Waarom je niet moet schrikken van een grote daling op de beurs

Waarom je niet moet schrikken van een grote daling op de beurs

De aandelenbeurzen hebben de afgelopen weken een flinke oplawaai gekregen door de uitbraak van het Corona-virus. Inmiddels is bijna 20% van de waarde van wereldwijde aandelen verdampt. Hoewel de paniek bij sommige beleggers groot is, is zo’n grote daling op de beurs niet uitzonderlijk, en kun je deze zelfs met enige regelmaat verwachten.

Op de online financiële fora die ik volg is duidelijk te merken dat veel (vooral beginnende) beleggers erg zijn geschrokken van de grote prijsdalingen. Er worden verschillende berichten geplaatst door mensen die hun gehele aandelenpositie hebben verkocht. Dit ondanks het feit dat uit het verleden is gebleken dat dit één van de slechtste beslissingen is die de lange termijn belegger kan nemen.

De schrik zit flink in de markt. Maar hoe uitzonderlijk is de huidige situatie eigenlijk?

Waarschijnlijk minder uitzonderlijk dan je denkt.

Een grote daling op de beurs komt vrijwel ieder jaar voor

In een recent verschenen artikel op Fortune.com (mirror) wordt betoogd om rustig te blijven tijdens de grote daling op de beurs die wordt veroorzaakt door het Corona-virus.

Waarom? Omdat dit soort dalingen zeer geregeld voorkomen, en dus te verwachten zijn wanneer je voor de lange termijn belegt.

In de afbeelding hieronder zie je de koersdalingen die de afgelopen 70 jaar plaatsvonden binnen de toonaangevende S&P 500 Index.

Het groene lijntje heb ik toegevoegd om aan te geven hoe groot de huidige daling is. Het Corona-virus heeft (tot nu toe) gezorgd voor een totale prijsdaling van 18% vanaf de top in februari.

Dat is een forse daling, en vooral de snelheid waarmee deze plaatsvindt is indrukwekkend, maar uniek is het zeker niet: sinds 1950 vond er maar liefst 16 keer, ofwel gemiddeld iedere 4.5 jaar een grotere prijsdaling plaats.

In de onderstaande afbeelding zie je nogmaals duidelijk hoe vaak aandelen onderuitgaan, en hoe hard ze op deze momenten terugvallen.

Zoals je ziet komt in ruim de helft van de jaren een koersdaling van meer dan 10% voor, en in één op de drie jaren een daling van meer dan 15%.

Rustige beursjaren, met een daling van minder dan 5%, komen opvallend genoeg véél minder vaak voor dan de jaren met een groot verlies. Daarmee is een grote daling op de beurs eerder de norm dan de uitzondering. En niet iets waarvan je als belegger moet opkijken.

Nog één positief cijfer om mee af te sluiten: In de onderzochte periode ging de beurs 37 keer met méér dan 10% onderuit. In meer dan de helft (22 keer) van deze gevallen werd het beursjaar toch nog met een positief rendement afgesloten.

Of dat in 2020 weer gebeurt is nog maar zeer de vraag, maar de kans op een herstel is historisch gezien redelijk groot.

Mocht je toch moeite hebben om koers te houden tijdens koersdalingen, lees dan ook dit artikel over beleggen tijdens een beurscrash.

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *