Het goedkoopste internet- en televisieabonnement vinden

Het goedkoopste internet- en televisieabonnement vinden

Besparen op de kosten van internet en televisie is makkelijker dan je denkt. Door goed te vergelijken en gebruik te maken van enkele handige trucjes is het vaak mogelijk tientallen tot honderden euro’s op jaarbasis te besparen. In dit artikel gaan we samen op zoek naar het goedkoopste internet- en televisieabonnement.

Wellicht denk je (net zoals ik voorheen deed) dat je al een redelijk goedkoop internet- en televisieabonnement afgesloten hebt. Toch is het met de onderstaande tips waarschijnlijk mogelijk om hier nog tientallen euro’s op te besparen. Voor mijzelf bedroeg de besparing dit jaar maar liefst 300 euro, véél meer dan ik vooraf verwacht had.

Zoals in dit artikel over besparingen wordt gedemonstreerd, kan ook een kleine besparing op de lange termijn enorm veel opleveren. Zo kun je met een bescheiden maandelijkse korting van 10 euro op je internet- en televisieabonnement over een periode van 10 jaar maar liefst 1730 euro besparen. Van dat bedrag kun je toch weer lekker op vakantie, of een paar maanden eerder stoppen met werken.

Vier tips om het goedkoopste internet- en televisieabonnement te vinden

Of je nu een nieuw internet- en televisieabonnement zoekt, of juist bij je huidige provider wilt blijven: het is vrijwel altijd mogelijk om flink te besparen op je internet- en televisieabonnement. Korting regelen is niet lastig, en kost je vaak niet meer dan 10 minuten.

In dit artikel vind je vier tips om het goedkoopste internet- en televisieabonnement te vinden:

  • Vergelijk jaarlijks de prijzen van providers
  • Vraag om retentiekorting
  • Kies voor een basispakket of zet onderdelen uit
  • Gebruik cashback-sites

Vaak zijn meerdere tips te combineren om zo extra voordeel te krijgen. Lees ze daarom allemaal goed door.

Tip #1: Vergelijk jaarlijks de prijzen van providers

Normaal gesproken sluit je een internet- en televisieabonnement af voor een vaste periode van één jaar. Hoewel je na dit jaar vrij bent om over te stappen naar een nieuwe provider, laten de meeste mensen hun abonnement gewoon doorlopen.

Het is echter verstandig ieder jaar opnieuw de prijzen van alle providers te vergelijken. Dit kun je gemakkelijk doen via een vergelijkingswebsite zoals Pricewise.nl, waar je alle beschikbare aanbieders op jouw adres kunt inzien.

Een overstap naar een andere provider kan vaak tientallen euro’s op jaarbasis schelen.

De maandprijs van het nieuwe abonnement hoeft hiervoor niet eens lager te zijn dan wat je nu hebt. Je ontvangt namelijk vaak een welkomstbonus bij de meeste Nederlandse internet- en televisieproviders. Zo kunnen nieuwe klanten bij de provider Budget Alles-in-1, één van de goedkoopste opties, vier maanden lang 20 euro per maand korting ontvangen. Een overstap naar deze provider levert zo al 80 euro op.

Overstappen kun je in principe ieder jaar opnieuw doen. Controleer echter wel goed of het nieuwe-klanten-voordeel opweegt tegen eventuele hogere maandelijkse abonnementskosten. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je ieder jaar je modem en/of interactieve televisiekastje moet inruilen voor exemplaren van je nieuwe provider.

Klinkt dit als te veel gedoe? Niet gevreesd, er zijn ook manieren om te besparen op je internet- en televisieabonnement zonder van provider te wisselen.

Tip #2: Vraag om retentiekorting

Wat de meeste mensen niet weten is dat je niet hoeft over te stappen om het goedkoopste internet- en televisieabonnement te kunnen krijgen. Het is namelijk ook mogelijk een flinke korting te regelen bij je huidige provider. Alles wat je hiervoor nodig hebt is een telefoon en 10 minuten van je tijd.

Na het eerste jaar van je abonnement wordt deze normaal gesproken automatisch iedere maand opnieuw verlengd, zonder dat je hierover wordt ingelicht. Je betaalt vanaf dat moment maandelijks de volle prijs van het abonnement. Voor de niet-overstappende klanten dus geen jaarlijks terugkerende welkomstkorting. Of toch wel?

Hier laten veel mensen geld liggen. Je kunt namelijk in veel gevallen als bestaande klant wel degelijk korting krijgen op je abonnement. De meeste providers bieden namelijk een retentiekorting wanneer je je abonnement opnieuw voor een jaar vastzet.

Je moet hier wel zelf actief achteraan. Bel je provider daarom eens op. Vertel ze dat je aanbieders aan het vergelijken bent, en vraag of het mogelijk is korting te krijgen wanneer je je abonnement met een jaar verlengt. Aangezien de provider natuurlijk liever niet heeft dat je overstapt, zullen ze op dat moment vaak een retentiekorting bieden.

Met een retentiekorting ontvang je meestal dezelfde korting als nieuwe klanten: meestal tussen de 50 en 100 euro per jaar, afhankelijk van je gekozen abonnement.

Ik heb dit onlangs voor het eerst zelf geprobeerd bij Ziggo. Hoewel ik sceptisch was of dit daadwerkelijk zou lukken, had ik na een telefoontje van hooguit 10 minuten een mooie korting op mijn abonnement binnengesleept. De rekening van mijn internet- en televisieabonnement is 6 maanden lang 11,50 euro lager dan normaal. Dat is toch een besparing van bijna 70 euro.

Volgend jaar ga ik dit zeker weer proberen. Als dit niet lukt kun je altijd weer terug naar tip #1 en overstappen.

Heb jij naar aanleiding van dit artikel een retentiekorting weten te krijgen, of is het bij jouw provider juist niet gelukt? Laat het dan vooral even weten in de reacties, zodat andere lezers ook weten wat ze kunnen verwachten.

Tip #3: Kies voor een basispakket of zet onderdelen uit

Er bestaat een enorm prijsverschil tussen de goedkoopste en de duurste internet- en televisieabonnementen. Daarom kan het lonen om eens goed te kijken naar wat je écht nodig hebt. Door over te schakelen naar een basispakket kun je vaak tientallen of honderden euro’s per jaar besparen.

Weer een persoonlijk voorbeeld: ik ben onlangs bij Ziggo overgestapt van 250Mbit/s internet + interactieve televisie naar het basispakket met daarin 50Mbit/s internet zónder interactieve televisie (je ontvangt nog wel 50 zenders via de kabel). Hiermee bespaar ik iedere maand 19,50 euro, oftewel 234 euro per jaar. Tel hierbij de retentiekorting uit #tip 2 op, en ik heb met één telefoontje 300 euro bespaard.

Het kan natuurlijk ook lonen om extra opties, zoals pakketten met daarin sport- of filmzenders, stop te zetten wanneer je deze niet meer genoeg gebruikt. Voor filmzenders zijn er vaak goedkopere en waarschijnlijk betere alternatieven te vinden in bijvoorbeeld Netflix of Amazon Prime. Sportzenders kun je uitzetten buiten het speelseizoen, of wanneer de competitie platligt door een griepvirus

Tip #4: Gebruik cashback-sites

Heb je uiteindelijk het goedkoopste internet- en televisieabonnement gevonden? Wacht dan nog heel even met afsluiten. Je kunt mogelijk nog wat meer korting scoren met behulp van cashback-acties!

Neem bijvoorbeeld een kijkje bij CashbackXL, waar je een overzicht met alle cashbacks voor internet, bellen en televisie kunt vinden.

Hier zie je dat verreweg de meeste aanbieders, zoals ook het eerdergenoemde Ziggo of Budget Alles-in-1, cashbacks bieden die kunnen oplopen tot ruim 100 euro bij de duurste abonnementen. Bij het afsluiten van een standaard abonnement kun je zo rond de 40 tot 50 euro cashback verwachten.

Om een cashback te kunnen ontvangen moet je je even aanmelden bij CashbackXL en de instructies volgen op de pagina van de door jou gekozen provider. Nadat je cashback is goedgekeurd en uitbetaald (dit kan een paar maanden duren) kun je het bedrag naar je eigen rekening laten overschrijven.

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *