5 soorten FIRE: hoe bereik jij financiële onafhankelijkheid?

5 soorten FIRE: hoe bereik jij financiële onafhankelijkheid?

De Nederlandse FIRE-community is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Steeds meer mensen proberen financiële onafhankelijkheid te bereiken door voldoende vermogen op te bouwen. Niet iedereen bereikt financiële onafhankelijkheid echter op dezelfde manier en in dezelfde mate, waardoor er verschillende soorten FIRE ontstaan zijn.

FIRE is de afkorting voor Financial Independence Retire Early. In het Nederlands zou je kunnen zeggen dat men streeft naar financiële onafhankelijkheid, om zo eerder met pensioen te kunnen. Dit kun je bereiken door een grote hoeveelheid geld bij elkaar te sparen, dit bijvoorbeeld te beleggen en hieruit voldoende rendement halen om van te kunnen leven.

Het bedrag dat je hiervoor nodig hebt, verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Ook niet iedereen is daadwerkelijk van plan om voluit te blijven werken totdat het streefbedrag bereikt is en men met (vervroegd) pensioen kan gaan.

Er bestaat dan ook niet één juiste manier voor het bereiken van financiële onafhankelijkheid. Daarom behandel ik in dit artikel 5 bekende soorten FIRE. Mogelijk zit er iets bij dat bij jou past.

Standaard FIRE

Veruit de meeste mensen die streven naar financiële onafhankelijkheid willen na hun pensionering kunnen doorleven op hetzelfde niveau als voorheen. De maandelijkse uitgaven worden dus niet verhoogd of verlaagd nadat men stopt met werken.

Vaak wordt voor het berekenen van een FIRE-bedrag – het bedrag waarmee men kan stoppen met werken – de 4%-regel gebruikt: om jezelf financieel onafhankelijk te kunnen noemen moet 4% van je vermogen hoger zijn dan je jaarlijkse uitgaven. Om het streefbedrag gemakkelijker te berekenen kun je je jaaruitgaven met 25 vermenigvuldigen. Wanneer je nu bijvoorbeeld €30.000 per jaar uitgeeft, moet je €750.000 bij elkaar sparen voordat je kunt stoppen met werken.

Hoewel de 4%-regel in de Nederlandse situatie volgens sommigen niet voldoet (het zou eerder 3% moeten zijn), houd ik dat standaard getal voor het gemak even aan.

Fat FIRE

Fat FIRE is een vorm van financiële onafhankelijkheid waarbij je het er na je pensionering flink van wilt gaan nemen. Na jaren werken, zuinig leven en sparen wil je je uitgaven juist (fors) verhogen en écht van het leven gaan genieten. Misschien wil je de rest van je leven op een tropisch eiland doorbrengen, met de mooiste sportwagens voor de deur en dagelijks genieten van de beste restaurants.

Om het leven van je dromen te kunnen financieren heb je in dit geval misschien wel €200.000 per jaar nodig. Hiervoor is volgens de 4%-regel een vermogen van €5.000.000 nodig. Het duurt daardoor, tenzij je een erg hoog inkomen hebt, erg lang om Fat FIRE te kunnen bereiken.

Fat FIRE wordt niet vaak besproken in de Nederlandse FIRE-community. Waarschijnlijk is dit vooral omdat men hier juist streeft naar minder consumeren. Het onnodig uitgeven van veel geld aan luxeproducten hoort hier niet bepaald bij.

Lean FIRE

Lean FIRE is het tegenovergestelde van Fat FIRE.

Men beperkt hierbij hun uitgaven tot een minimum om maar eerder te kunnen stoppen met werken. Zo zou iemand die Lean FIRE nastreeft kunnen gaan wonen in een camper, of zelfs verhuizen naar een land waar je veel goedkoper kunt leven. Kun je misschien extra besparen door iedere dag bonen en rijst te eten? Doen!

Hoewel voor het bereiken van Lean FIRE een kleiner vermogen nodig is en je daardoor mogelijk veel eerder kunt stoppen met werken, is deze minimalistische levensstijl niet voor iedereen weggelegd. Vooral niet wanneer je vóórdat je stopt met werken nog een ‘normaal’ uitgavenpatroon hebt.

Stel dat je dankzij je zuinige levensstijl slechts €10.000 per jaar hoeft uit te geven, dan ben je al financieel onafhankelijk met een vermogen van €250.000.

Barista FIRE

Bij Barista FIRE ben je in feite niet volledig financieel onafhankelijk. Een groot gedeelte van je inkomen haal je uit het opgespaarde vermogen, maar je blijft parttime werken om dit inkomen aan te vullen.

De term Barista FIRE heeft zijn naam te danken aan Amerikanen die een bijbaantje hebben bij Starbucks. Ze werken daar als Barista. Niet alleen om hun inkomen aan te vullen tot het gewenste niveau, maar ook om te profiteren van de zorgverzekeringen die je als werknemer bij Starbucks automatisch ontvangt.

Natuurlijk kun je ook een andere bijbaan hebben om jezelf Barista FIRE te kunnen noemen.

Deze variant van financiële onafhankelijkheid is natuurlijk veel sneller te bereiken dan standaard FIRE. Je moet nog altijd wat werken, maar dan in een veel rustiger tempo. Voor mensen die na hun ‘pensioendatum’ toch al niet stil willen gaan zitten, is dit een interessante optie.

Coast FIRE

Coast FIRE is ook een vorm van financiële onafhankelijkheid waarbij je het op dit moment nog niet daadwerkelijk bent. Je hebt in dit geval echter al genoeg vermogen opgebouwd om dit te laten doorgroeien tot je gewenste bedrag, zonder dat je nog extra hoeft te sparen.

Stel bijvoorbeeld dat je 50 jaar oud bent en op dit moment €800.000 bij elkaar hebt weten te sparen. Je doel is om met 60 jaar te kunnen stoppen met werken, en daarvoor heb je €1.000.000 nodig. Zelfs met een zeer matig rendement van 2.5% per jaar zou je het streefbedrag al op tijd bereiken.

In dit geval ben je nu al Coast FIRE, aangezien je niet meer hoeft te sparen om uiteindelijk financieel onafhankelijk te worden.

Vermoed je dat jijzelf misschien al Coast FIRE bent? Met deze eenvoudige rekenmachine kun je kijken hoeveel eindkapitaal je opbouwt met je huidige vermogen.

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *