De kosten van een auto: meer dan je denkt

De kosten van een auto: meer dan je denkt

Heb je enig idee wat de werkelijke kosten van een auto zijn? Ik wist dat het een dure hobby was, maar de resultaten van een simpel onderzoek verbaasden mij toch nog. In dit artikel bekijk ik waar de kosten van een auto uit bestaan, hoe hoog deze gemiddeld zijn, en hoeveel je zou kunnen besparen door géén auto te kopen.

Bij de meeste jongeren begint het vlak voor hun 18e verjaardag te kriebelen: het verlangen naar een eigen auto. Eindelijk kan het rijbewijs worden gehaald, en er wordt al snel een eerste barrel aangeschaft om indruk te maken op de vriendengroep. Een paar jaar later wordt het barrel ingeruild voor een iets volwassener model, en zo begint een leven lang aan autobezit.

Jongeren zijn op deze leeftijd vaak nog niet zozeer met financiën bezig. Maar hoeveel geld zou je kunnen besparen als je er nu voor kiest om géén auto te rijden?

Wat zijn de kosten van een auto?

De maandelijkse kosten van een auto kunnen sterk verschillen, en zijn afhankelijk van bijvoorbeeld het model, de leeftijd van de auto en het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt.

Voor een goede indicatie van de maandelijkse kosten van jouw auto kun je terecht op de website van de ANWB.

De onderstaande kostenposten heb je altijd als autobezitter:

  • Afschrijving op de aankoopkosten
  • Verzekeringen
  • Motorrijtuigbelasting
  • Onderhoud en reparaties
  • Brandstof

Volgens berekeningen van het Nibud kost het bezit van een (tweedehands) auto in de meeste gevallen tussen de €300 en €500 per maand, afhankelijk van het type auto. Voor een nieuwe auto kun je rekenen op 25% tot 30% hogere kosten.

Om hieronder de werkelijke kosten van de auto te kunnen berekenen, houd ik voor het gemak rekening met maandelijkse kosten van €400.

De auto met een prijskaartje van €1.000.000

Wanneer je €400 per maand kunt besparen door géén auto voor de deur te parkeren, bouw je al snel een mooi bedrag op.

Wanneer je dit bedrag op de spaarrekening zou zetten, houd je jaarlijks €4.800 over. Wanneer je het je hele volwassen leven (al snel 50 jaar lang) volhoudt zonder auto, levert dit een totaalbedrag van €240.000 op.

Dat is meer geld dan de meeste Nederlanders ooit op hun spaarrekening zullen zien.

We zouden echter wel gek zijn als we het bespaarde geld op een spaarrekening laten staan. Aangezien je bij de meeste banken geen rente meer ontvangt, verliest je spaargeld ieder jaar zo’n 2% tot 3% aan waarde door de inflatie.

In plaats daarvan investeren we de bespaarde €400 maandelijks in een eenvoudig indexfonds op de beurs. Op de lange termijn levert dit (historisch gezien) een rendement op van 7%. Dit percentage is al gecorrigeerd voor inflatie, maar er moet nog wel vermogensrendementsheffing over betaald worden. Hiervoor ga ik uit van 33% belasting op het rendement*.

Ik heb deze gegevens even door de rekenmachine van BerekenHet.nl gehaald, met een termijn van 50 jaar.

Het werkelijke, totale prijskaartje van een leven lang autobezit: € 999.957

Laat ik dat voor het gemak afronden naar €1.000.000.

Autobezit is een leuke, en voor veel mensen noodzakelijke hobby. Maar wel een dure…

* Dit is op basis van voorgestelde wetgeving (2022). Wanneer je de huidige wetgeving (2020) voor vermogensrendementsheffing gebruikt is de besparing nog groter: bijna anderhalf miljoen euro.

In dit artikel bespreek ik alleen de kosten van de auto zelf. In werkelijkheid moet natuurlijk ook rekening gehouden worden met de kosten van alternatieven, zoals het gebruik van het openbaar vervoer, wanneer je geen auto bezit.

Deel dit artikel:

2 reacties op “De kosten van een auto: meer dan je denkt

  1. Bedankt voor het voorrekenen van het bezit van een auto. Dit geeft zeker stof tot nadenken over de aanschaf en het gebruik ervan. Wel wil ik opmerken dat de bespaarde kosten op de aanschaf van een auto zeker ten dele opgaan aan het gebruik van andere vervoermiddelen.

  2. Interessant artikel over de kosten van een auto. Ik heb altijd in tweedehands auto’s rondgereden. Ook daarvan vond ik de kosten hoog zat. Als ik straks op pensioen ga, zal ik me ernstig afvragen of ik een auto nog wel nodig heb.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *