De beste gratis huishoudboekjes: online inzicht in je uitgaven

De beste gratis huishoudboekjes: online inzicht in je uitgaven

Heb jij aan het einde van de maand geen idee waar je geld gebleven is? Zet je inkomsten en uitgaven dan eens op een rijtje. Met een huishoudboekje krijg je inzicht in je financiële situatie en kun je bekijken op welke uitgaven je kunt besparen. In dit artikel leg ik uit wat je met deze online overzichten kunt doen, en vind je een lijst met de beste gratis huishoudboekjes.

Nu half Nederland een paar weken thuis zit in verband met het Corona-virus, lijkt het me een mooi moment om jouw eigen financiële situatie eens grondig onder de loep te nemen. Er valt namelijk voor de meeste mensen flink te besparen op de maandelijkse uitgaven.

Ikzelf gebruik al jaren een online huishoudboekje om mijn inkomsten en uitgaven in de gaten te houden. Toen ik hier net mee begon, bleek dat een flink gedeelte (enkele honderden euro’s per maand) van mijn maandelijkse inkomen naar onnodige uitgaven ging. Verrassend, want ik dacht van mezelf dat ik vrij zuinig was. Met behulp van het huishoudboekje heb ik deze onnodige uitgaven inmiddels bijna volledig weg weten te poetsen en houd ik flink wat extra geld over aan het einde van de maand.

Als je nog nooit een huishoudboekje hebt gebruikt, is het waarschijnlijk ook voor jou mogelijk om op je uitgaven te besparen.

Wat kun je met een huishoudboekje?

Welke functionaliteiten een huishoudboekje biedt verschilt natuurlijk per aanbieder, maar wat je meestal met een online huishoudboekje kunt doen:

 • Af- en bijschriften van jouw bankrekening importeren
 • Je uitgaven (automatisch) categoriseren
 • Inzicht krijgen in je maandelijkse vaste, variabele en onnodige uitgaven
 • Bestedingspatronen bekijken en vergelijken
 • Budgetteren (en kijken of je je hier daadwerkelijk aan houdt)

Overtuigd van het nut van een huishoudboekje? Dan kun je hieronder een lijst met de beste gratis huishoudboekjes van Nederland vinden.

Huishoudboekjes van de eigen bank

Steeds meer banken bieden standaard een huishoudboekje aan voor de eigen klanten. Zo kun je bij onder andere ABN AMRO, Rabobank, SNS, Knab en N26 binnen de eigen bankomgeving inzicht krijgen in je uitgaven. De meeste van deze huishoudboekjes zijn vrij eenvoudig, maar bieden wel een duidelijk overzicht in je uitgaven. Het grote voordeel van deze huishoudboekjes is natuurlijk dat je je bankafschriften niet hoeft te importeren bij een externe partij.

In sommige gevallen is dit type huishoudboekje ook buiten de eigen bankomgeving te gebruiken. Zo kun je Grip van ABN AMRO ook gebruiken wanneer je klant bent bij ING, Rabobank, SNS, ASN, Regiobank of Bunq.

Mocht je wat meer functionaliteit willen, dan kun je kijken naar de onderstaande gespecialiseerde huishoudboekjes. De belangrijkste mogelijkheden zijn, net als bij de huishoudboekjes van de banken, helemaal gratis te gebruiken. Vaak krijg je wel extra opties wanneer je een betaald abonnement op de genoemde huishoudboekjes neemt.

MijnGeldzaken.nl

Best gratis huishoudboekjes: MijnGeldzaken.nl

Dit was voorheen het huishoudboekje van AFAS Personal, maar heeft na een overname door MijnGeldzaken.nl een nieuwe naam gekregen. Het is het meest gebruikte huishoudboekje van Nederland.

Met het MijnGeldzaken.nl Huishoudboekje Basis kun je zowel online als via een Androidapplicatie inzicht krijgen in je financiën. Het platform biedt onder andere het automatisch laten importeren van af- en bijschriften van de meeste banken. De uitgaven worden (ook grotendeels automatisch) ingedeeld in passende categorieën. In de grafische weergave van je uitgaven kun je duidelijk zien waar al je geld heen gaat, en je bestedingspatronen inzien.

Het MijnGeldzaken.nl Huishoudboekje Basis is gratis te gebruiken. Je kunt echter ook kiezen voor een Plus-versie voor €2.45 per maand. Met deze betaalde versie kun je onder andere jaarbegrotingen opstellen, rapporten genereren en een onbeperkt aantal gekoppelde rekeningen toevoegen.

Kasboek.nl

Wanneer je een echt simpel huishoudboekje zoekt, kun je terecht bij Kasboek.nl. Dit huishoudboekje geeft je een eenvoudig overzicht van je inkomsten en uitgaven, maar mist helaas wel een aantal handige functionaliteiten.

Kasboek.nl

Een voordeel van Kasboek.nl is dat je alle inkomsten en uitgaven van een onbeperkt aantal bankrekeningen handmatig kunt importeren. Dit is dus niet beperkt tot één rekening. Nadat de transacties zijn geïmporteerd verschijnt er een grafiek met daarin je inkomsten en uitgaven, waarin je ook het bestedingspatroon duidelijk kunt zien. Daarnaast kun je zoeken naar specifieke transacties.

Dit huishoudboekje mist echter wel enkele belangrijke opties. Zo kun je de uitgaven niet categoriseren, is het niet mogelijk budgetten op te stellen en kun je jezelf niet vergelijken met andere Nederlanders.

Om toegang te krijgen tot dit soort extra mogelijkheden is er wel een betaalde versie van Kasboek.nl. Dit meer uitgebreide huishoudboekje kost €2.49 per maand.

HetHuishoudboekje.nl

De basisversie van HetHuishoudboekje.nl biedt meer mogelijkheden dan Kasboek.nl, maar is iets minder uitgebreid dan het huishoudboekje van MijnGeldzaken.nl. Het is gemakkelijk in gebruik, zonder veel belangrijke functionaliteit te verliezen.

Hethuishoudboekje.nl

Met HetHuisHoudboekje.nl kun je handmatig meerdere bankrekeningen toevoegen. De geïmporteerde transacties kunnen worden ingedeeld over verschillende categorieën. Naast een overzicht van je inkomsten en uitgaven, krijg je ook toegang tot een handig overzicht van je vaste lasten, zodat je kunt zien hoeveel je aan bijvoorbeeld huur, GWL en verzekeringen kwijt bent.

HetHuishoudboekje biedt ook een betaalde variant, waarmee je onder andere kunt budgetteren, toegang krijgt tot een financiële kalender en meer statistieken kunt inzien. Deze variant is met €0.99 per maand goed betaalbaar.

Dyme

Hoewel het eigenlijk geen echt huishoudboekje is, verdient Dyme toch ook een vermelding in deze lijst met de beste gratis huishoudboekjes van Nederland.

Dyme

Dyme is een mobiele applicatie die kan worden gekoppeld aan rekeningen bij de meeste Nederlandse banken. Na het importeren van je transacties krijg via de app een duidelijk overzicht van je financiële situatie, net zoals bij andere huishoudboekjes.

Hier houdt het echter niet op bij Dyme. De applicatie biedt je namelijk de optie om direct te besparen op je uitgaven. Dit kun je doen door binnen de Dyme applicatie abonnementen op te zeggen, of over te stappen op een andere aanbieder van bijvoorbeeld energie. Zo kun je direct afscheid nemen van een groot aantal onnodige uitgaven.

Hiermee is Dyme als huishoudboekje erg beperkt, maar kan het wel een flinke besparing opleveren.

Tot zover onze lijst met de beste gratis huishoudboekjes van Nederland. Gebruik jij een ander huishoudboekje dat je zou willen aanraden? Laat dan een reactie achter onder dit artikel.

Deel dit artikel:

3 reacties op “De beste gratis huishoudboekjes: online inzicht in je uitgaven

 1. lijkt me een goed plan dit eens te gaan doen. Het valt mij op dat de app “grip” hier niet genoemd wordt terwijl dat juist de enige is die ik overal zie. Is dat bewust, is die wezenlijk anders in fuctionaliteit?

  1. Hoi Pieter,

   Grip is hét huishoudboekje van ABN AMRO, maar ik ga even kijken of ik deze extra kan uitlichten onder het kopje “Huishoudboekjes van de eigen bank”, aangezien je deze app ook kunt gebruiken wanneer je een rekening hebt bij een andere bank.

   Dankjewel voor de suggestie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *