Studieschuld: aflossen, sparen of beleggen?

Studieschuld: aflossen, sparen of beleggen?

Het opbouwen van een grote studieschuld wordt vaak gezien als iets ‘slechts’, maar is in mijn optiek een unieke kans die je maar éénmaal in je leven krijgt. Wanneer je slim met de studiefinanciering omgaat, kan het je niet alleen helpen beter rond te komen, maar ook een gigantische financiële kans bieden voor de toekomst.

Helaas had ik zelf tijdens mijn studentenjaren nog niet de financiële know-how die nodig was om optimaal te kunnen profiteren van de studiefinanciering. Ik heb destijds het minimaal noodzakelijke geleend bij DUO. Als ik ervoor had gekozen extra bij te lenen en dit geld voor me aan het werk had gezet, was ik nu financieel veel beter af geweest. Ik hoop dat ik jou kan helpen om hier beter over na te denken.

Dit artikel is natuurlijk vooral bedoeld voor jongeren, die nog moeten gaan studeren en twijfelen of ze extra zouden moeten lenen via de studiefinanciering. Daarnaast zou het afgestudeerden kunnen helpen te beslissen of ze na hun studie zo snel mogelijk, of juist minimaal moeten gaan aflossen op hun studieschuld.

Of je bent net als ik wat ouder en je hebt al helemaal geen studieschuld meer. Ook dan kan dit artikel handige informatie bevatten die je aan jouw (eventueel toekomstige) kinderen kunt meegeven om ze een betere financiële start te geven.

Studieschuld: de beste schuld

Studiefinanciering is verreweg de beste leenmogelijkheid die je in je leven aangeboden zult krijgen. De voorwaarden van de lening waren altijd al goed, maar zijn in 2018 zelfs nog beter geworden.

Waarom is de studieschuld zo gunstig ten opzichte van andere leningen?

 • Je mag 35 jaar over de afbetaling doen (+ een aanloopfase van ruim 2 jaar)
 • Je lost af naar draagkracht: maximaal 4% van je inkomen boven de draagkrachtvrije voet*
 • Mocht je een restschuld overhouden, dan wordt deze kwijtgescholden
 • Je mag de schuld in één keer aflossen wanneer je maar wilt
 • Met een studieschuld krijgt je geen BKR-registratie
 • En natuurlijk het belangrijkste: je betaalt een belachelijk lage rente

*De draagkrachtvrije voet is 100% van het minimumloon voor een alleenstaande zonder kinderen. Voor alle anderen bedraagt het 147% van het minimumloon. Het maximale aflosbedrag per maand kun berekenen op de website van DUO.

Momenteel bedraagt de te betalen rente op een studiefinanciering 0%. Helemaal niets dus. Dit is al jaren het geval. In 2015 moest je voor het laatst rente betalen over je studieschuld, en die bedroeg toen slechts 0.01%. Het te betalen rentebedrag over de studieschuld lag ook daarvoor ook al lange tijd (ver) onder de rente die je ontving op een gewone spaarrekening.

Dankzij de gunstige voorwaarden en de lage rente is de studieschuld de enige lening waarvan ik zou aanraden om hier maximaal gebruik van te maken. Het extra aflossen van deze lening na je studie is, zolang de rente zo extreem laag is, financieel gezien onverstandig.

Aflossen: soms toch een goed idee

Er zijn een aantal situaties waarin het vervroegd aflossen van een studieschuld toch de juiste keuze kan zijn.

Allereerst kan het natuurlijk gebeuren dat de rente op de studieschuld wordt verhoogd. Stel dat je het geleende geld op een spaarrekening hebt staan tegen 0,1% rente, en DUO besluit de rente op de studielening te verhogen naar 0,5% per jaar, dan is het natuurlijk verstandig extra af te lossen.

Een tweede situatie ontstaat wanneer je een hypotheek wilt aanvragen voor de aanschaf van je eerste huis. De studieschuld wordt namelijk meegenomen in de berekening van je maximale hypotheekbedrag: met een schuld kun je minder lenen. Ook in dit geval kan het verstandiger zijn om eerst je studieschuld af te lossen en dan pas een hypotheek aan te vragen.

Let op: vraag vóórdat je de studieschuld aflost wel even aan je hypotheekverstrekker of dit verstandig is. Sommige partijen vinden een flinke som eigen ingebracht vermogen namelijk belangrijker dan een lagere studieschuld.

Als laatste moet gezegd worden dat het aangaan van een grote studieschuld simpelweg niet voor iedereen geschikt is. Voor mensen die verstandig met het geleende geld kunnen omgaan is het een prima optie, maar als je van plan bent om je studieschuld uit te geven – aan wat dan ook – is dit geen goed idee.

Ik ga er in dit artikel van uit dat je de (extra opgebouwde) studieschuld gebruikt om méér vermogen op te bouwen. Niet om uit te geven aan feestjes, een mooie nieuwe auto of ieder jaar een nieuwe iPhone.

Studieschuld sparen: veilig een extraatje verdienen

Voor de risico-aversen onder ons is het apart zetten van de studieschuld op een spaarrekening een optie. Je loopt dan geen enkel risico op verlies van je inleg, zolang je vermogen onder de €100.000 per bank blijft. Dat is het maximaal verzekerde bedrag binnen het depositogarantiestelsel, mocht je bank failliet gaan.

Nu hoor ik je denken: “Maar… op een spaarrekening krijg ik momenteel toch ook bijna geen rente meer?”. En dat klopt, met een gewone spaarrekening ga je er niet echt op vooruit.

Ik zou daarom aanraden te kijken naar een depositospaarrekening. Hier kun je vaak nog rond de 1% rente krijgen wanneer je je geld voor de iets langere termijn (5 jaar bijvoorbeeld) vastzet. Nu klinkt ook 1% rente niet erg indrukwekkend, maar onderschat niet wat dit op termijn kan opleveren.

Een vriend van mij heeft het voor elkaar gekregen om €50.000 te lenen tijdens zijn (lange) studietijd. Stel dat hij dit gehele bedrag had vastgezet op een depositorekening die jaarlijks 1% méér biedt dan de rente van DUO. Het eerste jaar zou dit al €500 euro hebben opgeleverd. Dankzij het effect van rente-op-rente wordt dit bedrag ieder jaar hoger. Na de maximale afbetalingsperiode van 35 jaar is de totale ‘winst’ op de studieschuld opgelopen tot ruim €20.000.

1% rendement op een inleg van €50.000 over een periode van 35 jaar. Berekend via Berekenhet.nl.

Een andere veilige optie, waarmee je iets meer rendement kunt behalen, is het groene spaardeposito. Dit type deposito geniet (net als de risicovollere groene beleggingsfondsen) van belastingvoordelen, waardoor je hiermee tot ruim 2% aan rendement per jaar kunt halen. Hiermee kun je binnen 35 jaar je inleg (bijgeleende studieschuld) verdubbelen.

2% rendement op een inleg van €20.000 over een periode van 35 jaar. Berekend via Berekenhet.nl.

Groene deposito’s zijn alleen geschikt voor mensen met wat meer vermogen, aangezien je dan pas optimaal gebruik kunt maken van het belastingvoordeel. Daarnaast mag je van de belastingdienst maximaal ongeveer €60.000 fiscaal voordelig in een groen deposito stallen, en zijn deze depositorekeningen niet altijd te geopend voor nieuwe spaarders.

Mocht de overheid besluiten om toch meer rente te gaan rekenen over de studielening, dan kun je er met deze spaarmethodes voor kiezen om je schuld boetevrij in één keer af te lossen.

Studieschuld beleggen: hoger risico, hoger rendement

Op een termijn van 35 jaar is een grote som geld vastzetten op een spaarrekening financieel gezien waarschijnlijk niet de meest verstandige keuze. Over het algemeen wordt aangenomen dat je met geld dat je niet binnen 10 jaar nodig hebt wel wat meer risico kunt nemen.

Je zou de studieschuld dus ook kunnen beleggen. Uit onderzoek blijkt dat dit op een termijn van 10 jaar of langer in het verleden vrijwel altijd meer rendement opleverde dan een spaarrekening waarop je praktisch geen rente ontvangt.

Op de echt lange termijn levert beleggen historisch gezien zelfs véél meer rendement op dan sparen. Zelfs tijdens de slechtste 35-jarige periode in de geschiedenis werd er (ruim) meer dan 7% rendement per jaar gehaald op beleggingen. Natuurlijk is het mogelijk dat het rendement in de komende 35 jaar wat lager uitvalt, maar de kans op een zeer laag of zelfs negatief rendement is extreem klein.

In de grafiek hieronder zie je wat een gemiddeld rendement van 7% doet met een studielening van €20.000 over een periode van 35 jaar.

7% rendement op een inleg van €20.000 over een periode van 35 jaar. Berekend via Berekenhet.nl.

Houdt er echter wel rekening mee dat beurskoersen op de korte termijn volatiel zijn. Het kan zomaar gebeuren dat je na 5 jaar dankzij een flinke koersdaling ‘onder water’ komt te staan met je studieschuld. Op termijn hebben de beurzen zich in het verleden altijd hersteld. Heb dus geduld: de aanhouder wint.

Nog één advies voor de student die het aandurft zijn studieschuld te beleggen: houd je beleggingen simpel. Ga niet gokken op individuele aandelen, maar koop een simpel indexfonds waarmee je direct in vrijwel alle bedrijven ter wereld investeert. Alleen op deze manier weet je zeker dat je maximaal profiteert van de groei van de wereldeconomie, en haal ook jij hopelijk die 7% rendement.

Deel dit artikel:

4 reacties op “Studieschuld: aflossen, sparen of beleggen?

 1. Hoi!

  De laatste maanden ben ik enorm bezig met het beleggen op jonge leeftijd, ik ben 21 jaar en nu begonnen met het opbouwen van mijn portfolio. (Hulp van mijn vader die erg actief is in de FIRE-movement) Dit artikel spreekt me enorm aan, omdat ik het gevoel heb dit de laatste tijd te willen doen, alleen zou het echt rendabel zijn? Anders zouden vele studenten dit toch gelijk doen?

  Groeten

  1. Hoi Boudewijn,

   Goed te lezen dat je al op vroeg bezig bent met je financiële toekomst en handig dat je de hulp van je vader hierbij hebt!

   Ik denk dat jij op dit gebied echt de uitzondering bent tussen alle andere studenten. Als er meer dan 5% serieus bezig is met hun (toekomstige) financiële situatie, zou het me verbazen. Anders zouden inderdaad veel meer studenten gebruik maken van de kansen die een studiefinanciering biedt. Ik heb er zelf ook helaas niet optimaal gebruik van gemaakt destijds.

   Het is zeker rendabel om je studiefinanciering voor je te laten werken. Zelfs als je het wegzet in een veilige deposito kun je zo’n 1% per jaar “gratis” rendement ontvangen over de lening. Voor de langere termijn (10+ jaar) is het natuurlijk verstandiger om het geld te investeren, maar dan moet je wel het risico durven lopen om (soms langere tijd) in het rood te staan.

   En het allerbelangrijkste: geef het geleende geld niet uit. Dat is denk ik het grootste gevaar bij studenten 😉

 2. Hi, super interessant artikel en dit is ook waar ik op dit moment mee bezig ben.
  Ik ben zelf een 22 jarige student en geloof niet dat je bij het aanhouden van 35 jaar in een goed bijgehouden portfolio / ETF’s verlies behaalt op je studieschuld.
  De kunst zit hem zoals je al aangaf in het apart houden en niet boven je stand gaan leven.
  Het enige waar ik mijn bedenkingen over heb is een hypotheek over enkele jaren. Weet jij wat de invloed is van een hogere studieschuld op het geld dat je maximaal kunt gaan lenen?

  Met vriendelijke groet,

  1. Het krijgen van een hypotheek kan inderdaad wel lastiger worden met een (grote) studieschuld.

   Hoe groot de invloed is van de studieschuld, is grotendeels afhankelijk van in welk stelsel je valt: heb je een studieschuld via het oude stelsel, dan telt deze zwaarder mee voor je hypotheek dan een schuld in het nieuwe stelsel.
   Voor zover ik weet kun je met een studieschuld van €10.000 via het oude stelsel ongeveer €20.000 minder lenen (x2) en via het nieuwe stelsel ongeveer €12.500 minder (x1,25).

   Welke percentages precies gebruikt worden, en meer uitleg vind je bijvoorbeeld op de website van de consumentenbond. Daar kun je ook berekenen hoeveel je ongeveer aan hypotheek kunt krijgen mét en zonder studieschuld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *