Het wonder van rente op rente

Het wonder van rente op rente

Albert Einstein noemde het ooit het 8e wereldwonder. Hij had het over compound interest, maar in Nederland noemen we het ook wel het wonder van rente op rente. Wat is dit bijzondere effect, en hoe kan het je helpen om meer vermogen op te bouwen?

In de FIRE-community wordt vaak gesproken over ‘je geld voor je laten werken’. Hiermee wordt verwezen naar het rente-op-rente effect.

Het wonder van rente op rente houdt in dat iedere gespaarde Euro die je investeert zijn eigen Euro’s gaat verdienen. Zonder dat jij er nog iets voor hoeft te doen. Dit gebeurt in de vorm van rente op bijvoorbeeld spaargeld, of rendement en dividenduitkeringen voor aandelen.

Een voorbeeld bij 7% rente (het historische rendement op aandelen):

 • Je investeert € 100
 • Na het eerste jaar heb je € 107
 • Na het tweede jaar heb je niet € 114 maar (€ 107 * 1.07 =) € 114.50
 • Na tien jaar is je investering € 197 waard

Het wonder van rente op rente betekent dus dat een geïnvesteerde Euro, op basis van het historisch verwachte rendement, iedere tien jaar in waarde verdubbeld. En dat gebeurt wéér de tien jaar erna, en wéér de tien jaar daarna!

Dit brengt ons tot een verbluffende conclusie: Wanneer je op je twintigste verjaardag een bedrag van € 1.000 investeert, en hier tot aan je AOW-leeftijd van +-70 jaar niet meer naar zou omkijken, dan zou het bedrag bij een rendement van 7% zijn gegroeid tot maar liefst € 30.000.

Visuele weergave van het rente-op-rente effect
Grafiek afkomstig van berekenhet.nl

Dit toont duidelijk aan dat het loont om zo vroeg mogelijk in je leven te investeren. Een Euro ingelegd op je twintigste is namelijk tweemaal zoveel waard als dezelfde Euro op je dertigste.

Hoeveel vermogen je met behulp van het rente op rente effect kunt opbouwen door te besparen op je maandelijkse uitgaven lees je in het artikel Hoeveel kun jij besparen?

De regel van 72

Om te berekenen hoelang het duurt voordat een investering in waarde verdubbelt, wordt ook vaak gebruik gemaakt van de regel van 72. Dit simpele rekensommetje werkt als volgt:

Deel het getal 72 door het rendement dat je denkt te behalen, en je hebt de verdubbeltijd van je vermogen.

 • Bij 10% rendement duurt het 7.2 jaar (72 / 10%) om te verdubbelen
 • 8% rendement: 9 jaar (72 / 8%)
 • 5% rendement: 14.4 jaar (72 / 5%)
 • 2% rendement: 36 jaar (72 / 2%)

De regel van 72% heeft in sommige gevallen een kleine afwijking, maar biedt je een snelle manier om te berekenen hoe snel je geld ongeveer verdubbelt bij een specifiek rendement.

Deel dit artikel:

2 reacties op “Het wonder van rente op rente

 1. Interessant artikel!

  Misschien alleen wel even het voorbeeld controleren, want met een eenmalige inleg van 100 euro tegen 7% rente per jaar het je na twee jaar 100 * 1.07 * 1.07 = 114,49 euro, en niet 118,50 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *