Besparen op de vermogensrendementsheffing

Besparen op de vermogensrendementsheffing

De belastingdienst heft ieder jaar 30% belasting op het (fictieve) rendement dat je uit vermogen haalt. Dit kan een flinke invloed hebben op de groei van jouw vermogen. In dit artikel zullen we bekijken hoe je kunt besparen op de vermogensrendementsheffing.

Er is maar één manier om minder heffing te hoeven betalen, en dat is door je belastbare vermogen voor de belastingdienst te verlagen vóór de peildatum op 1 januari. Om dit te doen hoef je gelukkig lang niet altijd daadwerkelijk geld uit te geven.

Ik ga je in dit artikel (in tegenstelling tot de tips van sommige financiële instellingen) dan ook niet aanraden om vlak voor de jaarwisseling dure spullen aan te schaffen, of een grote schenking te doen aan je kinderen.

Hoeveel kun je besparen op de vermogensrendementsheffing?

Door je belastbare vermogen te verlagen kun je, met de regels die gelden in 2019, maximaal 1,68% per jaar aan vermogensrendementsheffing besparen. De bespaarde heffing is echter afhankelijk van de hoogte van je totale vermogen:

  • 0% tot een vermogen van € 30.360
  • 0,58% op het vermogen van € 30.360 tot € 102.010
  • 1,34% op het vermogen van € 102.010 tot € 1.020.096
  • 1,68% op het vermogen boven de € 1.020.096

Zoals je kunt zien heeft het dus geen zin je belastbare vermogen te verminderen wanneer je minder dan € 30.360 bezit, aangezien je daarover nog geen vermogensrendementsheffing betaalt.

De onderstaande tips zijn vooral nuttig voor mensen die al wat meer gespaard hebben. Vooral wanneer je meer dan € 102.010 bezit kan de besparing veel gaan uitmaken.

Tip 1: Spaar of beleg voor je pensioen

Over vermogen dat apart is gezet voor pensioenvoorzieningen hoeft geen vermogensrendementsheffing betaald te worden.

In de meeste gevallen bouw je pensioen op via je werkgever, en spaar of beleg je dus al automatisch fiscaal voordelig voor je pensioen. Je kunt echter, ook als je in loondienst bent, checken of er niet-benutte jaarruimte over is. Mocht dat het geval zijn, dan kun je dit zelf apart zetten voor je pensioen, en betaal je daar zolang het vaststaat geen vermogensbelasting over.

Wanneer je als zelfstandige werkt en zelf voor je pensioen moet zorgen, is dit dé manier om je belastbare vermogen te verminderen. Maak hier maximaal gebruik van!

Tip 2: Investeer in groene beleggingsfondsen

Om groen beleggen aantrekkelijker te maken, heeft de belastingdienst een lijst met groene beleggingsfondsen opgesteld die zijn vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing.

De beleggingen in groenfondsen zijn heffingsvrij tot een bedrag van maximaal € 58.540 per persoon, of € 117.080 met een fiscaal partner.

Daarnaast krijg je met groene beleggingsfondsen een extra heffingskorting van 0,7 procent, waarmee je totale besparing kan oplopen tot 2,38% per jaar.

Tip 3: Aflossen op je hypotheek

Je betaalt geen vermogensbelasting over geld dat je stopt in je eigen woning. Overweeg daarom om (voor het einde van het jaar) extra af te lossen op je hypotheek.

Zolang je in het huis blijft wonen, is dit deel van je vermogen vrijgesteld van de jaarlijkse heffing. Wanneer je verhuist en de oude woning gaat verhuren – en je dus inkomen uit de woonruimte haalt – moet er wel vermogensrendementsheffing betaald worden.

Daarnaast bespaar je met deze tip natuurlijk dubbel, omdat je met de extra aflossing ook je hypotheekschuld en de rente die je daarover betaalt, verlaagt.

Tip 4: Betaal je zorgverzekering vooruit

Aan het betalen van de zorgverzekering kunnen we helaas niet ontkomen. Maar je kunt er wel voor kiezen deze eind december alvast voor het hele volgende jaar te betalen, waardoor je vermogen met minimaal € 1.000 euro verlaagd wordt. Over dit bedrag hoef je dan geen vermogensrendementsheffing te betalen.

Het vooruitbetalen van je zorgpremie heeft nog een extra voordeel: zorgverzekeraars bieden vaak een kleine korting voor mensen die vooraf betalen. Deze extra korting varieert van 1% tot 3%.

Tip 5: Betaal je energierekening vooruit

Net als bij de zorgverzekering is het bij een aantal energieleveranciers mogelijk om je rekening vooraf te betalen voor het komende jaar. Wanneer je veel energie verbruikt kan dit je zo een paar tientjes op de vermogensrendementsheffing besparen.

Helaas bieden energieleveranciers meestal geen extra korting aan vooruitbetalers.

Tip 6: Maak gebruik van fiscaal partnerschap

Wanneer je met iemand getrouwd bent, of een samenlevingscontract hebt, maakt dit je voor de belastingdienst fiscaal partners.

Met een fiscaal partner mag je het belastbare vermogen bij de belastingaangifte verdelen zoals je wilt. Wanneer de één veel meer vermogen heeft dan de ander, kun je het over de twee personen verspreiden, zodat je gemiddeld een lager tarief aan vermogensrendementsheffing betaalt.

Het heffingsvrije gedeelte is voor fiscaal partners in totaal € 60.720. Wanneer één partner niets bezit en de ander € 60.000, kun je door slim te schuiven op de belastingaangifte de vermogensrendementsheffing volledig vermijden.

Tip 7: Contant geld

Van de belastingdienst mag je in 2019 maximaal € 534 aan contant geld in huis hebben, zonder dit te hoeven opgeven als vermogen. Je kunt dus besparen op de vermogensrendementsheffing door vlak voor de jaarwisseling langs de pinautomaat te gaan, en dit in het nieuwe jaar terug te storten of uit te geven.

Dit bedrag is per persoon, dus als je een partner hebt kun je dit verdubbelen naar € 1068.

Deel dit artikel:

Één gedachte over “Besparen op de vermogensrendementsheffing

  1. Ben zzp’er, maar verdien nauwelijks iets. Géén goede opleiding genoten, dus kom moeilijk aan de bak. Géén eigen huis. Heb wel door geluk vermogen van 1110.000, maar dat is iets wat mij nu beetje zekerheid geeft. Heb géén pensioen opgebouwd, ben midden 50. Ik beleg op de beurs en dat gaat nu iets beter dan in ver verleden. Wat is wijsheid? Heb enkele net volwassen kinderen. Zit soms wel eens te denken aan klein huisje in buitenland, voor genot en eventueel belegging.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *