Leren van miljonairs: 7 lessen voor succes

Hoe hebben miljonairs hun grote vermogen weten op te bouwen? En wat doen ze met al dit geld? Door te kijken naar het leven van miljonairs kun je veel leren over het opbouwen van een goede financiële toekomst. In dit artikel vind je 7 lessen die je kunt leren van miljonairs.
Misschien wel één van de meest interessante financiële boeken van de afgelopen decennia is The Millionaire Next Door. Voor dit boek hebben schrijvers Thomas J. Stanley en William D. Danko een grote groep Amerikaanse (multi-)miljonairs ondervraagd over hun financiële gedrag. Zo krijgen we een uniek inkijkje in het leven van de allerrijksten onder ons.
Uit de gegeven antwoorden blijkt dat miljonairs zich op financieel vlak verrassend vergelijkbaar gedragen. De financiële eigenschappen van miljonairs verklaren dan ook voor een groot deel wáárom deze mensen zo rijk zijn geworden.
De bevindingen uit The Millionaire Next Door kunnen worden samengevat tot 7 levenslessen die je kunt leren van miljonairs. Mocht je het hele boek niet willen lezen (zeker wel doen, want het is een echte eye-opener), dan vind je hieronder enkele conclusies.
1. Miljonairs leven onder hun stand
De gemiddelde miljonair herken je niet wanneer je hem of haar op straat tegenkomt. Ze gedragen zich namelijk niet als miljonairs (of zoals wij ons dat voorstellen) en kleden zich niet als miljonairs. Miljonairs leven en gedragen zich meestal ‘onder hun stand’.
De meeste miljonairs zijn rijk geworden door minder uit te geven dan ze verdienen. Ze zijn altijd zuinig geweest, waardoor ze een groot vermogen konden opbouwen. Deze ingebakken gewoonte tot zuinigheid verdwijnt niet zomaar na het passeren van je eerste paar miljoen euro’s op de bank.
Veruit het grootste gedeelte van de ondervraagde miljonairs woont dan ook in een normaal huis in een normale wijk, rijdt rond in een middenklasse auto en draagt het liefst zijn zondagse kloffie.
2. Miljonairs geven weinig om status
Je kent vast wel iemand die ieder jaar de allernieuwste iPhone koopt om daarmee indruk te maken op andere mensen. Veel mensen zijn geneigd om (te) dure producten te kopen om hun omgeving te laten zien hoe welgesteld ze zijn. Ze streven hiermee naar meer status binnen de groep.
De echt rijken doen juist het tegenovergestelde.
De meeste miljonairs proberen niet te pronken met de allernieuwste sportwagens of de meest extravagante juwelen. Ze hechten weinig waarde aan dure aankopen waarmee je indruk zou kunnen maken. In plaats daarvan hecht een miljonair meer waarde aan goede prestaties die hij of zij geleverd heeft. Een miljonair is dus niet trots op wat hij kan kopen, maar op wat hij heeft bereikt in zijn leven.
3. Miljonairs gebruiken hun tijd verstandiger
Miljonairs maken extra tijd en energie vrij om te leren hoe ze hun vermogen kunnen laten groeien. Uit het onderzoek blijkt dat de rijken ruim tweemaal zoveel tijd besteden aan het plannen van hun financiële toekomst dan ‘gewone’ mensen. Ze werken harder aan vooruitgang in hun carrière, besteden meer tijd aan financiële planning en onderzoeken de beste manieren om hun vermogen te investeren.
Jij, als toekomstige miljonair, zou kunnen beginnen met het opstellen van een huishoudboekje. Zo krijg je inzicht in je eigen financiële situatie, en kun je wellicht uitgaven vinden waarop je kunt besparen. Daarna zou je de tijd kunnen nemen om je te verdiepen in mogelijke investeringen, zoals bijvoorbeeld indexbeleggen, om je bespaarde vermogen op termijn te laten groeien.
Kortom: besteed wat minder tijd aan het kijken van televisie en het volgen van social media, en wat meer tijd aan jouw financiële toekomst.
4. Miljonairs hebben een goede carrière gekozen
Dit punt is vrij vanzelfsprekend: het is veel gemakkelijker om miljonair te worden wanneer je kiest voor een carrière als hartchirurg, dan voor degene die kiest voor een leven als schoonmaker.
Uit het onderzoek blijkt dat vrijwel alle miljonairs hebben gekozen voor een studie of een carrièrepad waarmee veel geld valt te verdienen. Je komt veel miljonairs tegen die actief zijn in de financiële sector, consultancy, vastgoed of het medische wereldje. Ook hebben opvallend veel miljonairs hun eigen bedrijf opgezet.
5. Miljonair worden doe je op eigen kracht
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft veruit het grootste gedeelte van mensen met meer dan een miljoen op de bank deze mijlpaal geheel op eigen kracht bereikt. Mensen die miljonair zijn geworden (en gebleven) dankzij een erfenis of grote schenking van hun ouders vormen slechts een klein percentage.
De grootste groep self-made miljonairs heeft dit bereikt door simpelweg hun leven lang hard te werken, minder uit te geven dan ze verdienen en het overgebleven geld slim te investeren.
6. Miljonairs leren hun kinderen ook financieel zelfstandig te worden
Zoals het vorige punt al doet vermoeden worden kinderen die veel financiële steun krijgen van hun ouders uiteindelijk minder vaak financieel zelfstandig. Deze groep blijft vaak een groot deel van hun leven afhankelijk van hun ouders, en moet uiteindelijk maar hopen op een mooie erfenis om hun (te luxe) levensstijl voort te kunnen zetten.
De mensen die op eigen kracht miljonair zijn geworden, geven hun levenslessen door aan hun kinderen. De kinderen van miljonairs zijn dan ook vaker financieel zelfstandig dan kinderen van ouders die zelf altijd boven hun stand geleefd hebben.
7. Miljonairs grijpen financiële kansen met beide handen aan
Miljonairs zijn meer dan anderen bereid om risico’s te lopen wanneer een ogenschijnlijk goede financiële kans zich aandoet. Zo zullen ze eerder een eigen bedrijfje beginnen wanneer ze kansen zien op een nieuwe, veelbelovende markt. Deze kansen lijken ze ook beter en sneller te herkennen dan de doorsnee persoon.
Natuurlijk beschikt niet iedereen over de moed om zomaar in het diepe te springen, maar het kan dus zeker lonen om iets meer risico te nemen bij de volgende financiële kans die zich aandient.
Meer leren van miljonairs?
Dit artikel is gebaseerd op de bevindingen uit het boek The Millionaire Next Door. Dit boek is verkrijgbaar via Bol.com.