veel heffing, terwijl ze vrijwel geen rendement uit hun spaargeld ontvangen. Het Ministerie van Financiën wil dat het fictieve rendement waarmee de vermogensrendementsheffing wordt berekend, het daadwerkelijk behaalde rendement beter benadert.

Het hervormde systeem. Bron: Rijksoverheid.nl

In het nieuwe systeem worden spaargeld, beleggingen en schulden niet langer op één hoop gegooid voor het berekenen van de vermogensrendementsheffing. Zo wordt spaargeld apart genomen, en tot een bedrag van 440.000 euro volledig vrijgesteld van de belasting.

Beleggingen worden in het nieuwe systeem ook apart genomen, en met 33% belast over een fictief rendement van 5.33%. In het huidige stelsel werd over de eerste 72.797 euro slechts gerekend met een rendement van 1.80%, en tot ongeveer de miljoen met 4.22% rendement. Hierdoor schiet de belasting op beleggingen, vooral voor mensen die nu in de 1.80% schijf zitten, hard omhoog.

Voor obligaties is het nieuwe belastingsysteem helemaal desastreus.

Ook de vrijstelling op de vermogensrendementsheffing gaat op de schop. Waar je in het oude systeem nog een vaste vrijstelling had van 30.360 euro per persoon, is dit vanaf 2022 niet meer het geval. Vanaf dan betaal je met een vermogen tot 30.846 euro nog altijd niets, maar zodra je hierboven komt vervalt de vrijstelling en wordt deze vervangen door heffingsvrij inkomen (korting op het fictieve rendement) van 400 euro.

Wat betekent dit voor beleggers?

De vermogensrendementsheffing wordt wellicht ‘eerlijker’ voor de gewone spaarder, maar voor beleggers is het nieuwe systeem erg ongunstig. Met een belegd vermogen van een paar ton ga je al snel duizenden euro’s per jaar meer betalen.

In de onderstaande grafiek is de te betalen vermogensrendementsheffing van 2019 (oranje) vergeleken met het voorgestelde systeem van 2022 (blauw):

Tot 175.000 euro belegd vermogen ga je in het nieuwe systeem ruim 100% extra vermogensbelasting betalen. Met 50.000 euro belegd vermogen is er een ongelooflijke stijging van 550%.

Hoeveel ga jij erop voor- of achteruit?

Deel dit artikel:

12 reacties op “Vermogensbelasting 2022: Desastreus voor beleggers

 1. Ik zit iets boven de 200k. Belasting nu € 800 (met fiscaal partner). Straks maakt wel of geen fiscaal partner nauwelijks nog verschil en gaan we rond de € 3300 betalen. Oftewel, stoppen over 10 jaar wordt nu een jaar of 2 langer doorwerken.

  1. Heb het even nagerekend, en je cijfers lijken inderdaad te kloppen. Het wegvallen van het heffingsvrije vermogen komt voor fiscaal partners nog eens extra hard aan…

   Hopelijk gaan ze deze nieuwe wet nog eens goed bestuderen voordat het in deze vorm wordt doorgevoerd, want de (niet al te grote) beleggers lijken onevenredig hard geraakt te worden.

 2. Daar gaan we flink op achteruit. Met het algemene FIRE scenario (voor de mensen die dit al hebben bereikt), waar we uitgaan van:
  – Op 40 jarige leeftijd met pensioen
  – Met een opgebouwd vermogen van 1.000.000 euro
  – En een SWR van 4%, dus 40.000 euro per maand (+ 2% inflatie na elk jaar)
  – Uitgaande van de gemiddelde leeftijdsverwachting van 82 jaar (dus 42 jaar lang pensioen)
  – En een gemiddeld jaarlijks rendement van 6% uit beleggingen

  Dan kom je in de oude situatie met een 82 jarige leeftijd uit op: 211.363 euro
  En in de nieuwe situatie met een 82 jarige leeftijd op: -428,875 euro (in de schulden)

  Dus in de oude situatie zou FIRE nog mogelijk zijn geweest, maar in de nieuwe situatie niet. Uiteraard is er nog AOW en algemeen pensioen, maar dit laat toch wel een dik verschil zien. Dat scheelt dus meer dan 640.000 euro! Op een startvermogen van 1.000.000 euro is dat dus maar liefst 64% minder vermogen in vergelijking met de oude situatie.

  1. Ik heb het in het artikel berekend zonder fiscaal partner.

   Met een fiscaal partner heb je bij het oude systeem een dubbele vrijstelling van totaal ruim 60.000 euro. In het nieuwe systeem vervalt die, waardoor de stijging bij fiscale partners nog extremer is.

   Bij 100k is het trouwens +300%, die +100% onderaan is bij ongeveer 175k belegd vermogen (beide zonder fiscaal partner). Zie ook het grafiekje!

   1. Waar heb je gelezen dat die 60.000 eur gaat verdwijnen voor fiscaal partners?
    In het krantenartikel van het AD las ik het volgende:
    https://www.ad.nl/politiek/kabinet-schiet-spaarder-te-hulp-tot-440-000-euro-geen-belasting-meer~a7559faa/

    De ‘flinke hervorming’ die Snel wil doorvoeren heeft geen gevolgen voor kleine spaarders en beleggers: vermogens tot 30.846 euro (voor paren geldt het dubbele) blijven volledig vrijgesteld van belasting, of dat nou uit spaargeld of aandelen bestaat.

    1. Tot de ongeveer 60.000 euro blijft die vrijstelling inderdaad bestaan. Zodra je vermogen hierboven komt vervalt deze vrijstelling echter geheel, en wordt vervangen door een korting van 400 euro op het fictieve rendement.

     Daardoor betaalt een fiscaal stel met 100.000 euro aan beleggingen in het oude systeem slechts 228 euro, en in het nieuwe systeem maarliefst 1494 euro vermogensrendementsheffing per jaar.

     Sorry als mijn vorige reactie onduidelijk was: ik bedoelde dat de vrijstelling geheel vervalt zodra je boven die grens komt.

 3. Alle berekeningen kloppen. Kleine beleggers worden keihard gepakt om de spaarders te ontzien. Stijging tientallen procenten, hetgeen nog erger wordt als je vermogen langzaam afneemt naar bedragen onder de 100k a 200 k (via ontsparen). Dan worden het zelfs honderden procenten. Het idiote aan de maatregel is oa de eis van budgetneutraliteit. Terwijl de lastendruk gigantisch is en over de volle breedte omlaag zou moeten, gebeurt dat dus niet bij de rendementsheffing. De kleine belegger zit bovendien vaak in laagrenderende obligaties die steeds minder opbrengen. Er is dus sprake van een DUBBELE aanval op het vermogen. Ik hoor om mij heen dat diverse organisaties al grote bezwaren hebben aangetekend en met Menno Snel in gesprek willen. Ook VVD wordt bestookt (raad ik u allen ook aan…mobiliseer de kritiek!!). Er is dus wederom geen stelsel van heffing obv werkelijk behaald rendement, ook verliezen kunnen niet worden gecompenseerd en de de belasting gaat gigantisch omhoog. Een schande. Er zou op zijn minst voor de eerst paar honderdduizend euro een regime moeten blijven bestaan, zoals dat nu ook geldt. Dus werken met staffels, zoals nu gebeurt. Uiteraard is het eveneens fnuikend dat de belastingheffing over het – toch al veel te hoge – fictieve rendement van 5,33% ook nog van 30 naar 33% gaat (toename van 10%!).
  Vele kleine beleggers zijn woedend. Ze kunnen geen kant op! Terug naar sparen? Dan vang je helemaal niets meer. Meer risicovol gaan beleggen dan? Dat is leuk met 10 miljoen, maar veel te riskant met een paar ton. Daar komt nog bij dat nogal wat ondernemers geen of weing pensioen hebben opgebouwd en voor hun oudedagsvoorziening louter afhankelijk zijn van hun (relatief bescheiden) opgebouwd vermogen. Het is de zoveelste nivellering en belastingverhoging in een paar jaar tijd, van 1,2% naar straks 1,75%! (en nu ook direct vanaf de vrijstelling). Kom in verzet! Mobiliseer mensen en organisaties!! Dit MAG niet gebeuren en is enorm oneerlijk. Desnoods rechtszaken starten, net als de spaarders hebben gedaan.

 4. Alle mensen die gemiddeld genomen keihard gewerkt hebben en hierdoor een bepaald vermogen hebben opgebouwd worden ernstig gedupeerd. Het zijn met name deze mensen die in de maatschappij geen overlast veroorzaken en de drijvende kracht achter de economische motor Nederland zijn. Veelal betreft het VVD en CDA stemmers. Ik kan allen aanraden dat de 100 duizenden Nederlanders die dit betreft hun stem wegtrekken bij VVD en of CDA en dat we massaal kiezen voor de partij die ons rechtvaardig behandeld. Ik sluit me in deze aan bij bovengenoemde schrijver Tom. Wel vraag ik me af hoe onze belangen nu behartigd worden door de VVD en het CDA als een dusdanig voorstel serieus naar buiten wordt gebracht. Zouden deze plannen doorgaan is mijn persoonlijke keuze om mijn beleggingen on onroerend goed portefeuille in Nederland te ontmantelen. Het is in mijn ogen financieel onverantwoord om met dit belastingtarief je vermogen te beleggen in aandelen, huizen, obligaties. Mede ook omdat met waardedalingen en kosten om vermogen in stand te houden geen rekening wordt gehouden.

 5. Ik denk dat Menno Snel de kamerbrief er iets te snel uit heeft gedaan. Dit voorstel zal kapitaalvlucht naar het buitenland veroorzaken. En de toekomstige huizen voor onze kinderen komen in handen van buitenlandse investeerders. De overheid maakt hier zelfs reclame voor op hun site https://www.woningmarktbeleid.nl/
  Betalen de buitenlandse investeerders wel vermogensrendementsheffing in nederland?

 6. Onzinnig plan bedacht door ambtenaren met een mooi ABP pensioen. Eigenlijk zou men eens moeten bekijken hoeveel geld er gereserveerd is voor het pensioen van een modale ambtenaar!
  Deze jaarlijkse uitkering maal verwachte pensioenjaren zou voor een ieder minimaal als vermogensvrije belastingsom kunnen gelden. De schatting is dat dit ongeveer € 300.000,- is!!
  Ook in België en Duitsland hanteert men vergelijkbare vrijstellingen.
  Nu heeft helaas niet iedereen een ABP pensioen. Al die mensen die zelf hun pensioen moeten opbouwen zouden dan toch minimaal een vergelijkbaar vermogen belastingvrij op moeten kunnen bouwen en beheren.
  Absurd idee dat je al keurig belasting heb betaald, spaarzaam heb geleefd en uiteindelijk daarvoor de rekening krijgt gepresenteerd. Veel 2e huizen en recreatiewoningen zullen opgekocht gaan worden door buitenlanders en een enorme kapitaalvlucht zal plaatsvinden.

 7. Voor de meeste huizenbezitters die nu 40,80% van hun betaalde hypotheekrente terug krijgen, zal er tot 2022 bijna niets veranderen (40,8% versus 40%). In 2023 gaan zij er 3,9% op achteruit. Ter compensatie van de lagere hypotheekrenteaftrek wordt het percentage van het Eigen Woning Forfait verlaagd. Deze is nu voor de meeste huizenbezitters 0,75% en wordt 0,6%.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *