Tijd, risico en hard werken: hoe groeit jouw vermogen?

Tijd, risico en hard werken: hoe groeit jouw vermogen?

Hoera, je hebt je eerste €10.000 bij elkaar gespaard. Gefeliciteerd! Na de eerste blijdschap ga je toch nadenken over de volgende grote financiële mijlpaal: €20.000 op de bank. Maar hoe ga je je spaargeld verdubbelen? Je kunt drie factoren inzetten om je vermogen te laten groeien: tijd, risico en hard werken.

Je eerste €10.000 euro op een spaarrekening is een belangrijke mijlpaal. Dit bedrag vormt een goede financiële buffer, waarmee de gemiddelde Nederlander zich geen zorgen meer hoeft te maken over financiële tegenvallers.

Wanneer je dit bedrag hebt bereikt, kun je ook gaan nadenken over de toekomstige groei van je vermogen. Hoe kun je het bedrag bijvoorbeeld laten uitgroeien tot €20.000 euro, of nog veel meer? In dit artikel laat ik je drie (goed te combineren) factoren zien waarmee je het volgende financiële doel kunt behalen: tijd, risico en hard werken.

Geef je vermogen tijd: de regel van 72

Geef je vermogen voldoende tijd en je €10.000 euro zal vanzelf uitgroeien tot €20.000. Ga er alleen wel vanuit dat dit met de huidige rentes enorm lang zal duren wanneer je het bedrag op een spaarrekening laat staan.

Om te berekenen hoelang het duurt voordat je vermogen verdubbelt kun je gebruik maken van de regel van 72. Volgens deze regel deel je het getal 72 door het verwachte jaarlijkse rendement, en je krijgt grofweg het aantal jaren dat het duurt om je geld te verdubbelen.

Stel dat je je €10.000 euro parkeert in een veilige spaardeposito die 1% rente per jaar oplevert. De regel van 72 leert ons (72/1=72) dat het dan 72 jaar duurt voordat het bedrag is uitgegroeid tot €20.000.

Dat duurt wel érg lang…

Wil je dat je vermogen binnen 20 jaar tijd verdubbelt? Dan zul je volgens de regel van 72 een jaarlijks rendement moeten behalen van 3,6%. Heb je slechts 10 jaar de tijd? Dan heb je 7,2% per jaar nodig. Dat krijg je echter niet op een ‘veilige’ spaarrekening.

Om deze hogere rendementen te kunnen behalen is de tweede factor nodig: risico.

Risico toevoegen om sneller vermogen op te bouwen

Om je financiële doelen sneller te kunnen behalen kun je een bepaalde mate van risico nemen. Door een verstandige hoeveelheid risico aan de vergelijking toe te voegen, verhoog je het verwachte rendement en kun je je vermogen sneller laten groeien.

Het is hierbij belangrijk je te realiseren dat risico en rendement altijd hand in hand gaan. Een hoog rendement kun je alleen behalen door veel risico te lopen. En hoe hoger het risico, hoe groter de kans om (een deel van) je inleg te verliezen. Houd dit goed in gedachte wanneer iemand je een veilige investering aanbiedt met een ‘gegarandeerd’ hoog rendement.

Meer over de relatie tussen risico en rendement lees je hier.

Hoeveel risico moet ik nemen?

De mate van risico die je kunt (of moet) nemen met je spaargeld is afhankelijk van het rendement dat je nodig hebt om je vermogen voldoende te laten groeien binnen een bepaalde periode.

Wil je je vermogen verdubbelen binnen 10 jaar? Dan kun je ervoor kiezen te beleggen in een aandelen indexfonds. Deze beleggingsfondsen hebben in het verleden een gemiddeld jaarlijks rendement behaald van 7%. Met dit rendement verdubbelt je inleg ongeveer iedere 10 jaar.

Zoals je waarschijnlijk weet, is er aan het beleggen in aandelen wel meer risico verbonden dan aan het sparen bij de bank. Hoewel de waarde van aandelen in het verleden op de langere termijn altijd steeg, loop je een kleine kans dat je inleg na 10 jaar juist minder waard is geworden.

Wil je helemaal geen 10 jaar wachten om de €20.000 te bereiken? Dan moet je nog meer risico nemen. Je kunt bijvoorbeeld risicovollere investeringen toevoegen aan je beleggingsportefeuille, zoals pennystocks, opties en crypto-munten. Hiermee is het mogelijk om binnen een paar jaar (of zelfs een paar maanden) je vermogen te verdubbelen, maar je loopt ook significant meer risico op verlies.

Wil je jouw €10.000 vandaag nog verdubbelen? Dan kun je altijd terecht bij het casino. Loop naar de eerste de beste roulettetafel en zet het gehele bedrag op zwart. Hiermee heb je een (bijna) 50/50 kans om je vermogen te verdubbelen. Of geheel te verliezen. Doe maar niet.

De kunst is om hierin een balans te vinden. Bereken daarom vooraf hoeveel rendement je nodig hebt om je financiële doelen te behalen, en stem het te nemen risico hier op af.

Behaal je financiële doelen sneller met hard werk

Wanneer je je spaarsaldo wil laten groeien, zonder daarvoor tientallen jaren te hoeven wachten of grote risico’s te nemen, blijft er maar één optie over: zelf de mouwen opstropen. Hard werk is de derde factor waarmee je je vermogen kunt laten groeien.

Vooral wanneer je een relatief klein vermogen hebt, is hard werken dé manier om sneller richting je volgende financiële mijlpaal te komen. Het is immers veel gemakkelijker om je tweede €10.000 bij elkaar te verdienen door overuren te draaien, dan door het rendement op je beleggingen zijn (trage) werk te laten doen.

Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om extra te verdienen via je eigen werkgever. Er zijn echter talloze manieren om in je vrije uurtjes nog een leuk extra bedrag per maand te verdienen.

Denk hierbij aan de handelaar die in de avonduurtjes op zoek gaat naar goedkope producten op AliExpress, om deze op Bol.com voor een hogere prijs te verkopen. Als je handig bent met de computer kun je een webshop, blog of YouTube kanaal opzetten. Ben je handig met een gereedschapskist, dan kun je tweedehands fietsen opknappen voor een extra zakcentje. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Wil je het serieuzer aanpakken dan zou je kunnen proberen om (in het begin naast je baan) als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan in jouw vakgebied. Als je in je vrije uren een paar extra opdrachten kan meepakken, levert dat al snel honderden euro’s extra per maand op.

Combineer tijd, risico en hard werken voor een enorme vermogensgroei

Hoe krachtig de combinatie van tijd, risico en hard werken kan zijn, blijkt wel op de lange termijn.

Stel dat je dankzij je harde werk (en dit is zeker niet onmogelijk) 500 euro extra per maand aan de kant kunt zetten, en je belegt dit in een degelijk indexfonds dat jaarlijks gemiddeld 7% rendement oplevert. Geef dit 20 jaar de tijd. Hoeveel heb je dan opgebouwd?

Ruim €250.000. En doe je dit je gehele 40-jarige carrière, dan ben je miljonair.

Vermogensgroei bij een maandelijkse inleg van €500 en 7% rendement. Bron: berekenhet.nl

Deel dit artikel:

Één gedachte over “Tijd, risico en hard werken: hoe groeit jouw vermogen?

  1. Interresant artikel!
    Als aanvulling op de regel van 72, deze is gekozen omdat dit door veel getallen deelbaar is (1,2,3,4,6,8,9, etc). Voor precieze getal voor de maximale accuraatheid kun je de natuurlijke logaritme van 2 (verdubbeling) en maak je er procenten van, dat komt uit op 69.3.
    Echter als je daarmee gaat rekenen zul je toch al in een of andere tooling terecht komen waar je ook andere variabele gaat meenemen zoals periodieke inleg en dergelijke.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *