VWCE in kernselectie De Giro: goed alternatief voor VWRL?

VWCE in kernselectie De Giro: goed alternatief voor VWRL?

Beleggingsplatform De Giro heeft deze week veranderingen aangebracht in haar kernselectie, een lijst ETF’s en beleggingsfondsen die maandelijks zonder transactiekosten kunnen worden verhandeld. Voor indexbeleggers is vooral de toevoeging van een nieuwe Vanguard ETF interessant. Is VWCE nu misschien een betere keuze dan het veelgeprezen VWRL?

De Vanguard FTSE All World UCITS ETF, ook wel bekend als VWRL, is al jarenlang één van de meest populaire indexfondsen bij Nederlandse beleggers. Met deze ETF beleg je in één keer in ongeveer 3.500 internationale bedrijven, tegen zeer lage kosten.

Het fonds krijgt nu echter concurrentie van VWCE. Deze ETF werd deze week door De Giro toegevoegd aan haar kernselectie (PDF).

De verschillen tussen VWCE en VWRL

VWCE en VWRL zijn sterk aan elkaar verwant. Het zijn namelijk varianten van exact hetzelfde fonds. Wanneer je zoekt naar VWCE zul je zien dat deze net als VWRL de naam Vanguard FTSE All World draagt. Je belegt met beide ETF’s in exact dezelfde aandelen, en kunt dan ook dezelfde beleggingsresultaten verwachten.

Toch verschillen de twee ETF’s van elkaar. Ze hebben namelijk een ander dividendbeleid. VWRL keert ieder kwartaal het dividend uit aan haar aandeelhouders. Bij VWCE wordt het dividend automatisch herbelegd.

Een minder belangrijk verschil is de beurs waarop de ETF’s genoteerd zijn. VWRL kan worden gekocht bij Euronext Amsterdam, en VWCE is verkrijgbaar bij de Duitse Xetra beurs.

Overstappen of niet?

Beleg je bij De Giro in VWRL? Dan is het misschien geen gek idee om over te stappen. Er zitten namelijk kleine voordelen aan de nieuwe ETF.

Allereerst biedt VWCE je meer gemak. Het dividend wordt automatisch voor je herbelegd, waardoor je er na aankoop eigenlijk geen omkijken meer naar hebt. Bij VWRL moet je ieder kwartaal het uitgekeerde dividend handmatig herbeleggen.

Het handmatig moeten herbeleggen van dividend heeft ook een klein financieel nadeel: ieder kwartaal opnieuw is een gedeelte van je vermogen korte tijd niet belegd. Aangezien beurskoersen vaker stijgen dan dalen, loop je hierdoor in theorie een klein beetje rendement mis met VWRL.

Vooral wanneer je een custody account hebt bij De Giro is de keuze voor VWCE snel gemaakt. Je bespaart dan namelijk ook de dividendkosten (€1 + 3%) die De Giro bij iedere dividenduitkering van VWRL rekent.

Zitten er dan alleen voordelen aan VWCE? Nee. Om deze ETF te kunnen kopen moet je bij De Giro jaarlijks €2,50 betalen voor een aansluiting op de Duitse Xetra beurs.

Deze kostenpost is echter te verwaarlozen ten opzichte van de voordelen – vooral voor mensen met een custody account – van VWCE.

VWCE is bij De Giro te vinden onder ISIN: IE00BK5BQT80.

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *