5 tips om te besparen op je zorgverzekering

5 tips om te besparen op je zorgverzekering

Het is alweer november, en dat betekent dat alle verzekeraars hun zorgpremies voor volgend jaar bekend gemaakt hebben. Ben je van plan over te stappen naar een nieuwe verzekeraar of polis? Bekijk dan hier de 5 tips om te besparen op je zorgverzekering.

Met de onderstaande tips is het in de meeste gevallen mogelijk tientallen, zoniet honderden euro’s te besparen op je zorgverzekering. De overstap naar een nieuwe verzekering zelf is simpel, maar het vergt soms wel enig rekenwerk om de beste polis te kunnen vinden. Dat wordt in dit artikel natuurlijk allemaal uitgelegd met voorbeelden.

Dan meteen over naar de eerste van 5 tips om te besparen op je zorgverzekering.

1. Gebruik online vergelijkers om de beste polis te vinden

Het meeste geld kun je besparen door simpelweg alle beschikbare polissen goed te vergelijken. De prijzen variëren namelijk flink: de goedkoopste basispolis is zo’n 30 euro per maand (of 360 euro per jaar) goedkoper dan de duurste variant.

Gelukkig is het vergelijken van prijzen van zorgverzekeringen tegenwoordig een fluitje van een cent. Bezoek online een zorgvergelijker, vul je gegevens in, en rangschik de gevonden zorgverkeringen op prijs.

Hiervoor kun je gebruik maken van de vergelijker op FIREBlog.nl, of één van de andere grote online zorgvergelijkers.

De twee belangrijkste online zorgvergelijkers van Nederland zijn:

Ik raad je aan om bij beide zorgvergelijkers even je gegevens in te vullen, aangezien deze twee sites niet alle zorgaanbieders tonen, en je natuurlijk zoveel mogelijk polissen wilt kunnen vergelijken.

Naast de eventuele besparing op je zorgpolis, geven beide websites je ook een extraatje wanneer je via hun site een polis afsluit. Bij Independer.nl is dit een gratis tandongevallenverzekering, en bij Zorgkiezer.nl krijgen de eerste 20.000 klanten die overstappen een elektrische tandenborstel cadeau.

Let op: Sommige zorgverzekeringen lijken goedkoop, maar bieden slechts een beperkte keuze in het aantal ziekenhuizen dat je mag gebruiken. Kijk daarom goed of de ziekenhuizen in jouw buurt opgenomen zijn in de polis, of kies een verzekering die alle ziekenhuizen dekt.

2. Verhoog (waar mogelijk) je eigen risico

Ben je nog jong, gezond, of maak je over het algemeen weinig gebruik van zorg? Dan is het zeker de moeite waard om het eigen risico van je zorgverkering te verhogen.

Het eigen risico (het bedrag waaronder je zelf opdraait voor gemaakte zorgkosten) bedraagt standaard 385 euro per jaar, maar kan eventueel verhoogd worden naar 885 euro. Hoe hoger het gekozen eigen risico, hoe lager je zorgpremie.

Het verschil in premie bij de goedkoopste basisverzekeringen bedraagt zo’n 20 euro per maand. Als je het komende jaar (en dit is natuurlijk moeilijk te voorspellen) minder dan 385 euro verbruikt, levert de maximale verhoging van je eigen risico je 240 euro op.

Wanneer je voor 885 euro eigen risico kiest, bereik je het break-even punt wanneer je 625 euro aan zorg verbruikt. Dat is immers de 240 euro korting die je krijgt plus de 385 euro aan eigen risico die je altijd hebt. Boven deze 625 euro heb je ‘pech gehad’ en ga je meer betalen, met een maximum van 260 euro (885 – 625) extra.

Om te bepalen of een hoger eigen risico het waard is, kan het verstandig zijn om even bij je huidige zorgverzekeraar in te loggen, en te bekijken hoeveel eigen risico je de afgelopen jaren hebt verbruikt.

In mijn geval is het verbruikte eigen risico nog nooit boven het break-even punt van 625 euro gekomen (ik heb zelfs de verplichte 385 euro nog nooit gehaald), dus ik kies wederom voor het maximale eigen risico.

3. Wees voorzichtig met aanvullende verzekeringen

Wanneer je, dankzij het onderzoeken van de vorige tip, het overzicht van jouw gemaakte zorgkosten van de afgelopen jaren nog voor je neus hebt, blijf dan even ingelogd. Deze gegevens kunnen je namelijk helpen met de keuze voor eventuele aanvullende verzekeringen.

Deze extra pakketten, zoals een tandarts- of brillenverzekering, kun je jaarlijks aanschaffen bij het afsluiten van je zorgpolis. Natuurlijk tegen een flinke meerprijs op je premie. Vergelijk de kosten van deze pakketten daarom goed met de zorgkosten die je de werkelijk maakt.

Neem de tandartsverzekering. Deze populaire aanvullende verzekering kost je op jaarbasis ongeveer 160 euro bovenop de goedkoopste basisverzekering. Deze verzekering biedt je een vergoeding van 75% tot 250 euro per jaar op tandartskosten, oftewel 187,50 euro.

Bezoek je slechts éénmaal per jaar de tandarts, en heb je vrijwel nooit gaatjes, dan kom je meestal niet aan de genoemde 160 euro, en kun je er dus beter voor kiezen om dit aanvullende pakket te laten schieten.

Hoeveel je de afgelopen jaren aan tandartskosten (of brillen, of fysiotherapie) hebt uitgegeven, kun je natuurlijk weer gemakkelijk terugvinden in het online overzicht van gemaakte zorgkosten bij je huidige verzekeraar.

4. Betaal het hele jaar vooruit en ontvang extra korting

Wanneer je jouw ideale, voordelige zorgverzekering eindelijk hebt gevonden, is het tijd om deze af te gaan sluiten. Maar wacht nog één moment; er zijn namelijk nog opties om wat extra kleingeld te verdienen.

Zorgverzekeraars bieden al jaren een (kleine) korting wanneer je in één keer het hele jaar vooruitbetaalt. Deze korting is in de meeste gevallen slechts 2% van de zorgpremie, maar kan op een zorgverzekering van ruim 1000 euro op jaarbasis al snel enkele tientjes opleveren.

Die 2% is meer dan je momenteel op je spaarrekening aan rente ontvangt en de zorgverzekering moet uiteindelijk toch betaald worden, dus als je de premie in één keer kunt betalen, doe dat dan.

5. Maak gebruik van cashback acties

Met deze tip pers je de allerlaatste centen uit het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering.

Er zijn cashback websites te vinden die een klein, maar toch leuk bedrag naar je bankrekening overmaken wanneer je een zorgverzekering afsluit bij één van de met hun samenwerkende partijen.

Ikzelf maak hiervoor gebruik van CashbackXL. Hier krijg je niet alleen een vergoeding bij enkele specifieke zorgverzekeraars, maar ook wanneer je een verzekering afsluit bij de eerdergenoemde vergelijkingswebsites Independer en Zorgkiezer. Je ontvangt hiervoor een bedrag van respectievelijk 17,50 of 20,00 euro.

Let op: Om de cashback te ontvangen moet je een account bij CashbackXL aanmaken, en via de link op hun website naar de zorgaanbieder of vergelijker navigeren vóórdat je de verzekering afsluit.

Tot zover de 5 tips om te besparen op je zorgverzekering. Heb je zelf nog andere tips om op de zorgpremie te besparen? Of heb je vragen? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *