Mijn maandelijkse uitgaven op een rijtje

Mijn maandelijkse uitgaven op een rijtje

Als blogger over financiële onafhankelijkheid is het natuurlijk niet meer dan logisch dat ik zelf ook een beetje zuinig leef. In dit artikel krijg je daarom inzicht in al mijn maandelijkse uitgaven. Beoordeel zelf of ik op de goede weg ben. Zie jij nog slimme mogelijkheden om op deze uitgaven te besparen? Laat het me dan vooral weten in de reacties.

Ik heb mijn digitale huishoudboekje erbij gepakt en bekeken wat ik in totaal tussen juli 2019 en juli 2020 heb uitgegeven, en waar dit bedrag precies aan besteed is.

Hieronder vind je het complete overzicht van al mijn gemiddelde uitgaven per maand. Je ziet hier enkel de uitgaven van één persoon (mij). Een aantal gezamenlijke kosten, zoals de huur van het huis dat ik samen deel met mijn vriendin, is dan ook gehalveerd. De bedragen zijn afgerond op €5.

Mijn maandelijkse uitgaven

UitgaveBedrag (per maand)
Huur€590
Gemeentelijke belastingen€40
Gas, water en licht€75
Woon- en aansprakelijkheidsverzekering€10
Boodschappen€130
Zorgverzekering€100
Overige zorg (tandarts en lenzen)€20
Vervoer€60
Vakanties en uitjes€50
Cadeau’s en kleding€25
Mobiele telefonie€20
Internet en televisie€20
Streaming diensten€5
Overige uitgaven€95
Totaal€1.240

Een totaalbedrag van €1.240 per maand betekent dat mijn jaarlijkse uitgaven net iets onder de €15.000 blijven.

Daar ben ik dik tevreden mee, aangezien ik in voorgaande jaren toch wel een paar duizend euro hoger zat. Een verhuizing in 2018 en de bijkomende aanschaf van nieuwe inrichting verklaart hier het grootste deel van het verschil. De meeste uitgaven waren al redelijk geoptimaliseerd, dus echt veel zuiniger ben ik de laatste jaren niet meer geworden.

Om je nog meer inzicht te geven in mijn uitgavenpatroon, heb ik hieronder de verschillende kostenposten verder nader toegelicht.

Wonen

Met een totaalbedrag van ruim €700 per persoon is onze huurwoning verreweg de grootste kostenpost op het lijstje. Meer dan de helft van mijn totale maandelijkse uitgaven gaan op aan de huur, gemeentelijke belastingen, G/W/L en de woonverzekering.

Ik woon samen met mijn vriendin in een ruime eengezinswoning met kleine tuin in één van de leukste, maar helaas ook duurste gemeenten van Nederland. De huurprijs van in totaal bijna €1.200 lijkt voor mensen buiten de randstad misschien hoog, maar inmiddels huur je voor hetzelfde bedrag net aan een flatje van 50m2 in deze buurt. We prijzen onszelf dus nog gelukkig met deze woning.

Het huurhuis zelf stamt uit de jaren ’30 en isolatie valt helaas nergens te bekennen, wat weer een hoge energierekening met zich meebrengt. Van de vorige bewoners (stel met één kind) heb ik vernomen dat zij in dit huis meer dan €350 per maand aan G/W/L kwijt waren. Gelukkig verbruiken wij aanzienlijk minder. Mede dankzij de toevoeging van een flinke lading tochtstrips hebben we de kosten voor gas, elektriciteit en water terug weten te brengen tot €150 per maand.

Op de kostenpost voor wonen valt natuurlijk nog veel te besparen. We kunnen uiteindelijk naar een goedkopere gemeente verhuizen of ergens een (kleiner) huisje kopen. De komende jaren zitten we hier echter, vooral in verband met het werk van mijn vriendin om de hoek, prima in dit huurhuis.

Boodschappen

De boodschappen zijn mijn domein. Aangezien ik thuis werk en mijn vriendin de hele dag op kantoor zit, doe ik vrijwel alle dagelijkse boodschappen. Hierbij maak ik volop gebruik van deze 10 tips om te besparen op de boodschappen.

Ondanks alle – in mijn ogen onnodige – speciale fruitsoorten, salades, zaden, noten en andere exotische aankopen die mijn vriendin toch nog het huis in smokkelt, geven we €130 per persoon uit aan de maandelijkse boodschappen. Hierin zitten alle aankopen van supermarkten, speciaalzaken, markten en drogisterijen.

Als ik het helemaal zelf voor het zeggen zou hebben, zou ik het maandelijkse bedrag gemakkelijk naar 100 euro terug kunnen brengen. Nadeel is dan wel dat ik het aan de stok krijg met mijn vriendin.

Volgens de statistieken van het Nibud zou een stel van onze leeftijd maandelijks €380 aan voeding uitgeven. Hoewel me dat aan de erg hoge kant lijkt, voel ik me door deze cijfers toch nog wel lekker zuinig.

Zorg

Ook op de zorgkosten valt ieder jaar tientallen euro’s te besparen door gebruik te maken van enkele handige tips.

Voor een simpele zorgverzekering met daarbij het maximale eigen risico van €885 betaal ik maandelijks net iets meer dan €100. De zorgpremie betaal ik in één keer vooraf aan het begin van het jaar, zodat je ook nog 2% extra korting krijgt op het totaalbedrag.

Kosten voor het bezoek aan de tandarts en een lenzenabonnement worden niet volledig door mijn verzekering gedekt. Dit heeft me de afgelopen jaren ongeveer €20 extra per maand gekost. In totaal komen de kosten voor zorg daarmee uit op €120 per maand.

Het bedrag voor zorg kan natuurlijk wel hoger uitvallen wanneer ik onverwacht gebruik moet maken van het hogere eigen risico. Gelukkig is dit nog nooit gebeurd.

Vervoer

Ik rijd zelf geen auto. Heb ook niet eens een rijbewijs. Doordeweeks verplaats ik me altijd op de fiets, en in het weekend maakte ik voorheen gebruik van het openbaar vervoer voor bezoekjes aan vrienden en familie.

Mijn vriendin heeft echter sinds vorig jaar een kleine, zuinige auto die we gebruiken voor dit soort weekendtripjes. Ik betaal natuurlijk wel mee aan de benzine en het onderhoud van deze auto.

Gemiddeld geef ik daarmee €60 per maand uit aan vervoer. Voordat we een auto hadden was dit misschien de helft. Autorijden is een dure hobby.

Vakanties en uitjes

Ik ben eerlijk gezegd niet echt een vakantiemens, en hoef niet persé twee maanden op een tropisch eiland door te brengen om een beetje tot rust te komen. Doe mij dan maar een weekje weg in Nederland of in één van onze buurlanden waar je binnen een dagje naartoe kunt rijden.

Natuurlijk hoeven vakanties dan ook niet veel te kosten. Een betaalbaar huisje via Airbnb regelen en zo veel mogelijk je eigen maaltijden koken helpen je al goed op weg. Zo kun je als stelletje gemakkelijk een week in het buitenland doorbrengen voor minder dan €500.

Het afgelopen jaar ben ik twee keer een week op vakantie geweest. Daarnaast nog enkele weekenden op stap, en een paar dierentuinen en musea (gratis met gekregen museumkaart) bezocht. In totaal was ik aan deze vakanties en uitjes gemiddeld €50 per maand kwijt.

Cadeau’s en kleding

Je zal je misschien afvragen waarom ik cadeau’s en kleding onder dezelfde categorie schaar.

Dat zit zo: ik koop eigenlijk vrijwel nooit kleding, maar zorg ervoor dat ik deze cadeau krijg op feest- en verjaardagen. Een paar nieuwe sokken met kerst, onderbroeken voor valentijnsdag en een nieuwe broek of schoenen op mijn verjaardag.

Voor mij een win-win situatie. Ik krijg altijd een praktisch cadeau dat ik goed kan gebruiken én ik hoef nooit lang over een wensenlijstje na te denken. Ik kijk gewoon even in mijn kledingkast naar wat er op begint te raken.

Natuurlijk is het wel noodzakelijk om cadeautjes voor anderen te kopen, om te voorkomen dat de toestroom aan kleding ineens stilvalt 😉 Gemiddeld geef ik hier ongeveer €25 per maand aan uit.

Abonnementen

In totaal betaal ik €45 per maand aan abonnementen voor internet, televisie en entertainment.

Allereerst is er een abonnement voor mobiele telefonie. Deze kost in totaal €19 per maand en bestaat uit een eenvoudig sim-only abonnement met een toestelaflossing van €10 per maand.

Een pakket voor Internet en (kabel)televisie nemen we af bij Ziggo. Hier hebben we onlangs een mooie korting geregeld dankzij het opzeggen van Interactieve TV en door telefonisch om een retentiekorting te vragen. In plaats van de standaard €53 euro betalen we hierdoor slechts €40 per maand, ofwel €20 per persoon.

Daarnaast hebben we een Amazon Prime abonnement van €3 per maand én een Netflix abonnement van €8. Deze laatste overweeg ik op te zeggen.

Overige uitgaven

Onder ‘overige uitgaven’ heb ik alle losse uitgaven samengebracht die niet echt bij één van de andere categorieën passen.

Hier zitten onder andere grotere uitgaven tussen zoals de aanschaf van een nieuwe wasmachine, afschrijvingen op de auto, een nieuwe barbecue en de tientallen planten en frutsels die mijn vriendin door het huis en de tuin heeft verspreid.

Wanneer ik alle overige uitgaven bij elkaar optel, kom ik het afgelopen jaar op gemiddeld €95 per maand per persoon uit.

Deel dit artikel:

3 reacties op “Mijn maandelijkse uitgaven op een rijtje

  1. “Zie jij nog slimme mogelijkheden om op deze uitgaven te besparen?”

    Huis inderdaad aan de dure kant, daar valt denk ik het meeste te halen. Maarja voor huur randstad valt het wel mee en kopen in de huidige markt is ook niet altijd even slim/eenvoudig. Verder wordt het lastig denk ik, ziet er allemaal goed uit. Boodschappen red ik niet voor dat bedrag hoor :-).

    1. Dat huis is ook wel iets wat mij een beetje dwars zit: zo’n uitgavepost waarop je potentieel honderden euro’s kunt besparen, terwijl ik op de rest hoogstens nog wat tientjes kan wegschrapen. Maargoed, als er hier geen goedkopere opties zijn dan is er ook weinig aan te doen. Misschien in de toekomst (wanneer werk het toelaat) weer terug naar een goedkoper deel van het land…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *