Hoe kun je jouw partner overtuigen van FIRE?

Streef jij naar financiële onafhankelijkheid (FIRE), maar heb je jouw partner nog niet kunnen overtuigen van de voordelen hiervan? In dit artikel vind je enkele tips om je partner ook aan boord te krijgen, zodat jullie samen kunnen werken aan een gezonde financiële toekomst.
Het proberen te overtuigen van een partner om zuiniger te leven en meer te sparen is vaak erg lastig, en kan gemakkelijk verkeerd uitpakken. Daarom zal ik eerst uitleggen wat je vooral niet moet doen. Daarna leg ik uit hoe ik mijn eigen partner er langzaam van heb overtuigd ook te streven naar financiële onafhankelijkheid.
Wat je vooral niet moet doen…
Laten we eerlijk wezen: bijna iedereen die FIRE net ontdekt heeft, begint iets té enthousiast aan deze reis. En dat kan lastig zijn voor jouw partner, die waarschijnlijk geen idee heeft wat hem of haar overkomt.
Om een persoonlijk voorbeeld te geven: de eerste maanden nadat ik (via het blog http://www.mrmoneymustache.com) kennis had gemaakt met het FIRE-fenomeen, was ik hyper gefocust op het verminderen van mijn uitgaven. Het maandelijkse boodschappenbudget werd in korte tijd gehalveerd, bijna alle abonnementen werden opgezegd en letterlijk alle niet noodzakelijke aankopen kwamen het huis niet meer in.
Gelukkig woonde ik op dat moment nog niet samen met mijn partner, want zij had het zeker niet op prijs gesteld wanneer ik deze – toch vrij radicale – veranderingen had doorgedrukt in onze gezamenlijke huishouding.
Proberen om jouw net ontdekte FIRE-principes te forceren bij een nietsvermoedende partner is een goede manier om je relatie op de klippen te laten lopen. Hem of haar ‘verbieden’ om bepaalde spulletjes te kopen, en per direct het zo geliefde Netflix-abonnement opzeggen gaat je zeker geen punten opleveren.
In tegenstelling: je creëert hiermee bij je partner een afkeer van alles wat met FIRE te maken heeft. Zo maak je het voor jezelf een stuk lastiger om jouw partner er uiteindelijk in mee te krijgen.
Zorg er daarom – vooral in het begin – voor dat jouw partner zo weinig mogelijk merkt van jouw FIRE-ambities.
Natuurlijk ben jij ontzettend enthousiast over de nieuw ontdekte mogelijkheden van FIRE en wil je het er het liefst de hele dag over praten. Maar onthoud goed dat jouw partner waarschijnlijk totaal niet begrijpt waar deze bevlieging ineens vandaan komt, en geen zin heeft om zijn of haar leven op de kop te zetten. Of er de hele dag over te horen.
Hoe kun je jouw partner overtuigen van FIRE?
We hebben hierboven vastgesteld dat het proberen te forceren van FIRE bij jouw partner waarschijnlijk geen goed idee is. Maar hoe overtuig je de ander dan toch om ook te streven naar financiële onafhankelijkheid?
Het antwoord is meestal: langzaam. Natuurlijk kun je een partner hebben die er hetzelfde instaat als jij en na het lezen van een motiverend blog meteen vol aan de bak wil, maar in de meeste gevallen duurt het jaren om iemand te overtuigen van de voordelen van FIRE.
Wat mij betreft zijn er drie belangrijke dingen die je kunt doen om je partner mee te krijgen in jouw FIRE-plannen:
- Geef het goede voorbeeld
- Schets een mooi plaatje van jullie (gezamenlijke) toekomst
- Begin met kleinere spaardoelen
Het goede voorbeeld
Het eerste punt is simpel. Wanneer je lang genoeg het goede voorbeeld geeft, zal jouw partner vanzelf het nut van de FIRE-principes gaan inzien.
Focus je vooral op dingen die je partner op prijs zal stellen. Niemand zal het zijn of haar partner kwalijk nemen wanneer deze beter leert koken, ook niet wanneer hiermee stiekem geld wordt bespaard op eten buiten de deur. Daarnaast kun je denken aan het zelf leren doen van reparaties in en rondom het huis, waarmee je bespaart op de kosten van een loodgieter.
Ook besparingen die niet ten koste gaan van de kwaliteit van leven van jouw partner worden eigenlijk altijd wel op prijs gesteld. Denk aan het jaarlijks overstappen naar een nieuwe energieleverancier, het afsluiten van goedkopere internet- en televisieabonnementen en het besparen op de boodschappen.
Laat ook zien dat jij zelf verstandig met geld en investeringen kunt omgaan. Doe dit wel met mate: je partner hoeft niet elke dag te horen hoe goed jouw beleggingen het doen. Een jaarlijkse update waarin je de groei van jouw – of jullie gezamenlijke – vermogen laat zien kan wel motiverend werken.
En last but not least: wanneer je partner interesse toont in bijvoorbeeld beleggingen, leg dan uit hoe hij of zij hiermee zo simpel mogelijk kan beginnen. Probeer jouw partner geen ingewikkelde investeringen of beleggingsconstructies aan te smeren, maar laat hem of haar beleggen in één simpel indexfonds bij bijvoorbeeld de eigen bank.
Schets een mooi toekomstbeeld
Wanneer je jouw partner probeert uit te leggen dat je de huidige uitgaven drastisch wilt verminderen zodat je later vervroegd met pensioen kunt, hoef je niet op een enthousiaste reactie te hopen. Een vervroegd pensioen is voor de meeste mensen een veel te wazig doel, dat te ver in de toekomst ligt.
Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat het verstandiger is om eens met je partner te gaan zitten en het serieus te hebben over hoe hij of zij de toekomst ziet. En hoe jullie deze toekomst mooier kunnen maken.
Het is zeer onwaarschijnlijk dat je partner aangeeft het liefst tot zijn of haar 70e bij de huidige baas te willen doorwerken om daarna achter de geraniums te gaan zitten.
Veel waarschijnlijker is het dat jouw partner ook dromen heeft voor de toekomst. Misschien wil hij of zij minder gaan werken, meer tijd met de kinderen doorbrengen, een droombaan nastreven of simpelweg jaren voor de pensioendatum stoppen met werken en op een tropisch strand gaan liggen.
In mijn geval bleek het dat mijn vriendin het absoluut niet zag zitten om tot haar pensioendatum door te werken. In plaats daarvan wilde ze liever aan de slag gaan met hobby’s, en vooral veel gaan reizen om meer van de wereld te zien.
Wanneer je dit ideale toekomstbeeld voor ogen hebt, kun je gaan kijken of en wanneer dit financieel haalbaar is. Bereken eens hoeveel je maandelijks aan de kant moet leggen om de financiële doelen te bereiken.
Laat jouw partner zien dat zijn of haar dromen haalbaar zijn. Dit zal zeker motiveren om meer bezig te gaan met financiële onafhankelijkheid.
In ons geval bleek dat we – mochten we ons huidige spaar- en uitgavenpatroon aanhouden – ruim voor onze 50e verjaardag beide kunnen stoppen met werken. Aangezien mijn vriendin nu ook steeds meer bezig is met besparen en beleggingen, zou deze datum nog wel eens een paar jaar naar voren geschoven kunnen worden.
Begin met kleinere spaardoelen
Hoewel het uiteindelijke doel natuurlijk financiële onafhankelijkheid blijft, kan het voor jouw partner makkelijker zijn om klein te beginnen.
Geld opzijleggen voor een tastbaar doel op de korte termijn is voor beginnende spaarders veel aantrekkelijker dan beleggen voor een vervroegd pensioen.
Hoewel het maandelijks sparen voor die iets luxere vakantie van volgend jaar natuurlijk weinig bijdraagt aan jullie spaardoelen op de lange termijn, zorgt het er wel voor dat de gewoonte van het sparen er bij jouw partner in komt.
Wanneer de partner gewend is om zonder moeite maandelijks een vast bedrag aan de kant te zetten, kunnen jullie samen gaan kijken naar de grotere spaardoelen in het leven.
Wil jouw partner écht niet aan FIRE?
Het kan natuurlijk voorkomen dat iemand, zelfs wanneer je de bovenstaande tips jarenlang hebt opgevolgd, gewoon echt geen interesse heeft in het behalen van financiële onafhankelijkheid.
Misschien heeft jouw partner een droombaan die hij of zij nooit zou willen opgeven voor een vervroegd pensioen. Dat is natuurlijk benijdenswaardig en zou zeker niet ontmoedigd moeten worden.
Vaker komt het echter voor dat iemand er gewoon echt geen moeite voor wilt doen. Ze hebben geen zin om het huidige uitgavenpatroon aan te passen voor een financieel gezondere toekomst.
Wat kun je doen wanneer jouw partner al zijn – of erger nog jullie gezamenlijke – spaargeld er direct doorheen jaagt?
Helaas niet zo veel.
Je kunt ervoor kiezen om de financiën van elkaar te scheiden en op eigen houtje naar financiële onafhankelijkheid te streven. Dit maakt de weg naar FIRE wel veel lastiger, aangezien je samen met een partner doelen veel sneller kunt bereiken.
Wanneer het beeld van jullie (financiële) toekomst zover uit elkaar ligt, is het waarschijnlijk beter er toch een punt achter te zetten en op zoek te gaan naar een partner die beter met je matcht. Wanneer jij op je 50e financieel onafhankelijk bent, en je vriendin moet nog twintig jaar met tegenzin doorwerken, is dit een recept voor ruzies en een ongelukkige relatie.
Met deze vrolijke noot sluit ik dit artikel af. Wil je jouw ervaringen rondom het bereiken van financiële onafhankelijkheid met of zonder een partner delen? Laat dan vooral een berichtje achter in de reacties hieronder.
En hoe kun je je partner overtuigen dat beleggen in een wereldwijd gespreid aandelen indexfonds de beste manier is om vermogen op te bouwen over een langere termijn? Sommige mensen vinden beleggen gewoon “eng” en willen lekker alles op een spaarrekening hebben staan. De discussies daarover met mijn partner zijn nogal emotioneel en ik heb het idee dat ‘feiten’ niet echt helpen.