Vraag: ‘Waarom keert mijn beleggingsfonds dit jaar veel minder dividend uit?’

Vraag: ‘Waarom keert mijn beleggingsfonds dit jaar veel minder dividend uit?’

Dit weekend ontving ik een vraag in mijn mailbox over de hoogte van het dividend dat deze week door het Northern Trust World fonds werd uitgekeerd. Het dividendrendement van het beleggingsfonds is dit jaar namelijk aanzienlijk lager dan in 2020.

In 2020 keerde het Northern Trust World fonds een dividend uit van 4,3%. Een jaar later is dat nog maar 1,5%. Aan mij wordt gevraagd dit grote verschil te verklaren.

Het betreffende Northern Trust World is erg populair bij indexbeleggers, en wordt ook op dit blog aangeraden bij de beste indexfondsen van Nederland. Waarschijnlijk zitten dan ook veel beleggers met deze vraag.

Hoewel begrijpelijk, is de vraag eigenlijk verkeerd gesteld. Je zou je moeten afvragen waarom het Northern Trust World fonds in 2020 een dividendrendement van maar liefst 4,3% uitkeerde. Dit was namelijk meer dan dubbel zoveel als vergelijkbare wereld-indexfondsen.

Om een duidelijk antwoord te kunnen geven, moeten we eerst kijken naar de werking van dividend bij beleggingsfondsen.

Hoe werkt dividend bij een beleggingsfonds?

Zoals je waarschijnlijk weet beleg je met een beleggingsfonds in een mandje van aandelen. Dit kunnen er enkele tientallen zijn, maar bij een wereldwijd indexfonds zoals het betreffende Northern Trust fonds praat je al snel over meer dan duizend aandelen.

De bedrijven in het beleggingsfonds keren niet allemaal op hetzelfde moment dividend uit. Zo kan bedrijf A zijn dividend uitkeren in januari, bedrijf B in april en bedrijf C pas in december.

Hierdoor ontvangt het beleggingsfonds het hele jaar door plukjes dividend van de verschillende bedrijven. Het beleggingsfonds verzamelt al deze dividenden en keert dit eenmaal per jaar uit aan haar participanten.

Wat is er gebeurt bij het Northern Trust World fonds?

Om te verklaren waarom het dividend bij het Northern Trust World fonds in 2020 zoveel hoger lag dan normaal, moet je het bovenstaande verhaal over de werking van dividend goed onthouden.

Northern Trust heeft gedurende het jaar voor de jaarlijkse dividenduitkering braaf alle door bedrijven uitgekeerde bedragen verzameld. In februari 2020 zou dit in één keer aan haar klanten worden uitbetaald.

Vlak voordat het dividend zou worden uitgekeerd verloor Northern Trust echter een grote klant: Rabobank besloot niet langer gebruik te maken van het Northern Trust World fonds voor het vermogensbeheer van haar eigen klanten.

Hierdoor vond er begin 2020, vlak voor de uitkering, een enorme uitstroom (>50%) plaats bij het Northern Trust World fonds.

Het eerder verzamelde dividend moest nog steeds uitgekeerd worden. Dit moest nu echter worden verdeeld over veel minder participanten dan verwacht. Hierdoor ontving iedereen die het Northern Trust fonds nog wel in bezit had ineens 4,3% dividendrendement, meer dan tweemaal zoveel als verwacht.

In 2021 is de situatie bij Northern Trust weer normaal. Dankzij de coronacrisis hebben bedrijven het afgelopen jaar iets minder dividend uitgekeerd dan gebruikelijk, maar het dividendrendement van het indexfonds komt nu uit op een redelijk gangbare 1,5%.

Bonusvraag: maakt het uit dat je minder dividend krijgt?

Hier werd eigenlijk niet naar gevraagd, maar toch ga ik het nogmaals benadrukken voor iedereen die zich zorgen maakt over een lagere dividenduitkering van een beleggingsfonds of aandeel.

De hoogte van de dividenduitkering maakt voor je totale rendement niets uit!

Zoals je in dit artikel of dividendbeleggen uitgebreider kunt lezen, wordt dividend enkele weken voor uitkering van het bedrijfsvermogen afgetrokken. De waarde van het fonds vermindert daardoor exact met de waarde van het uitgekeerde dividend.

Je betaalt als aandeelhouder dus zelf voor het dividend. Hoewel veel mensen het zien als een voordeel of een cadeautje, is dit het niet.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *