Op jacht naar de goedkoopste zorgverzekering voor 2021

Op jacht naar de goedkoopste zorgverzekering voor 2021

Het is weer zover: alle zorgverzekeraars hebben afgelopen week hun premies voor het nieuwe jaar bekend gemaakt. Dat betekent dat jij weer op zoek kunt naar de goedkoopste zorgverzekering voor 2021. Om maximaal te kunnen besparen volg je het 5-stappenplan uit dit artikel.

Overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar is natuurlijk niet verplicht, maar het is tegenwoordig erg eenvoudig online te regelen én het levert je vaak een leuke besparing op. Dankzij de grote prijsverschillen tussen verzekeraars is vaak mogelijk om binnen een half uurtje tot honderden euro’s te besparen met een overstap.

Zit je al bij een goedkope zorgverzekeraar? Ook dan is er mogelijk nog iets regelen door slim om te gaan met je eigen risico, aanvullende verzekeringen en cashbacks.

Met de hieronder beschreven stappen vind je gegarandeerd de goedkoopste zorgverzekering voor 2021, afgestemd op jouw persoonlijke zorgwensen.

Stap 1: Gebruik een vergelijkingssite

Vergelijkingssites zijn ideaal om in één keer een duidelijk overzicht te krijgen van alle zorgverzekeringen. Zo hoef je zelf niet meer op zoek naar alle prijzen en polisvoorwaarden van de verschillende verzekeraars.

Om de goedkoopste zorgverzekering voor 2021 te vinden kun je bij een aantal vergelijkingssites terecht. Zelf gebruik ik meestal Zorgkiezer.nl, maar je kunt ook een kijkje nemen bij bijvoorbeeld Independer.nl of Pricewise.nl.

Hier vul je je leeftijd, geslacht en postcode in, en je krijgt een overzicht van alle (basis)verzekeringen die je kunt afsluiten. Even sorteren op de laagste prijs, en je ziet direct welke aanbieders het voordeligst zijn.

Sommige vergelijkingssites bieden een extraatje wanneer je de zorgverzekering via hun website afsluit. Zo krijg je bij Independer.nl een gratis tandongevallenverzekering, en geeft Zorgkiezer.nl gratis elektrische tandenborstels weg bij een nieuwe zorgverzekering.

Je kunt deze verzekeringen eventueel meteen afsluiten via de vergelijkingssite, maar doorloop altijd eerst de volgende stappen uit dit artikel. Er valt namelijk nog veel te besparen.

Let op: Controleer altijd of de door jou gekozen basisverzekering dekking biedt voor behandelingen bij ziekenhuizen in de omgeving. Met sommige budgetverzekeringen kun je slechts bij een beperkt aantal ziekenhuizen terecht.

Stap 2: Eigen risico bepalen

Wanneer je gebruik maakt van zorg, moet je altijd het eerste deel van de kosten uit eigen zak betalen vóórdat de zorgverzekeraar begint met vergoeden. Dit noemt men het eigen risico en bedraagt standaard €385.

Verzekeraars vinden het natuurlijk fijn om zelf zo min mogelijk uit te betalen, en geven je daarom een korting op de zorgverzekering als je het eigen risico verhoogt. Hier zit echter een maximum aan van €885. Wanneer je hiervoor kiest betaal je dus maximaal €500 méér uit eigen zak dan bij het standaard eigen risico.

In ruil voor deze verhoging van het eigen risico krijg je (in de meeste gevallen) een korting van ongeveer €20 per maand. Deze korting van €240 per jaar is de grootste potentiële besparing op je zorgverzekering.

Of het verhogen van het eigen risico voor jou geschikt is, is afhankelijk van twee vragen:

  • Kun je het maximale eigen risico van €885 eenvoudig ophoesten als dit nodig is?
  • Heb je de afgelopen jaren gemiddeld minder dan €625 (het break-even punt van maximaal eigen risico) aan zorg besteed?

Wanneer je beide vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, dan is het waarschijnlijk verstandig om gebruik te maken van het maximale eigen risico.

Let op: Je kunt natuurlijk pech hebben en juist komend jaar veel zorgkosten hebben. In dit geval betaal je bij het maximale eigen risico (inclusief de korting) ongeveer €260 méér dan wanneer je het standaard eigen risico had gekozen. Het verhogen van het eigen risico blijft daarmee altijd een gok.

Om de absoluut goedkoopste zorgverzekering voor 2021 te krijgen zet je het eigen risico op €885.

Stap 3: Aanvullende verzekeringen kiezen

De prijs van de basisverzekering kan snel omhoogschieten wanneer je kiest voor veel (dure) aanvullende verzekeringen. Denk hierbij aan extra verzekeringen voor de tandarts, brillen en fysiotherapie.

Veel mensen zetten deze aanvullende verzekeringen standaard aan omdat ze “toch wel naar de tandarts moeten”. Ze rekenen echter niet uit of dit financieel wel de meest verstandige keuze is.

Een voorbeeld: Het toevoegen van een eenvoudige tandartsverzekering waarmee je tot €250 aan mondzorg voor 75% vergoed krijgt, kost je op de goedkoopste basisverzekering meteen al €12,50 per maand extra. Om hier profijt van te hebben moet je minimaal €200 per jaar (75% vergoed = €150) aan tandartskosten maken.

Ga je slechts één- of tweemaal per jaar naar de tandarts voor een controle, en heb je niet vaak gaatjes? Dan kan het lonen om deze aanvullende tandartsverzekering niet te nemen.

Ook de andere aanvullende verzekeringen zijn in de meeste gevallen niet nodig, tenzij je zeker weet dat jij bepaalde zorg bovengemiddeld vaak nodig hebt.

Let op: De prijzen van tandartsverzekeringen kunnen sterk verschillen. Zo biedt verzekeraar Just een aanvullende tandartsverzekering aan voor slechts €6,50. Check daarom ook even de websites van interessante zorgverzekeringen om de exacte kosten te kunnen vinden.

Om de absoluut goedkoopste zorgverzekering voor 2021 te krijgen zet je alle aanvullende verzekeringen uit.

Stap 4: Betalen per jaar levert korting op

Bij de meeste verzekeraars krijg je de keuze om de zorgpremie per maand of per jaar te betalen.

Wanneer je ervoor kiest de gehele jaarpremie vooraf te betalen, krijg je vaak een kleine korting op het totaalbedrag. Deze korting bedraagt in de meeste gevallen 1% tot 2%. Dat klinkt schamel, maar betekent op een zorgpremie van vaak ruim €1.000 al snel een besparing van enkele tientjes.

Een extra tip: Wanneer je vóór 1 januari de gehele zorgpremie kunt betalen, bespaar je ook nog op de vermogensrendementsheffing. Afhankelijk van de hoogte van jouw vermogen kan dit je tot maximaal 1,7% over de totale zorgpremie opleveren.

Om de absoluut goedkoopste zorgverzekering voor 2021 te krijgen kies je voor betaling per jaar en betaal je het liefst vóór 1 januari.

Stap 5: Maak gebruik van cashbacks

Je hebt inmiddels de goedkoopste zorgverzekering voor 2021 weten te vinden, maar wacht nog even met afsluiten! Je kunt namelijk nog extra besparen met behulp van een cashback.

Om hiervan te profiteren kun je terecht bij CashbackXL.nl.

Wanneer je via deze website naar bijvoorbeeld Zorgkiezer.nl of Independer.nl surft om een zorgverzekering af te sluiten, krijg je respectievelijk €12,50 of €17,50 teruggestort op je rekening.

Het kan overigens ook lonen om op CashbackXL.nl te zoeken naar de zorgaanbieder die je op het oog hebt. Soms geven de zorgverzekeraars een nog hogere cashback wanneer je de polis direct bij hun afsluit. Zo bieden Ohra, Zorg en Zekerheid en United Consumers momenteel een cashback van maar liefst €50.

Om de absoluut goedkoopste zorgverzekering voor 2021 te krijgen gebruik je altijd een cashback.

Welke zorgverzekering kies ik zelf?

Na het doorlopen van de stappen ben ik zelf bij de nieuwe zorgverzekeraar jaaah. (onderdeel van ONVZ) uitgekomen. Met een maximaal eigen risico, geen aanvullende verzekeringen, jaarlijks betalen en een cashback van €17,50 komt de totaalprijs bij deze verzekeraar uit op €1.029.

Wanneer ik toch zou kiezen voor een aanvullende tandartsverzekering zou ik het voordeligst uit zijn bij Just (onderdeel van CZ) met een jaarpremie van €1.137.

Deel dit artikel:

3 reacties op “Op jacht naar de goedkoopste zorgverzekering voor 2021

  1. Niet meer piep, maar vooralsnog EXTRA ZEKUR. Vanwege aanvullend alternatief en tandarts, die bij losse modules elders duurder zijn voor ongeveer dezelfde dekking. Het blijft opletten met een naturapolis en (wijzigingen) gecontracteerden. Niet bepaald mijn ‘hobby’ en niet overal meegenomen in de vergelijkingen. Wellicht niets aan te verdienen. Als je voor de totaalprijs per jaar gaat, wat gebeurt er dan bij overlijden? Bijv. opname/kosten, geld kwijt of retour?

    1. Niet dat ik er ooit bij had stilgestaan, maar normaal gesproken wordt bij melding van overlijden de teveel betaalde premie door de verzekeraar teruggestort naar de bankrekening van de overledene/nabestaanden.

  2. Beste FireBlog 🙂

    Goede adviezen voor besparen bij je zorgverzekering. Ik stap al jaren elk jaar over. Ik gebruik zelf de zorgvergelijker van de consumentenbond omdat deze onafhankelijk is. De andere grote drie (Pricewise, independer en zorgkiezer willen nog wel eens verzekeraars/verzekeringen niet laten zien omdat ze daar zelf niets aan verdienen). Ook is het zaak om niet over te verzekeren. En soms, zoals Marie Loes schreef is het inderdaad goedkoper(zelfs zonder cashback) om naar een aanvullende verzekering combinatie te zoeken bv Unive heeft dit en ook Zekur. De meeste verzekeraars doen bv. alternatief, tandarts en orthodontie(tot 18 jaar) los. Je bent een half dagje soms een dag, ligt eraan hoe complex je zorgbehoefte is, aan het zoeken en vergelijken, maar het kan zeker minimaal een aantal tientjes tot honderden euros per jaar schelen. Mocht je een verzekering gevonden hebben, dan zou ik hem dubbel checken en door hem door alle 4 de zorgvergelijkers te gooien en natuurlijk afsluiten via een cashbacksite 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *