FIRE: Financiële onafhankelijkheid

FIRE: Financiële onafhankelijkheid

Het is inmiddels een aantal jaar geleden dat ik bij de aanvraag van een pensioenspaarrekening werd geconfronteerd met de harde waarheid over mijn pensioenleeftijd. Uit de rekenmodule kwam een AOW-leeftijd tevoorschijn van 70.9 jaar. Het zien van dit cijfer gaf het startschot voor mijn reis richting financiële onafhankelijkheid.

Nu is deze leeftijd dankzij het nieuwe pensioenakkoord iets naar beneden bijgesteld, maar volgens de overheid zouden mijn generatiegenoten nog altijd jaren langer moeten doorwerken dan de huidige pensionado’s.

Werken tot je 70e… De meeste Nederlanders willen er liever niet over nadenken en zetten stug door, wetende dat er weinig aan te veranderen valt. Dat neemt helaas niet weg dat praktisch álle goede levensjaren, waarin je je nog gezond genoeg voelt om leuke dingen te ondernemen, worden doorgebracht op kantoor.

Maar… het kan gelukkig ook anders!

In diezelfde periode ontdekte ik dat er in de Verenigde Staten al jaren werd geschreven over het zogenaamde ‘FIRE’-fenomeen, in Nederland ook wel bekend als Financiële Onafhankelijkheid (FO). Op populaire weblogs zoals www.mrmoneymustache.com (MMM) en het bijbehorende forum zijn inspirerende verhalen te lezen over mensen die op eigen kracht vele jaren van hun pensioendatum weten af te snoepen.

Mijn interesse was direct gewekt en als een bezetene heb ik binnen een week tijd de honderden artikelen van MMM verslonden. Hoewel ik natuurlijk liever heb dat je nog even op Fireblog.nl blijft hangen, kan ik je niet genoeg aanraden om hetzelfde te doen.

Inmiddels is het fenomeen ook overgewaaid naar Nederland, en zie je in de media steeds vaker verhalen langskomen over mensen die financiële onafhankelijkheid nastreven, of al langer van het vrije leven aan het genieten zijn.

Wat is financiële onafhankelijkheid?

Financiële onafhankelijkheid houdt in dat je niet langer afhankelijk bent van een loonstrookje om rond te komen. Je haalt als FO’er voldoende passieve inkomsten uit investeringen (bijvoorbeeld beleggingen en verhuur van vastgoed) om in al je levenskosten te voorzien.

Op het moment dat de passieve inkomsten groter zijn dan de uitgaven, ben je vrij. Je kunt dan zelf beslissen hoe je het leven verder wilt gaan inrichten. Als je tegen die tijd nog altijd geniet van jouw droombaan: lekker doorgaan! Je kunt echter ook direct je baas trakteren op een ontslagbrief, en beginnen met een levenslange vakantie.

Daar moet je zeker miljonair voor zijn…

Ik hoor je denken: ‘Dat klinkt leuk, maar hiervoor zijn toch bergen geld nodig?’

En daarin heb je gelijk.

Om te kunnen leven van het rendement uit je vermogen heb je ongeveer 30 keer je jaarlijkse uitgaven in vermogen nodig. Wanneer je op dit moment € 20.000 per jaar aan uitgaven hebt, ben je financieel onafhankelijk met een vermogen van € 600.000. Zulke bedragen zijn voor veel mensen – vooral voor starters op de arbeidsmarkt – maar moeilijk te bevatten.

Let wel op: Met dit soort bedragen kun je in principe vanaf jonge leeftijd tot aan je sterfbed zonder baan door het leven gaan. Als je slechts een paar vrije jaren tot een pensioenuitkering hoeft te overbruggen, heb je véél minder vermogen nodig om te kunnen stoppen met werken. Dit wordt in een later artikel nader behandeld.

Meer lezen over de berekening die wordt gebruik voor het benodigde vermogen waarmee je financieel onafhankelijk bent, kun je in de post: Wanneer ben jij financieel onafhankelijk?

Dat kan toch niet met een modaal salaris?

Dat kan wel! Hoewel financiële onafhankelijkheid helaas niet voor iedereen is weggelegd, is het voor werkenden met een modaal salaris (of hoger natuurlijk) heel goed mogelijk om ruim voor je officiële AOW-datum te stoppen met werken.

Misschien is het niet voor iedereen mogelijk om de kantoorbaan voor hun 40e vaarwel te zeggen. Máár als je zonder veel moeite 5, 10 of 20 jaar eerder kunt stoppen met werken, is dat best lekker meegenomen toch?

Ok, kom maar op…

Om de weg naar financiële onafhankelijkheid echt goed te kunnen doorgronden zul je nog enkele korte artikelen moeten lezen. Hierin wordt in meer detail uitgelegd welke praktische stappen je kunt nemen om een rijker, maar vooral ook vrijer leven te kunnen krijgen.

Ik beloof je dat de kennis over financiële onafhankelijkheid, wanneer het kwartje eenmaal valt en je inziet wat voor verandering dit voor je leven kan betekenen, een zeer positieve invloed op jouw financiële toekomst én humeur zal hebben. Ga dus snel verder met de onderstaande artikelen!

Lees verder op:

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *