10 tips: geld besparen op je boodschappen

10 tips: geld besparen op je boodschappen

Nadat alle vaste lasten betaald zijn, vormen de boodschappen vaak veruit de grootste kostenpost voor huishoudens. Door op een slimme manier boodschappen te doen, kun je vaak honderden euro’s per jaar besparen. In dit artikel vind je 10 tips om gemakkelijk veel geld te besparen op je boodschappen.

De afgelopen maanden zijn op dit blog vooral artikelen verschenen rondom het slim investeren van je spaargeld om zo sneller financieel onafhankelijk te kunnen worden.

Het besparen op je uitgaven is echter minstens net zo belangrijk op je weg naar FIRE.

Daarom ga ik vandaag in op één van mijn favoriete bezigheden: veel geld besparen op de dagelijkse boodschappen.

In dit artikel geef ik je 10 zeer eenvoudige tips waarmee stuk voor stuk veel geld kan worden bespaard op de boodschappen. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal op te volgen. Neem er echter een paar mee, en je bespaart al snel honderden euro’s per jaar.

Hoeveel kun je besparen op je boodschappen?

Hoeveel je kunt besparen op je boodschappen is natuurlijk vooral afhankelijk van het bedrag dat je momenteel uitgeeft. Aangezien ik daar geen inzicht in heb, is het wellicht handiger om mijn eigen situatie erbij te pakken.

Uit mijn huishoudboekje blijkt dat ik het afgelopen jaar samen met mijn vriendin ongeveer 240 euro per maand uitgeef aan boodschappen. Dat is 120 euro per persoon per maand, ofwel zo’n 4 euro per persoon per dag.

Dit dekt alle aankopen in de supermarkt, waaronder:

  • Alles voor het ontbijt, lunch en avondeten
  • Alle snacks, frisdrank, alcohol en andere ‘niet noodzakelijke’ voedingsmiddelen
  • De meeste douche-, toilet en schoonmaakproducten

Verreweg het grootste deel van de uitgaven zijn voor het ontbijt, lunch en avondeten. Aan de andere twee categorieën geven we vrijwel nooit meer dan 10 euro per week uit, en meestal veel minder.

Vroeger lagen mijn maandelijkse kosten véél hoger. Voordat ik op de kleintjes begon te letten, gaf ik vrijwel iedere maand meer dan 200 euro uit aan boodschappen. In mijn eentje.

Voor mij persoonlijk heeft het dus een besparing van tientallen procenten opgeleverd, of ongeveer 1000 euro per jaar. En dat zonder in te leveren op de kwaliteit van mijn maaltijden.

Liggen jouw maandelijkse supermarktkosten ook veel hoger? Lees dan de onderstaande 10 tips om te besparen op je boodschappen grondig door.

Tip 1: Vergelijk de prijzen van supermarkten

De meeste Nederlanders hebben tegenwoordig de keuze uit meerdere supermarkten op fietsafstand van huis. Bij mij in de buurt zitten een Albert Heijn, Dirk, Hoogvliet, Jumbo, Aldi en Lidl. Allemaal binnen 10 minuten bereikbaar op de fiets.

Het kan daarom flink lonen om je bewust te worden van de prijsverschillen tussen verschillende supermarkten, en misschien over te stappen naar een nieuwe winkel.

Hiervoor hoef je gelukkig zelf geen onderzoek te doen. Dit heeft de consumentenbond al voor je gedaan in de jaarlijkse prijspeiling supermarkten. Hierin vind je de verschillen tussen supermarkten in de prijzen van A-merken en huismerken.

Een goedkope supermarkt uitkiezen kan je veel geld besparen: A-merk producten zijn bij de Hoogvliet bijvoorbeeld 18% goedkoper dan bij de Spar. Huismerken van de Aldi en Lidl zijn maar liefst 30% goedkoper dan (helaas weer) bij de Spar.

Je zou ook de prijzen van ambachtelijke winkels (bakker, slager) en de markt kunnen meenemen in deze vergelijking, maar in mijn ervaring liggen de prijzen hier vaak ruim hoger dan in de supermarkt. Maar, misschien wil je sommige kwaliteitsproducten wel iets meer betalen.

Tip 2: Koop huismerk en basic producten

Uit het bovengenoemde onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat huismerken vaak véél voordeliger zijn dan A-merken.

In 2019 was een kar met huismerkproducten 40% goedkoper dan A-merken.

Je leest het goed: door uitsluitend huismerkproducten te kopen kun je bijna de helft van de kosten voor boodschappen besparen. Het overstappen op huismerkproducten kan soms wel even wennen zijn, maar deze zijn doorgaans van vergelijkbare kwaliteit en smaak.

Kijk daarnaast ook eens naar het onderste schap in de supermarkt. Hier vind je meestal de ‘basic’ producten. Deze producten zijn vaak nog flink goedkoper, en vaak niet veel minder van kwaliteit, dan huismerkproducten.

Tip 3: Krijg inzicht in de aanbiedingen

Om maximaal te besparen op de boodschappen zou je zoveel mogelijk gebruik moeten maken van de wekelijkse aanbiedingen van supermarkten.

Kortingen van 25% tot 50% op een grote selectie producten zijn niet uitzonderlijk.

Persoonlijk verzamel ik ieder weekend alle (online) reclamefolders van winkels in de buurt zodat ik een duidelijk overzicht heb van wat er de komende week in de aanbieding is. Het is ook niet ongebruikelijk dat ik in één week drie of vier verschillende supermarkten bezoek om daar bepaalde producten te halen die goed afgeprijsd zijn.

Naast folders kun je gebruik maken van websites zoals Voordeelmuis.nl, waar je kunt opzoeken of bepaalde producten ergens in de aanbieding zijn.

Tip 4: Bedenk maaltijden op basis van de aanbiedingen

Gebruik de aanbiedingen van verse producten zoals groente en vlees om (in je hoofd of op papier) een weekmenu samen te stellen.

Er zijn iedere week wel bepaalde verse producten te krijgen met kortingen tot 50%. Gebruik dit in je voordeel en je bespaart alweer tientallen euro’s per maand.

Zodra ik zie dat bijvoorbeeld het gehakt, de kipfilets of de rode paprika’s voordelig te krijgen zijn, verschijnen er al snel enkele recepten in mijn hoofd voor de komende week.

Ik heb het hier specifiek over verse producten. Houdbare producten koop ik altijd groot in wanneer deze goed in de aanbieding zijn, maar gebruik ik meestal niet dezelfde week. Deze verdwijnen direct in de voorraadkast (zie tip 7). Hiermee kun je dan later, in combinatie met de nieuwste verse aanbiedingen, weer wat lekkers samenstellen.

Tip 5: Gebruik een boodschappenlijstje

Er zijn mensen die het heerlijk vinden om door alle gangpaden van de supermarkt te struinen en daarbij alles rustig te bekijken. Dit is financieel gezien de volstrekt verkeerde manier van boodschappen doen. Je komt namelijk altijd thuis met veel meer producten dan je eigenlijk nodig hebt.

Maak daarom voor vertrek naar de supermarkt een boodschappenlijstje. Op papier of, als je een goed geheugen hebt, in je hoofd.

Focus je in de supermarkt op de producten op dit lijstje, en niets anders. Bezoek alleen de afdelingen waar je moet zijn, en vertrek via het meest onaantrekkelijke gangpad richting de kassa.

Tip 6: Maak gebruik van de vriezer

Als je wilt besparen op je boodschappen, is de vriezer je allerbeste vriend.

Je kunt vrijwel alle restjes invriezen om later op te warmen als een ‘gratis’ maaltijd. Overgebleven sauzen, vlees, groente of hele gerechten: bij ons verdwijnt het allemaal in de vriezer. Zo verspillen we zo weinig mogelijk voedsel.

Het komt bij ons thuis regelmatig voor dat er tijdens de avondmaaltijd genoeg eten voor één persoon overblijft. Vroeger aten we die overgebleven portie, hoewel we eigenlijk al gevuld waren, nog snel even op. Tegenwoordig vriezen we het in en eten we vrijwel iedere week tenminste één avond van deze restjes. Dit scheelt alweer zo’n 15% aan kosten voor het avondeten.

Daarnaast kun je je vriezer natuurlijk gebruiken om de, vaak zeer goedkope, bulkaanbiedingen in op te slaan. Denk hierbij aan diepvriespizza’s (mijn Guilty Pleasure), of de welbekende kiloknallers voor vlees. Dat laatste is misschien niet zo populair, maar wel goed voor de portemonnee.

Tip 7: Vul je voorraadkast

Je kunt tientallen procenten besparen door houdbare producten groot in te kopen wanneer deze in de aanbieding zijn. Vul hiermee je voorraadkast en je hebt altijd een goede basis voor een goedkope maaltijd.

Denk hierbij aan soepen uit blik, potten groenten en sauzen, gedroogde pasta’s, rijst en noodles. Deze zijn vaak genoeg voor 50% van de adviesprijs te krijgen, kunnen vaak maanden of zelfs jaren bewaard worden en komen altijd wel op.

Zorg er wel voor dat je alleen houdbare producten koopt die je ook daadwerkelijk gebruikt. Zo voorkom je dat je achter in de voorraadkast een pot exotische saus tegenkomt die al jaren over de datum is.

Tip 8: Kook maaltijden in bulk

Mealprepping, ofwel het koken van maaltijden in bulk, is een leuke en goedkope manier om te besparen op je boodschappen. De besparing komt vooral voort uit het feit dat het kopen van grootverpakkingen vaak veel voordeliger is dan losse producten.

Kies een middag of avond in de week, bijvoorbeeld een zondagmiddag waarop je toch niets te doen hebt, en kook een megaportie van één of meerdere maaltijden. Deze kun je verdelen in één- of tweepersoonsporties, en in bakjes bewaren in de koelkast of diepvries.

Door grootverpakkingen vlees en groente in de aanbieding te kopen, kun je flink besparen op de kosten. Zo heb ik vorige week zondag 8 porties lasagne gemaakt en ingevroren voor een totaalbedrag van nog geen 12 euro, ofwel minder dan 1,50 euro per portie.

Een bijkomend voordeel is natuurlijk dat je altijd een complete, zelfgemaakte maaltijd uit de vriezer of koelkast kunt halen wanneer je een avondje geen zin hebt om te koken.

Er bestaat inmiddels een vrij levendige community rondom mealprepping. Online worden allerlei tips en recepten gedeeld om goedkope, en gevarieerde maaltijden in bulk te bereiden.

Tip 9: Betaal nooit meer dan 50% voor douche-, toilet- en schoonmaakartikelen

Dit is een vrij simpele regel: koop nooit douche-, toilet- of schoonmaakproducten wanneer deze niet minstens 50% zijn afgeprijsd.

Douchegels, toiletpapier en vaatwastabletten zijn altijd wel ergens als 1+1 gratis actie verkrijgbaar. Kijk de wekelijkse bonusfolders van de supermarkten en de aanbiedingen van lokale drogisterijen door, en je vindt meestal het product wel dat je zoekt.

Aangezien je vaak ruim van tevoren aan kunt zien komen dat iets op begint te raken, en de meeste van deze producten vrijwel iedere week wel ergens voor de helft van de prijs te krijgen zijn, is het wat mij betreft een doodzonde om hier het volle pond voor te betalen.

Ook deze producten kun je natuurlijk groot inslaan, en bewaren in je voorraadkast.

Tip 10: Gebruik cashback acties, spaarpunten en airmiles

De laatste kleine beetjes besparing kun je binnenharken door mee te doen aan cashback acties en spaarprogramma’s waaraan de supermarkten meedoen.

Denk hierbij aan de app Scoupy, waarmee je regelmatig nieuwe producten voor niets, of een fractie van de originele prijs kunt uitproberen. Hiermee heb ik de afgelopen paar jaar enkele honderden euro’s aan gratis producten in huis gehaald.

Kooppunten zijn ook populair. Hiermee kun je bij elke besteding van 10 cent een punt kopen ter waarde van 1 cent. De opgespaarde punten kun je laten uitbetalen, of gebruiken voor korting aan de kassa. Ieder kooppunt is bij uitkering 1,06 cent waard. Je ontvangt dus een premie van 6% op je kooppunten.

Verder heb je bijvoorbeeld ook Airmiles, die je gratis krijgt als je met een gekoppelde klantenkaart boodschappen doet bij de Albert Heijn. Deze punten kun je inruilen voor korting op producten of als directe korting op je kassabon. Airmiles zijn tegenwoordig helaas niet erg veel meer waard en het kan lang duren om er veel te sparen, maar alle kleine beetjes zijn leuk meegenomen.

Een allerlaatste tip: via websites als CashbackXL kun je bij verschillende supermarkten een cashback ontvangen wanneer je een account registreert of online producten bestelt.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *