Waarom beleggen op de lange termijn werkt (en op de korte niet)

Waarom beleggen op de lange termijn werkt (en op de korte niet)

Het meest gehoorde advies over beleggen is waarschijnlijk dat je dit alleen moet doen voor de lange termijn, en niet met geld dat je op de korte termijn nodig hebt. Maar is beleggen op de lange termijn écht veiliger? En welke invloed heeft de gekozen termijn op het te verwachten rendement van beleggingen?

Om de eerste vraag maar meteen uit de weg te ruimen: Ja, beleggen op de lange termijn is veel veiliger dan beleggen op de korte termijn.

Je ziet het effect van de beleggingstermijn pas goed als je kijkt naar de historische beleggingsresultaten over specifieke tijdsperiodes. In dit artikel kijken we naar de resultaten van de S&P 500, een index met daarin de 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten. Dit is een toonaangevende index met verreweg de grootste invloed op de wereldwijde aandelenmarkt.

Rendementen over de korte en lange termijn

In de onderstaande grafiek zie je beste én slechtste periodes in de historie van de S&P 500 sinds 1957. Er wordt gekeken naar het gemiddelde jaarrendement dat je zou hebben behaald als je precies op het juiste, of het verkeerde moment zou zijn ingestapt en niets had gedaan gedurende de daaropvolgende één tot 20 jaar.

Wat kun je hieruit concluderen?

Het moge duidelijk zijn dat beleggen met een termijn van slechts één jaar desastreus voor je vermogen kan zijn. Als je vlak voor het begin van de beurscrash in 2008 al je geld had geïnvesteerd en dit geld in februari 2009 weer van  de beurs had gehaald, had je een verlies geleden van -43%. Was je echter in juni 1982 begonnen, dan had je na één jaar een winst gepakt van maar liefst +61%.

Op de langere termijn worden de uitschieters steeds minder groot. Het grootste jaarlijkse verlies voor een termijn van 3 jaar is nog altijd -16%, maar op een termijn van 5 jaar nog slechts -6.6%.

Bij de periode van 10 jaar komen we aan bij ‘The Lost Decade’. Dit is de tienjarige periode tussen 1999 en 2009 waarin twee grote beurscrashes elkaar opvolgden en er een gemiddeld rendement werd behaald van -3%. Daarom wordt dit decennium door beleggers ook wel als verloren beschouwd.

Bij een beleggingstermijn van 15 jaar zien we geen negatieve rendementen meer. De slechtste 15-jarige periode eindigde in 2015 met een gemiddeld jaarrendement van +3.7%. De beste 15-jarige periode bracht gemiddeld 20% op en eindigde in 1997.

Na 20 jaar is een verlies erg onwaarschijnlijk geworden. Het slechtste resultaat bij deze periode was een jaarrendement van +6.4%. Dit had je behaald als je letterlijk op het allerslechtste moment (1959) was ingestapt en 20 jaar was blijven zitten. Als je in 1980 was begonnen met beleggen had je in 2000 (vlak voor de Tech-crash) een gemiddeld jaarrendement van 18% behaald.

Het gemiddelde jaarrendement van de S&P 500 sinds de officiële oprichting in 1957 is, na het meenemen van alle pieken en dalen, ongeveer 8%.

Met welke termijn is beleggen verstandig?

Rendementen uit het verleden zijn natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar we kunnen concluderen dat je aanzienlijk minder kans loopt (een deel van) je vermogen je verliezen als je investeert met een beleggingshorizon van méér dan 10 jaar.

Het is natuurlijk ook mogelijk om te beleggen met geld dat je over 5 jaar wilt gebruiken voor de aanschaf van bijvoorbeeld een nieuwe auto. Maar dan moet je ook bereid zijn om, door tegenvallende rendementen op de beurs, te kiezen voor een minder luxe modelletje.

Om op deze korte termijn minder risico te lopen op een flink negatief rendement kun je ervoor kiezen slechts een gedeelte van het bedrag in aandelen te beleggen, en de rest in veiligere investeringen. Meer hierover vind je bij de uitleg over Asset allocatie.

Voor een kortere termijn zou ik beleggen afraden. Om toch een klein beetje rendement te behalen binnen één of twee jaar zou je kunnen kijken naar deposito’s.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *