Hoeveel kun jij besparen?

Hoeveel kun jij besparen?

Pak je huishoudboekje en rekenmachine erbij, want we gaan bekijken hoeveel geld een besparing je op de langere termijn kan opleveren! En geloof me: Dat is vaak verrassend veel. Als je graag financieel onafhankelijk wilt worden is het niet de vraag óf, maar hoeveel jaren eerder je kunt stoppen met werken. Hoeveel kun jij besparen?

Het besparen op je maandelijkse uitgaven is, zeker in het begin van je reis richting financiële onafhankelijkheid, de beste manier om vermogen op te bouwen.

Daarnaast is het de makkelijkste manier om de verhouding tussen het maandelijkse spaarbedrag en je inkomen, de allesbepalende spaarquote, te verhogen. Op je inkomen heb je – wanneer je in vast dienstverband bent – weinig invloed, maar op je uitgaven valt meestal wel iets te besparen.

Extra fijn is het dan ook dat het verlagen van je uitgaven één groot voordeel heeft ten opzichte van het verhogen van je inkomsten.

Het verminderen van uitgaven heeft dubbel effect

Wanneer je bespaart op je maandelijkse uitgaven sla je twee vliegen in één klap:

 • Je verhoogt je maandelijkse spaarbedrag, waardoor je sneller kunt sparen richting financiële onafhankelijkheid.
 • Je verlaagt je maandelijkse uitgaven permanent, waardoor je minder vermogen nodig hebt om jezelf financieel onafhankelijk te kunnen noemen.

Een uitgavenverlaging van 100 euro heeft hiermee tweemaal zoveel effect als een loonsverhoging van 100 euro, en is vaak veel gemakkelijker voor elkaar te krijgen!

Kleine kosten, grote besparing

Om je een beter beeld te geven van de invloed die kleine (en grote) besparingen op je financiële toekomst hebben, vind je hieronder enkele alledaagse voorbeelden. In de voorbeelden gaan we er vanuit dat je de besparing zou beleggen in een wereldwijd gespreid beleggingsfonds met een historisch rendement van 7%.

Wat voorbeelden:

 • In het huishoudboekje valt je op dat je iedere maand wel erg veel uitgeeft aan boodschappen. Je besluit vaker huismerkproducten te kopen en bespaart hiermee € 50 per maand. Dankzij deze beslissing bespaar je in een periode van 10 jaar tijd een bedrag van € 8.650.
 • Je hebt de gewoonte om iedere werkdag te lunchen in de kantine. Je geeft hier gemiddeld € 5 per dag aan uit, terwijl een zelfgemaakte lunch die je van huis had kunnen meenemen je slechts € 1 kost. Dit kost je per week € 20 extra. In 10 jaar tijd loopt dit bedrag op tot een mogelijke besparing van € 15.040.
 • Je hebt dankzij je goede prestaties op werk een loonsverhoging én een betere positie gekregen. Je vindt dat daar wel een nieuwe auto bij past. De maandelijkse kosten (afschrijving, verzekering etcetera) van de nieuwe auto zijn per maand 200 euro hoger dan die een tweedehands model van een paar jaar oud. Na 10 jaar tijd heeft deze keuze je € 34.600 gekost.

Om zelf uit te rekenen hoeveel een besparing je na 10 jaar oplevert doe je het volgende:

 • Een maandelijkse besparing vermenigvuldig je met 173
 • Een wekelijkse besparing vermenigvuldig je met 752

Hoeveel kun jij besparen? Indrukwekkend veel!

Het vermogen dat je kunt opbouwen dankzij een maandelijkse besparing is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de inflatie en het rendement dat je behaalt op beleggingen.

Daarnaast is vooral tijd een belangrijke factor. Hoe eerder je begint met sparen, hoe hoger het bedrag dat je uiteindelijk opbouwt. Dit wordt veroorzaakt door het wonder van rente op rente.

We gaan in de onderstaande berekening uit van de volgende situatie:

 • Je hebt nog geen vermogen
 • De besparing is permanent: de maandelijkse besparing blijft gelijk over de hele periode
 • Op beleggingen haal je een rendement van 7%
 • We houden rekening met de vermogensrendementsheffing (wetgeving 2019)

Aangezien het wordt afgeraden om te beleggen voor uitgaven die je binnen 10 jaar verwacht, is dat de minimale periode die we bekijken.*

De te verwachten vermogensopbouw:

Invloed besparing op de vermogensopbouw

*Mocht je de vermogensopbouw over een andere periode willen berekenen, dan kan dat met een simpele online rekenhulp. Vul hierbij de maandelijkse periodieke inleg (besparing) in, kies een verwacht rendement en de gewenste looptijd.

‘Wacht… Ik kan zelfs miljonair worden?’

Ja, dan kan. Zoals je ziet heb ik de potentiële miljonairs onder ons al uitgelicht in de tabel hierboven.

Spaar 1000 euro per maand, investeer dit bedrag iedere maand in een wereldwijd gespreid beleggingsfonds en je hebt een realistische kans dat je binnen 30 jaar een tweede punt aan je vermogen kunt toevoegen! Met een bescheidener maandelijks spaarbedrag van 500 euro ben je waarschijnlijk binnen 40 jaar miljonair. Met 250 euro per maand duurt het 50 jaar.

Natuurlijk moet vermeld worden dat in het verleden behaalde resultaten op de beurs geen garanties bieden voor de toekomst. Besparen op je maandelijkse uitgaven geeft je echter wel een garantie op een financieel gezondere toekomst, en de beste kansen op het behalen van financiële onafhankelijkheid.

Hoe nu verder?

Ik hoop dat dit artikel, net zoals bij mij het geval was toen ik voor het eerst las over de invloed van relatief kleine besparingen op je toekomstige vermogen, een echte eye-opener voor je is.

Als je nog geen huishoudboekje met daarin al je inkomsten en uitgaven hebt gemaakt, is dit een goed moment om dit te doen. Hiermee is het gemakkelijker om niet-noodzakelijke uitgaven op te sporen, waarop bespaard kan worden.

Kijk kritisch naar je maandelijkse budget, want zoals je ziet kan iedere bespaarde euro je véél opleveren in de toekomst.

Om je te helpen je maandelijkse spaarbedrag naar een hoger niveau te tillen, zullen er regelmatig nieuwe bespaartips op deze website verschijnen. Daarnaast zal tot in detail worden uitgelegd hoe de rest van jouw traject richting financiële onafhankelijkheid kan worden vormgegeven.

Lees verder op:

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *