75 tips om te besparen op energie

75 tips om te besparen op energie

De energierekening van een gemiddeld huishouden bedraagt zo’n €1.600 per jaar. Het is hiermee vaak één van de grootste kostenposten. Gelukkig is het ook een kostenpost waarop, met een paar slimme aanpassingen, gemakkelijk tientallen procenten (ofwel honderden euro’s per jaar) bespaard kan worden. In dit artikel vind je maar liefst 75 tips om te besparen op energie.

Op dit blog heb ik eerder geschreven over bijvoorbeeld het besparen op je boodschappen, besparen op je zorgverzekering en besparen op online aankopen. Tot mijn grote schaamte ben ik tot nu toe één grote kostenpost vergeten: de energierekening. Om dit goed te maken heb ik een ultieme poging gedaan zoveel mogelijk tips voor het besparen op energie samen te voegen in dit ietwat lange artikel.

Hoewel het aardig wat leeswerk is, zou ik je aanraden geen tips over te slaan. Er zit namelijk voor iedereen wel een nieuwe manier bij om te kunnen besparen op energie. Tijdens het opstellen van deze lijst kwam ik er persoonlijk achter dat ik zelf nog niet de helft van de tips volledig opvolg. Langzaamaan integreer ik ze nu zoveel mogelijk in mijn dagelijkse leven, in de hoop de maandelijkse energierekening nog met enkele tientjes omlaag te brengen.

Laten we snel beginnen met de 75 tips om te besparen op energie. Om het overzichtelijk te houden zijn de tips als volgt gegroepeerd:

Elektrische apparaten

Een gemiddelde woning staat vol met elektrische apparatuur. Deze apparaten zijn helaas niet allemaal even energiezuinig. Je verliest, zonder dat je het doorhebt, veel energie via apparaten die zijn verouderd, niet goed zijn aangesloten of stiekem altijd aan staan. Met de tips hieronder ga je een onnodig hoge stroomrekening te lijf.

elektrische apparaten
 1. Vervang oude apparaten door energiezuinige exemplaren. Apparaten die 10 jaar geleden verkocht werden verbruiken véél meer energie dan de apparatuur van nu. Vervang daarom oude apparatuur door producten met een goed energielabel (liefst A+++). Dit is vooral belangrijk voor stroomslurpers zoals de wasmachine, droger en koelkast.
 2. Gebruik een metertje om stroomslurpers op te sporen. Door een metertje tussen het stopcontact en een apparaat te plaatsen kun je kijken hoeveel stroom deze verbruikt. Ga hiermee het huis door en je bent er zo achter welke apparaten voor jouw hoge energierekening zorgen.
 3. Zet apparaten uit wanneer je deze niet gebruikt. Het is gemakkelijk om de computer of radio aan te laten staan wanneer je ‘even’ de deur uitgaat, maar wanneer je dit regelmatig doet gaat het toch onnodig veel stroom kosten.
 4. Voorkom sluipverbruik. De meeste mensen laten apparaten op stand-by staan, in plaats van deze helemaal uit te schakelen. De apparaten gebruiken dan nog altijd een beetje stroom. Een gemiddeld huishouden kan tot €100 per jaar besparen door apparaten helemaal uit te schakelen. Slimme stekkerdozen kunnen je helpen dit probleem aan te pakken.
 5. Stel de helderheid van beeldschermen lager in. Het is misschien wennen aan de iets lagere helderheid van je beeldschermen, maar de televisie en computerbeeldschermen verbruiken hiermee wel fors minder energie.
 6. Haal apparaten van de oplader. Haal je telefoon direct van de oplader wanneer deze volledig opgeladen is. Wanneer je dit niet doet, blijft hij namelijk stroom verbruiken. Dit is ook dé reden om je telefoon niet ’s nachts op te laden. Als alternatief zou je kunnen overwegen een slimme lader aan te schaffen, die detecteert wanneer je apparaat opgeladen is.
 7. Haal stekkers uit het stopcontact. Ook stekkers (zoals laders) die in het stopcontact worden achtergelaten verbruiken vaak nog een kleine hoeveelheid stroom. Het loont dus om stekkers uit het stopcontact te halen wanneer je deze niet gebruikt.
 8. Gebruik apparaten vooral in de daluren. Wanneer je een slimme meter hebt, kun je gebruik maken van een lager stroomtarief op bepaalde momenten van de dag. Speel hier slim op in door bijvoorbeeld de (vaat)was in de daluren te doen.

Verwarming

Het verwarmen van het huis is voor veruit de meeste huishoudens de grootste kostenpost op de energierekening. Gelukkig zijn er ontzettend veel mogelijkheden om hierbij te besparen op energie. Met de onderstaande tips kun je gemakkelijk honderden euro’s per jaar besparen, dus lees ze goed door. Voor een aantal tips zijn wat investeringen nodig, maar de belangrijkste besparingen behaal je door je gedrag te veranderen.

verwarming
 1. Vervang je oude CV-ketel. Heb jij nog een CV-ketel hangen van 15 jaar oud? Overweeg deze dan zo snel mogelijk te vervangen. De nieuwste generatie HR-ketels besparen al snel 15% tot 20% aan energiekosten per jaar ten opzichte van deze oudere ketels. De eenmalige investering heb je er zo snel uit. Daarnaast heeft een nieuwe ketel veel minder onderhoud nodig.
 2. Laat je CV-ketel goed onderhouden. De CV-onderhoudsbeurt is er niet alleen om storingen te voorkomen, de ketel wordt ook goed schoongemaakt. Hierdoor kan de ketel efficiënt zijn werk blijven doen, en verbruikt hij minder energie om water op te warmen. Laat de onderhoudsbeurt dus regelmatig (minimaal iedere 2 jaar) uitvoeren.
 3. Zet je CV-ketel op 60 graden. Bij veel CV-ketels staat de aanvoertemperatuur van het water te hoog ingesteld. Vaak is de standaard fabrieksinstelling 70 of 80 graden, terwijl de ketel ook prima werkt op 60 graden. Het kan zijn dat je huis hierdoor iets minder snel opwarmt, maar het bespaart je zo €100 per jaar aan stookkosten. Je kunt de temperatuur gemakkelijk zelf instellen.
 4. Vul de CV-ketel op tijd bij. Na verloop van tijd zal de waterdruk in je CV-installatie afnemen. Wanneer de druk te laag wordt, kan het opgewarmde water de radiatoren niet goed meer bereiken, waardoor er veel energie verloren gaat. Controleer daarom regelmatig de waterdruk, en vul de CV-ketel zonodig bij.
 5. Regel je CV-ketel waterzijdig in. Je kunt tot 20% op je energieverbruik besparen door de radiatoren en je CV-ketel in balans te brengen. Bij het waterzijdig inregelen van je CV meet je de aanvoer- en afvoertemperaturen van je radiatoren, en stel je deze bij zodat deze optimaal kunnen functioneren. Dit topic op Tweakers.net zou je een eind op weg moeten helpen.
 6. Vermijd elektrische kacheltjes. Een elektrisch kacheltje is misschien handig om een kleine ruimte snel op te warmen, maar ze slurpen wel stroom. De verbruikskosten van een elektrische kachel zijn ongeveer 3x zo hoog als bij een standaard radiator.
 7. Tapijt en grote meubels houden warmte vast. Om je huis in de winter behaaglijk warm te houden, kun je je woonkamer vol zetten met grote meubels. Ook een tapijt op de vloer helpt. Deze houden namelijk de warmte in een ruimte vast, waardoor je minder hoeft te stoken.
 8. Gebruik een slimme thermostaat. Met een slimme thermostaat kun je de verwarming automatisch op een vastgesteld tijdstip laten uitschakelen. Wanneer dit iedere dag op tijd gebeurt, kun je jaarlijks tot €150 op je verwarmingskosten besparen.
 9. Zet de verwarming 1 graad lager. Door de verwarming 1 graad lager te zetten, kun je jaarlijks ongeveer €100 besparen op energie. De optimale temperatuur voor je thermostaat is 19 of 20 graden.
 10. Zet de verwarming ’s nachts lager.  Laat de verwarming niet op 20 graden staan terwijl je in bed ligt. Door de thermostaat iedere nacht op 15 graden te zetten, bespaar je veel energie. Heb je vloerverwarming? Dan kun je de thermostaat het best op 17 tot 18 graden laten staan, aangezien dit type verwarming anders teveel energie verbruikt om weer op temperatuur te komen.
 11. Zet je verwarming een uur voor bedtijd uit. De meeste mensen zetten de thermostaat lager op het moment dat ze naar bed gaan. Je kunt dit echter beter één uur van tevoren doen. Het huis houdt de warmte wel even vast, en je bespaart een paar tientjes per jaar.
 12. Zet de verwarming uit in ongebruikte ruimtes. Het spreekt eigenlijk voor zich, maar het is ontzettend zonde om te stoken in ruimtes die je niet of weinig gebruikt. Draai hier de radiatoren dus gewoon dicht. Het is wel aan te raden om jaarlijks alle radiatoren een uurtje open te zetten, zodat de leidingen even goed kunnen doorspoelen.
 13. Doe een trui aan of dekentje. Vind je 19 of 20 graden in de woonkamer te koud? In plaats van de verwarming hoger zetten (en honderden extra euro’s uit te geven), kun je je ook warmer kleden. Trek een trui aan, of kruip lekker onder een dekentje op de bank.
 14. Houd kamerdeuren zoveel mogelijk dicht. Door openstaande deuren in huis ontsnapt veel warmte naar de andere ruimtes. De centrale verwarming blijft dan stoken om het hele huis warm te houden, terwijl je waarschijnlijk alleen een warme woonkamer wilt. Doe daarom kamerdeuren altijd direct achter je kont dicht.
 15. Sluit gordijnen. Gordijnen dienen niet alleen om de blikken van nieuwsgierige buren buiten te houden, ze werken ook isolerend. In de winter kun je ze ’s avonds dichtdoen om de warmte binnen te houden. In de zomer houd je juist de warmte buiten door de gordijnen overdag te sluiten.
 16. Blokkeer geen radiatoren. Zet geen grote meubels voor je radiatoren. Deze kunnen de warmte anders niet goed aan je woonruimte afgeven. Voorkom ook dat er een gesloten gordijn voor je radiator hangt zolang deze aan staat.
 17. Plaats radiatorfolie. Voor een tientje koop je enkele vierkante meters radiatorfolie bij de bouwmarkt. Plaats dit achter alle radiatoren die je vaak gebruikt en je bespaart jaarlijks ongeveer 10 m3 gas per geplaatste vierkante meter. Die investering heb je er snel uit!
 18. Monteer radiatorventilatoren. Radiatorventilatoren zorgen ervoor dat de warmte van je radiator sneller en efficiënter wordt afgegeven aan de te verwarmen ruimte. Hierdoor gaat er minder warmte ongebruikt retour naar je CV-ketel. Door de besparing op je gasverbruik heb je de investering in radiatorventilatoren binnen enkele jaren terug.
 19. Isoleer de verwarmingsbuizen. Buisisolatie is een goedkope en snelle manier om te besparen op energie. De kunststof isolatie is voor één tot twee euro per meter te koop bij de bouwmarkt en vouw je binnen enkele tellen om je verwarmingsbuizen heen. Eén meter buisisolatie bespaart je ongeveer 2 euro per jaar aan stookkosten. Je hebt de investering dus binnen het eerste jaar alweer terug.
 20. Ontlucht de verwarming. Hoor je de verwarmingsbuizen of radiatoren wel eens tikken? Dan zit er waarschijnlijk teveel lucht in je leidingen. Het warme water van jouw CV-ketel kan dan niet efficiënt naar de radiatoren gebracht worden, waardoor je verspilling krijgt. Ontlucht daarom eenmaal per jaar je verwarming, en check daarna ook direct of de waterdruk van de CV-ketel nog op pijl is.

Warmwaterverbruik

Met de bovenstaande tips rondom de verwarming zouden de stookkosten al flink omlaag moeten gaan. Je kunt echter nog meer besparen door jouw warmwaterverbruik naar beneden te brengen. Vooral in de badkamer en in de keuken zijn er aardig wat mogelijkheden om te besparen op energie.

warmwater
 1. Ga minder vaak in bad. Niets zo lekker als een uurtje in een lekker warm bad dobberen met een goed boek, maar je verbruikt helaas wel een enorme hoeveelheid warm water. Je kunt aardig wat besparen op energie wanneer je gewoon onder de (zuinigere) douche gaat.
 2. Douche korter. Door dagelijks 5 minuten minder lang onder de douche te staan, bespaar je per persoon bijna €100 per jaar aan energiekosten. Ben jij dus zo iemand die het liefst een kwartier onder de douche staat? Denk voortaan aan de kosten, en probeer jouw douchetijd te beperken.
 3. Douche kouder. Dit is wel even wennen, maar de thermostaatkraan van de douche een paar graden kouder zetten bespaart je tientallen euro’s op jaarbasis. Daarnaast blijf je waarschijnlijk minder lang onder een koude douche staan.
 4. Gebruik een waterbesparende douchekop. Hoewel sommige mensen direct de waterbegrenzer uit hun nieuwe douchekop slopen om lekker te kunnen genieten van een ‘volle’ waterstraal, hebben deze wel degelijk hun nut. Met een waterbesparende douchekop bespaar je zo’n 20% op je energieverbruik tijdens het douchen.
 5. Gebruik een Warmte Terugwin Installatie (WTW). Wanneer je je badkamer gaat verbouwen, zou je moeten overwegen een Warmte Terugwin Installatie (WTW) te laten installeren. Hiermee wordt de warmte uit je wegstromende douchewater gebruikt om koud leidingwater voor te verwarmen. Een WTW gaat tientallen jaren mee, en de aankoopkosten heb je er al binnen een paar jaar uit.
 6. Installeer een zonneboiler. Wanneer je het water laat opwarmen door een zonneboiler op het dak, bespaar je ongeveer de helft van de energiekosten voor warm water. Een zonneboiler is echter wel aardig duur in aanschaf, en verdient zich minder snel (minimaal 10 jaar) terug dan bijvoorbeeld de hierboven genoemde WTW.
 7. Gebruik de vaatwasser. Ik ben altijd in de veronderstelling geweest dat afwassen met de hand voordeliger was dan het aanzetten van de vaatwasser. Feit is echter dat de vaatwasser, zeker in de eco-stand en volledig beladen, gemiddeld minder warm water verbruikt dan het doen van de vaat met de hand.
 8. Laat de kraan niet lopen tijdens het afwassen. Het grote probleem bij het afwassen met de hand, is dat men meestal meer warm water gebruikt dan noodzakelijk. Vul daarom je wasbak of teiltje met warm water, en zet hierna de warme kraan niet meer aan. Laat deze ook zeker niet lopen om je vaat af te spoelen.
 9. Gebruik warm water alleen als dit nodig is. Voor het wassen van je handen of het poetsen van je tanden heb je geen warm water nodig. Je handen worden met koud water en zeep net zo schoon. Het is zonde om hiervoor telkens de CV-ketel weer aan te laten slaan.
 10. Zet je keukenkraan in de koudwaterstand. Wanneer je een keukenkraan hebt met een hendel om de temperatuur te regelen: zet deze na gebruik altijd in de meest rechtse, koude stand. Zo voorkom je dat de kraan bij een volgend gebruik meteen (al is het maar voor even) warm water vraagt, waardoor de ketel onnodig aanslaat.
 11. Plaats de ketel dichtbij warmwaterverbruikers. Het door de CV-ketel opgewarmde water verliest geleidelijk zijn warmte naarmate dit verder door leidingen stroomt. Zorg er daarom voor dat de ketel centraal geplaatst wordt, het liefst zo dicht mogelijk bij apparaten die veel warm water verbruiken.

Isoleren

Wanneer je de verwarming van je huis op orde hebt, is het natuurlijk zonde als al die warmte net zo hard je huis weer verlaat. Zorg er daarom voor dat jouw huis de warmte goed vast kan houden met de juiste isolatie. Het goed isoleren van je huis is een kostbare aangelegenheid, maar hieronder vind je ook tips die je met een klein budget kunt uitvoeren.

isoleren
 1. Isoleer je huis. Waarschijnlijk de grootste besparing op je energieverbruik behaal je door je huis zelf beter te isoleren. Vooral bij oudere huizen ontbreekt vaak een goede isolatie van de spouwmuur, de vloer of het dak. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie heeft de snelste terugverdientijd, maar ook de andere vormen van isolatie zijn het overwegen waard voor een prettiger woonklimaat. Daarnaast is het isoleren van je huis goed voor het milieu, krijgt je huis een beter energielabel én er zijn vaak subsidies mogelijk.
 2. Vervang dunne beglazing. Heb jij nog ergens enkel glas in je kozijnen? Dan verlies je via deze ramen enorm veel warmte in huis. Vervang deze ramen dan ook zo snel mogelijk door het veel beter isolerende dubbel- of tripleglas (liefst HR++ of hoger). Ook ouder dubbelglas kun je beter vervangen, aangezien dat veel minder goed isoleert dan de nieuwere glaspanelen.
 3. Plaats tochtstrips bij grote kieren. Via grote kieren in je woning, bijvoorbeeld bij buitendeuren, openslaande ramen of langs je kruipluik, verlies je veel warmte. Om te voorkomen dat de koude buitenlucht naar binnen komt, kun je hier tochtstrips plaatsen. Deze zijn gewoon bij de bouwmarkt te krijgen en kosten niet veel. Je hebt de investering dan ook vrijwel direct terug.
 4. Kit kieren dicht. Kleinere kieren, bijvoorbeeld bij je kozijnen, kun je dichtkitten. Zo voorkom je dat er kou via de kieren naar binnen komt en het houdt ook nog eens meer geluid buiten. Let er bij oudere woningen wel op dat je niet alles dichtkit. Deze huizen hebben vaak ‘natuurlijke ventilatie’ nodig om de juiste vochtbalans te houden. Controleer dan ook goed de luchtvochtigheid voor- en nadat je kieren dichtkit.

Wassen en drogen

De wasmachine en droger verdienen een eigen sectie in deze lijst met tips om te besparen op energie. Het zijn vaak de twee apparaten die de meeste energie verbruiken. Voor de onderstaande tips hoef je niets aan te schaffen; om flink te besparen hoef je enkel je gedrag rondom het gebruik van de wasmachine en droger iets aan te passen.

wassen
 1. Zorg voor een volle wasmachine. “Kleine wasjes, grote wasjes, doe ze in je wasmasjien”. Nee, doe maar niet. Wacht met het doen van de was totdat de machine helemaal vol is en je bespaart een enorme hoeveelheid stroom en warm water.
 2. Was op een lagere temperatuur. Moderne wasmachines krijgen je was prima schoon op 30 graden. Hiermee bespaar je gemiddeld bijna de helft van het elektriciteitsverbruik ten opzichte van een was op 40 graden.
 3. Gebruik de eco-stand. Het eco-programma van je wasmachine doet er misschien wat langer over, maar het bespaart wel veel energie. Wanneer je geen haast hebt, altijd de eco-stand gebruiken.
 4. Gebruik de wasdroger zo min mogelijk. Een wasdroger vreet stroom om je wasgoed droog te krijgen. Koop daarom een waslijn of wasrek en hang je kleding zo vaak mogelijk te drogen, zeker in de zomer.
 5. Centrifugeer op een hoge stand. Wanneer je toch van plan bent om de droger te gebruiken, zet dan de centrifugeerfunctie van de wasmachine op een hoge stand. Zo komt de was al iets droger uit de wasmachine, en hoeft de wasdroger minder energie te verbruiken.
 6. Droog meerdere ladingen achter elkaar. Wanneer je veel was hebt, kan het lonen om een aantal ladingen direct achter elkaar in de wasdroger te stoppen. Zo hoeft de droger niet telkens helemaal opnieuw op te warmen.
 7. Maak het stoffilter na elke droogbeurt schoon. Door een grote hoeveelheid stof in het stoffilter kan de wasdroger minder efficiënt zijn werk doen, en verbruikt hij meer energie. Daarnaast levert een verstopt stoffilter brandgevaar op.

Koelkast en vriezer

We gaan verder naar de keuken. Hier vinden we in vrijwel ieder huis de koel-vriescombinatie (of een losse koel- en vrieskast). Deze apparaten staan constant aan, en verbruiken dan ook aardig wat energie. Vooral goed onderhoud van, en goed gedrag rondom de koelkast en vriezer zorgen ervoor dat je dit energieverbruik zo laag mogelijk houdt.

koelkast
 1. Ontdooi je vriezer regelmatig. Een vriezer moet aanzienlijk meer energie verbruiken wanneer er ijsvorming aan de binnenzijde is ontstaan. Een laagje ijs van slechts enkele millimeters dik kan ervoor zorgen dat hij tientallen procenten meer stroom verbruikt. Ontdooi daarom je vriezer regelmatig, zodat deze weer efficiënt kan werken.
 2. Houd de koelkast of vriezer vol. Het klinkt misschien vreemd, maar je koelkast of vriezer verbruikt minder energie wanneer er méér gekoelde producten in bewaard worden. Zorg er daarom voor dat je koelkast niet te lang leeg staat.
 3. Koop het juiste formaat koelkast of vriezer. Aansluitend op de vorige tip: wanneer je niet veel hoeft te koelen, kun je er beter voor kiezen een kleinere koelkast of vriezer aan te schaffen. Zo kun je besparen op energie én ruimte.
 4. Laat de koelkast niet onnodig lang openstaan. Sluit de koelkastdeur direct nadat je hier iets uit hebt gehaald. Wanneer je de deur langer dan nodig laat openstaan zal de lucht in de koelkast snel opwarmen, en verbruikt de koelkast meer energie om weer op de ingestelde temperatuur te komen.
 5. Stel de koelkast en de vriezer op de juiste temperatuur in. Het kost veel energie om de koelkast en vriezer een paar graden kouder te krijgen. De koelkast kun je gerust op 6 graden zetten. De vriezer werkt optimaal op -18 graden.
 6. Laat eten volledig afkoelen voordat je dit in de koelkast of vriezer zet. Heb je restjes van een warme maaltijd over en wil je deze bewaren voor later? Goed bezig! Maar zorg er wel voor dat het voedsel volledig is afgekoeld voordat je het in de koelkast of vriezer gooit. Afkoelen buiten de koelkast of vriezer kost je immers niets.
 7. Controleer de rubbertjes van de koelkast. Via de versleten rubber strips aan de binnenzijde van je koelkastdeur kan veel warmte ontsnappen. Controleer daarom regelmatig of deze aan vervanging toe zijn. Vervangen is niet duur, en is een gemakkelijke manier om te besparen op energie. 
 8. Maak de achterzijde van de koelkast schoon. Aangezien het vaak lastig bereikbaar is, verzuimen veel mensen de achterzijde van de koelkast schoon te houden. Hier bevindt zich echter de condensator van de koelkast, die voor een optimale werking beter schoon kan worden gehouden. Haal er dus af en toe een doekje overheen.

Koken

In de keuken kunnen we nog meer dingen verbeteren. Ook tijdens het koken valt er veel te besparen op energie. Het juiste gebruik en onderhoud van je kookplaat, oven en andere keukenapparaten kunnen zorgen voor een lager gas- en stroomverbruik.

koken
 1. Gebruik het juiste formaat pan. Wanneer je een kleine hoeveelheid eten wilt bereiden, is het onnodig om hiervoor je grootste pan uit de kast te trekken. Voor het verwarmen van een kleine pan is minder energie nodig, dus gebruik deze zo vaak mogelijk.
 2. Gebruik het juiste formaat pit. Een kleine pan zet je niet op je grootste pit. Er gaat dan veel warmte (en energie) verloren langs de zijkanten van je pan. Kies daarom een pit die qua formaat goed past bij de bodem van je pan.
 3. Breng water aan de kook met een waterkoker. Een elektrische waterkoker is véél efficiënter in het aan de kook brengen van water dan bijvoorbeeld een pan op het vuur. Gebruik deze dus altijd als je kokend water nodig hebt. Waterkokers kosten vrijwel niets, dus er is geen excuus deze niet te gebruiken.
 4. Gebruik de juiste hoeveelheid water. Denk, voordat je de waterkoker aanzet, na over hoeveel water je daadwerkelijk nodig hebt. Het opwarmen van een grotere hoeveelheid water kost namelijk meer energie. Wanneer je bijvoorbeeld slechts één glaasje thee wilt, vul je de waterkoker met de minimale hoeveelheid water.
 5. Doe een deksel op de pan. Hoewel het natuurlijk verschrikkelijk leuk is om in je kokende pan met pasta te kunnen kijken, doe voortaan de deksel op de pan! Met een deksel erop hoeft er veel minder energie te worden gebruikt om de pan aan de kook te houden.
 6. Zet de afzuigkap op tijd uit. Klaar met koken? Zet dan de afzuigkap zo snel mogelijk uit. Deze verbruikt aardig wat stroom om de keuken vrij van kookluchtjes te krijgen, terwijl je ook gewoon een raampje open kunt zetten.
 7. Gebruik de grote oven niet onnodig veel. Voor één pizza of een andere eenpersoonsmaaltijd hoef je de grote oven niet aan te zetten. Gebruik hiervoor liever een kleinere combimagnetron, die veel minder energie verbruikt. Daarnaast kun je hierin restjes makkelijk (en goedkoop) opwarmen.
 8. Doe de ovendeur niet tussendoor open. Iedere keer dat je de deur van de oven opent ontsnapt er veel warme lucht. Het kost energie om de oven hierna weer op temperatuur te krijgen. Weersta daarom de neiging om de ovendeur tussendoor te openen.  
 9. Haal bakplaten uit de oven. Heb jij onderin de oven ook altijd een bakplaat liggen, of je deze nu gebruikt of niet? Haal deze toch maar weg. Een achtergelaten bakplaat blokkeert namelijk de luchtdoorstroming in de oven, waardoor deze minder efficiënt kan werken en meer energie verbruikt.
 10. Maak de oven regelmatig schoon. Het is geen leuke klus, maar het loont om regelmatig je oven goed schoon te maken. Vooral aangekoekt vuil op de warmte-elementen kan ervoor zorgen dat de oven veel meer energie moet verbruiken om warm te worden.
 11. Laat de oven open staan na gebruik. Zo is de oven sneller afgekoeld, en zorgt de restwarmte er tegelijkertijd voor dat je kamer lekker opgewarmd wordt op koude dagen. Win-win!

Verlichting

Verlichting is, vooral in de donkere wintermaanden, verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van het stroomverbruik in huis. Met enkele kleine investeringen, en vooral het aanleren van goed gedrag rondom het gebruik van je lampen, kun je het energieverbruik met tientallen procenten naar beneden brengen.

verlichting
 1. Vervang oude lampen door LED-verlichting. Nieuwe LED-lampen verbruiken 85% tot 90% minder energie dan oude gloei- en halogeenlampen. Ook als de oude lampen het nog gewoon doen, loont het om deze zo snel mogelijk te vervangen door LEDs.
 2. Zet lampen uit wanneer je een ruimte verlaat. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar er zijn nog altijd mensen die de verlichting gewoon aan laten staan. Mocht het niet lukken om deze gewoonte aan te leren, dan zou je bewegingssensoren kunnen overwegen waarmee het licht na een bepaalde tijd automatisch uit gaat.
 3. Gebruik kleine lampen in plaats van je hoofdverlichting. Kleine lampen verbruiken aanzienlijk minder energie dan die grote woonkamerlamp. In de avond brengen kleine lampen, als bonus, ook meer sfeer in huis.
 4. Kies voor minder felle lampen. Een felle lamp verbruikt vaak meer energie en is in veel gevallen niet nodig. Zoek daarom uit hoeveel licht je daadwerkelijk nodig hebt in een bepaalde ruimte, en pas de lampen hierop aan.
 5. Verwijder regelmatig stof van lampen. Stof blokkeert de hoeveelheid licht die er van een lamp af komt. Wanneer je de lampen regelmatig schoonmaakt, ben je minder snel geneigd extra verlichting aan te zetten.
 6. Gebruik een bewegingssensor voor buitenverlichting. Het is zonde om de buitenverlichting de hele avond aan te hebben, terwijl je dit slechts een enkele keer gebruikt.

Meer tips om te besparen op energie?

Wanneer je de bovenstaande 75 tips allemaal opvolgt, zal je energierekening ongetwijfeld tientallen procenten minder hoog worden.

Toch ben ik ongetwijfeld tips vergeten bij het opstellen van deze lijst. Laat daarom vooral jouw extra tips achter in de reacties onder dit artikel. Samen kunnen we er vast 100 energiebesparende tips van maken!

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *